Devin Gilligan var sentral da Frøya vant 12 av sine 16 kamper i seriespillet i BLNO, og endte som ligaens nest-toppscorer og beste rebounder med 22,9 poeng og 13,4 returer i gjennomsnitt per kamp. Her er 27-åringen fra New Hampshire i en layup mot Kongsberg Miners og Fred Thomas i januar, i kampen Frøya vant 105-95. Til venstre i bildet er Ognjen Nisavic og bak til venstre Valen Tejada.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Devin Gilligan var sentral da Frøya vant 12 av sine 16 kamper i seriespillet i BLNO, og endte som ligaens nest-toppscorer og beste rebounder med 22,9 poeng og 13,4 returer i gjennomsnitt per kamp. Her er 27-åringen fra New Hampshire i en layup mot Kongsberg Miners og Fred Thomas i januar, i kampen Frøya vant 105-95. Til venstre i bildet er Ognjen Nisavic og bak til venstre Valen Tejada. FOTO: NICHOLAS NORENG

Gilligan MVP: - Håper på sluttspill

Han er ligaens nest-toppscorer og beste rebounder og skal ha mye av æren for Frøyas sterke sesong med bronsemedaljer i seriespillet. Coachene i BLNO valgte Devin Gilligan til MVP i 2020/21. Nå håper han bare at sesongen ikke er slutt.

- Awesome! utbryter Gilligan når vi forteller at han er kåret til sesongens beste spiller i den norske ligaen.

- Det har vært masse moro, så nå håper jeg bare vi kan få et slags sluttspill. Vi forstår jo at det er tøffe tider og at situasjonen er som den er, men vi har trent hardt og vil være takknemlige om vi kan få avslutte sesongen, sier 27-åringen fra New Hampshire.

 

Fra Indonesia til Bergen

Den 1,96 m høye guarden og small-forwarden startet karrieren i Southern New Hampshire University og har senere spilt for Delaware 87ers i NBA D League, KFUM Nässjö i den svenske ligaen, Sudbury Five i Canada og i klubber i Colombia og Australia før han havnet i Bima Perkasa i Indonesia og videre til Bergen.

- Bergen og sesongen her har vært fantastisk. I forkant var det ikke så mange som ventet så mye av oss, men vi ble godt samkjørt og spilte for hverandre og for laget. Frøya som klubb kan jeg ikke få skrytt nok av, og hvor bra min kone og jeg er blitt behandlet. Jeg er bare så takknemlig for å ha fått denne muligheten, fastslår spilleren som har løftet fram et Frøya-lag med mange unge norske spillere og de to øvrige importene, serbiske Nikola Vasojevic (35) og Ljubomir Campara (27).

 

Nye importer i Allstar-laget

Devin Gilligan endte på 22,9 poeng og 13,4 returer per kamp, noe som gjorde ham til nest-toppscorer i ligaen hårfint bak Fyllingens Bouna Black Ndiaye (23,0 poeng) og foran Tromsøs sterke insidespiller Anthony Elechi (12,1 returer).

Frøyas amerikaner er én av tre nye importspillere i BLNO som har fått plass i sesongens Allstar-lag. Her får han selskap av sin 2,07 m lange lagkamerat Ljubomir Campara og Bærums 2,03 m lange allrounder Yannick Anzuluni (33). To norske spillere er også funnet gode nok: Ligaens toppscorer Bouna Black Ndiaye (28) og seriemester Gimles sterke forward Eivind Lamo (24).

 

Fem Frøya-priser

Overraskelseslaget Frøya får fem priser: Tre til Gilligan – MVP, Allstar-plass og beste rebounder, Campara på Allstar-laget og Baard Stoller som sesongens coach.

Bærum har Anzuluni som Allstar-spiller, Stian Mjøs har klart flest assists i ligaen – og klubben er kåret til beste arrangør i 2020/21-sesongen.

Seriemester Gimle har Chaveres Flanigan som beste forsvarsspiller i tillegg til Lamo som Allstar, Fyllingen har Bouna Black Ndiaye som toppscorer og på Allstar-laget, mens bunnlaget Centrum Tigers er representert med sesongens talent, Johan Flaa (21) – en glimrende forsvarsspiller som også har styrt sitt lag i angrep og som snittet på 17,5 poeng per kamp.

 

Ingen igjen fra i fjor

Sju av ti BLNO-klubber hadde vinnere i forrige sesongs BLNO Awards for menn, denne gangen er det bare fem av ti.

Kuriøst nok er det ingen spillere igjen fra forrige sesongs premievinnere.

For et år siden ble Juan Ferrales (Kongsberg Miners) MVP for andre gang på fire BLNO-sesonger, mens også Magne Fivelstad (Fyllingen) og Ognjen Nisavic (Frøya, nå Kongsberg Miners) var med i Allstar-femmeren. Der var også to importspillere som forsvant ut, Kenneth Carpenter (Fyllingen) og Cam Gregory (Tromsø Storm).

 

- Veldig mye bedre

Frøya vant 12 av sine 16 seriekamper og tok tredjeplassen bak Gimle (13-3) og Kongsberg Miners (12-3).

- Vi har mange unge spillere som er blitt veldig mye bedre i løpet av sesongen. Se for eksempel på Hamewend Arif (18), som ikke fikk særlig mange minutter tidlig i sesongen, men som har tatt store steg. Disse gutta jobber hardt, så hvis Frøya klarer å holde laget sammen i noen år og coachen (Baard Stoller) blir værende, kan det bli veldig bra. «The sky’s the limit», understreker Devin Gilligan.

 

Best-av-3 eller Final Eight?

Nå krysser han fingrene for at sluttspillet kan gjennomføres.

Per i dag er alt usikkert. Hva regjeringen resonnerer seg fram til i koronatiltak de nærmeste ukene er vanskelig å vite, og vil avhenge av utviklingen i smittesituasjonen.

Også kommende helgs BLNO-kamper er nå avlyst. Dermed ryker toppkampen Ulriken – Bærum og tre andre kamper i kvinnenes liga, og sluttspillet for menn må forskyves. Første kvartfinaler skulle vært spilt tirsdag til torsdag denne uka med returkamper førstkommende helg og eventuelle tredjekamper i midtuka.

Den planen er skrinlagt, men fortsatt er det håp om å få til best-av-3-serier i kvartfinaler, semifinaler og finale. Men det begynner å haste.

Hvis myndighetene gir grønt lys for åpning av toppidretten fra neste uke eller neste helg, akter NBBF å ta påsken til hjelp, med kamper begge helgene: 26.- 28. mars og 2.- 4. april i tillegg til ukedagene i forkant.

I så fall kan de rekke å få gjennomført finalene etter den opprinnelige planen, med første kamp torsdag 8. april, returkamp mandag 12. og en eventuell tredje finale torsdag 15.

Alternativet er å kjøre en «Final Eight» på samme måte som kvinnenes sluttspill, som er berammet til Nadderudhallen helgen 9. til 11. april.

 

Ny naboduell

Frøya skal etter planen ut i inntil tre kvartfinaler mot naboen og erkerivalen Fyllingen. De øvrige kvartfinalene er Gimle – Ammerud, Kongsberg Miners – Tromsø Storm og Bærum – Asker Aliens.

- Fyllingen har et godt lag og det er virkelig en interessant matchup. Alle de tre kampene vi hadde mot dem i seriespillet var jevne helt til slutt, understreker Devin Gilligan.

Frøya kjempet seg til 93-83 i oktober og vant 103-100 etter overtime i november da Gilligan utlignet til 89-89 og sikret ekstraomgang med en presset trepoenger i aller siste sekund.

Så fikk Fyllingen sin revansj med 98-95 i lagenes siste møte 6. januar.

- Vi skal forberede oss veldig godt foran kvartfinalen, men det er jeg sikker på at Fyllingen også gjør, sier Frøya-profilen.

27-åringen har ikke bestemt seg for om denne sesongen blir hans eneste i norsk basket.

- Det har vært en veldig god sesong, og jeg utelukker absolutt ikke å bli med Frøya videre. Men vi får se hva fremtiden bringer og hva som gir mest mening, forklarer Gilligan.

 

BLNO AWARDS 2020/21 – MENN

Vinnerne er stemt fram av BLNO-klubbenes coacher.

 

Sesongens MVP: Devin Gilligan, Frøya

Allstar-laget:

Bouna Black Ndiaye, Fyllingen

Devin Gilligan, Frøya

Yannick Anzuluni, Bærum

Eivind Lamo, Gimle

Ljubomir Campara, Frøya

 

Sesongens forsvarsspiller: Chavares Flanigan, Gimle

Sesongens talent: Johan Flaa, Centrum Tigers

Sesongens coach: Baard Stoller, Frøya

Sesongens arrangør: Bærum Basket

 

Statistiske vinnere:

Toppscorer: Bouna Black Ndiaye, Fyllingen – 23,0 poeng per kamp.

Beste returtaker: Devin Gilligan, Frøya – 13,4 returer per kamp.

Beste pasningslegger: Stian Mjøs, Bærum – 8,2 assists per kamp.