Terrell Brown dunker inn to av sine 43 poeng i den fjerde semifinalen. Ligaens MVP var den store forskjellen på lagene da Fyllingen tok seg til sin første NM-finale med seier 84-95.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Terrell Brown dunker inn to av sine 43 poeng i den fjerde semifinalen. Ligaens MVP var den store forskjellen på lagene da Fyllingen tok seg til sin første NM-finale med seier 84-95. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Fyllingens første finale

Gimle storspilte i andreperioden og så ut til å kunne sikre en femte semifinale da de ledet med 16 poeng ved pause, men Fyllingen leverte en mesterlig opphenting, vant 94-85 og er i finalen for første gang i klubbens historie.

Gimle – Fyllingen 85-94 (1-3)

– Det føles befriende, deilig, gøy! Jeg syns gutta gjorde en enestående jobb med ikke å gi seg etter den elendige andreperioden, sa Calix Black Ndiaye da finaleplassen var sikret foran 500 entusiastiske tilskuere i en stappfull Gimlehall.

– Vi snakket om i pausen at vi måtte vise hva som bor i oss. Vi hadde ryggen mot veggen, men hentet inn alt med en helt fantastisk tredjeperiode. Det var spesielt forsvaret som var bra, sa Fyllingen-treneren.

Dermed ble den første finalisten klar etter den sjuende semifinalen - og etter den sjette borteseieren i semifinalerunden.

 

Scoret fra midtbanen!

Gimle gikk til pause til stor jubel etter at Jørgen Odfjell hadde lagt inn 55-39 med et skudd én meter inn på egen halvdel i aller siste sekund.

Men etter 32-14 til hjemmelaget i andreperioden, slo Fyllingen til med 30-12 i den tredje og var i ledelse 69-67 før de siste ti minuttene.

Så svingte det fjerde semifinaleoppgjøret i Bergen enda noen ganger. Gimle gjenvant ledelsen og kom 5 poeng foran (80-75) da Reidar Greve la en trepoenger med 6 minutter igjen å spille, men der og da sluttet de rødkledde å score og røk på en 0-14-run som ødela alle seierssjanser.

Stillingen var allerede 80-82 da både Jørgen Odfjell og Reidar Greve måtte ut med sin femte feil, og med Mikkel Kolstad på benken i hele semifinalerunden med brudd i hånden hadde ikke Gimle lenger dybde nok til å matche Fyllingen – og spesielt ikke Terrell Brown.

 

Ustoppelig Brown

Seriemestrenes MVP var overalt, trakk på Gimle-spillerne feil og endte med 43 poeng, 7 returer og 4 assists.

I sluttminuttene kom hjemmelaget til kort og måtte se seg slått 94-85.

– I andre periode fulgte vi gameplanen vår defensivt og løp mye, kom tidlig i angrep og straffet også mismatcher, forklarte Audun Eskeland.

– Vi visste at Fyllingen kom til å skru opp intensiteten i tredje periode, men responderte veldig dårlig på det, erkjente han.

– Så hjelper det heller ikke at Reidar (Greve) får to raske feil, vi trengte ham egentlig hele kampen i dag.

 

– Skadefrustrerende sesong

Gimle kom skjevt ut i sesongen med skader og manglet mange spillere i første seriehalvdel. Lenge lå de regjerende mestrene på en klar niendeplass blant de 11 lagene, men avsluttet seriespillet med 13 strake seire og vant 2-0 i kvartfinaleserien mot Frøya.

Så kom enda en skade, Mikkel Kolstads brudd i hånden som satte landslagsguarden utenfor semifinalene mot Fyllingen.

– Det er kjipt og vi lurer selvfølgelig på hva som hadde skjedd hvis han hadde vært med. Men jeg har ikke vært borti en sesong som har vært mer skadefrustrerende, understreker Audun Eskeland.

 

Manglet kontinuitet

– Vi hadde en forsesong uten Mikkel og Espen, Haakon (Ullrich) skulle få jobbe seg i form, Milovan (Savic) trengte tid for å komme tilbake, Reidar skulle inn i ny rolle, Hallvard (Venstad Staff) i ny rolle, Jørgen (Odfjell) var ikke med.

– Da alle var tilbake ble vi gode, men det er noe med å ha kontinuitet fra starten, og det hadde vi aldri.

– Likevel ville vi jo til finale, så alle er skuffet. Nå håper jeg vi kan ha mer robust fysikk på spillerne og unngå så mye skader neste sesong. For liker denne gjengen, presiserte Gimle-treneren.

 

Likekeles off-dag

Hos Fyllingen var det opp og ned i prestasjonene. Mens Terrell Brown var i toppslag, slet Isaac Likekele nesten hele kampen – og endte med beskjedne 7 poeng, 9 returer og 7 assists, etter 2 av 15 i field goals.

– Isaac hadde vel sin dårligste kamp for sesongen, den var veldig ukarakteristisk for ham, men likevel vinner vi. Samtidig var det en lagseier, og Lars (Espe) var veldig solid og gjorde en fremragende jobb defensivt mot Reidar Greve. Lars begynner virkelig å finne formen nå, sa Calix Black Ndiaye.

– Vi har et godt sammensveiset lag og et lag som viser at de har karakter og de rette holdningene for å vinne et mesterskap. Vi har trent veldig godt de siste ukene og gjennom hele påsken. 

– Nå skal gutta få fri og hvile kroppene sine i morgen, men så skal vi trene gjennom hele helgen og være best mulig rustet for finalene, forteller Ndiaye.

 

Bærum-finale eller Kongsberg-revansj?

Allerede torsdag kan finalemotstanderen være klar, hvis Bærum (2-1) tar den tredje seieren over Kongsberg Miners. Men sølvvinnerne fra seriespillet jakter revansj etter de to bitre sistesekunds-tapene og vil med seier sikre en femte og avgjørende semifinale hjemme i Kongsberghallen søndag.

– Nå har vi slått ut Gimle i noen tøffe runder og gutta har ikke fått noe dårligere selvtillit. Kampen i dag viste at alle er villig til å gå i krigen og var viktig for enda sterkere lagfølelse.

– Men i en finale kan alt mulig skje og vi vet det ikke blir noe lettere, heller tvert imot, understreker Fyllingen-treneren.

Hos Gimle leverte Milovan Savic en glimrende kamp og endte med 21 poeng, 9 returer og 9 assists. Hallvard Venstad Staff hadde også en solid fjerdekamp og noterte seg for 16 poeng og 8 returer, mens Jørgen Odfjell endte på 17 poeng og 6 assists og var sårt savnet i sluttminuttene etter at han hadde fått sin femte feil.

NM-finalene spilles som semifinale i best av fem kamper:

Torsdag 11. april: Fyllingen - vinner Bærum-Kongsberg (kamp 1)

Søndag 14. april: Vinner Bærum-Kongsberg - Fyllingen (2)

Torsdag 18. april: Fyllingen - vinner Bærum-Kongsberg (3)

Mandag 22. april: Vinner Bærum-Kongsberg - Fyllingen (4, eventuelt)

Fredag 26. april: Fyllingen - vinner Bærum-Kongsberg (5, eventuelt)

 

Poengscorere Gimle – Fyllingen (85-94):

Gimle: Milovan Savic 21, Jørgen Odfjell 17, Hallvard Venstad Staff 16, Haakon Ullrich 10, Morten Floen Osland 8, Reidar Greve 7, Espen Fjærestad 6.

Fyllingen: Terrell Jordan Brown 43, Lars Fredrik Espe 14, Nikolas Kvåle Skouen 14, Eric Etienne Fongué 8, Isaac Likekele 7, Ivars Zvigurs 4, Haji Jawara 2, Peter Bullock 2.