Frøyas pointguard og ledende spiller John Knight III dunker inn to poeng mot kampens gigant Marin Mornar. Knight var toppscorer for gjestene med 20 poeng og flere avgjørende scoringer i siste periode, Mornar dominerte semifinalen med 38 poeng og 20 returer. FOTO: ERIK BERGLUND

Frøya-varp i Kongsberghallen

38 poeng fra Marin Mornar var ikke nok for Kongsberg Miners. Frøya styrte det meste av den første semifinalen i Kongsberghallen, holdt unna i sluttsekundene og brøt seriemestrenes hjemmebanefordel i best-av-fem-serien. Nå har tabellfemmeren fra Bergen overtaket før andre kamp i Frøya Arena søndag.

Kongsberg Miners – Frøya 75-78 (0-1 sammenlagt)

– Men vi leder bare 1-0 og da jeg spilte for Miners i semifinalen i fjor hadde vi 2-1 på Gimle og røk likevel ut, minnet Ognjen Nisavic om.

Nå er han tilbake i Frøya-drakt, ble en matchvinner i begge kvartfinalene mot Tromsø Storm og er blitt en viktig brikke også i semifinaleserien mot Kongsberg Miners. Den serbiske skytterguarden satte 4 av 8 trepoengere og endte på 18 poeng i den første semifinalen.

– Mange trodde ikke vi skulle slå Tromsø eller ta Kongsberg her i dag. Men vi tror på oss selv, og det er blitt et varemerke for dette laget å kjempe tilbake. Vi har hatt flere jevne kamper og lært oss å spille under press, det er ikke noe nytt for oss, sa 32-åringen.

Mornar: 38 poeng og 20 returer

Marin Mornar storspilte fra start for Kongsberg Miners, scoret 16 av hjemmelagets første 18 poeng og dunket inn 18-9 til stor jubel.

Den kroatiske forwarden holdt standarden gjennom hele kampen, hadde 30 av lagets 44 første poeng og endte med 38 poeng og 20 returer, som banens desiderte gigant.

Men Frøya fikk inn 10-2 på de siste 2:30 av førsteperioden og kom etter hvert i føring. Miners ledet siste gang på 40-39, og på stillingen 42-42 drivet John Knight først inn to poeng før han scoret med en 3-poenger fra én meter inn på hjemmelagets banehalvdel i aller siste sekund, via plata.

Hentet inn 8 poeng: 66-66

Gjestene i gult hadde Miners på gaffelen med 53-46 og både Aly Hudgins og Torgrim Sommerfeldt på fire fouls, men ga det fra seg. Frøya ledet med 8 tidlig i fjerde periode (66-58), men en 8-0-run avsluttet med treere fra Mornar og Xavier Green sørget for 66-66 med 4:30 igjen.

Kongsberghallen «kokte», men hjemmelaget gikk aldri forbi.

John Knight spilte fri DeAngelo Stewart til 68-66 og satte selv inn 70-68 på to straffer etter steal og femte feil på Sommerfeldt.

Likevel var det ikke slutt. Aly Hudgins la fire av fire straffer i siste minutt og reduserte til 75-77 med 11 sekunder igjen, men et straffekast fra Jørgen Lamo ga gjestene 78-75 før seriemestrene misset sin siste mulighet.

– Den viktigste kampen

– Vi visste det ville bli en «dogfight» og at vi måtte spille hardere enn dem og ville det mer, sa John Knight III.

Han ble passet godt på av Xavier Green og slapp ikke til med så mange driver som han pleier å få, men ble likevel Frøyas ledende spiller med 20 poeng og 4 assists.

– Han (Green) og jeg kjemper alltid mot hverandre, men det er ingenting annet enn «love and respect», sa 23-åringen fra Jackson i Mississippi.

– 1-0 er viktig, dette var den viktigste kampen, akkurat som den første mot Tromsø i kvartfinalen var viktigst, de er et så sterkt hjemmelag og hadde 14-1 da vi kom dit. Nå må vi bare prøve å gjøre det samme på vår hjemmebane søndag, understreket den 1,90 m høye pointguarden.

3-poengsscore: 36-18 til Frøya

Åke Bärlin var naturlig nok en skuffet Kongsberg-coach.

– Vi slipper inn 47 poeng i første omgang og taper jo med 3, så jeg er ikke fornøyd med det vi gjør. De treffer bra en god stund, vi treffer ikke i det hele tatt, sa den svenske treneren.

Kongsberg Miners satte bare 6 av 17 trepoengere, Frøya hadde 12 av 29. Ikke så stor forskjell i prosent (41-35 i Frøyas favør), men like fullt 36-18 i trepoengsscore.

Miners var overlegne i returstatistikken (52-24!), men pådro seg 22 turnovers. Det er Bärlin opptatt av før semifinale nummer to i Bergen søndag.

– Vi må ta bort alle turnovers vi hadde speselt i første omgang (12), det går bare ikke å ha så mange, det er jo rundt snittet vårt pr. kamp i sesongen (13), presiserer han.

Savner Ferrales

Seriemestrene er tydelig svekket uten sin kaptein og styrmann Juan Ferrales, som også er et av lagets viktigste angrepsvåpen. Nå ble Marin Mornar lenge for alene. Xavier Green tok ansvar, meldte seg på og endte med 18 poeng, 14 returer, 6 assists og 3 steals, mens resten av laget bare produserte 19 poeng.

Aly Hudgins (7 poeng og 7 returer) og Torgrim Sommerfeldt (2 poeng, 5 assists og 5 returer) fikk begge sine kamper redusert på grunn av foultrøbbel.

Søndag må Kongsberg Miners ha bidrag fra flere hvis de skal utligne til 1-1 i semifinaleserien mot Frøya. Tredje oppgjør er i Kongsberghallen tirsdag 4. april.

Poengscorere Kongsberg Miners – Frøya (75-78):

Kongsberg Miners: Marin Mornar 38, Xavier Green 18, William Lybæk 8, Aly Hudgins 7, Torgrim Sommerfeldt 2, Åke Swahn 2.

Frøya: John Knight III 20, Ognjen Nisavic 18, DeAngelo Stewart 16, Samba-Johan Hellebust Jaw 9, Nikola Roso 9, Christopher J. Dalland 3, Jørgen Lamo 3.