Devin Gilligan forlot norsk basket som MVP da han spilte for Frøya i 2020/21-sesongen og snittet på 22,9 poeng og 13,4 returer. Nå er 28-åringen fra New Hampshire på plass hos Frøyas erkerival Fyllingen og klar til å vise muskler i BLNO igjen.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Devin Gilligan forlot norsk basket som MVP da han spilte for Frøya i 2020/21-sesongen og snittet på 22,9 poeng og 13,4 returer. Nå er 28-åringen fra New Hampshire på plass hos Frøyas erkerival Fyllingen og klar til å vise muskler i BLNO igjen. FOTO: NICHOLAS NORENG

Er det endelig Fyllingens tur?

8 av de 11 lagene i BLNO er blitt norgesmestre. Men aldri Fyllingen. – Jeg håper og tror dette er det beste laget vi har hatt, sier Calix Black Ndiaye.

Fire utenlandske importer og én norsk-engelsk er på plass i Fyllingsdalshallen foran 2022/23-sesongen, og dermed er har Fyllingen et så godt som helt nytt lag.

Nikolas Skouen er eneste gjenværende fra forrige sesongs startfemmer. Bouna Black Ndiaye, Maurice Jones og Ljubomir Campara er i ferd med å finne seg nye klubber, Magne Fivelstad har lagt opp.

Men solide erstattere vil sørge for at Fyllingen blir et lag å regne med denne sesongen.

 

Store forventninger

– Det er første gang jeg har fått sette sammen hele stallen, det var et lite krav fra min side, forteller Calix Black Ndiaye.

Den tidligere toppspilleren går i gang med sin fjerde sesong som Fyllingen-coach.

Han har store forventninger.

– Målet er som det alltid er – å vinne ligaen, sier 41-åringen, som er smertelig klar over at Fyllingen er én av toppklubbene som aldri har vunnet NM.

– Det er på tide, samtykker han.

– Vi følte vi var nær i 2020 da vi hadde slått ut Tromsø Storm og skulle spille semifinaler mot et Bærum-lag vi hadde slått i to av tre seriekamper. Men da kom covid og alt ble avlyst, sier Calix.

 

Har aldri vunnet NM

Asker Aliens og forløperen Asker står med 10 NM-titler, Ammerud har fire fra årene 1982-85, Gimle og Kongsberg Miners (inkludert Penguins) står med tre hver.

Centrum Tigers vant i 2016 og ’17, Bærum i ’11 og ’13, mens Frøya jublet for gull i 2012 og Tromsø i 1997.

Fyllingen, Nidaros Jets og Oppsal har aldri klart det, men bergenserne tror de har en god sjanse denne sesongen.

 

Ny playmaker

Fiifi Aidoo (26) er førstevalg som pointguard, en 188 cm høy finsk-ghaneser som tidligere har spilt i finsk toppserie for Ura, Kataja og Kobrat og som har U-landskamper for Finland.

Nå kommer han fra Benicarló i LEB Plata, spansk nivå tre. Calix Black Ndiaye er entusiastisk når han omtaler spilleren som danker ut Nikola Vasojevic på pointguard-plassen.

– Han er veldig god med ball, en habil skytter, ekstremt atletisk og klarer å sette medspillere i riktig posisjon. Jeg tror han kommer til å være en av de beste forsvarsspillerne i ligaen. Fiifi jobber knallhardt og er en spiller du elsker å ha når du er trener.

 

Ruvende center og Gilligan-retur

2,10 m lange Milos Macura (32) vil ruve under kurvene.

– Han kommer fra høyeste nivå i Argentina og er en stor og sterk lagspiller, en god returtaker og en som leser spillet godt. Godt skolert, vet hva han er god til og ikke god til. Ingen superstjerne, men en spiller de andre elsker å spille med. Han er rask og spenstig og kan løpe gulvet, sier coach Calix om kroatiske Macura.

Devin Gilligan (28) ble kåret til MVP i BLNO-sesongen 2020/21 da han snittet 22,9 poeng og 13,4 returer.

– Han har ekstrem høy motor, pågangsmot og finner måter å påvirke kamper positivt. Krever mye på trening og er veldig bra å ha i stallen, fastslår sjefstreneren.

Latviske Ivars Zvigurs (26) er fjerdemann av de nye importene, men blir også viktig.

– En atletisk ving og low post som kommer fra nivå to i Latvia, sier Calix.

 

Import-dybde

Dermed er Fyllingen godt forspent med utenlandske spillere, de er fem med Vasojevic og følgelig er dybden i laget en helt annen enn forrige sesong.

Norskekvoten er en større utfordring. Nikolas Skouen er bankers som skytterguard, den andre plassen ser Jacob Røysland ut til å ha foran nykommeren Nicolas Ballone, iallfall inntil videre.

– Jacob er en av dem som har jobbet aller best i løpet av sommeren, understreker Calix Black Ndiaye.

Ballone (26) kommer fra Worthing Thunder på nivå to i England.

– En hardtarbeidende skytter som vi tror skal bli veldig bra etter hvert, sier treneren.

I bakhånd har Fyllingen veteranen Peter Bullock (39) og flere spillere med ligaerfaring i Christian Mikkelsen Skagen (26), Jasin Akil (21) og Shakil Khan (21). Og mange unge spillere som vil arbeide hardt for spilletid i BLNO.

 

Solid trenerteam

Trenerteamet er også styrket. Calix Black Ndiaye assisteres nå av Per Fedje, Morten Johnsen og Karl Otabor. Sistnevnte har lagt opp som spiller.

– Karl kan ha ansvaret for å følge opp unggutter, teamet tilfører hverandre forskjellige ting og vi har profesjonalisert opplegget. Alt dette gjør at spillerne blir bedre fulgt opp, presiserer Fyllingen-coachen.

 

FYLLINGEN

Trener: Calix Black Ndiaye

Assistenttrenere: Per Fedje, Karl Otabor og Morten Johnsen.

Spillere INN: Devin Gilligan (Dudelange, Luxembourg), Milos Macura (Comunicaciones, Argentina), Fiifi Aidoo (Benicarló, Spania), Ivars Zvigurs (Saldus, Latvia), Nicolas Ballone (Worthing Thunder, England), Hamewend Arif (Frøya), Alexander Arques (Frøya), Jovan Radulovic fra klubbens U19-lag.

Spillere UT: Bouna Black Ndiaye, Ljubomir Campara og Maurice Jones (ingen ny klubb pr. i dag), Magne Fivelstad, Karl Otabor, August Aamodt Kristiansen og Edmunds Gabrans har lagt opp.

 

SPILLERSTALL 2022/23

0 Christian Mikkelsen Skagen, 1 Jacob Røysland, 2 Nicolas Ballone, 3 Shakil Khan, 4 Jasin Akil, 5 Fiifi Aidoo, 6 Nikola Vasojevic, 7 Alexander Arques, 8 Devin Gilligan, 10 Milos Macura, 11 Nicolas Kvåle Skouen, 12 Ittipat Sumpaopong, 14 Jovan Radulovic, 15 Hamewend Arif, 24 Ivars Zvigurs, 25 Peter Bullock.

Sannsynlig starting-5: Aidoo, Røysland (Ballone), Skouen, Gilligan, Macura.

Åpningskamp: Fyllingen – Oppsal, Fyllingsdalshallen lørdag 24/9 kl. 15.00.