Mikkel Aarnes var tilbake som pointguard for Nidaros Jets og ble avgjørende mot moderklubben Asker med 14 poeng, 6 assists, 4 steals og trepoengeren til 66-56 med litt over et minutt igjen i Trondheim Spektrum. Her er 22-åringen i en drive mot Ouzhan Farzaneh. FOTO: LARS RUNE SKAUG

En jubeldag for Nidaros

Med 18-0 fra start i andre periode og 9-0 fra start i den tredje slo Nidaros Jets knockout på et ungt Asker-lag. Etter seks tap kom den første seieren for klubben baskettinget stemte for å beholde i ligaen.

M Nidaros Jets – Asker Aliens 69-57

M Fyllingen – Centrum Tigers 71-91

M Oppsal – Gimle 66-96

K Midtbyen – Ulriken Eagles 47-111

Med eks-Asker-spiller Mikkel Aarnes tilbake som pointguard etter hjernerystelse og flere andre friskmeldte spillere var Nidaros Jets knapt til å kjenne igjen fra de første kampene i ligaen.

– Vi har trent på en del nye ting og lyktes godt med det til langt ut i tredje periode, men så falt vi ut av systemene og begynte å ta dårlige skudd, sa Cosmin Blagoi, hjemmelagets rumenske trener.

– Det var godt å vinne, og laget skal få feire med en dags treningsfri. Men vi har fortsatt en masse jobb foran oss, fastslo han.

Nidaros-knockout

Asker ledet bare i åpningsminuttene i Trondheim Spektrum, før Nidaros gikk opp til 20-16 etter første periode.

Så skjedde alt fort:

Blagois menn kjørte fullstendig over Asker fra start i andre periode med en 18-0-run (!) og gikk til pause med 40-22, før de startet tredjeperioden med 9-0 og hadde en betryggende 27-poengsledelse (49-22).

Asker spiste seg innpå spesielt i fjerde periode og var nede i 7 poeng (63-56) med 1:30 igjen da Joshua Hart ble feilet og tildelt to straffer. Men toppscoreren misset begge, og i stedet senket Mikkel Aarnes en trepoenger i neste angrep og avgjorde i praksis kampen.

Mer dybde

– Det var veldig bra for oss å ha med Mikkel igjen, presiserte Cosmin Blagoi, som kunne stille et tilnærmet fullt lag der også Brage Sørensen og Mateusz Nilsen var tilbake.

Det gir Nidaros Jets langt mer dybde enn de har hatt i de siste kampene.

Jakob Baiden var hjemmelagets toppscorer med 16 poeng og hadde i tillegg 12 returer, og Asker øynet sjansen og tok innpå da forwarden måtte ut med fem fouls og 2:50 igjen å spille.

– Jeg hadde trua på laget hele veien, det var fantastisk å spille med Mikkel igjen og vi hadde flere tilbake. Samtidig har de yngste spillerne i laget fått mye spilletid i de første kampene og vokst mye på det. Nå vil de være mye bedre forberedt når de kommer på banen, sa lagkapteinen.

– Følte vi skulle vinne

Han var ikke overrasket over seieren.

– Vi åpnet med to kamper mot Kongsberg like etter at Cosmin var kommet inn som trener, så hadde vi Oslo-turen med altfor mange skader og forfall og så to kamper mot Bærum som har et kjempegodt lag og hvor vi også manglet folk. Kampen i dag følte jeg vi skulle vinne – og det gjorde vi også, påpekte Baiden.

– Vi vinner fordi vi er godt forberedt, vet mye av det Asker prøve å gjøre offensivt og dermed kan gjøre forsvarsarbeidet vårt mye lettere, fastslo han.

Asker blir sterkere

Asker venter fortsatt på at amerikanske Amir Abdulla Yusef (2,05) skal bli spilleklar, og inntil videre er heller ikke Stian Emil Berg med som rutinert pointguard i laget.

Dermed er Joshua Hart litt for alene som poenggarantist, med Ludvig Bergh som stødig kaptein og veldig mange spillere fra klubbens U19-norgesmestre til å fylle de øvrige plassene.

Denne gangen manglet også flere sentrale spillere som Chiemeka Okeke-Nwakamma, Eldar Alagic og Anders Lislevatn Landenget.

Mye bom

Mot et aggressivt Nidaros-forsvar ble treffprosenten for dårlig med 17 av 67 på field goals (25,4 prosent!) og ikke minst 17 av 32 fra straffelinja.

Joshua Hart hadde 23 poeng, 13 returer og 4 steals, men han også bommet for mye.

Hos Nidaros Jets var Baiden eneren, mens Mikkel Aarnes styrte glimrende mot moderklubben og endte med 14 poeng, 6 assists og 4 steals og Brage Sørensen hadde 9 poeng, 11 returer og 3 blokker.

Tor Anders Ringen må også nevnes, 22-åringen på 2,02 hadde 7 poeng og 7 returer og spilte 29 minutter.

Poengscorere Nidaros Jets – Asker Aliens (69-57):

Nidaros Jets: Jakob Baiden 16, Mikkel Aarnes 14, Ole Flock Hogstad 10, Brage V. Sørensen 9, Tor Anders Ringen 7, Mats Bergsjordet 6, Mateusz Nilsen 3, Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 2, Tobias Edvardsen Øvermo 2.

Asker Aliens: Joshua Hart 23, Ludvig Bergh 14, Oliver Bergstad 9, Jørgen Kjesbu 9, Filip Øverås 2.

Centrum fra minus 16 til seier med 20

Fyllingen kom godt i gang uten sin ankelskadde pointguard Fiifi Aidoo, ledet på det meste med 16 poeng (34-18) og var på 47-33 tidlig i tredje periode da Centrums opphenting begynte.

Ett minutt før slutt i tredje periode utlignet Laurence des Bouvrie til 59-59 med to straffetreff, og så ble fjerdeperioden helt og holdent Centrums. Faktisk de to siste periodene, med 30-17 og 30-12 ble til slutt en klar og kontrollert seier til gjestene fra Oslo, 91-71.

I tillegg til Aidoos forfall, kom Fyllingen igjen i foultrøbbel og både 2,11-importen Milos Macura og unge Jovan Radulovic måtte ut med 5 fouls, samtidig som Devin Gilligan som spilte samtlige 40 minutter hadde 4 fouls.

Under kurvene herjet i stedet Johannes Dolven, som ble kampens store spiller med 27 poeng, 13 returer, 6 assists og 3 steals.

Centrum Tigers traff 5 av 9 trepoengere, begrenset seg til 7 turnovers i hele kampen og vant returstatistikken 29-26.

– Jeg syns vi var forferdelige i første halvdel og manglet så å si alt. Men vi klarte å finne en form for stabilitet, begynte å være konsekvente på det vi gjorde både offensivt og defensivt og så begynte det å gli, fastslo Inge-Aleksander Kristiansen.

Centrum-coachen ga litt ekstra ros til innbytter Laurence des Bouvrie:

– Han kommer inn, utligner i tredje periode og starter den fjerde med å gi oss ledelsen og øke den. En gjennombruddskamp i ligaen for ham, sa Kristiansen om den 19-årige guarden som endte med 10 poeng etter 14 minutter på banen.

Jacob Røysland traff 4 av 5 trepoengere og var viktig da Fyllingen opparbeidet seg en klar ledelse i første omgang.

Devin Gilligan var nær en triple-double med sine 20 poeng, 12 returer og 8 assists, men ble stoppet godt av Centrum i de to siste periodene.

Fyllingen fikk sitt andre tap på rad og er nå 3-2 etter 5 kamper, mens Centrum som tok sin tredje seier (3-3) skal i aksjon igjen mot Frøya (3-0) søndag.

– Vi flyter litt på denne her nå, men ser også hvor dårlige vi var i første omgang. Men vi skal ta med oss det vi gjorde bra i dag, sier Inge-Aleksander Kristiansen.

Poengscorere Fyllingen – Centrum Tigers (71-91):

Fyllingen: Devin Gilligan 20, Jacob Røysland 16, Nikolas Skouen 14, Milos Macura 8, Nicolas Gundersen Ballone 6, Ivars Rihards Zvigurs 4, Itthiphat Sumpaopong 3.

Centrum Tigers: Johannes Dolven 27, Giorgos Kotrotsios 17, Ulrik Stranger-Johannessen 16, Laurence des Bouviers 10, Christoffer Heggelund 8, Gard Beinnes 5, Marcus Barnett 4, Øyvind Torsetnes 4.

Gimles femte seier

Gimle ledet tidlig 18-5 etter at Espen Fjærestad hadde satt 4 av 4 trepoengere og lagets femte strake seier var aldri truet selv om  nyopprykkede Oppsal kom langt sterkere etter hvert.

Gimle-trener Audun Eskeland mistet kampen på grunn av et forsinket fly, mens Mikkel Kolstad er syk og står over helgen i Oslo.

Lagkaptein Milovan Savic var en slags spillende coach og ville ikke høre snakk om at det var noen lett kamp, til tross for 30-poengsseier, 96-66.

– Ingenting er lett for oss i år, vi har mange ungdommer og må jobbe hardt. Vi må glemme at vi vant forrige sesong, kan ikke tillate oss å undervurdere noen og vet at alle vil spille enda tøffere mot oss, sa montenegrineren, som ruvet og imponerte med 21 poeng, 11 assists og 8 returer.

– Jeg liker Oppsal og Centrum og andre lag som får opp unge spillere fra sine egne rekker og håper basketballforbundet vil hjelpe dem. De har en lys framtid, men trenger hjelp, understreker Savic.

Espen Fjærestad ble kampens toppscorer med 29 poeng etter å ha satt 8 av 15 trepoengere, Morten Osland har hatt et sterkt comeback i ligaen og var glimrende i Oppsal Arena med 6 treff på 8 trepoengere og totalt 24 poeng pluss 3 assists og 3 steals.

Jacob Tryon fikk det tidvis tøft mot Milovan Savic, men hadde likevel en sterk kamp for Oppsal med 14 poeng og 10 returer.

Thomas Ble åpnet rolig, men kom i siget og var lagets ledende spiller med 19 poeng og 4 assists.

– Vi visste hele veien at vi skulle opp mot et lag med stort balltempo, men skulle stoppe det ved å rotere riktig og ikke gå fra skytterne deres, sa Jarl Jespersen.

Men Oppsal-treneren måtte konstatere at det ikke var like lett å få til i praksis for hjemmelagets spillere. Gimle satte 18 av sine 38 trepoengsforsøk i kampen (47 prosent) og dermed 56 poeng bare der.

Samtidig hang hjemmelaget godt med og leverte en klart godkjent kamp, spesielt tatt i betraktning at dette var det nyopprykkede laget i BLNO mot den regjerende mesteren.

Nå har Oppsal spillefri fram til hjemmekampene mot Asker Aliens torsdag 26. oktober og Fyllingen lørdag 29.

– Det er fullt mulig å vinne, og føler alle kamper er mulige selv om motstanderen kanskje er bedre på papiret. Så lenge vi greier å konkurrere i fire perioder, sier Jarl Jespersen.

Jacquez Henderson sto over mot Gimle etter «overtråkket» mot Ammerud, men både han og Nick Kervens kan være klare igjen til de neste kampene.

– Nick har vært ute på grunn av jobb, men nå har han satt seg opp bare på dagvakter framover, så da håper vi å ha ham både på trening og mot Asker, understreker Oppsal-treneren.

Poengscorere Oppsal – Gimle (66-96):

Oppsal: Thomas Ble 19, Jacob Tryon 14, Etienne Nasser Aspevik 10, Sebastian Larsen 9, Isac Angelsen 4, Jørgen Haakonsen 3, Nataniel Nikolic 3, Jonathan Linnestad 2, Rhovic Sisor 2.

Gimle: Espen Fjærestad 29, Morten Osland 24, Milovan Savic 21, Jørgen Odfjell 9, Magnus Gjerde 4, Magnus Elgmork 3, Reidar Greve 3, Kristoffer Gjerde Sætren 3.

Ulriken i 100 i Trondheim

Midtbyen fikk en fin BLNO-start med seieren over Ullern forrige helg (73-65), men mot Ulriken Eagles kom hjemmelaget ikke uventet til kort. Bokstavelig talt:

Ulrikens 1,93 m lange center Riley Fitzwater var klar til spill og markerte seg i debuten med 17 poeng og 15 returer på 24 minutter.

Midtbyen holdt godt følge til 21-27 tidlig i andre periode før gjestene begynte å dra fra og vise klasseforskjellen. Det ble spesielt tydelig i de to siste periodene, der Ulriken vant 30-7 og 33-10. Nora Hisdal fikk gleden av å sette inn poeng nummer 100 med 3:30 igjen å spille, og seieren ble så stor som 111-47.

Henriette Höfermann som satte 22 poeng og traff 16 av 17 straffer mot Ullern, fikk tøft forsvar mot seg og måtte nøye seg med 11 poeng mot Ulriken. Den tyske guarden satte 2 av 2 straffer og har nå 18 på rad i ligaen etter at hun bommet den første i åpningskampen.

I et jevnt Ulriken-lag havnet 7 av 9 spillere i tosifret score. Stine Austgulen var toppscorer med 20, storesøster Maren Austgulen satte 18 etter å ha truffet 9 av 9 topoengere, mens Riley Fitzwater bare var én av tre spillere med double-double:

Aurora Sørbye noterte seg for 10 poeng og 10 assists (pluss 5 steals) og Synne Jacobsen hadde 13 poeng og 10 returer.

Celine Klett satte 3 av 4 trepoengere og endte med 11 poeng, 7 returer og 6 assists mens lagets yngste spiller, Anna Linnea Hovig Wikstrøm hadde 14 poeng etter 6 av 6 på topoengsskudd.

Ulriken traff 12 av 15 straffer (Stine Austgulen 4 av 4) og imponerte med 67 prosent på topoengsskudd, men med 23 steals ble det som vanlig mange enkle layups for topplaget.

Poengscorere Midtbyen – Ulriken Eagles (47-111):

Midtbyen: Ulrikke Bentsen 12, Henriette Höfermann 11, Pernille Mellem 11, Ingeborg Nævdal Gundersen 7, Emma Tallaksen 6.

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 20, Maren Hoff Austgulen 18, Riley Fitzwater 17, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 14, Synne Jacobsen 13, Celine Klett 11, Aurora Sørbye 10, Nora Hisdal 6, Helene Klett 2.