Stian Mjøs åpnet kampen i stor stil, scoret 10 av Bærums 18 første poeng inkludert tre 3-poengere og endte med 20 poeng og 5 assists da Kongsberg Miners ble slått 90-74. Her er Bærum-kapteinen på vei forbi William Lybæk og til en layup. Til venstre i bildet er Torgrim Sommerfeldt.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Stian Mjøs åpnet kampen i stor stil, scoret 10 av Bærums 18 første poeng inkludert tre 3-poengere og endte med 20 poeng og 5 assists da Kongsberg Miners ble slått 90-74. Her er Bærum-kapteinen på vei forbi William Lybæk og til en layup. Til venstre i bildet er Torgrim Sommerfeldt. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

En forsmak på sluttspillmoroa

Bærum og Kongsberg Miners utkjempet en intens og spennende duell, Tromsø Storm overrasket med borteseier over Fyllingen – og Ammerud sto for søndagens sjokk ved å snu fra 27 poeng minus til seier over Gimle i siste sekund.

Bærum – Kongsberg Miners 90-74

Ammerud – Gimle 82-79

Fyllingen – Tromsø Storm 71-84

Det er bare å glede seg til sluttspillet som starter andre helg i mars:

Om ikke «alle slår alle» i Firi-ligaen denne sesongen, er det iallfall stadige overraskelser. Ingen seire synes sikre blant tabellens åtte beste, som skal ut i kvartfinaler med best av 3 kamper før det blir semifinaler og finaler i best-av-5-serier.

Søndagens tre oppgjør ga seire til det dårligste plasserte laget. Kongsberg (3) måtte gi tapt for Bærum (4), mens Fyllingen (5) røk mot Tromsø (7) og Gimle (2) klarte å miste det tilsynelatende bomsikre forspranget på 27 poeng og tape mot Ammerud (8).

 

Frøya-gull søndag?

Kongsberg og Gimles tap betyr også at Frøya bare trenger én seier i sine gjenstående kamper for å sikre seriemesterskapet.

Frøya står med 19-5 i seire og tap etter 24 kamper, og den 20. seieren er med dagens prosenttabell tilstrekkelig for å spikre førsteplassen.

Gimle (16-7) kan også få 20 seire, men vil gå bak Frøya på innbyrdes oppgjør etter tap i to av tre kamper mot de gule og røde.

Kongsberg (15-7) fikk strøket kampen mot Centrum Tigers og kan i utgangspunktet bare komme opp i 19 seire, men har anmodet Basketballforbundet om å få spille mot Centrum, så alle lag får like mange kamper.

Hvis Kongsberg får medhold, lever spenningen videre. Hvis ikke, kan Frøya sikre seriemesterskapet med hjemmeseier over Centrum Tigers søndag. Uansett vil Baard Stollers menn ha igjen to matchballer – hjemme mot Fyllingen onsdag 2. mars og borte mot Ammerud søndag 6. – og trenge seier i bare én av de to kampene. Forutsatt at de slår Centrum.

 

Første seier på tre år

Etter nederlag i 14 av de siste 15 kampene mot Kongsberg Miners, lyktes Bærum endelig å få has på sin vanskeligste motstander.

Med 90-74 tok de lyseblå sin første seier over Miners på over tre år, den forrige var 5. februar 2019 med sifrene 92-66.

Kampen i Nadderudhallen søndag var langt jevnere enn resultatet tilsier, og publikum fra begge lag skapte fin stemning som lover godt for serieinnspurten og sluttspillet.

Bærum ledet 47-45 ved pause, men gjestene ledet 50-49 tidlig i tredje periode og var bare 6 poeng bak (76-70) med åtte minutter igjen å spille. Da la Shane Temara først to straffer og deretter en inside-scoring til 80-70, frispilt av Eric Gilchrese.

Men nådestøtet kom ikke før Gaute Haugen senket en trepoenger til 86-74 med 2:03 igjen på tavla.

 

– Bygge selvtillit og tiltro

– Kongsberg har jo «eid» oss, så det var en fin erfaring å kunne slå dem. Det er et veldig bra lag, og alle skalper vi kan ta er med på å bygge selvtillit og tiltro til det vi holder på med, sa Bærum-coach Mathias Eckhoff.

– Det var fint for oss også fordi vi har vært litt desimert av Covid og ymse annet, men Kongsberg er sikkert preget de også, det er jo mer eller mindre alle lagene i ligaen. Men de hadde jo fullt lag, det hadde ikke vi, sa Eckhoff og minnet om at Philipp Schwethelm ikke spilte, han var på en kjapp tur hjem til Tyskland.

 

Rett fra koronaisolasjon

Så kan man klart diskutere om Bærum uten Schwethelm var mer svekket enn Kongsberg Miners som hadde Ognjen Nisavic og Aly Hudgins på benken fra start, begge de to nøkkelspillerne pluss Matias Save kom så å si rett fra koronaisolasjon.

– Jeg har bare vært på to treninger og ikke kunnet være med for fullt, fortalte Nisavic.

– Så jeg følte meg ikke på noen måte i 100 prosent slag. Men det er ingen unnskyldning. Vi spilte ikke tøft nok, vi lot Bærum skyte 3-ere og løpe i transition, de tok for mange offensive returer. Vi hadde ikke nok vilje, fastslo Kongsberg-kapteinen.

Stian Mjøs åpnet kampen i stor stil med tre 3-poengstreff og 11 av Bærums 18 første poeng til ledelse 18-10. Hjemmelaget skjøt lenge godt, men prosenten på treerne falt etter hvert ned til 28 – med 11 treff på 38 forsøk.

Verre var det for Kongsberg Miners, som var tilbake til skuddtrøbbelet fra de første ukene og månedene i ligaen og endte på 3 av 17 treere – 17 prosent.

Da hjalp det ikke at gjestene vant returstatistikken 41-38.

 

Ruvende Gilchrese

Eric Gilchrese fremsto som Bærums og banens beste spiller, med 22 poeng, 9 returer, 7 assists, 6 steals og sitt sedvanlig gode forsvarsspill.

– Det er jo en stund siden vi har slått Kongsberg, så det føles godt å vinne. Kongsberg har et godt lag med en masse gode spillere og et sterkt coach-team, så jeg er stolt over å få en seier her i hjemmearenaen foran våre egne tilhengere, sa den amerikanske pointguarden.

– Vi ser også fram til å få med Philipp (Schwethelm) igjen. Han er en veldig viktig brikke for oss, så når han er tilbake, blir vi skarpere og bedre, forsikret Gilchrese.

Shane Temara var sterk under kurvene og endte på 18 poeng (inkludert to 3-poengere), 6 returer og 3 blokker, Sjur Dyb Berg landet på 10 poeng og 12 returer. Gaute Haugen er blitt et hvassere angrepsvåpen denne sesongen og bidro med blant annet 15 poeng, 4 assists og 2 steals.

Marin Mornar var igjen ledende hos Kongsberg Miners og noterte seg for 15 poeng, 11 returer og 5 assists.

 

Poengscorere:

Bærum: Eric Gilchrese 22, Stian Mjøs 20, Shane Temara 18, Gaute Haugen 15, Sjur Dyb Berg 10, Ludvig Bergh 3, Plaisir Nzitani Mukoko 2.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 15, Aly Hudgins 13, William Lybæk 10, Torgrim Sommerfeldt 10, Ognjen Nisavic 9, Djo Loo Yele 8, Bryan Alberts 7, Oliver Bojang Visnes 2.

 

Ammeruds vanvittige snuoperasjon

Hvordan var det mulig? Det kunne knapt noen i Apalløkkahallen forstå, og mens hjemmelagets spillere og publikum jublet ellevilt, måtte Gimles spillere og trener Audun Eskeland bare gremme seg.

AJ Harris-trepoengeren som ga Ammerud 82-79 i aller siste sekund var galskap nok. Men opphentingen enda mer uvirkelig.

Gimle, som ledet 33-6 i starten mot et redusert Asker Aliens lørdag og cruiset inn til 94-53, var likevel utilnærmelige i åpningsperioden på Apalløkka.

Gjestene ledet 20-2 (!) etter fire minutter, 37-13 etter første periode og med 27 poeng på det meste, flere ganger og senest med 47-20 midtveis i andre periode.

At de skulle miste seieren var utenkelig. Med 6:30 igjen av kampen var Gimle fortsatt foran med 16 poeng (74-58) og 2:30 før slutt med 10 (79-69).

Men så begynte AJ Harris og Jordan Session sitt show for alvor, og gjestene hadde fått Bryan Coleman utvist med 5 feil, ble tydeligvis grepet av frykt og sluttet helt å score.

Harris la en 3-poenger (72-79) og en ny scoring til 74-79 før Session la inn 76-79.

30 sekunder før slutt tok det fyr: Session senket en trepoenger og utlignet til 79-79. Gimle tok timeout og hadde siste angrep, men misset – og så raste AJ Harris opp i angrep så fort som bare han kan. Og raskere enn kameramannen i Apalløkkahallen kunne reagere, fyrte pointguarden av skuddet som avgjorde alt:

Et vanvittig trepoengstreff fra langt utenfor streken, 82-79 og en av tidenes beste snuoperasjoner i norsk basket.

Ammerud hadde Orji Okoroafor og Aksel Barkvoll tilbake, og begge hadde viktige bidrag i opphentingen i fjerde periode. Samtidig var Mustafa Dibba fortsatt ute med skade, mens lagkaptein Andreas Isaksen hadde havnet i koronaisolasjon.

Dermed måtte Session og Harris stå for hovedparten av poengene, og det gjorde de: Session med 41 poeng, nest mest i ligaen denne sesongen etter Chris Carter (Nidaros) som hadde 43 mot Tromsø, og Harris med 25. USA-duoen sto for 66 av de 82 poengene og alle de 15 siste.

Gimle var fortsatt uten Mikkel Kolstad, Jørgen Odfjell og Ali Ouakkaha, og samtidig fikk Eivind Lamo hvile etter å ha spilt 22 minutter med 19 poeng og 11 returer mot Asker lørdag i sin første kamp etter et langt skadeopphold.

Og da Bryan Coleman og like etter Kristoffer Gjerde Sætren måtte ut med fem feil, var det tynt i Gimle-rekkene.

To ganger 44 i effektivitet

To spillere havnet på råsterke 44 i effektivitet:

Jordan Session etter 41 poeng, 15 returer, 3 steals, 2 assists og 1 blokk - og Milovan Savic som endte med 27 poeng, 16 returer, 4 assists, 2 blokker og 1 steal.

Her topper Marin Mornar (Kongsberg) sesongens statistikk med 48 i effektivitet mot Fyllingen, mens Session hadde 46 mot Nidaros Jets - og Shane Temara (Bærum) 46 mot Centrum Tigers.

Søndagens kamp var det første av tre på sju dager (!) mellom de to lagene, som møtes igjen på Apalløkka tirsdag og deretter i Gimlehallen lørdag. Innimellom skal Gimle spille mot Fyllingen onsdag og Ammerud mot Centrum torsdag!

Det er bare å glede seg til flere basket-thrillere.

 

Poengscorere:

Ammerud: Jordan Session 41, AJ Harris 25, Aksel Barkvoll 9, Orji Okoroafor 4, Fredrik Hårstad Trana 3.

Gimle: Milovan Savic 27, Bryan Coleman 23, Espen Fjærestad 12, Kristoffer Gjerde Sætren 8, Reidar Greve 5, Lars Fredrik Espe 2, Simon Emil Jensen 2.

 

Sterk borteseier for Tromsø Storm

Tromsø Storm la inn 13 av 24 trepoengere (54 prosent), utklasset Fyllingen 27-13 i tredje periode og tok en overraskende og sterk borteseier.

Aron Nielsen Finstad var dagens skuddkonge med totalt 20 poeng etter å ha satt 6 av 7 treere. Johannes Lange hadde 19 poeng, 7 assists og 3 steals, Rasheed Worrell en ny double-double med 16 poeng og 12 returer og Hallvard Venstad Staff 12 poeng og 7 returer.

Fyllingen har pointguard Nikola Vasojevic ute med en skade i hånden og har slitt med koronatrøbbel de siste ukene.

Ljubomir Campara var lagets ledende spiller og endte med 22 poeng.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Ljubomir Campara 22, Maurice Jones 16, Nikolas Skouen 14, Jacob Røysland 6, Peter Bullock 5, Magne Fivelstad 5, Karl Otabor 3.

Tromsø Storm: Aron Nielsen Finstad 20, Johannes Lange 19, Rasheed Worrell 16, Hallvard Venstad Staff 12, Henrik Lange 6, Olle Welander 5, Simen A. Samuelsen 3, Joachim Vogt Aabel 3.