Dante Thompson kjemper seg rundtJohn Knight III og går mot kurven. Gimles amerikanske forward satte sine fire første 3-poengere i kampen og ble toppscorer med 31 poeng da Frøya ble slått 83-72 i den første NM-finalen.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Dante Thompson kjemper seg rundtJohn Knight III og går mot kurven. Gimles amerikanske forward satte sine fire første 3-poengere i kampen og ble toppscorer med 31 poeng da Frøya ble slått 83-72 i den første NM-finalen. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Det svingte i Gimlehallen!

– Det var skummelt det der, fastslo Audun Eskeland da Gimles 31-poengsledelse ble redusert til 3 poeng av et Frøya som aldri ga opp og som øynet muligheten. Men Eskeland og hjemmelaget slapp med skrekken etter at Espen Fjærestad slo til akkurat da Frøya hadde fått kontakt. Dermed ble det jubel til slutt i den stappfulle Gimlehallen.

Gimle – Frøya 83-72 (1-0 sammenlagt)

Gimle leder 1-0, men den første finalen viste at alt kan skje og hvor fort det kan snu i basketball.

Kamp to spilles i Frøya Arena søndag, så går nummer tre i Haukelandshallen på grunn av TV 2-sendingen, dette var sesongens siste kamp i Gimlehallen.

At det skulle kunne bli spennende, var vanskelig å forstå etter Gimles knallåpning:

De rødkledde stoppet satte 6 av sine 7 første trepoengsskudd, stoppet Frøya med aggressivt forsvar og ledet 32-11 etter første periode. Så økte de til 31 poeng med Jørgen Odfjells 51-20 tre minutter før slutt i den andre.

 

– Må lære av det

Men det ble dag og natt for Gimle – mens Frøya viste at de fortsatt kan slå fra seg.

– Sånn har det vært i to år, vi leder med 25 og det er bare å ta oss igjen, sa coach Eskeland og var naturlig nok ikke blid på eget lag.

– Vi må bare lære av det og ha den tilstrekkelige mengden med respekt. Vi hadde en gameplan som funket, men sluttet å gjøre den i tredje periode.

 

Frøya: 17-2 og 7-0

John Knight III som hadde 23, 36 og 28 poeng for Frøya i de tre seriekampene mot Gimle denne sesongen – tre jevnspilte kamper der Frøya vant den andre 90-86 – ble passet godt på av spesielt Mikkel Kolstad gjennom de to første periodene. Den allsidige pointguarden sto med bare 6 poeng til pause.

Han fikk ikke mer enn 12, men ble likevel langt mer sentral med driver og pasninger i andre del, da laget i gult fikk inn en 17-2-run og fulgte opp med 7-0 fra start i fjerde periode, ned til 3 poeng.

Ognjen Nisavic som var så sentral og avgjørende i kvartfinalene mot Tromsø Storm og semifinalen mot Kongsberg Miners, fortsatte sin vane tro å skyte selv om treffprosenten var laber. Gimle-folket fryktet med rette den store kollapsen da serberen satte sin første (og eneste) trepoenger i kampen og reduserte til 65-62 med 7 minutter igjen å spille.

 

Fjærestads nøkkel-treer

Fra å ha ligget 31 poeng under var Frøya bare 3 bak!

Men Espen Fjærestad sørget for å bringe ro i hjemmelaget igjen. Bare sekunder etter Nisavic-treeren senket han én for Gimle (68-62), så drivet han og ble feilet av Nisavic og la to straffer (70-62), før Dante Thompson fant fram skuddhånden på nytt og senket trepoengeren til 73-62 og Frøya-timeout.

På sett og vis var de tre angrepene nådestøtet, Frøya var ikke i nærheten av å gjøre det spennende igjen.

– Det var kanskje ikke så dumt å få en vekker, erkjente Audun Eskeland, selv om han ikke på noen måte likte å oppleve den.

 

– Tok tempoet ut av kampen

Samtidig hadde Gimle en eksepsjonelt bare start på kampen.

– Jeg syns forsvarsintensiteten vår i første omgang var veldig bra, ballflyten stort sett også, og vi skjøt jo godt. Men Frøya tok litt tempo ut av kampen vår, og vi slet med å finne ut av ting da de gikk «small ball». Samtidig er vi et så bra lag at vi på et eller annet tidspunkt vil få til noen «plays», sier Eskeland.

Han vet at løpet på ingen måte er kjørt og at Frøya har sett at de kan kjempe med Gimle. Hjemme i Frøya Arena søndag blir det en annen atmosfære enn i den stappfulle og intime Gimlehallen.

– De er jo et finalelag, så det er klart de kan gripe muligheten. Og det var skummelt, det der, erkjente Gimle-treneren og tenkte på Frøyas opphenting og momentum-skiftet i kampen.

 

Mer av Savic søndag?

– Vi får prøve å bruke Savic litt mer, sier Audun Eskeland foran kamp to.

Lagkapteinen på 2,05 fikk 10 minutter onsdag, med 2 poeng, 4 returer og 2 assists.

– Han er ikke skadet lenger, men vi vil bare være litt forsiktige med ham, sier Gimle-coachen om centeren som var ute i en drøy måned med en meniskskade.

Dante Thompson satte sine fire første 3-poengere i kampen og endte på 5 av 6 og som toppscorer med 31 poeng – pluss 7 returer og 2 blokker.

Gimle som lag endte på 51 prosent treff på treerne (14 av 27), med 4 av 7 fra Mikkel Kolstad og 3 av 8 fra Espen Fjærestad.

Jørgen Odfjell var ruvende og sterk igjen og endte på 13 poeng, 12 returer og 4 assists, mens Lars Fredrik Espe hadde en stor forsvarskamp, men ikke lyktes som han pleier i angrep.

DeAngelo Stewart hadde 16 poeng og 8 returer, John Knight leverte med 12 poeng, 8 returer og 6 assists selv om han fikk mye tøft forsvar mot seg fra Gimle-spillerne og mindre plass enn vanlig.

Ognjen Nisavic endte med 14 poeng og 6 returer etter stor innsats, men Gimle kan vente seg en skarpere skytter i Frøya Arena søndag. 32-åringen traff bare 1 av 7 treere og 5 av 15 field goals i den første finalen.

Nikola Roso var også sterk og hadde 11 poeng og 12 returer, Christopher Dalland åpnet kampen bra og noterte seg for 12 poeng.

Stewart satte for øvrig inn de to siste poengene på en drive og layup da alle andre spillerne på banen for lengst hadde stoppet opp og begynt å takke for kampen!

 

Poengscorere Gimle – Frøya (83-72):

Gimle: Dante Thompson 31, Mikkel Kolstad 18, Jørgen Odfjell 13, Espen Fjærestad 11, Lars Fredrik Espe 3, Morten Osland 3, Milovan Savic 2, Reidar Greve 2.

Frøya: DeAngelo Stewart 16, Ognjen Nisavic 14, Christopher J. Dalland 12, John Knight III 12, Nikola Roso 11, Jørgen Lamo 5, Samba-Johan Hellebust Jaw 2.