Milos Macura dunker inn 59-43 og Fyllingen føler de er i ferd med å avgjøre kampen etter en 14-0-run. Men Frøya svarer med 20-0 (!) og går forbi før fjerde periode er i gang. 2,11 m lange Macura satte 18 poeng og hadde 6 returer da Fyllingen vant 90-84. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Det svingte av Fyllingen

0-13, 14-0 og 0-20: Lagene vekslet om å ha runs og ledelser i et tempofylt og spennende lokaloppgjør mellom Fyllingen og Frøya. Hjemmelaget avsluttet best i Fyllingsdalshallen, tok sin åttende seier og styrket tredjeplassen på BLNO-tabellen.

Fyllingen – Frøya 90-84

Kongsberg Miners – Asker Aliens 93-70

Det heter seg at basketball er «A game of runs», og sjelden har uttrykket passet bedre enn da rivalene Fyllingen og Frøya møttes onsdag.

– Ja, dette var helt ekstremt. Vi er på vippen til egentlig å punktere kampen to ganger, men i stedet for å øke, får vi runs mot oss, fastslo Calix Black Ndiaye.

Han kunne puste lettet ut likevel, til slutt.

Fyllingen ledet 21-9, men Frøya svarte med en 13-0-run og gikk opp til 22-21-ledelse.

Lagene fulgte hverandre utover i andre og tredje periode, men på 45-43 var det Fyllingen som raste fra med 14-0 i løpet av 4 minutter tidlig i tredje periode. Men derfra gikk scoren rett til 59-63, en 20-0-run for Frøya!

Skouen matchvinner: 9 av de siste 13 poengene

I starten av fjerde periode hentet Fyllingen inn alt igjen, men lagene lå likt på 67-67, 77-77 og sist på 79-79 med bare to minutter igjen å spille, begge de to siste utligningene på sterke soloprestasjoner av John Knight.

Så overtok Nikolas Skouen kommandoen da alt skulle avgjøres. Guardveteranen la lekkert inn 81-79, satte to straffer til 83-79, spilte Milos Macura fri til 85-81 (med bonusstraffe til 86-81) og to nye lagfeil-straffer og en straffe etter laglederteknisk til 89-81 med 38 sekunder igjen.

Skouen endte som kampens toppscorer med 32 poeng, la 9 av Fyllingens 13 siste poeng og hadde 10 av 10 på straffer, 5 av 7 på topoengsskudd og 4 av 5 på trepoengere!

– Niko er i bedre form enn på flere år, har vært veldig flink i sommer og tatt de stegene jeg håpet han skulle ta, sier Ndiaye om 32-åringen.

Solid kvartett

Fyllingen-coachen var godt fornøyd med fjerdeperioden.

– Da får vi mer bevegelse på ballen, kommer til de avslutningene vi ønsker og får inn et par viktige stops, presiserer han.

Skouen og importtrioen Devin Gilligan, Fiifi Aidoo og Milos Macura sto for 75 av Fyllingens 90 poeng. Toppscorer Gilligan denne gang med en solid innsats for laget: 12 poeng, 12 returer, 5 assists, 3 steals, ingen turnovers på 27 minutter.

John Knight styrte og skapte for Frøya, satte 32 poeng (som Skouen) og hadde 5 assists.

Skyler White var også solid med 23 poeng (3 av 7 trepoengere) og 7 returer.

Nisavic tilbake?

Men samtidig som Fyllingen med 8-3 trygget tredjeplassen på tabellen, er Frøya inntil videre på midten med sine 5-5.

På benken satt Ognjen Nisavic (Fyllingen i 2017/18, Frøya de to neste sesongene og Kongsberg Miners de to siste) som laget håper å ha tilbake i gult og rødt snart, som erstatter for D’Monta Harris som ble løst fra kontrakten.

Frøya får tøff motstand igjen allerede lørdag når Kongsberg Miners kommer på besøk, Fyllingen ser fram mot ny bergensduell fredag 25. med hjemmekamp mot Gimle.

Poengscorere Fyllingen – Frøya (90-84):

Fyllingen: Niklas Kvåle Skouen 32, Milos Macura 18, Fiifi Aidoo 13, Devin Gilligan 12, Ivars Zvigurs 7, Nicolas Gundersen Ballone 3, Nikola Vasojevic 3, Jacob Francis Røysland 2.

Frøya: John Knight III 32, Skyler White 23, Jørgen Lamo 11, Nikola Roso 6, Christopher Dalland 5, Stefanos Makariadis 3, Kim-Abdou Ndow 3, Burak Kizilirmak 1.

Kontroll for Kongsberg: 93-70

Kongsberg Miners kom til kampen mot Asker Aliens med 10 strake seire, mens gjestene hadde 10 strake tap. Det så absolutt ikke sånn ut i begynnelsen i Kongsberghallen, der Asker ledet 25-23 tidlig i andre periode og holdt følge til 29-29 før Miners fikk kontroll og dro fra.

Torgrim Sommerfeldt satte 4 av 4 trepoengere og var sentral med to av dem (35-29 og 38-31) da hjemmelaget satte inn det avgjørende rykket.

For Asker var det spesielt oppløftende å se at 2,07 m lange Amir Yusuf endelig så ut som den forsterkningen han skal være. Yusuf slet i de to første kampene mot Oppsal og Bærum der han scoret henholdsvis 7 og 8 poeng, men hadde 8 av lagets 10 første i Kongsberghallen og endte på 20 poeng, 12 returer, 2 assists og 1 blokk.

– Han kjørte over (Marin) Mornar i begynnelsen av kampen, mente Per Tøien.

– Den store amerikaneren var «jätteduktig». Vi ble slaktet under vår egen kurv, samtykket Miners-trener Åke Bärlin.

Hudgins klar mot Frøya og Gimle?

Bärlin var derimot meget godt fornøyd med Xavier Greens forsvarsspill mot Joshua Hart, som likevel noterte seg for 20 poeng.

Miners hadde Aly Hudgins ute med magesyke, men den viktige forwarden er trolig klar til kommende helgs bortekamper mot Frøya og Gimle.

Med en ny seier over Gimle (91-73 hjemme 23. oktober) tar Kongsberg et steg mot seriemesterskap og hjemmebanefordel gjennom hele sluttspillet.

– Vi har vel ikke helt fått spillet til å stemme i de siste kampene, kanskje fordi jeg har endret på en del ting. Vi er ofte bra, men har også daler vi ikke er så fornøyde med. Vi kan ikke se ut som Alpene i våre prestasjoner, vi må være jevnere, understreker Åke Bärlin.

Han ser fram til å få med Hudgins igjen.

– Aly gir oss en helt annen energi, fastslår den svenske treneren.

Asker har Oliver Bergstad ute med lyskestrekk og Anders Lislevatn Landenget forsvant ut med overtråkk i onsdagens kamp. Begge bør kunne være med igjen til lagets neste kamp, hjemme mot Centrum Tigers lørdag 26. november.

Poengscorere Kongsberg Miners – Asker Aliens (93-70):

Kongsberg Miners: Xavier Green 25, Torgrim Sommerfeldt 23, Marin Mornar 19, William Lybæk 18, Juan Ferrales 5, Simon Müller-Landsvik 2, Erik Lie Viken 1.

Asker Aliens: Joshua Hart 20, Amir Yusuf 20, Jørgen Kjesbu 16, Tom Dumont 9, Eldar Alagic 3, Niklas Sandström 2.