Per Tøien og Benjamin Alknes Cox skal styre et ungt Asker Aliens-lag denne sesongen. 18-årige Oliver Bergstad snittet på 17 minutter og 5,5 poeng pr. kamp forrige sesong og får plass i starting-five når BLNO starter neste helg.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Per Tøien og Benjamin Alknes Cox skal styre et ungt Asker Aliens-lag denne sesongen. 18-årige Oliver Bergstad snittet på 17 minutter og 5,5 poeng pr. kamp forrige sesong og får plass i starting-five når BLNO starter neste helg. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Bygger ny kultur i Asker Aliens

Per Tøien har overtatt Asker Aliens, mannskapet er fornyet og målene langsiktige. – Vi tenker prestasjon framfor resultat, sier treneren som er tilbake i Asker etter 28 år.

Borte er flere av de siste sesongenes nøkkelspillere:

Haakon Hellebust, Anders Stien, Aksel Bolin, Roy Nwachukwu, Miilah Kombat og Petar Kutlesic har enten trappet ned eller valgt andre klubber.

– Jeg har full respekt for spillere som må prioritere jobb og familie, presiserer Tøien.

– Men jeg kom hit fordi jeg ønsker å etablere en toppidrettskultur i klubben. Det innebærer at man trener som en toppidrettsutøver, har innstilling om å komme på trening for å bli god og er villig og har evne til å trene med intensitet, sier 67-åringen.

 

Vant gull med Asker i '87

Den erfarne treneren var assistenttrener for Mathias Eckhoff i Bærum gjennom fire sesonger, den siste i 2019/20. Men han har en fortid i Asker, som head coach sesongen 1986/87 og deretter fra 1989 til ’94.

– Det er litt morsomt at det er 28 år siden jeg var her sist, fastslår han. Askerhallen var omgjort til basketarenaen og fullsatt da Tøiens lag vant finalen mot Bærums Verk i 1987.

 

Ungt lag

Denne sesongens Asker Aliens-lag blir en outsider uten forventningspress, med 10 av 17 spillere i aldersgruppen 17 til 19 år.

Lagkaptein Stian Emil Berg (31), Joshua Hart (31) og Paulius Grebliunas (29) representerer rutine og står for kontinuitet, men laget har også viktige spillere med ligaerfaring i «mellomsjiktet» i alder:

Ludvig Bergh (24) som er tilbake etter en sesong i Bærum, Anders Lislevatn Landenget (24) og Jørgen Kjesbu (22) som også kommer fra Bærum og Ouzhan Farzaneh (24) som fram til nå har spilt for Ammerud.

 

Ønsker seg stor amerikaner

I tillegg ønsker Tøien seg en «big man», og jakter på en amerikansk import.

– Vi tar sikte på å få tak i en spiller som er stor og god nok til å dekke 4-ere og 5-ere, har følere ute og har snevret det inn til noen få, forteller treneren.

Dermed kan det bli Bergh, Berg og Bergstad i startfemmeren sammen med Joshua Hart og en stor nykommer.

 

– Skal være tålmodige

Asker Aliens vant U19-NM forrige sesong og Oliver Bergstad, Eldar Alagic, Niklas Sandström og Brage Brustad markerte seg alle i ligaen.

– Vi har en enorm potensiell ressurs til å skape et utrolig godt lag, med unge og sultne som ikke mangler verken teknikk eller fysikk, men erfaring. Da skal vi være tålmodige, la dem få spille på BLNO-nivået og gi dem den erfaringa.

– Det vil kreve litt tid, men det er en fantastisk fin gruppe med spillere som har topp innstilling og vilje til å gjøre hverandre gode, understreker Per Tøien.

 

– Kjempestort trenertalent

Han har hatt et års pause fra ligabasket.

– Det var utrolig inspirerende å være assistent for Mathias i Bærum, og jeg oppdaget at jeg har savna basketball på det nivået. Så er jeg blitt utrolig godt mottatt her i Asker av en veldrevet og hyggelig klubb, sier Tøien, som har fått med seg Benjamin Alknes Cox som assistent. 24-åringen (i dag!) har inntil videre gitt seg som spiller.

– Jeg må få skryte av Benjamin. Han kan utrolig mye basketball og er et kjempestort trenertalent. Som lærer er han også en god pedagog og evner å forholde seg positivt til både veteraner og unge spillere. Han har respekt i gruppa og vi kommer til å få et godt samarbeid, fastslår Per Tøien.

 

ASKER ALIENS

Trener: Per Tøien (ny)

Assisterende trener: Benjamin Alknes Cox (ny)

Spillere INN: Ludvig Bergh (tilbake fra Bærum), Jørgen Kjesbu (Bærum), Anders Lislevatn Landenget (Bærum), Ouzhan Farzaneh (Ammerud), Alexander Smári Hauksson (Thór Akureyri), Gabriel Grov Diesen (Kjelsås), Sverre Stray-Pedersen (Persbråten), Chiemeka Okeke-Nwakamma og Filip Rypdal Øverås fra egen junioravdeling.

Spillere UT: Aksel Bolin, Anders Stien, Haakon Hellebust (Centrum 1. div.), Roy Nwachukwu (Ammerud), Miilah Kombat (Ammerud), Petar Kutlesic (Centrum Tigers), Håkon Blekeli Spiten (studier i Bergen), Christian Støring Bakken.

 

SPILLERSTALLEN 2022/23

1 Joshua Ipalibo Hart, 2 Niklas Erik Sletten Sandström, 3 Ouzhan Farzaneh, 6 Stian Emil Berg, 7 Anders Lislevatn Landenget, 8 Jørgen Kvalvaag Kjesbu, 9 Brage Gleditsch Brustad, 10 Ludvig Bergh, 11 Eldar Hjertø Alagic, 12 Alexander Smári Hauksson, 14 Oliver Bergstad, 23 Filip Kaasa, 33 Filip Rypdal Øverås, 77 Chiemeka Okeke-Nwakamma, 93 Paulius Grebliunas – Gabriel Grov Diesen, Sverre Stray-Pedersen.

Sannsynlig starting-5: Berg, Bergh, Hart, Bergstad, X (USA-import?).

Åpningskamp: Asker Aliens – Gimle, Leikvollhallen lørdag 24/9 kl. 15.00.