AJ Harris (til venstre) og Wayne Stewart spilte sammen i New Mexico State, har dominert i hvert sitt Firi-ligalag denne sesongen og havner på lag igjen i Hobart Chargers på Tasmania om få måneder. Her forsøker Harris å stoppe Stewart fra å score to av toppscorerens 26 poeng i torsdagens kvartfinale. Til høyre er Jordan Session og bak i bildet ser vi Johan Flaa (nr 4) og Mustafa Dibba.
FOTO: ERIK BERGLUND
AJ Harris (til venstre) og Wayne Stewart spilte sammen i New Mexico State, har dominert i hvert sitt Firi-ligalag denne sesongen og havner på lag igjen i Hobart Chargers på Tasmania om få måneder. Her forsøker Harris å stoppe Stewart fra å score to av toppscorerens 26 poeng i torsdagens kvartfinale. Til høyre er Jordan Session og bak i bildet ser vi Johan Flaa (nr 4) og Mustafa Dibba. FOTO: ERIK BERGLUND

Blir lagkamerater i Australia

– Den beste pointguarden jeg kan spille med, sa Wayne Stewart om AJ Harris etter at Frøya hadde slått ut Ammerud. Snart blir MVP-Stewart og Allstar-Harris lagkamerater i australsk basket, som de var det som collegespillere for Mexico State.

Ammerud – Frøya 89-99

Tromsø Storm – Kongsberg Miners 58-96

25-åringene har satt farge på Firi-ligaen denne sesongen og fikk flest stemmer da Allstar-laget for sesongen ble tatt ut av coachene. Stewart ble i tillegg valgt til ligaens MVP.

På Apalløkka torsdag førte Wayne Stewart an med 26 poeng, 8 returer, 4 assists og 3 blokker da Frøya vant 99-89 og tok seg til semifinaler mot Bærum.

AJ Harris og Ammerud holdt følge lenge, men da den spektakulære og viktige pointguarden fikk sin fjerde foul i slutten av tredje periode og måtte ta en pause på benken, raknet det for de grønnkledde:

 

Avgjorde med 11-0-run

Med en 11-0-run de siste 3:30 av perioden raste gjestene fra 5 poengs ledelse til 16, 70-54. Det var i praksis game over, og Frøya var oppe i 25 poengs ledelse (92-67) før hjemmelaget fikk pyntet litt på scoren i sluttminuttene.

Nylig ble det klart at lagkameratene fra New Mexico State i 2017/18-sesongen skal spille sammen igjen i australsk basket om få måneder – for Hobart Chargers på øya Tasmania, sør for Melbourne.

– Jeg drar i løpet av et par uker, seriestarten der er allerede 23. april, forteller AJ Harris.

– Det blir topp å spille med Wayne igjen. Og nå er jeg sikker på at Frøya tar hele greia, fastslår den 175 cm høye guarden.

 

"Ups and downs"

Han avsluttet sesongen i norsk basket med beskjedne 11 poeng, men råsterke 11 assists.

For Ammerud har det vært en sesong med mange nedturer før jul og sterkere prestasjoner i andre halvdel.

– Mange ups and downs, samtykker AJ Harris. Laget fra Oslo Øst har slått Gimle to ganger, Frøya i siste serierunde og tapt knepent i mange kamper, ved siden av 11 seire.

 

Savnet lagkapteinen

– Med AJ på benken med fire feil ble det vanskelig for oss i dag, sa Marco Sanders.

– Frøya med Baard (Stoller) som trener er et lag som gjør veldig få feil og som har tre veldig sterke spillere i Ferrales, Gregory og Stewart, presiserte Ammerud-treneren.

Han tror den svake starten på sesongen i stor grad skyldtes at Andreas Isaksen var ute med skade.

– Vi savnet ham veldig i starten, det var helt tydelig. Men laget løftet seg utover i sesongen og vi hadde seks kamper hvor vi taper med noen få poeng og kunne vunnet, det ville kanskje fått oss opp på 4.- 5.- 6. plass. Men vi hadde som mål å vinne tre-fire kamper på rad og å slå et av topplagene et par ganger, og det har vi gjort, sa Sanders.

 

– Bærum er farlige

Frøya er nå klare for best-av-5-semifinaler mot Bærum, der første kamp ser ut til å bli spilt i Frøya Arena neste torsdag, 24. mars.

– Bærum er et tøft lag, så vi skal forberede oss godt den neste uka, understreker Juan Ferrales.

Seriemestrene har vunnet to av tre kamper mot Bærum denne sesongen, men ble slått 110-83 hjemme i Frøya Arena i desember, da Bærum prikket inn 21 trepoengere.

– Når de har fullt mannskap og er «heite», er de farlige, sier Frøya-kapteinen.

Han tror tapet i siste seriekamp mot nettopp Ammerud (78-86) kan ha slått positivt ut før kvartfinalene, der samme lag ble satt på plass med 97-54 og 99-89. – I det øyeblikket vi tapte føltes det absolutt ikke sånn, men jeg tror ærlig talt det var bra for oss å få en vekker og at det hjalp til å være mer skjerpet i sluttspillet, sier Ferrales.

 

Poengscorere:

Ammerud: Jordan Session 23, Andreas X. Isaksen 19, Mustafa Dibba 17, AJ Harris 11, Aksel Hamremoen Barkvoll 6, Orji Okoroafor 6, Jonatan Hjelseth Mæhlum 5, Fredrik Hårstad Trana 2.

Frøya: Wayne Stewart 26, Cam Gregory 17, Juan Ferrales 16, Johan Emaus Flaa 16, Jørgen Lamo 13, Ionas Berg Garras 7, Stefanos Makariadis 4.

 

Knockout-start fra Kongsberg

Kongsberg Miners åpnet med 9-0 i Tromsøhallen, ledet 21-4 etter første periode og lot aldri hjemmelaget komme nærmere enn 14 poeng senere i kampen. Det endte 96-58.

Dermed er Miners klare for best-av-5-semifinaler mot Gimle, med hjemmekamp først, trolig neste helg.

For Tromsø Storm – i likhet med for Asker Aliens, Fyllingen og Ammerud – er sesongen over.  

Storm vant 13 kamper, havnet på 7.- plass og fikk Hallvard Venstad Staff inn på A-landslaget og kåret som Årets Talent i Firi-ligaen. Mot Kongsberg torsdag avsluttet han sesongen som lagets bestemann med 15 poeng, 9 returer og ett av kampens høydepunkter, en spektakulær alleyoop-dunk.

Hos Kongsberg Miners leverte Valen Tejada en glimrende kamp og endte som toppscorer med 18 poeng, i tillegg til 7 steals og 4 assists. Pointguarden la 4 av 6 trepoengere, og laget skjøt solid med 11 av 22 på treerne – inkludert 3 av 3 fra Christian Seterlund.

 

Berg blir i Tromsø?

– I ettertid er det kjipt å tenke tilbake til oktober-november da vi hadde Kevin (O’Brien) på laget, slo Kongsberg to ganger og reelt sett slo Asker selv om vi tapte. Så skader han kneet to dager før overgangsfristen går ut og vi rekker ikke å hente inn noen ny spiller, oppsummerer Pål Berg.

– Det var ikke sånn at all luften gikk ut av ballongen, men med ham var vi gode. Og det var en vokal, fin fyr som forsvant, han sa de riktige tingene på riktig måte. Så hvis ikke det hadde skjedd, hadde vi nok vunnet flere kamper og kommet litt høyere, mener treneren som etter seks sesonger med EB85s 02-årgang gjorde comeback på øverste nivå.

Nå er han innstilt på en ny sesong, om ledelsen i Tromsø Storm vil.

– Vi skal ha en samtale mandag-tirsdag, men jeg tror kanskje at en jobb på et sånt sted bør vare i to sesonger. Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med tradisjoner, mennesker og utfordringer, sier 66-åringen.

Om han har lyst til å fortsette?

– Det hadde ikke vært meg imot, men vi må snakke om det.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Hallvard Venstad Staff 15, Johannes Lange 14, Rasheed Worrell 11, Aron Nielsen Finstad 5, Vakaris Rogaciovas 5, Olle Welander 4, Trym Andreas Engelsen 2, Simen A. Samuelsen 2.

Kongsberg Miners: Valen Tejada 18, Ognjen Nisavic 17, Bryan Alberts 13, Christian Seterlund 11, Aly Hudgins 10, Djo Loo Yele 10, William Lybæk 7, Marin Mornar 6, Oliver Bojang Visnes 4.