Sjur Dyb Berg gikk seirende ut av de fleste duellene med Petar Kutlesic (til høyre) og Johannes Dolven og ble kvartfinalens ledende spiller med 18 poeng og 20 returer. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Bærum snudde og vant

Centrum Tigers hadde lenge overtaket i Oppsal Arena og ledet med 11 poeng ved pause, men Bærums forsvarsspill i andre halvdel ble avgjørende for lagets snuoperasjon og seier i den første av best av tre-kvartfinalene.

Centrum Tigers – Bærum 56-67 (0-1)

Fyllingen – Ammerud 91-56 (1-0)

– Vi bommer for mye i starten, skyter mye 3-ere som ikke treffer og har få driver og lite press på kurven. Det handler mest om dårlig forsvar, men når alt det kommer seg og vi begynner å bli aggressive, er vi mye bedre i begge ender, forklarte Sjur Dyb Berg.

Landslagsforwarden var kampens ruvende spiller, endte med 18 poeng og 20 returer og var en viktig årsak til at Bærum til slutt fikk kontroll i den første kvartfinalen.

Centrum ledet fra slutten av første periode til tre minutter ut i den fjerde og var foran med 11 poeng ved pause, 36-25.

Kleivdals fulltreffere

Så kom Bærum innpå og var bare 2 poeng bak etter en 9-0-start i tredje periode (36-34), men hjemmelaget tviholdt på ledelsen, svarte og hadde 45-40 før siste periode.

Tidlig i den fjerde snudde alt: Centrum ledet 48-42, men Fredrik Kleivdal prikket inn to 3-poengere fra hjørnet i to angrep på rad og utlignet til 48-48, før Sjur Dyb Berg satte inn en retur til 50-48 og bortelagets første ledelse siden åpningsminuttene i kampen.

Centrum kjempet seg foran to ganger med 3-ere fra Anders Nymo (51-50) og Øyvind Torsetnes (54-53), men sluttminuttene tilhørte Bærum, som ga hjemmelaget dårlig tid og store problemer i angrep.

Inge-Aleksander Kristiansens menn scoret bare 9 og 11 poeng i de to siste periodene, og med 56 poeng vinner man sjelden basketballkamper på øverste nivå.

Bronsemedaljer og BLNO-pris

Før kampen fikk Centrum bronsemedaljene fra seriespillet og kunne hylle Inge-Aleksander Kristiansen som ble kåret til «Årets trener» i BLNO.

Men Bærum har tradisjonelt et godt tak på Centrum Tigers og tabellsekseren var klart best i de to siste periodene.

– Jeg syns vi er jevngode lag, de har to store spillere som er sentrale (Petar Kutlesic og Johannes Dolven), men vi er jo også ganske store og matcher dem ganske bra, sa Sjur Dyb Berg.

Spesielt Kutlesic var god med 13 poeng og 12 returer, men Bærum vant returstatistikken så klart som 55-42 og hadde 21 offensive returer – Sjur Dyb Berg 6 av dem.

Traff ikke

Begge lag hadde en dårlig skudd-dag, Centrum 25 prosent og Bærum 21 på trepoengere – med 2 av 10 fra Stian Mjøs, 1 av 9 fra Johan Flaa, 0 av 6 fra Aksel Borg, alle normalt solide 3-poengsskyttere.

Fredrik Kleivdal satte 3 av 4 og ble jokeren som snudde kvartfinalen i Bærums favør.

– Vi hadde mange åpne skudd i 1. omgang også, men var bare helt iskalde. Jeg sa vi kom til å treffe etter hvert, det er «the law of averages», og sånn ble det jo, sa Mathias Eckhoff.

– Fint å vinne «ugly» kamp

– Det handlet mest om disiplin i forsvaret, mente Bærum-treneren.

Det ble ingen vakker kamp, men en kamp hvor intenst forsvar kom i fokus – og hvor scoren var lav.

– Det er ofte sånn i sluttspill, men det er fint for oss å kunne vinne en «ugly» kamp. Det er viktig å kunne vinne på forskjellige måter, og veldig fin øving hvis vi skal gå videre til neste runde. Vi måtte spille veteranene våre mye, men det var fantastisk å få i gang Fredrik (Kleivdal) igjen, han responderte veldig bra etter at jeg var ordentlig irritert på ham i første omgang, fortalte Eckhoff.

Feil mann å feile

Mot slutten av kampen måtte Centrum feile for å stoppe klokka, men dessverre var det alltid Stian Mjøs som hadde ballen.

Og ligaens beste straffeskytter elsker å få ta de avgjørende skuddene fra linja. Etter 71 av 77 i seriespillet, la han 11 av 11 i den første kvartfinalen og står dermed med 82 treff på 88 straffer denne sesongen – 93,2 prosent.

Kamp to spilles i Nadderudhallen søndag kl. 19.00.

Poengscorere Centrum Tigers – Bærum (56-67):

Centrum Tigers: Petar Kutlesic 13, Anders Nymo 10, Johannes Dolven 9, Sivert Wærstad Nordheim 8, Johan Flaa 6, Stian Emil Berg 5, Øyvind Lied Torsetnes 3, Giorgos Kotrotsios 2.

Bærum: Stian Mjøs 25, Sjur Dyb Berg 18, Fredrik Kleivdal 10, Ludvik Mürer Bergseng 6, Oscar Hellebust 4, Aksel Hvalgård Borg 2, Herman Ingstad 2.

Fyllingen ustoppelige etter pause

Ammerud startet optimistisk, holdt godt følge med Fyllingen og ledet 32-28 tre minutter før pause i Fyllingsdalshallen. Gjestene fra Oslo var også oppe på 37-37 tidlig i tredjeperioden før seriemestrene intensiverte forsvar og tempo og fikk et forsprang.

På stillingen 50-42 forsvant Roy Nwachukwu ut med overtråkk og kunne ikke fortsette kampen, det svekket utvilsomt Ammerud - som må håpe at den sterke forwarden er tilbake igjen til søndagens kamp to.

Med 62-48 etter tre perioder hadde hjemmelaget festet grepet. Så dro de fra med 29-8 i fjerdeperioden da det ikke var mye ork igjen i Ammerud – som også mistet Mustapha Dibba med fem fouls.

Terrell Brown var tilbake fra lyskeskade, ble toppscorer med 27 poeng og hadde 9 returer og 5 assists. Isaac Likekele noterte seg for sesongens åttende triple-double med 10 poeng, 14 returer og 10 assists, mens Eric Fongué traff 4 av 8 trepoengere og endte på 14 poeng. Haji Jawara hadde 12 poeng og 10 returer.

Ilarion Bonhomme var Ammeruds ledende spiller med 16 poeng, 7 returer og 5 assists. Mustapha Dibba hadde 15 poeng og 10 returer, men både han og resten av laget bommet mye.

Returkampen spilles på Apalløkka søndag kl. 17.00.

Poengscorere Fyllingen – Ammerud (91-56):

Fyllingen: Terrell Jordan Brown 27, Eric Etienne Fongué 14, Haji Jawara 12, Isaac Likekele 10, Lars Fredrik Espe 10, Nikolas Kvåle Skouen 7, Peter Bullock 4, Ivars Zvigurs 4, Kardokh Nikpour 3.

Ammerud: Ilarion Bonhomme 16, Mustapha Dibba 15, Henrik Male Davidsen 12, Roy Nwachukwu 8, Eric Gilchrese 2, Matthew Garcia 2, Matei Argatu 1.