Stian Mjøs var i storslag for Bærum og endte på 21 poeng, 14 assists, 9 returer og 5 steals. Bærum-kapteinen traff også 5 av 10 trepoengere. Her er det Simon Midtvedt som kommer litt for sent til å stoppe Mjøs.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Mjøs var i storslag for Bærum og endte på 21 poeng, 14 assists, 9 returer og 5 steals. Bærum-kapteinen traff også 5 av 10 trepoengere. Her er det Simon Midtvedt som kommer litt for sent til å stoppe Mjøs. FOTO: ERIK BERGLUND

Bærum skjøt Centrum i senk

– Vi vet vi er et ketchupflaskelag. Når vi får flytta ballen raskt rundt og treffer treere, er vi giftige, fastslo Mathias Eckhoff etter at Centrum Tigers fikk merke Bærums angrepsstyrke i årets første Firi-ligakamp.

Bærum – Centrum Tigers 131-33

Shane Temara var tilbake i Bærum-laget og åpnet det nye basketåret med en trepoenger. Det var bare et varsel om hva som skulle komme:

Den newzealandsk-amerikanske forwarden ble toppscorer med 32 poeng, Bærum satte sesongrekord med 26 trepoengere og sto for årets høyeste score og største seier, 131-33.

– Denne seieren var for Lars Hergot, til minne om ham, fastslo Ludvig Bergh, som traff 6 av 11 trepoengere og endte på 22 poeng.

Kampen ble åpnet med ett minutts stillhet for å hedre Lars Hergot, som døde brått mandag. Bærum-ildsjelen skal ha hele æren for oppgraderingen av Nadderudhallen til en elegant basketballarena, den flotteste i Norge.

 

Tre sesongrekorder for Bærum

Ute på parketten viste Bærum-laget at de skal bli underholdende å følge utover i sesongen, når det forhåpentligvis også blir slutt på tilskuerbegrensningene. Fram til 12. januar er det kun tillatt med 20 tilskuere eller maksimalt 50 på tilviste plasser i kampene i Firi-ligaen - minus inntil fem dopingkontrollører.

I en kamp som bød på Bærum-overkjørsel fra start til mål, kom fire sesongrekorder i ligaen for menn:

* Største seier: 131-33 gir 98 poengs margin og er med klar margin sesongens største seier, den forrige hadde Gimle som slo Nidaros Jets med 41 poeng, 103-62.

* Høyest score: 131 poeng er suveren sesongrekord, fra før hadde Fyllingen høyest score etter 112-109 over Ammerud.

* Flest trepoengere: Bærum prikket inn 26, fire flere enn Gimle som la 22 mot Asker Aliens i november. 26 av 48 gir også pene 54 prosent treff.

* Færrest poeng: Centrum Tigers satte negativ sesongrekord i mennenes liga med sine 33 poeng. Nidaros Jets hadde 50 mot Asker Aliens (50-87).

– Det ble litt voldsomt dette her, men vi har trent veldig godt i julen og vi vet vi er et ketchupflaskelag. Når vi får flytta ballen rundt og treffer treere, er vi giftige. Det har vi vist tidligere, blant annet mot Frøya i Bergen (110-83 med 21 Bærum-trepoengere), men det har ofte vært litt mye Stian (Mjøs). I dag bidrar alle, sa Mathias Eckhoff.

 

Monsterkamp fra Temara

Bærum-treneren kunne glede seg over å ha Shane Temara med igjen. 2,02-mannen ble toppscorer med 32 poeng, traff 4 av 5 trepoengere og hadde saftige dunker – og i tillegg 9 returer, 5 assist og 4 blokker.

– Når Shane er med igjen, kan han angripe ringen. Og fordi vi angriper ringen bedre, åpner det seg opp flere muligheter for andre. Men det er gjerne sånn at man en gang i blant treffer på mye i kamp eller på trening. 98 poengs seier er litt vilt, men jeg håper Centrum tenker dette er en one-off og vil «recharge» og at det er noe vi kan bygge på, presiserte Bærum-treneren.

 

Bommet og bommet

Trepoengsskytingen ble sentral i kampen, med Bærums 26 av 48 mot Centrums uvanlig svake 3 av 27. Score bare i trepoengere: 78-9!

Gjestene sto på 0 av 17 treere i kampen og lå under 0-24 (!) i tredjeperioden da tre minutter gjensto og Rasmus Linnestad traff to på rad. Da unngikk Centrum iallfall å gå poengløse ut av en hel periode, men 34-6 til Bærum var ille nok.

– Det er en kamp hvor de kommer ut og treffer masse og vi aldri kommer i gang, konstaterte Inge-Aleksander Kristiansen.

Centrum Tigers må bare glemme den flaue forestillingen så fort som mulig og forsøke å løfte seg til lørdagens hjemmekamp mot Tromsø Storm.

 

Trepoengsfesten

Hos Bærum bidro sju spillere til trepoengsfesten, fra starten anført av Temara (4 av 5), Philipp Schwethelm (3 av 6) og Stian Mjøs (5 av 10), mens også Ludvig Bergh (6 av 11), Benjamin Alknes Cox (5 av 9) og 18-årige Tobias Olberg (2 av 3) kom i siget.

Stian Mjøs var bare én retur unna en triple-double med sine 21 poeng, 14 assists og 9 returer – pluss 5 steals.

 

I gang etter trøblete start

Shane Temara oppnådde sesongens nest høyeste score i effektivitet – 46, tangering av Jordan Session (Ammerud) og med 48 fra Marin Mornar (Kongsberg) som best.

26-åringen har hatt noen trøblete måneder både i slutten av fjorårssesongen på New Zealand og i starten i norsk basket.

Etter en blindtarmoperasjon fikk han infeksjon i såret og måtte tilbringe 33 dager på sykehus.

– Da han kom til Norge hadde han mistet 27 kg, hadde ikke fått trent så mye og begynte å spille for tidlig, forklarer Mathias Eckhoff.

 

Måtte opereres på nytt

Og etter fem kamper i Firi-ligaen måtte Temara på sykehus igjen og opereres på nytt, fordi arrvevet hadde grodd fast i buken.

– Jeg skulle ha seks ukers hvile og opptrening, men følte jeg var klar nå. Kan jeg spille mot Sjur (Dyb Berg) på trening, kan jeg spille mot alle, sa Temara muntert etter seieren over Centrum Tigers.

– Fortsatt er jeg litt svak, men jeg er på vei mot bedre form. Håper bare jeg ikke pusher for hardt og noe skjer igjen, understreket 26-åringen.

– Vi trodde ikke han skulle spille før i slutten av januar, men plutselig var han klar, forteller Mathias Eckhoff.

– Shane gir oss lengde og kan skyte treere. Og når vi nå kunne ha med fire av de fem i en antatt startfemmer får vi en helt annen defensiv forankring uten å miste skuddkraft. Nå begynner også Philipp (Schwethelm) å treffe treere og komme ordentlig i gang, fastslo Bærum-treneren.

 

Venter på Gilchrese

Nå venter laget bare på at pointguard Eric Gilchrese skal bli bra igjen etter sin skade i høyrehånden. Men kampen mot Centrum Tigers viste uansett et Bærum som skal bli spennende å følge utover i sesongen.

– Vi har scoringspotensial, så hvis vi kan beholde noe av det vi viste i dag, blir jeg glad, sa Eckhoff.

 

Poengscorere:

Bærum: Shane Temara 32, Ludvig Bergh 22, Stian Mjøs 21, Benjamin Alknes Cox 17, Philipp Schwethelm 11, Sjur Dyb Berg 10, Tobias Olberg 6, Plaisir Nzitani Mukoko 5, Håkon Risenfald Lund 4, Gaute Haugen 2, Emil Grosse 1.

Centrum Tigers: Johannes Dolven 10, Rasmus Linnestad 7, Georg Helvik 6, Simon Midtvedt 6, Kevin Austria 3, Lavrans Linnestad 1.