Stian Mjøs fikk stor oppmerksomhet fra Asker Aliens-forsvaret og måtte nøye seg med 12 poeng og 5 assists i den første kvartfinalen. Her er Bærum-kapteinen med fire Asker-spillere rundt seg, fra venstre Eldar Alagic, Roy Nwachukwu, Haakon Hellebust og Stian Emil Berg. Helt til høyre i bildet er Sjur Dyb Berg.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Mjøs fikk stor oppmerksomhet fra Asker Aliens-forsvaret og måtte nøye seg med 12 poeng og 5 assists i den første kvartfinalen. Her er Bærum-kapteinen med fire Asker-spillere rundt seg, fra venstre Eldar Alagic, Roy Nwachukwu, Haakon Hellebust og Stian Emil Berg. Helt til høyre i bildet er Sjur Dyb Berg. FOTO: ERIK BERGLUND

Asker ga Bærum tøff match

– Vi vant fordi vi klarte å komme tilbake til vår type basket, delte ballen godt og traff viktige skudd, sa Eric Gilchrese om fjerdeperioden der Bærum avgjorde lokaloppgjøret mot Asker Aliens.

Bærum – Asker Aliens 84-75

Gimle – Fyllingen 85-66

Kongsberg Miners – Tromsø Storm 105-87

Etter at Frøya hadde utklasset Ammerud 97-54 i første kvartfinale lørdag, vant også de tre øvrige favorittene sine hjemmekamper søndag.

For outsiderne fra tabellens 5.- til 8.- plass er det «vinn eller forsvinn» i returkampene, som spilles slik:

 

Onsdag 16/3 19.00 Asker Aliens – Bærum, Leikvollhallen

Onsdag 16/3 19.00 Fyllingen – Gimle, Fyllingsdalen idrettshall

Torsdag 17/3 18.00 Ammerud – Frøya, Apalløkka 1

Torsdag 17/3 20.00 Tromsø Storm – Kongsberg Miners, Tromsøhallen

 

Bare hvis hjemmelagene slår tilbake og utligner til 1-1, skal en tredje kamp spilles til helgen. Her er Gimle – Fyllingen lagt til lørdag og de tre øvrige kampene søndag.

 

Lokaloppgjør og stemning 

Jevnest ble det i lokaloppgjøret i Nadderudhallen, som fikk en perfekt ramme med godt besatte tribuner og heiing fra begge lags tilhengere.

Asker Aliens løftet seg og leverte en av sesongens beste kamper.

Gjestene ledet flere ganger i tredje periode og lå likt på 59-59 før de ti siste minuttene.

Men fra start i fjerdeperioden koblet Bærum grepet.

Haakon Hellebust fikk inn en steal for Asker Aliens og satte fart mot kurven, men ble blokket ned av Sjur Dyb Berg. Så la Shane Temara inn to poeng, før Gaute Haugen og Philipp Schwethelm prikket inn hver sin trepoenger: 8-0-start på perioden og Asker-timeout på 67-59 til Bærum.

 

Et halvt sekund var nok!

De svartkledde kom innpå til 4 poeng, men aldri ajour. På 71-67 tok Bærum timeout med et halvt sekund igjen på skuddklokka, satte opp et spill og fikk full uttelling: Innkastet fra kortlinja tippet Shane Temara rett i kurven.

På 73-69 satte Sjur Dyb Berg først et straffekast, før Philipp Schwethelm traff et tøft skudd over Stian Emil Berg på grensen av 24-sekunder.

Så spilte Eric Gilchrese en halvveis alleyoop som Temara fikk i kurven: 78-69, og det klarte ikke Asker å komme tilbake fra.

 

– Moro å se at vi kan

– Det ser og kjennes smartere ut enn på lenge, men det er litt kjedelig at det må «tikke» en kvartfinale før vi kan spille bra. Men det er moro å se at vi kan. Nå gjelder det å ta det siste giret og være rutinerte nok til å ta inn sånne kamper, sa Stian Emil Berg.

Den spillende treneren hadde en solid kamp og ble lagets mestscorende med 21 poeng.

– Vi blir litt for ustrukturerte mot slutten, det gjør at vi mister sjansen vår. Bærum skal ha kred, de klarer å ta oss ut av en del. Selvfølgelig blir vi også slitne etter hvert, og det er vanskeligere å holde oss strukturerte når de er så flinke til å presse oss. Vi kan ikke ha noen fem-minuttersperioder hvor vi mister hodet helt, mente pointguarden.

 

– Hester og sagmugg og sirkus

Bærum er uansett blitt advart før returkampen i Leikvollhallen onsdag.

– Vi visste at Asker ville komme sterkt i dag, vi er naboer og rivaler og de har et lag med mye erfaring og spillere som stepper opp i sånne kamper, sa Eric Gilchrese.

– Det ble en veldig bra start for oss, nå må vi tilbake på trening og jobbe og se hva vi kan gjøre onsdag, fastslo amerikaneren, som hadde 21 poeng og 10 assist i den første kvartfinalen.

Både han og Shane Temara traff 3 av 5 trepoengere. Temara ble kampens toppscorer med 25 poeng og plukket i tillegg ned 9 returer.

– Asker var bedre enn på en god stund. Det er som med hester og sagmugg og sirkus, vi visste de ville være framme i skoa, sa Mathias Eckhoff.

– Det blir en tøff batalje onsdag i returen. De vil krige, men jeg liker at det er tøft i sluttspill. Man snakker alltid om karakterseire, og en kamp som denne er med på å bygge karakter for oss, når vi ser at vi kan vinne selv om det lugger, la Bærum-treneren til.

 

Poengscorere:

Bærum: Shane Temara 25, Eric Gilchrese 21, Philipp Schwethelm 14, Stian Mjøs 12, Gaute Haugen 5, Sjur Dyb Berg 4, Ludvig Bergh 3.        

Asker Aliens: Stian Emil Berg 21, Haakon Hellebust 17, Joshua Hart 16, Miilah Kombat 10, Eldar Alagic 5, Roy Nwachukwu 4, Petar Kutlesic 2.

 

17-0-run avgjorde for Gimle

Fyllingen ledet 40-31 mot slutten av andre periode i Gimlehallen, men plutselig snudde alt. Hjemmelaget fikk inn en 14-0-run og gikk til pause med 45-40, før de startet tredje periode med en 3-poenger fra Mikkel Kolstad.

Gjestene nærmet seg igjen og var 4 poeng bak på 52-48, men Milovan Savic, Eivind Lamo og Ali Ouakkaha sørget for 7-0 og en ledelse Gimle aldri ga fra seg.

Serietreeren utklasset Fyllingen 54-26 i de siste 23 minuttene av kampen.

– Jeg syns det var skummelt, Fyllingen herjet litt med oss, tok offensive returer og ledet. Det tok lang tid for oss å skjønne at vi måtte gjennomføre game-planen og få opp intensiteten, mente  Audun Eskeland.

– Men vi bommer veldig mye i denne kampen, og kvaliteten på skuddene våre kan bli bedre. Vi vet at Fyllingen har mange bra spillere, så det blir en spennende onsdag, sa Gimle-treneren.

 

21 prosent treff

Hjemmelaget traff bare 8 av 37 trepoengere, 21 prosent. Mikkel Kolstad var den eneste som traff, 4 av 7.

Milovan Savic var Gimles og kampens store spiller med 25 poeng, 8 returer og ruvende forsvarsspill. Lars Fredrik Espe var ikke langt unna en triple-double med sine 13 poeng, 9 returer og 7 assists.

 

Mareritt-comeback for Harris

Fyllingen hadde fått forrige sesongs spektakulære pointguard Jay Harris (21,9 poeng i snitt) tilbake og spilleklar, men for 29-åringen ble det et mareritt-comeback. Harris endte med null poeng etter 8 bom på 8 skudd, og forsvant ut av kampen tidlig i tredje periode med en lyskestrekk.

– Vi får bare håpe han er klar igjen onsdag, sa Calix Black Ndiaye.

Fyllingen-treneren opplevde at laget hans svingte fra det ypperlige tidlig i kampen til en ny kollaps.

– Det virket på meg som at vi plutselig begynner å bruke energi hva som blir blåst av dommerne, bruker to sekunder på å snakke med dommerne i stedet for å løpe tilbake i forsvar og kommer inn i et negativt spor. Vi pusher og presser ting som ikke er der i stedet for å holde oss til game-planen, sa Ndiaye.

 

Poengscorere:

Gimle: Milovan Savic 25, Mikkel Kolstad 22, Lars Fredrik Espe 13, Bryan Coleman 6, Espen Fjærestad 6, Eivind Lamo 6, Ali Ouakkaha 5, Reidar Greve 2.

Fyllingen: Maurice Jones 19, Bouna Black Ndiaye 13, Ljubomir Campara 11, Nikolas Skouen 11, Magne Fivelstad 5, Nikola Vasojevic 5, Peter Bullock 2.

 

Kongsberg i hundre

Kongsberg Miners ble eneste lag med tresifret score i første kvartfinalerunde: 105-87 ble resultatet mot Tromsø Storm.

Gjestene fra nord åpnet sterkt, ledet 23-22 etter første periode og var bare ett poeng bak på stillingen 61-60 og 63-62 tidlig i tredje periode.

Så satte Miners inn noen avgjørende rykk, kom opp i 10 poengs forskjell og vant etter hvert komfortabelt.

Ognjen Nisavic ble kampens toppscorer med 30 poeng (4 av 9 på trepoengere) og hadde også 4 assists og 3 steals.

Aly Hudgins var solid under kurvene og endte på 17 poeng og 9 returer.

Tromsø Storm hadde Johannes Lange tilbake som skapende pointguard, og kapteinen hadde en sterk kamp med 22 poeng.

Rasheed Worrell var kampens mest effektive spiller med sine 24 poeng og 10 returer, mens Aron Nielsen Finstad la 3 av 5 trepoengere.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 30, Aly Hudgins 17, Bryan Alberts 15, Marin Mornar 11, William Lybæk 9, Matias Save 8, Djo Loo Yele 6, Valen Tejada 5, Torgrim Sommerfeldt 2, Oliver Bojang Visnes 2.

Tromsø Storm: Rasheed Worrell 24, Johannes Lange 22, Aron Nielsen Finstad 9, Henrik Lange 9, Hallvard Venstad Staff 8, Simen A. Samuelsen 5, Olle Welander 5, Marcus Wynn 3, Joachim Vogt Aabel 2.