Mustapha Dibba (til venstre) og Eric Gilchrese blir en lederduo for et Ammerud-lag med noen rutinerte BLNO-spillere og mange 17-åringer fra samarbeidsklubben Bøler.
FOTO: ERIK BERGLUND
Mustapha Dibba (til venstre) og Eric Gilchrese blir en lederduo for et Ammerud-lag med noen rutinerte BLNO-spillere og mange 17-åringer fra samarbeidsklubben Bøler. FOTO: ERIK BERGLUND

Ammerud tenker langsiktig

– Det var premisset for at jeg kom hit, at jeg kunne ta med meg denne Bøler-gruppa. At vi kunne blande grupper og ha et springbrett opp for de yngste, forteller Alexander Karlstad. 47-åringen som ledet Bølers 07-gutter til gull i U16-NM og gjennom Europaligaen EYBL i fjor har skrevet en treårskontrakt med Ammeruds BLNO-lag og håper på tålmodighet fra alle rundt seg.

– Vi har en treårsplan for at vi skal kunne jobbe i ro, sier Karlstad, som erkjenner at den første sesongen kan bli tøff.

Pr. i dag består laget hans av to klassespillere, Eric Gilchrese og Mustapha Dibba, pluss en håndfull seniorer med noen års BLNO-erfaring bak seg. Men 14 av de 25 (!) spillerne i A-lagsstallen er juniorspillere fra Bøler, de aller fleste fra det seiersvante 07-laget.

 

Fem U17-spillere i BLNO-gruppa

Det blir etter hvert en inndeling i to grupper på treningen når basket.no er på besøk, med det som ligner på et «førstelag» og BLNO-lag på banen nærmest inngangen i Apalløkkahallen. Her er også tre U17-spillere fra Bøler – Ruben Langerød, Skage Spernes Eidholm (ny, fra Skjetten) og Jan Prus. I tillegg kommer Matthew Garcia og Craig Watkins over fra juniorenes bane.

– De er de fem som er invitert nå, forklarer Alexander Karlstad, som har med seg David Cox som assistenttrener for Ammerud.

– De fem «øverste» blir invitert, men det vil bli en rullering. Det går mer på fysikk og det å kunne tåle trykk og tempo enn det går på ferdigheter. Det er mange her som ikke har vokst inn i kroppene sine ennå, sier han.

De fem trener fire ganger i uka med BLNO-laget, så har de en egen Bøler-trening fredag. Men samarbeidet betyr at Ammerud trener mandag, onsdag og torsdag på Apalløkka, tirsdag og fredag i Oppsal Arena der Bøler har treningstiden.

 

Lederduo

Eric Gilchrese og Mustapha Dibba fremstår som duoen Ammerud er helt avhengig av for å kunne vinne kamper i ligaen, iallfall med dagens stall.

Jacob Røysland hadde en solid sesong for Fyllingen i fjor, snittet på 20 minutter og hadde 34 prosent på 3-poengerne. – Jacob kan mer enn å skyte, han blir en komboguard og en backup for Eric som pointguard, opplyser Alexander Karlstad.

Jonatan Hjelseth Mæhlum spilte 27 kamper og var flere ganger i startfemmeren, mens Tom Talgø spilte 18 kamper, Kevin Austria 13 og Henrik Male Davidsen 7 – for det meste fra benken. Nå blir alle viktige brikker rundt Gilchrese og Dibba. Samtidig er Ouzhan Farzaneh tilbake etter en sesong med Asker Aliens.

 

Tilbake etter åtte år 

Gilchrese er tilbake på Apalløkka etter å ha spilt sin første sesong i norsk basket for Ammerud i 2015/16, på lag med blant andre Ron Timus, Rivelino Pierre, Marco Sanders, Orji Okoroafor, Thomas Vangen og Andreas Isaksen.

– Jeg bor tre-fire minutter unna her, så det er beleilig på den måten. Så betydde det mye at Dibba spiller her og så snakket jeg med coach Alexander og styreleder Ellen (Hamremoen) tidlig på sommeren og ble fortalt at de så får seg en langtidssatsing og oppbyggingsprosess.

– En ny utfordring for meg, understreker 36-åringen, som har spilt for Bærum de to siste sesongene.

 

«Floor general»

Den rutinerte pointguarden er forberedt på at mye vil falle på ham og Mustapha Dibba.

– Men vi prøver å være optimistiske, ta dag for dag og kamp for kamp. Og man vet aldri i basketball, ting kan endre seg i løpet av en uke rundt sammensetningen av laget, minner Gilchrese om.

– Vi spiller med det vi har nå og skal bygge og utvikle de unge spillerne, fastslår han.

Alexander Karlstad er særdeles godt fornøyd med å ha fått Eric Gilchrese på laget. En lederskikkelse som er blitt kåret til beste forsvarsspiller både i Basketligan i Sverige og i BLNO to ganger.

– Det er et av de store fortrinnene ved Eric, han er «floor general», skal lede laget på gulvet og er et perfekt mellomledd mellom benken og banen.

– Han deler rutinen sin og er en veldig god rollemodell for akkurat den spillestilen og filosofien vi tar med oss fra Bøler og ønsker å farge kulturen her med: Mye trykk på ball, være aggressive, løpe gulvet. Vi kunne ikke fått en spiller som passer bedre, presiserer den nye Ammerud-treneren.

 

Målet: Å berge plassen

Han innser at det kan bli noen i overkant tøffe kamper i ligaen denne sesongen.

– Vi har Eric og Mustapha og noen spillere med rutine, men er kanskje ikke helt komplementære med tanke på roller. Henrik (Male Davidsen) er en veldig anvendelig power forward, men vi mangler en ren center, sier Karlstad.

Han forventer ikke så mange seire underveis:

–Målet er å berge plassen i ligaen. Hvis vi blir nummer 10 eller 11 og havner i kvalifisering, har vi satt som mål å være bedre enn 1.- divisjonslagene.

– Selv om vi har profiler, mangler vi litt dybde i laget og har veldig mye ungt. Men vi kommer til å satse på de yngre gutta også. De kommer til å gjøre feil og vi må tåle noen kamper der det blir litt ras i poeng. Men hvis alle er innstilt på det, er vi tålmodige med tanke på langsiktig plan, understreker 47-åringen.

 

AMMERUD

Trener: Alexander Karlstad (ny).

Assistenttrener: David Cox (ny).

Spillere INN: Eric Gilchrese (Bærum), Jacob Røysland (Fyllingen), Ouzhan Farzaneh (tilbake fra Asker Aliens), Janis Prilins (comeback), Julian Haneborg (Høybråten), Skage Spernes Eidholm (Skjetten), Craig Watkins (tilbake fra Kjelsås) og NM/EYBL-laget Bøler 07 med totalt 12 spillere. Eidholm og Watkins har også meldt overgang til Bøler og har i likhet med de øvrige 07-spillerne parallell spilletillatelse til Ammeruds BLNO-lag.

Spillere ut: Bryan Battle (Köln, 2. Bundesliga), Xavier Sewell (free agent), Orji Okoroafor (Fyllingen), Miilah Kombat (legger opp), Roy Nwachukwu (Sandvika 3M), Sebastian-Ionut Slabu (Jessheim Troopers 2M), Michael Uduma (skadet), Andreas X. Isaksen, Sivuyile Qavane, Muhammed Mete Basan, Erick Manuel Silva, Hamewend Arif.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

1 Jacob Francis Røysland, 2 Ouzhan Farzaneh, 3 Eric Lamont Gilchrese, 5 Matthew Bernarte Garcia, 6 Martin Mogeland, 7 Tom Talgø, 8 Jonatan Hjelseth Mæhlum, 9 Kevin Austria, 10 Mustapha Dibba, 11 Felix James Siljan-Kermit, 12 Luis Gonzales Graterol, 13 Marius Westberg Carlsen, 15 Alexander Hauge, 18 Theodor Conradi Muryn, 19 Jan Prus, 20 Ruben Driespong Langerød, 22 Daniel Omedikonga, 23 Viktor Brovold-Kühn, 24 Darian Lugo-Mosquea, 27 Fredrik Skår, 30 Craig Jason Watkins, 31 Skage Spernes Eidholm, 32 Janis Prilins, 34 Julian Maximillian Haneborg, 41 Henrik Male Davidsen.

Sannsynlig starting-5: Gilchrese, Røysland, Farzaneh (Mæhlum, Austria), Davidsen, Dibba.

Åpningskamp: Ammerud – Bærum, Apalløkka søndag 24. september kl. 17.00.