De to ledende spillerne i Apalløkkahallen i duell, Milovan Savic i skuddet og Mustafa Dibba i forsvar. Savic var kampens toppscorer med 29 poeng, hadde i tillegg 16 returer og 6 assists og avgjorde kampen for Gimle med 6 av 6 på straffer de siste 40 sekundene. Dibba var Ammeruds ener med 21 poeng og 7 returer. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Ammerud spurtet for sent

Med et aggressivt press gikk Ammerud fra 28 poeng minus til å kjempe om seieren mot Gimle. Men det holdt ikke helt inn. Hjemmelaget kom ikke nærmere enn 4 poeng i siste spilleminutt og måtte tre ganger sende Milovan Savic til straffelinja. Han satte 6 av 6 og avgjorde.

M Ammerud – Gimle 78-84

M Tromsø Storm – Kongsberg Miners 76-97

M Frøya – Centrum Tigers 82-61

K Bærum – Ullern 60-59

K Tromsø Storm Ungdom – Asker Aliens 57-71

– Det er tidlig i sesongen, så vi skal lære oss å gjøre de justeringene tidligere neste gang, sa Xavier Sewell.

Ammeruds nye pointguard markerte seg med 13 poeng, 10 returer, 5 steals og 4 assists og allsidighet og lederegenskaper som vil bli viktig for de grønne utover i sesongen.

Bare en miserabel skudd-dag trakk ned, 0 av 9 på trepoengere var uvant for Sewell som hadde 3 av 5 og totalt 36 poeng i debuten mot Tromsø Storm (94-102) forrige helg.

Men for Ammerud var det oppløftende at laget til tross for svak skyting og en start langt under pari kunne komme tilbake og presse de regjerende norgesmestrene.

– Ja, det lover bra. Men de mangler en av sine pointguarder (Mikkel Kolstad) og blir sterkere. De blir bedre neste gang, men vi skal være klare, fastslo 26-åringen fra Germantown i Maryland, rett utenfor Washington D.C.

Ledet med 28 poeng

Ammerud var foran bare på 2-0 og 4-3, før Gimle stakk av. Gjestene prikket inn sine 5 første trepoengere og Ammerud bommet alle sine 6 før Jonatan Hjelseth Mæhlum traff og reduserte til 12-23 i første periode.

Men hjemmelaget ble hengende lenger og lenger bak, Gimle hadde 14 poengs ledelse ved pause (48-34) og økte tl 28 poeng med 73-45 mot slutten av tredje periode.

Likevel ble det nerve i kampen mot slutten, i en fjerdeperiode Ammerud vant 29-11!

Plutselig ble Gimle møtt av et aggressivt press og forsvar. De hvitkledde fra Bergen pådro seg turnovers, tok dårlige valg og bommet skudd.

– Tror vi er komfortable

– Vi har en gjeng med litt unge guarder, tror vi er komfortable med en så stor ledelse og glemmer at Ammerud er et lag med stolthet. Det er psykologisk, vi har roet ned og det andre laget har skrudd opp, så blir det vanskelig å snu det igjen, forklarte Gimle-trener Audun Eskeland etter lagets sjette strake seier.

Gimle og Kongsberg Miners står begge med 6-0 i seire-tap, mens Frøya kom opp på 4-0 etter søndagens seier over Centrum Tigers. De tre lagene har fått en liten luke til utfordrerne bak.

Hjemmelaget kom innpå til 72-77 med under et minutt igjen å spille, men hadde lagfeil og måtte stoppe klokka og feile og sende Gimle-spillere til straffelinja.

"Feil" mann til straffelinja

Dessverre for Ammerud ble de tvunget til å feile Milovan Savic hver gang. Og montenegrineren som er blitt kåret til MVP i ligaen to ganger er en stø straffeskytter som alltid beholder roen.

Savic la inn 78-72 og 79-72 med 45 sekunder igjen, 81-76 og 82-76 da 16 sekunder gjensto og Jonatan Hjelseth Mæhlum hadde redusert og 83-78 og 84-78 da Xavier Sewell la inn Ammeruds siste scoring og måtte feile med 6 sekunder igjen.

Den 2,05 m lange Gimle-centeren satte 11 av 12 straffer og var kampens store spiller med 29 poeng, 16 returer, 6 assists og 3 blokker.

Mustafa Dibba var Ammeruds fremste angrepsvåpen og ente med 21 poeng og 7 returer, mens Bryan Battle kom sent i gang og måtte nøye seg med 11 poeng (pluss 6 steals og 6 returer). Roy Nwachukwu kom også sterkt utover i kampen og endte på 16 poeng, mens Jonatan Hjelseth Mæhlum var dagens mest positive Ammerud-spiller med 12 poeng etter sterke driver og 2 av 5 på trepoengere.

Ammerud traff bare 8 av 35 treere (22 prosent), mens Gimle som startet så bra i kampen endte på 32 prosent (8 av 25).

Bergenserne prikket inn 18 mot Oppsal lørdag og Espen Fjærestad som hadde 8 av 15 i den kampen begynte med 3 av 3 mot Ammerud – men skjøt seg kald og bommet sine seks siste forsøk.

To toppkamper på fem dager

Begge lag skal i aksjon igjen allerede onsdag:

Ammerud borte mot Asker Aliens, mens Gimle spiller den første av to toppkamper på fem dager – hjemme mot Frøya.

Så blir det ny Oslo-tur til helgen med kamp mot Centrum Tigers lørdag og Kongsberg Miners søndag.

De to siste ligamøtene mellom Gimle og Ammerud spilles begge i Gimlehallen, 17. desember og 18. februar.

Poengscorere Ammerud – Gimle (78-84):

Ammerud: Mustafa Dibba 21, Roy Nwachukwu 16, Xavier Sewell 13, Jonatan Hjelseth Mæhlum 12, Bryan Battle 11, Erick Silva 5.

Gimle: Milovan Savic 29, Jørgen Odfjell 12, Espen Fjærestad 11, Kristoffer Gjerde Sætren 10, Morten Osland 9, Reidar Greve 7, Magnus Elgmork 2, Magnus Gjerde 2, Sondre Jacobsen 2.

Solid av Kongsberg Miners

Tromsø Storm ledet 27-21 etter første periode og siste gang på 32-31 tidlig i andre periode før gjestene begynte å dra fra.

Ved pause hadde Miners snudd til 50-43 og med en 6-0-start i tredje periode og 26-11 i perioden var kampen avgjort.

Xavier Green og Marin Mornar førte an med henholdsvis 25 og 24 poeng for Åke Bärlins menn, Mornar også med 3 av 5 på trepoengere og 9 returer.

Petar Radojicic fremhevet seg hos Tromsø Storm med 21 poeng og 14 returer.

Kongsberg Miners (6-0) skal ut i ny bortekamp tirsdag – mot Bærum i Nadderudhallen.

Poengscorere Tromsø Storm – Kongsberg Miners (76-97):

Tromsø Storm: Petar Radojicic 21, Johannes Lange 13, Cole Long 11, Marcus Wynn 10, Christopher Dobrée-Bell 6, Aron Nielsen Finstad 6, Joachim Vogt Aabel 5, William McDonald 4.

Kongsberg Miners: Xavier Green 25, Marin Mornar 24, William Lybæk 15, Torgrim Sommerfeldt 15, Juan Ferrales 14, Simon Müller-Landsvik 2, Erik Lie Viken 2.

Frøya avgjorde tidlig mot Centrum

Centrum Tigers kom fra en sterk seier over Fyllingen lørdag (91-71), men var aldri i nærheten av å greie det samme mot Frøya.

Hjemmelaget gikk ut med 16-6, var foran 18-12 etter første periode og åpnet med 6-0 i den andre.

Dermed la de også gjestene fra Oslo bak seg for godt i kampen.

Frøya ledet 45-25 ved halvtid og lot aldri Centrum komme nærmere enn 14 poeng (50-36) før de reiste litt fra igjen.

Stillingen var 65-48 da Johannes Dolven måtte ut med fem fouls tidlig i fjerdeperioden.

John Knight styrte mye hos Frøya og endte med 19 poeng og 9 assists, mens Nikola Roso var sterk under kurvene og noterte seg for 14 poeng og 17 returer, pluss 3 blokker.

Johannes Dolven hadde 14 poeng og 11 returer før han ble feilet ut, Christoffer Heggelund leverte en sterk kamp og ble toppscorer med 19 poeng etter å ha satt 4 av 8 trepoengere.

Poengscorere Frøya – Centrum Tigers (82-61):

Frøya: John Knight III 19, Skyler White 16, Jørgen Lamo 15, Nikola Roso 14, Stefanos Makariadis 6, Christopher Dalland 4, Mathias Jacobsen 4, Kim-Abdou Ndow 3, Jarand Tveito 1.

Centrum Tigers: Christoffer Heggelund 19, Johannes Dolven 14, Giorgos Kotrotsios 9, Gard Beinnes 7, Oliver Bojang Visnes 5, Øyvind Torsetnes 3, Ulrik Stranger-Johannessen 2, Laurence des Bouvrie 2.

Bare så vidt for Bærum: 60-59

Et Ullern-lag uten Tori Solberg Halvorsen ledet 27-22 midtveis i andre periode i Nadderudhallen og kom tilbake etter at Bærum hadde ledet med 11 poeng rett før siste pause (49-38) og med 10 (58-48) med bare 4:30 igjen å spille.

Camilla Wold Wægger, Lily Izadi og Laura Martínez Basora senket i tur og orden hver sin 3-poenger og Malin Schneidt scoret 2 poeng, mens Bærum bare maktet en scoring i sluttminuttene – da Makana Stone ga laget et pusterom med 60-54.

Men Martínez Basoras siste 3-poenger inne i siste spilleminutt reduserte Bærums ledelse til 60-59 og sørget for en spennende avslutning der Ullern også hadde en hårfin bom i sitt siste angrep, med bare 8 sekunder igjen.

Etterpå var Ullern som tapte kampen langt mer tilfredse enn Bærum som vant.

– Vi startet med to 16-åringer, roterte med 12 spillere og skulle bare ha intensitet og trene på våre ting. Vi snakket ikke om resultat en gang, men skulle bare «gønne på» og kunne si etterpå at vi har gjort vårt beste og at de har følt at vi pusta dem i nakken og gitt dem motstand, fortalte Ullern-trener Ståle Frey.

– Det må absolutt si var høy måloppnåelse, når alt koker ned til et skudd som spratt ut med 8 sekunder igjen, fastslo han.

Tori Solberg Halvorsen har vært gjennom et planlagt inngrep i et bein og er tilbake i trening trolig allerede neste uke. Men Ullern klarte seg bra uten lagkapteinen og toppscoreren.

– Sånn er det jo ofte, det blir en annen dynamikk og de andre ser at hun ikke er der til å redde deg når klokka tikker ned, sa Frey.

Laura Martínez Basora ble kampens toppscorer med 20 poeng etter å ha satt 4 av 5 trepoengere, tre tidlig i kampen og den siste til 60-59.

Camilla Wold Wægger satte 2 av 3 og Ullern som lag traff 38 prosent (10 av 26), mot Bærums 3 av 20.

– Vi bommer for mange layuper og vidåpne treere, sa en åpenbart misfornøyd Ola Gravem Knutsen.

– Vi spiller til tider usmart, kjemien på banen har ikke satt seg ennå og det blir altfor mye tilfeldig og for mange dårlige valg, mente Bærum-treneren.

– Men all kred til Ullern som spilte med intensitet og tøffhet og som var besluttsomme i det de gjorde, la han til.

Ståle Frey ser et Ullern-lag i klar fremgang:

– Vi hadde en treningskamp i Asker for tre uker siden som var ganske dårlig, så spilte vi bra i cirka 8 minutter mot Bergen Elite (seier 50-46) og var litt bedre mot Midtbyen og tapte (65-73). Så dette var sesongbeste. Vi er blitt bedre for hver kamp og hvis vi kan trene med den intensiteten vi hadde her i dag, kommer det til å bli veldig bra.

Makana Stone var Bærums ledende spiller med 19 poeng og 8 returer.

Poengscorere Bærum – Ullern (60-59):

Bærum: Makana Stone 19, Abbey Hoff 12, Camilla Gjerstad 11, Julie McCarthy 8, Shiba Haji Ahmadi 4, Bodil Brokhaug 3, Sofia Brokhaug Koch 3.

Ullern: Laura Martínez Basora 20, Malin Schneidt 9, Sophia Priestley 6, Camilla Wold Wægger 6, Micol Torresani 5, Hannah Ledsten-Ullersmo 3, Elin Kjølseth 3, Lily Izadi 3, Fanny Dyngeland-Sundén 2, Hannah Tomren Kristoffersson 2.

Asker avgjorde i 4. periode

Tromsø Storm Ungdom løftet seg flere hakk fra åpningstapet mot Bergen Elite (40-72) og ga Asker Aliens tøff kamp.

Hjemmelaget ledet 26-20, lå likt siste gang på 33-33 tidlig i 3. periode og bare 4 poeng bak (48-52) tidlig i 4. periode. Da fikk Asker inn en 6-0-run etter scoringer fra Julie Skorpen, Kristine Nyegaarden og Fredrikke Hylen og dro fra til en kontrollert seier, 71-57.

Tayler Bennett var Askers og kampens ledende spiller med 20 poeng og 11 returer, mens Kristine Nyegaarden noterte seg for 16 poeng, 6 returer, 4 assists og 3 steals for gjestene.

Fredrikke Hylen som var Midtbyens toppscorer forrige sesong debuterte for Asker med 7 poeng, 3 assists og 2 steals på 22 minutter.

Tromsø Storm Ungdom ble styrt av Hani Issalhi og Kjerstin Havnes ettersom head coach Stefan Pettersson var i Oslo med klubbens U19-lag.