Roy Nwachukwu og Ammerud kjempet seg tilbake fra minus 21 mot Asker Aliens og Gaute Haugen. Oslo-laget vant 89-83 og er nå klare for sluttspill-kvartfinaler mot Fyllingen - mens Asker havnet på niendeplass og er ferdig med sesongen.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Roy Nwachukwu og Ammerud kjempet seg tilbake fra minus 21 mot Asker Aliens og Gaute Haugen. Oslo-laget vant 89-83 og er nå klare for sluttspill-kvartfinaler mot Fyllingen - mens Asker havnet på niendeplass og er ferdig med sesongen. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Ammerud nektet å gi seg

Det så ut som en tapt kamp og en tapt mulighet til å nå sluttspillet. Ammerud lå under med 21 poeng og Asker Aliens var i ferd med å redde den åttende og siste sluttspillplassen. Men gjestene kom tilbake og snudde alt med 27-11 i fjerdeperioden.

Asker Aliens – Ammerud 83-89

Centrum Tigers – Frøya 79-76

Gimle – Tromsø Storm 73-61

Nidaros Jets – Bærum 66-79

– Jeg sa til de andre i pausen at så lenge det er tid igjen, kan kampen vinnes. En masse crazy ting skjer i basketball, og vi har hatt runs på 15-0 og 20-0 før, så hvis vi fortsatte og kjempe og å tro kunne vi klare det. Det var det vi gjorde i dag, vi la oss aldri ned, fastslo Eric Gilchrese.

Ved pause sto det 53-39, i slutten av tredje periode la Benjamin Alknes Cox en trepoenger til 69-48 for Asker Aliens – og akkurat da så det ikke ut til at hjemmelaget kunne rote seg bort i kampen der vinneren ville ta den åttende og siste sluttspillplassen.

 

To Asker-spillere ut med fem fouls

Men så hentet Ammerud inn fra 19 til 14 og en Asker-timeout og videre til 10 før fjerde periode skulle begynne.

Og så gikk det bare 4 minutter før gjestene bare var 2 poeng bak (77-75), og det hjalp ikke at Asker kom opp i 6 poengs ledelse igjen (81-75). Både Joshua Hart og Petar Radojicic måtte ut med fem fouls og Ammerud både flyt og rutine da kampen skulle avgjøres.

Henrik Male Davidsen ble en matchvinner: la en trepoenger til 83-83, fikk inn en blokk, satte inn en retur til 85-83 og blokket på nytt.

Asker fikk ballen igjen, men pådro seg en turnover 17 sekunder før slutt og måtte feile for å stoppe klokka. Da ble det i stedet Ilarion Bonhomme som satte fire straffer på rad og avgjorde for Ammerud.

 

Asker ferdigspilt

Dermed kunne Ammerud juble for sluttspillplass, mens Asker Aliens ble nummer ni i ligaen og er første lag som er ferdig med sesongen. Storspill i to og en halv periode og 21 poengs ledelse var ikke nok.

– Vi fikk nok for mye press på oss for å vinne kampen, det er aldri lett å vinne, sa Basil Shiltagh.

– Men jeg er stolt av denne gjengen, vi har gått gjennom en masse, kjempet og holdt sammen med masse energi hele sesongen. Vi kom ut og var klare for å vinne denne kampen, fastslo Asker-coachen.

 

Som forvandlet på to dager

Torsdag tapte laget hans 68-116 for Kongsberg Miners og slapp inn 68 poeng til pause. Lørdag var Asker som forvandlet og både underholdt og ledet klart.

2,08 meter lange Amadi Ikpeze spilte sin første kamp siden han ble kneskadet i oktober og var tydelig kamprusten, men gjorde likevel en viktig jobb i sine 23 minutter på banen.

17-årige William Kruse var på hugget fra start og markerte seg med 11 poeng og 6 (!) skuddblokker. Joshua Hart var toppscorer med 23 poeng og skapte masse trøbbel for Ammerud-forsvaret, Petar Radojicic gjorde manns jobb under kurvene.

Og aller best var Sebastian Sjöberg. Den svenske pointguarden drev laget fram og endte med 16 poeng, 11 returer, 7 assists og 3 steals.

 

– Alle steppet opp

Ammerud løftet seg da de måtte, med fem rutinerte spillere på banen i +30 minutter (Mustapha Dibba i 40 og Roy Nwachukwu i 39) og gode bidrag fra Jacob Røysland (12:50 på banen) i opphentingen i fjerde periode.

– Alle steppet opp i rette øyeblikk, understreket Eric Gilchrese.

Oslo-laget virket sjanseløst i begynnelsen av sesongen da Gilchrese og Dibba skulle dra det meste av lasset sammen med alle spillerne fra Bølers gylne 07-årgang, som vant U16-NM i fjor.

– De har hjulpet oss masse på trening, presiserer lagkapteinen. Men etter hvert kom også Roy Nwachukwu, Ilarion Bonhomme og Oliver Visnes tilbake og ga Ammerud mer dybde.

 

– Hadde alle odds mot oss

– Vi ble kjørt skikkelig av Asker i første omgang, erkjenner Alexander Karlstad.

– Asker så veldig bra ut da, men da vi begynte å skru på forsvaret, ble de mer usikre. Og jeg unner virkelig gutta dette, vi har hatt så mye uro og skader underveis og de har jobba så hardt for dette. Vi hadde alle odds mot oss, så dette er jo nesten sensasjonelt med tanke på hvordan vi så ut i oktober-november, mener Ammerud-treneren.

 

Møter Fyllingen i kvartfinalen

Nå venter seriemester Fyllingen i best av tre-kvartfinaler.

– Jeg møter visst alltid Calix (Black Ndiaye) i første runde, spøker Eric Gilchrese, som hadde Fyllingen som motstander som Bærum-spiller i fjor.

– Vi vet det blir tøft, det har vist veldig mye bra denne sesongen og har fantatiske spillere. Men det er stort for oss å være i playoff med den starten vi hadde, og jeg har alltid som mål å komme til mesterskap og vinne, understreker 36-åringen.

 

– Bygge sterkere lag

Asker Aliens er i det minste hakket bedre enn i fjor, da laget måtte ut i kvalifiseringen og med nød og neppe reddet BLNO-plassen.

– Nå har vi god tid til å planlegge neste sesong og bygge opp et enda sterkere lag, sa Basil Shiltagh, som har toårskontrakt som coach for begge ligalagene i klubben og som tidligere på dagen kunne glede seg over at Asker-jentene sikret bronsemedaljer med 90-56 over Ammerud.

I et jevnt Ammerud-lag var Mustapha Dibba toppscorer med 24 poeng, Ilarion Bonhomme hadde 16 poeng og 9 assists og høyest effektivitet, mens Roy Nwachukwu noterte seg for en ny double-double med 12 poeng og 15 returer.

Henrik Male Davidsen var en matchvinner og endte på 18 poeng, mens Eric Gilchrese hadde 13 poeng, 6 returer, 4 assists og 3 steals.

 

Poengscorere Asker Aliens – Ammerud (83-89):

Asker Aliens: Joshua Hart 23, Sebastian Sjöberg 16, Petar Radojicic 14, Benjamin Alknes Cox 11, William Ljones Kruse 11, Gaute Haugen 4, Amadi Ikpeze 4.

Ammerud: Mustapha Dibba 24, Henrik Male Davidsen 18, Ilarion Bonhomme 16, Eric Gilchrese 13, Roy Nwachukwu 12, Jacob Røysland 6.

 

Bronse til Centrum Tigers

Centrum Tigers sikret bronsen med 79-76 over Frøya i en kamp som vippet helt inn i siste minutt i Vulkanhallen.

Marcus Larsson utlignet til 74-74 med en trepoenger, men Johan Flaa ble hjemmelagets matchvinner – først med en lang og presset trepoenger i siste sekund på skuddklokka (77-74) og så da han drivet til kurven, ble feilet og satte ett av to straffekast til 78-74 med 13 sekunder igjen å spille.

Frøya misset sine muligheter det siste minuttet og Jørgen Lamos scoring til 79-76 kom med bare 7 sekunder, uten at gjestene klarte å stoppe klokka og legge noe mer press på Centrum.

 

Frøya på femteplass

Centrum Tigers spilte sin siste kamp og endte med 20 seire og 10 tap på tredjeplass, mens Frøyas kamp mot Kongsberg Miners ikke lenger har betydning. Frode Rambergs menn står med 18-11, blir nummer fem og møter fireren Gimle (19-11) i helbergenske kvartfinaler.

Centrum får hjemmebanefordel mot enten Bærum eller Tromsø Storm, det blir klart først når Tromsø har spilt mot Fyllingen søndag. Første kvartfinale spilles i Oppsal Arena onsdag kl. 19.00. Centrum Tigers får ikke dispensasjon for å spille sluttspillkamper i Vulkanhallen.

Frøya har Valen Tejada ute med overtråkk, mens Centrum hadde fått Johannes Dolven med igjen. Den sterke forwarden endte med 12 poeng og 5 returer på sine 23 minutter.

Petar Kutlesic var hjemmelagets store spiller med 20 poeng, 13 returer, 3 assists og 3 steals, mens Johan Flaa var mestscorende med 22 poeng og en matchvinner i fjerdeperioden.

Ognjen Nisavic viste gryende sluttspillform med 5 av 11 på trepoengere og 24 poeng og 4 assists for Frøya. JD Muila ruvet under kurvene med 14 poeng og 15 returer, mens Jørgen Lamo skjøt godt og endte på 15 poeng.

Kampens høydepunkt: Øyvind Torsetnes’ buzzer-treff fra midtbanen i tredje periode, til 58-53 for hjemmelaget.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Frøya (79-76):

Centrum Tigers: Johan Flaa 22, Petar Kutlesic 20, Stian Emil Berg 15, Johannes Dolven 12, Anders Nymo 3, Øyvind Torsetnes 3, Giorgos Kotrotsios 2, Sivert Wærstad Nordheim 2.

Frøya: Ognjen Nisavic 24, Jørgen Lamo 15, JD Muila 14, Christopher Dalland 9, Marcus Larsson 8, Etienne Nasser Aspevik 3, Jo Mathias Bjørnevog 3.

 

Gimles 13. seier på rad

Tromsø Storm var igjen uten både Xavier Fuller og Giedrius Stankevicius, men holdt likevel bra følge med et Gimle-lag som manglet Mikkel Kolstad i tillegg til Jørgen Odfjell og Espen Fjærestad.

Gimle ledet ikke mer enn 54-46 etter tre perioder, men med 14-2 fra start i den fjerde, var den 13. seieren på rad sikret.

 

Møter Frøya i kvartfinalene

Det brakte tittelforsvarerne opp på 19-11 og betyr fjerdeplass på tabellen og hjemmefordel mot Frøya i kvartfinalene. Første kamp i best av tre-serien spilles i Gimlehallen torsdag kl. 19.00.

Allstar-forward Hallvard Venstad Staff var kampens toppscorer og ledende spiller med 28 poeng og 11 returer, mens Milovan Savic traff 5 av 5 trepoengere og endte med 27 poeng, 7 returer og 3 assists.

Reggie Agbeko var ruvende hos Tromsø Storm og hadde 12 poeng og 20 returer, mens Johannes Lange traff 4 av 7 trepoengere og ble gjestenes mestscorende med 21 poeng.

Tromsø Storm (16-13) mistet sjetteplassen til Bærum (17-13) som slo Nidaros Jets, men har 3-0 i innbyrdesoppgjør mot Bærum og kan vinne tilbake plassen – vel å merke med seier over seriemester Fyllingen søndag. Vinner Tromsø, blir de nummer seks og møter Centrum Tigers i kvartfinalene. Taper de, blir Kongsberg Miners motstandere.

 

Poengscorere Gimle – Tromsø Storm (73-61):

Gimle: Hallvard Venstad Staff 28, Milovan Savic 19, Morten Floen Osland 11, Reidar Greve 8, Jasin Akil 4, Haakon UIlrich 3.

Tromsø Storm: Johannes Rydningen Lange 21, Reggie Agbeko 12, Isak Ramirez Nilsen 10, Brage Engelsen 8, Trym Engelsen 7, David Berntsen 3.

 

Bærum vant uten Mjøs

Nidaros Jets åpnet forrykende, ledet 11-0 og var også foran før siste periode (51-47), men et Bærum-lag uten Stian Mjøs kom tilbake og sikret seieren.

Mathias Eckhoffs menn vant fjerdeperioden 32-15 og klatret dermed opp til sjetteplass på tabellen, med muligheter for lokaloppgjør mot Centrum Tigers i best av tre-kvartfinalene. Eller mot Kongsberg Miners, hvis Tromsø Storm slår Fyllingen søndag.

Sjur Dyb Berg var kampens gigant og endte med 33 poeng og 15 returer. Osseynou Mbow hadde 12 poeng, 8 returer og 5 assists, mens Oscar Hellebust styrte Bærum som pointguard og endte med 13 poeng, 6 assists og 6 returer – og traff 3 av 8 trepoengere.

Burak Kizilirmak la 3 av 3 trepoengere og ble mestscorende for Nidaros Jets med 18 poeng, mens Ringo Dau hadde 16 poeng og 5 assists.

Hjemmelaget manglet Christian Tøfte, Filip Øverli og Mikkel Aarnes. Nidaros endte ligaen på 10.- plass med 7-23 og skal ut i BLNO-kvalifisering hjemme i Trondheim om to uker, 15. til 17. mars – med Oppsal, Sverresborg og Ullern som motstandere.

 

Poengscorere Nidaros Jets – Bærum (66-79):

Nidaros Jets: Burak Kizilirmak 18, Righ Lual Dau 16, Emil Grosse 11, Mats Bergsjordet 9, Bernat Godall 6, Ole Flock Hogstad 3, Oliver Edvardsen Øvermo 3.

Bærum: Sjur Dyb Berg 33, Oscar Hellebust 13, Osseynou Mbow 12, Ludvik Mürer Bergseng 11, Aksel Hvalgård Borg 6, Jonas Øye Hansen 3, Scott Priestley 1.