Toppscorere i hvert sitt lag i lørdagens kamp. Bryan Battle hadde 24 poeng, 13 returer og 4 assists i sin hittil beste kamp for Ammerud - og satte 4 av 9 trepoengere. Reidar Greve scoret 18 for Gimle og var sentral i lagets opphenting i fjerde periode. Bildet er fra kampen mellom Ammerud og Gimle på Apalløkka 16. oktober.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Toppscorere i hvert sitt lag i lørdagens kamp. Bryan Battle hadde 24 poeng, 13 returer og 4 assists i sin hittil beste kamp for Ammerud - og satte 4 av 9 trepoengere. Reidar Greve scoret 18 for Gimle og var sentral i lagets opphenting i fjerde periode. Bildet er fra kampen mellom Ammerud og Gimle på Apalløkka 16. oktober. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Ammerud har lært seg å vinne

Hadde det vært i oktober eller november, ville Ammerud antagelig ha tapt. Men hver gang Gimle nærmet seg i tredje og fjerde periode, svarte gjestene fra Oslo med en scoring eller to – og kontrollerte rutinert inn til en klar seier, 89-74.

Gimle – Ammerud 74-89

Centrum Tigers – Frøya 69-88

Bryan Battle leverte sin hittil beste kamp i BLNO og importtrioen med Battle, Xavier Sewell og Mustafa Dibba sto for 64 av 89 poeng da Ammerud overrasket med en sterk borteseier over de regjerende norgesmestrene Gimle.

Men Ammerud-trener Marco Sanders gir Orji Okoroafor (42!) og lagkaptein Andreas Isaksen (28) en del av æren for at laget nå har vunnet tre kamper på rad og tatt steget godt innenfor de åtte som skal spille NM-sluttspill i mars.

– Vi har hatt Orji og Andreas skadet og ute så lenge, så det var veldig viktig å få dem tilbake. De har masse erfaring og tar vekk mye stress for Bryan og Xavier. For selv om de to er gode er de bare 23 og 26 år og det krever mye fra to som ikke har spilt i Norge før, mener Sanders.

– Så hadde vi to seire og en uke med god trening bak oss. Vi hadde forberedt oss godt, fastslo treneren etter seieren i Gimlehallen.

 

Savner Savic

Gimle tapte også borte mot Tromsø Storm forrige helg (88-96) og er klart svekket uten sin doble MVP-er og 2,05-center Milovan Savic.

Montenegrineren ventes å være tilbake fra sin kneskade i januar, men inntil videre blir Gimle «små», nykommeren Dante Thompson (2,03) for alene som insidespiller og laget ikke like dypt som de foregående sesongene. Kristoffer Gjerde Sætren er også ute med skade.

Hjemmelaget slet med å stoppe Battle, Dibba og Sewell og kom tidlig på etterskudd.

 

Ammerud ledet med 22

Ammerud kom til Bergen uten både Miilah Kombat og Roy Nwachukwu, men ledet 23-18 etter første periode og dro fra til 47-30 ved pause – da Thompson allerede hadde tre fouls.

Gjestene fra Oslo var oppe i 22 poengs ledelse (59-37) før Gimle fikk samlet seg til en sluttspurt og nærmet seg mot slutten av tredje og spesielt i begynnelsen av fjerde periode.

Med 5:15 igjen å spille reduserte Espen Fjærestad til 66-74 med en trepoenger. Hjemmelaget hadde momentum og var bare 8 poeng bak med 5 minutter, seieren var innen rekkevidde.

Da slo Bryan Battle til igjen. Den amerikanske guarden la en trepoenger over Mikkel Kolstad (77-66), før Kolstad misset en treer og Espen Fjærestad fikk sin fjerde foul mot nettopp Battle. Og da Battle etter en Ammerud-timeout drivet inn 79-66 for Ammerud, orket ikke Gimle løfte seg igjen.

 

Tre seire på rad

Siden 1. desember har Ammerud slått Centrum Tigers 75-69 og Nidaros Jets 101-86 i hjemmekamper som lenge var jevne, mens lørdagens kamp i Gimlehallen var solid fra start til mål for Oslo-laget.

– Vi har snakket om å ha bedre eierskap til det vi gjør, kjenne bedre hva som må til, slutte med å gjøre amatørfeil. Det betyr at vi skal ta bedre vare på ballen, velge bedre skudd og jobbe taktisk bedre i forsvar, sier Marco Sanders.

 

Forberedt på Thompson

Da Gimle vant lagenes første møte på Apalløkka 16. oktober med sifrene 84-78, var Milovan Savic banens gigant med 29 poeng, 16 returer, 6 assists og 3 blokker.

– Vi vet at Gimle er mye bedre med Savic, også fordi han involverer de andre på laget så mye. De er annerledes med bare Thompson, som vi hadde forberedt oss godt på og visste ville gå mye én mot én, forklarer Sanders.

 

Battle dominerte

Med 24 poeng, 13 returer og 4 assists i tillegg til «crunch time»-scoringer i fjerde periode ble Bryan Battle den store spilleren hos Ammerud. Mustafa Dibba (19 poeng og 9 returer) skapte også mye trøbbel for Gimle med sine driver og all sin insidestyrke, og nå treffer han også straffene sine – denne gang 5 av 7.

Xavier Sewell utfordret med sterke driver og endte på 21 poeng.

Reidar Greve ledet an i Gimles opphenting og landet på 18 poeng, 5 returer, 3 assists og 3 steals.

Espen Fjærestad satte 5 av 8 trepoengere, men han og hjemmelaget begynte å treffe da det i praksis var for sent. Dante Thompson noterte seg for 18 poeng og 7 returer før han måtte ut med fem fouls.

Begge lag sto med 10 av 23 på trepoengere til slutt, men Gimles treff kom stort sett i tredje og fjerde periode.

Ammerud vant også returstatistikken så klart som 42-30.

 

Møter Fyllingen søndag

Gimle falt dermed ned til 4 tap (13-4), det samme som Fyllingen og Tromsø Storm (begge 11-4) og ett tap bak Kongsberg Miners (14-3) som står med tre tap på rad før søndagens hjemmekamp mot tabelljumbo Asker Aliens.

Ammerud skal ut i ny, tøff bortekamp søndag når Fyllingen er motstander. Et Fyllingen-lag som kommer fra storseier over Kongsberg (98-67). 

– Vi spilte ganske jevnt med dem hjemme (78-88, 30. oktober), men de har flere sterke seire bak seg og vi vet det ikke blir lett. Vi får også litt mer størrelse å gå imot, sier Marco Sanders.

– Men vi har tre seire på rad, har skaffet oss selvtillit og vet at vi også kan vinne bortekamper. 

– Jeg tror vi har mulighet til å vokse enda mer og nærme oss målet vi hadde før sesongen, å være et av de mest hardtarbeidende lagene i ligaen. Jeg er veldig stolt av måten spillerne har jobbet på og har reist seg, det er fortjent, fastslår Ammerud-treneren.

 

Poengscorere Gimle – Ammerud (74-89):

Gimle: Reidar Greve 18, Dante Thompson 18, Espen Fjærestad 17, Morten Osland 12, Mikkel Kolstad 6, Jørgen Odfjell 3.

Ammerud: Bryan Battle 24, Xavier Sewell 21, Mustafa Dibba 19, Orji Okoroafor 9, Hamewend Arif 6, Andreas X. Isaksen 4, Jonatan Hjelseth Mæhlum 4, Henrik Male Davidsen 2.

 

Frøyas trepoengere senket Centrum

Frøya satte 16 av 34 trepoengere (47 prosent) og lagets importtrio scoret 69 av 88 poeng da Centrum Tigers ble slått 88-69.

Hjemmelaget åpnet sterkt i Vulkanhallen og ledet 21-12 mot slutten av første periode før Frøya kom i gang.

Med en 17-0-run hadde gjestene fra Bergen snudd kampen for godt.

Centrum kom innpå til 40-46 tidlig i tredje periode, men så dro Frøya igjen med 11-0 etter to trepoengere fra Nikola Roso og en treer pluss to poeng fra Jørgen Lamo.

 

Fjærestad, Mjøs og White

Skyler White var kveldens heiteste for Frøya med 28 poeng etter å ha truffet 9 av 17 trepoengere. Espen Fjærestad (Gimle) og Stian Mjøs (Bærum) er de eneste som har flere trepoengere i én kamp denne sesongen, henholdsvis 12 av 20 mot Nidaros og 10 av 17 mot Frøya.

Laget endte på 16 av 34, med 4 av 9 fra Roso og 3 av 4 fra Lamo i tillegg.

Centrum skjøt også godt, med 43 prosent på treere (9 av 16) – og 2 av 2 fra 16-årige Sivert Wærstad Nordheim.

Johannes Dolven var hjemmelagets beste med en sterk double-double, 12 poeng og 16 returer.

Centrum vant returstatistikken klart med 48-34, men pådro seg 18 turnovers mot Frøyas 8.

Ved siden av White var John Knight bunnsolid hos Frøya med 18 poeng, 8 assists og 3 steals, mens Nikola Roso hadde 23 poeng og 19-årige Jørgen Lamo en glimrende kamp med 11 poeng, 10 returer (7 offensive!), 3 assists og 2 steals.

Frøya har fortsatt Christopher Dalland og Kim-Abdou Ndow på skadelista og venter på sin fjerde import, DeAngelo Stewart (27) som er 1,96 m høy, kommer fra Detroit og har spilt i Portugal, Georgia og Kosovo.

Alle tre skal være på plass i januar når Frøya innleder med samme motstander og på samme bane som lørdag - Centrum Tigers i Vulkanhallen, lørdag 7. januar.

I tillegg er Ognjen Nisavic ute med skade i leggen, men kan bli klar igjen i tide til NM-sluttspillet som begynner i mars.             

Poengscorere Centrum Tigers – Frøya (69-88):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 12, Christoffer Heggelund 12, Petar Kutlesic 11, Giorgos Kotrotsios 9, Oliver Bojang Visnes 7, Sivert Wærstad Nordheim 6, Øyvind Torsetnes 5, Laurence des Bouvrie 3, Pat Dickert 2, Akrem Dagnew 1, Yannick Onifade 1.

Frøya: Skyler White 28, Nikola Roso 23, John Knight III 18, Jørgen Lamo 11, Burak Kizilirmak 4, Stefanos Makariadis 4.