Mustapha Dibba var kampens store spiller med 24 poeng, 14 returer og 4 blokker. Her er det Askers nyervervelse Petar Radojicic som prøver å stoppe Ammeruds svenske forward. Bak ser vi Sebastian Sjöberg. FOTO: ERIK B. BERGLUND

– Må regne med Ammerud nå

Med seieren over Asker Aliens la Ammerud på 10.- plass seg opp i ryggen på trioen Gimle, Nidaros Jets og Asker. – Det var ikke noen vakker kamp, men akkurat nå var det en veldig viktig seier, sa hjemmelagets kaptein, Eric Gilchrese.

Ammerud – Asker Aliens 74-68

Den femte seieren (5-14) betyr at Ammerud nærmer seg de tre lagene foran, som nå alle står med 7-11 og da riktignok én kamp mindre spilt. Men fortsatt gjenstår sju uker og 11-12 kamper for hvert av lagene, og da er situasjonen med et uviss i nedre halvdel av BLNO-tabellen.

Oppsal (1-19) virker fortapt, mens Ammerud nå øyner mulighet til å klatre opp fra 10.- plassen som betyr BLNO-kvalifisering i mars – og heller kunne kjempe om den åttende sluttspillplassen.

– I dag var det «make or break», helt og holdent. Hadde vi tapt, ville Asker flydd fra oss, fastslo hjemmelagets trener, Alexander Karlstad.

– Gimle vil forsvinne

– Vi trengte denne seieren med tanke på lagene nærmest oss. Gimle vil forsvinne, det vet vi, det er de to andre (Nidaros og Asker) vi må konkurrere mot, tror treneren.

Ammerud anført av Mustapha Dibba var glimrende i de to første periodene, gikk til pause med 42-31 og kom opp i 13 poengs ledelse da Eric Gilchrese fikk inn en steal og scoret med en enkel layup i åpningssekundene av tredje periode.

Så startet Asker sin opphenting:

Gjestene vant perioden 20-12, lå bare 3 poeng bak (54-51) før de siste ti minuttene og åpnet fjerdeperioden sterkt.

Flere ganger var Asker på vei forbi, men Ammerud klamret seg til ledelsen. Helt til Sebastian Sjöberg satte inn 63-62 for bortelaget med en av sine giftige driver, Askers første ledelse siden 4-2 i åpningsminuttene.

Viktige scoringer

Det skulle også bli den siste, bare sekunder senere drivet Oliver Visnes inn 64-63, før Henrik Male Davidsen iskaldt satte 66-63 fra sida og Roy Nwachukwu prikket inn sin første treer i kampen i rette øyeblikk, til 69-63.

Asker var ikke slått, men anført av en smart og rutinert Eric Gilchrese dro Ammerud inn til 74-68, mens marginene gikk mot gjestene i sluttminuttene.

Gilchrese (36) og sesongdebutant Nwachukwu (33) viste fighteregenskaper og vinnervilje ved å kaste seg på gulvet og kjempe om løse baller i sluttminuttene. Hjemmelaget viste innsats og forsvarsspill og ledet i 39 av 40 minutter, men kunne likevel fort ha tapt etter Askers opphenting i tredje periode.

– Må være mer fokusert

Derfor var lagkaptein Eric Gilchrese igjen bare mellomfornøyd etter kampslutt.

– Kred til Asker som kjempet seg inn i kampen igjen, men vi må være mer fokusert i andre halvdel av kampen, det var som om vi ikke ventet at de skulle komme tilbake.

– Men det var en veldig viktig seier, vi visste vi måtte vinne denne. Alle kamper teller, men denne var spesielt viktig med tanke på vår situasjon. Det var ikke noen vakker kamp, men akkurat nå er en seier en seier, understreket veteranen.

Overlegne på returer: 59-37

Han hadde en skuddkamp langt under pari med 1 av 13 på 3-poengere (!) og 2 av 6 fra straffelinja, men spilte 40 minutter knalltøft forsvar og endte med 11 poeng, 10 returer, 5 assists og 4 steals og var helt avgjørende i sluttminuttene.

Den største forskjellen på lagene var likevel Mustapha Dibbas offensive kvaliteter og Ammeruds overlegenhet på returene. Hjemmelaget vant reboundstatistikken 59-37 og hadde 26 offensive returer.

Dibba endte med 24 poeng, 14 returer, 4 blokker og 3 assists, mens Roy Nwachukwu nådde 14 poeng og 17 returer (mest av alle) i sitt BLNO-comeback – som varte i samtlige 40 minutter!

– Ren rutine

– Punkt én på gameplanen vår var å vinne returene, vi skulle holde Asker til bare ett skudd i hvert angrep, fortalte Alexander Karlstad.

– Roy så kanskje litt frynsete ut og virket ganske utslitt, men se rutinen hans: Han tar de avgjørende returene i kampen og det er 3-eren hans som gir oss tilbake momentum, det er ren rutine, fastslo Ammerud-coachen.

Petar Radojicic som snittet på 20,8 poeng for Tromsø Storm i fjor fikk sin debut for Asker Aliens. Den 2,07 m lange serberen var i startfemmeren og scoret Askers første poeng, men måtte nøye seg med 10 poeng og 3 returer på 19 minutter.

– Petar trenger litt tid på å komme i gang, det var hans første match for oss. Heldigvis hadde vi William Kruse som leverte en fantastisk match, understreket trener Basil Shiltagh.

Den 17 år gamle og 2,09 m lange forwarden har fått sitt gjennombrudd i BLNO denne sesongen, på sett og vis også fordi Amadi Ikpeze fortsatt er skadet.

Kruse var gjestenes mest effektive spiller og noterte seg for 12 poeng, 7 returer og 3 blokker på sine 24 minutter.

– Dibba er magisk

Med seier kunne Asker Aliens fått et avgjørende forsprang på Ammerud: De ville vært fire seire foran Oslo-laget og hatt 2-0 i innbyrdes. Nå er det i stedet bare to seire mellom de to lagene og 1-1 innbyrdes før de møtes for tredje gang i ligaens siste spillehelg, lørdag 2. mars i Leikvollhallen.

– Jeg sa til spillerne i pausen at Ammerud alltid leder i første omgang og at vi fortsatt hadde sjansen. Vi kom tilbake, men de kjempet bedre enn oss og tok 26 offensive returer. Vi må regne med Ammerud nå, erkjente Shiltagh.

– Vi må også gi kred til (Mustapha) Dibba. Han er magisk, han gir aldri opp, fastslo Askers svenske trener.

Tøff motstand: Fyllingen og Gimle

Ammerud har fortsatt Ilarion Bonhomme skadet og på sidelinja og mister tempo og en dimensjon uten sin energiske pointguard, men kontrollerte likevel det meste av nøkkelkampen mot Asker.

– I første og andre periode fremstår vi som et produkt av de siste ukenes treninger, i den tredje er vi veldig puslete og så har vi heldigvis noen veteraner som vet hvordan de skal drepe kampen, sa Alexander Karlstad.

Kommende helg skal begge lag ut i tøffe hjemmekamper: Asker Aliens får serieleder Fyllingen på besøk lørdag, Ammerud spiller mot Gimle søndag.

Poengscorere Ammerud – Asker Aliens (74-68):

Ammerud: Mustapha Dibba 24, Roy Nwachukwu 14, Eric Gilchrese 11, Oliver Bojang Visnes 10, Jacob Røysland 8, Henrik Male Davidsen 6, Jan Prus 1.

Asker Aliens: Joshua Hart 12, William Ljones Kruse 12, Sebastian Sjöberg 11, Petar Radojicic 10, Gaute Haugen 10, Filip Rypdal Øverås 6, Anders Lislevatn Landenget 5, Ludvig Bergh 2.