Milovan Savic var vrien å stoppe for Frøya-spillerne. Her pådrar Jørgen Lamo seg en av sine fem fouls mot Gimles 2,05 m lange center. Savic traff 13 av 14 straffer i kampen og endte med 18 poeng. Til venstre i bildet er Christopher Dalland. FOTO: BRAGE TITLESTAD

– Jobben er ikke gjort ennå

Gimle har overtaket i NM-finalene etter 83-73 i Haukelandshallen onsdag, men lagkaptein Milovan Savic understreker at ingenting er vunnet ennå.

Gimle – Frøya 83-73 (2-1 sammenlagt)

– Jobben er ikke gjort ennå, men vi ønsker å avgjøre det på deres hjemmebane, sa den 35 år gamle montenegrineren, som kjempet seg gjennom 30 minutter i den tredje finalen og ble vond både å stoppe og å skubbe seg på Frøya-spillerne.

Savic endte med 18 poeng, 8 returer og 6 assists – og la 13 av 14 straffekast, han bommet bare det 13. (selvfølgelig) i siste minutt, men fastsatte sluttresultatet til 83-73 med det siste treffet.

Da hadde Gimle i praksis styrt kampen siden slutten av andre periode.

Ledet i første periode

Frøya ledet siste gang på stillingen 20-16 i slutten av første periode, men ni sekunder senere utlignet Mikkel Kolstad med en 4-poengssituasjon der han traff en treer, ble feilet og la straffekastet.

Gjestene lå også likt på 22-22, 26-26, 36-36 og 38-38, før Gimle vant de siste minuttene før pause 11-5 og holdt ledelsen kampen ut.

Den var oppe i 12 poeng et par ganger, men en trepoenger fra Ognjen Nisavic sendte Frøya bare 5 bak (66-61) før start i fjerde periode.

Avgjorde med 10-2-run

Så slo de regjerende mestrene til: 10-2 etter 6 minutter i sisteperioden fortalte om et Frøya-lag som mislyktes med det meste mot aggressive Gimle-forsvarere. Og som ble mer og mer frustrerte over dommernes avgjørelser.

Benken med Hugo Salgado fikk to tekniske fouls, John Knight fikk teknisk foul, Nikola Roso usportslig foul.

– Oppsummeringen er ganske enkel, mente Hugo Salgado:

– Dette er tredje kamp i finaleserien, det er to store lag som møtes og da trenger vi at det «tredje laget» også er bra. De må kunne gjøre det bedre og se hva som skjer, dette er tredje kamp på rad, tordnet portugiseren.

Og hvordan laget skal snu tilbake, vinne på nytt på hjemmebane og utligne til 2-2 fredag.

– Vi må fortsette å kjempe, justere litt i spillet, treffe bedre – og få «calls» fra dommerne, understreket Salgado.

Snudde returstatistikken

Gimle-coach Audun Eskeland var opptatt av at laget hans hadde snudd returstatistikken fra 46-33 i Frøyas favør i finale to til 53-41 for Gimle nå.

– Vi var mye mer forankret i ting vi kan kontrollere, som løping og forsvar og ikke minst tok vi mange flere returer. Det gjør at vi kan kontrollere tempoet mer, selv om jeg ikke syns vi gjorde noen fantastisk jobb med å få opp tempoet offensivt. Men rebounding handler om å krige, presiserte han.

– Vi gjør fortsatt for mange feil, og vi kan ikke sove mot et lag som Frøya som har så gode enkeltspillere. De kommer alltid til å score litt, men vi fikk dem til å jobbe mer i dag, sa Eskeland.

– Mer disiplinerte

– Det var langt fra noen perfekt kamp fra oss, fastslo Milovan Savic.

– Men vi var mye mer disiplinerte enn sist og har et lag med kontinuitet og erfaring og det hjelper oss til å være mer fokuserte og tålmodige. Ikke miste hodet, men holde oss til planen, forklarte han.

Den 2,05 m lange centeren var lenge ute med meniskskade og har vært matchet forsiktig i de to første finalene. Nå var han på banen i 30 minutter, og hvordan var det for kroppen?

– Det er «top secret», spøkte han.

– Men det er mye «rehab» mellom kampene og jeg har nesten ikke fått trent. Men nå er det NM-finaler og da er det bare å gi alt, sa Savic.

Seks mann i tosifret score

Audun Eskeland spilte stort sett med sju mann – og hadde seks i tosifret score.

Dante Thompson så ut til å kunne havne i foultrøbbel igjen, men holdt seg unna den femte feilen og endte med 17 poeng og 15 returer.

Lars Espe var lagets mest effektive spiller med 15 poeng, 8 returer, 6 assists og 3 steals. Espen Fjærestad la 3 av 4 trepoengere, Mikkel Kolstad 3 av 7, Jørgen Odfjell 2 av 3.

John Knight III var likevel kampens store spiller med sine 24 poeng, 15 returer, 4 assists, 2 blokker – og mye spektakulært for de 1600 tilskuerne.

Men skytterne lyktes ikke som de kan:

DeAngelo Stewart endte på 5 poeng etter 1 av 9 på field goals, Ognjen Nisavic måtte nøye seg med 4 treff på 14 skudd – 3 av 9 på trepoengere.

Christopher Dalland åpnet i stor stil og noterte seg for 12 poeng etter 4 av 8 på treerne.

Vær trygg på at det er et revansjlystent og topptent Frøya-lag som kommer ut på sin egen hjemmebane til fjerde finale fredag!

Poengscorere Gimle – Frøya (83-73):

Gimle: Milovan Savic 18, Dante Thompson 17, Lars Fredrik Espe 15, Jørgen Odfjell 12, Espen Fjærestad 11, Mikkel Kolstad 10.

Frøya: John Knight III 24, Ognjen Nisavic 15, Christopher J. Dalland 12, Jørgen Lamo 10, Nikola Roso 6, DeAngelo Stewart 5, Burak Kizilirmak 1.