Isaac Likekele, U19-verdensmester med USA i 2019, noterte seg for enda en triple-double: 21 poeng, 13 returer og 10 assists da Fyllingen slo Gimle 88-79. Her går han sterkt opp mot Hallvard Venstad Staff. Til venstre ser vi Mikkel Kolstad. FOTO: BRAGE TITLESTAD

– Ingen lag har noe lignende

Gimle gikk fra 20 minuspoeng til å ligge bare 3 bak (73-76) med 4 minutter igjen, men maktet aldri å komme ajour eller gå forbi Fyllingen. Igjen ble USA-duoen med Terrell Brown og Isaac Likekele for vanskelige å stoppe for motstanderne. – De er de to beste guardene i ligaen, ingen andre lag har noe lignende, erkjente Gimle-trener Audun Eskeland.

Gimle – Fyllingen 79-88

Oppsal Panthers – Kongsberg Miners 86-96

Det så definitivt ikke ut som en kamp mellom nummer 1 og 9 på tabellen, men serieleder Fyllingen tok sin 17. strake seier og de to siste års norgesmestre Gimle fikk sitt 11. tap på 17 kamper.

Mest av alt var det forsvarsspillet i de to første periodene som avgjorde for gjestene:

Gimle slet mot den aggressive motstanderen, og ble igjen terrorisert av Brown og Likekele som utfordret én mot én med sterke driver. Spesielt Brown skapte mye trøbbel for hjemmelaget, som pådro seg både lagfouls og tunge fouls for enkeltspillere bare mot den tidligere New Mexico State-guarden.

– De er vanskelige å stoppe, man må prøve ikke å feile så mye, sier Audun Eskeland – som riktignok var uenig i mange av dommernes avgjørelser.

– De er godt skolerte og man må være utrolig skjerpet og forberedt når man skal møte dem, sa Gimle-treneren om Brown og U19-verdensmester Likekele.

56 fouls, 68 straffer

I et fysisk tøft oppgjør ble det utdelt 56 fouls, 33 til Gimle og 23 til Fyllingen.

Gjestene skjøt 46 straffer og satte 33, Terrell Brown hadde alene 21 av dem og traff 18. Gimle satte 22 av 27.

Ligaens toppscorer Brown endte med 32 poeng, Isaac Likekele hadde en ny triple-double med 21 poeng, 13 returer og 10 assists, mens Nikolas Skouen var i storslag og noterte seg for 24 poeng etter å ha satt 5 av 12 trepoengere. I tillegg hadde han 5 steals, og den kanskje mest avgjørende i kampen:

På 73-76 og etter Fyllingens timeout stjal Skouen en pasning fra Reidar Greve og løp inn 78-73 til gjestene. Så var det Brown som fikk inn en steal og gikk driblet seg i slalåm inn til 80-73. Gimles momentum var drept og serielederen dro inn til en kontrollert seier, 88-79.

Fyllingen fikk en pangstart i kampen med 7-0 og 14-2 i førsteperioden og Gimle ble jagende bak i 40 minutter.

Hjemmelaget nærmet seg noen ganger, men de blåkledde dro fra til 20-poengsledelse (43-23) mot slutten av andre periode og lot til å ha full kontroll.

– For bedagelig anlagt

Men Calix Black Ndiayes menn fikk trøbbel med Gimles soneforsvar og mistet nesten hele ledelsen.

Da Espen Fjærestad la en trepoenger, Magne Fivelstad hang i lufta og scoret og Mikkel Kolstad spilte fri Milovan Savic til layupen som ga 73-76 og en 9-0-run for hjemmelaget, kokte det i hallen.

– Vi gir oss selv en reell sjanse til å vinne, men tar ikke vare på ballen, fastslo Audun Eskeland.

– Vi ble veldig passive og klarte ikke å angripe godt nok lenger, sa Calix Black Ndiaye om tredje- og fjerdeperioden da Fyllingen plutselig stanget mot Gimle-forsvaret. Men serielederen lot seg aldri bringe ut av fatning og våknet i tide.

– Det er både positivt og negativt, for jeg skulle gjerne sett den innsatsen og innstillingen lenge før det kom ned i 3 poeng. Vi ble litt for bedagelig anlagt, mente Fyllingen-treneren.

Espe tilbake – i motstanderens drakt

Kampens største poeng var Lars Fredrik Espes comeback i BLNO, i Fyllingen-drakt mot klubben han har spilt for i alle år – og foran sitt gamle hjemmepublikum i Gimlehallen!

En kamprusten Espe, som på 12 minutter måtte nøye seg med 3 returer, 1 assist og 1 steal og null poeng etter 0 av 2 fra straffelinja og 0 av 1 både på 2- og 3-poengere. Og uten de velkjente, sterke drivene inn i motstanderfeltet. Men tempoet og forsvarsspillet hans var uansett nyttig.

– Han var jo dødstrøtt etter bare to minutter. Men han kommer, forsikrer Calix Black Ndiaye. For ingen er i tvil om at 25-åringen vil være en nyttig tilvekst for Fyllingen når han er tilbake i kampform. I tillegg manglet serielederne Ivars Zvigurs, som er ute med en skiveforskyvning i korsryggen.

Brown, Likekele og Skouen styrte det meste for Fyllingen og scoret 77 av lagets 88 poeng.

Øker forspranget

Med seieren avanserte serielederen til 17-2 og er «et hav» foran kvartetten som deler andreplassen: Frøya, Centrum Tigers, Tromsø Storm og Kongsberg Miners, alle med 11-6.

Nettopp Centrum og Frøya er Fyllingens to neste motstandere, søndag og onsdag – og begge hjemme i Fyllingsdalshallen.

– Alt kan skje, det er mange kamper igjen. Men vi har et godt utgangspunkt, samtykker Calix Black Ndiaye.

Odfjell løst fra kontrakten i Nederland

Hos Gimle leverte Mikkel Kolstad en glimrende kamp med 18 poeng, 10 assists og 9 returer. Hallvard Venstad Staff endte med 12 poeng og 12 returer og skapte også jubel med et par saftige dunker, mens Milovan Savic til tross for foultrøbbel noterte seg for 21 poeng, 7 returer og 4 assists.

Kan Gimle også bli styrket med Jørgen Odfjell i serieinnspurten og sluttspillet? Landslagsspilleren er løst fra kontrakten med nederlandske Leeuwarden og var til stede i Gimlehallen i går, men Audun Eskeland har liten tro på at forrige sesongs finale-MVP blir med på laget.

– Han har trent med oss et par ganger nå, men prøver å få seg noe i utlandet, er Eskelands kommentar.

Gimle blir inntil videre værende på niendeplassen med 6-11 etter 17 kamper, men jakter på Nidaros Jets (6-10) og Asker Aliens (7-9) som holder de to siste sluttspillplassene.

Allerede lørdag er det hjemmekamp mot Centrum Tigers, deretter venter to viktige bortekamper mot Oppsal og Ammerud 13. og 14. januar.

Poengscorere Gimle – Fyllingen (79-88):

Gimle: Milovan Savic 21, Mikkel Kolstad 18, Hallvard Venstad Staff 12, Espen Fjærestad 11, Magne Fivelstad 5, Reidar Greve 4, Morten Osland 4, Kristoffer Gjerde Sætren 3, Haakon Ullrich 1.

Fyllingen: Terrell Brown 32, Nikolas Kvåle Skouen 24, Isaac Likekele 21, Haji Jawara 6, Eric Etienne Fongué 3, Edvard Aamodt Kristiansen 2.

Kongsberg stakk i 3. periode

Mens Kongsberg Miners utklasset Oppsal 114-66 på hjemmebane i siste kamp før jul, måtte Juan Ferrales’ menn slite langt mer i bortekamp-returen som innledet basketåret i Oppsal Arena onsdag.

Oppsal ledet 25-21 etter første periode og 38-32 midtveis i den andre, men mistet taket før pause (44-50) og ble enda en gang frakjørt i tredjeperioden.

Hjemmelaget var riktignok på skuddhold på 56-62 midtveis i perioden, men så raknet det. Miners dro fra, vant perioden 31-18 og var oppe i 27 poengs ledelse (92-65) før Oppsal fikk pynte litt på resultatet i sluttminuttene.

Isaiah Alonzo satte 6 av 10 trepoengere, endte med 27 poeng og 13 returer og var kampens ledende spiller.

Marin Mornar var på hugget i et Kongsberg-lag der seks spillere kom scoret tosifret, mellom 10 og 19 poeng. Den kroatiske forwarden markerte seg med 19 poeng, 7 returer, 6 blokker (!) og 3 steals.

Åke Swahn kom opp i en double-double med 12 poeng og 10 returer på bare 17 minutter, mens William Lybæk la 3 av 5 trepoengere – et par av dem da Miners stakk fra for godt i tredjeperioden.

Oppsal kunne glede seg over at Fredrik Trana er med igjen etter to måneder ute med skade. Forwarden hadde 6 poeng og 12 returer på 19 minutter i comebacket.

Poengscorere Oppsal Panthers – Kongsberg Miners (86-96):

Oppsal Panthers: Isaiah Alonzo 27, Mitchell Kirsch 18, Thomas Ble 15, Isac Ashraf Angelsen 15, Fredrik Hårstad Trana 6, Niclas Telle Ellingsen 2, Tomas Krogh Ceesay 2, Nataniel Nikolic 1.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 19, Jordan Roberts 16, Eldar Hjertø Alagic 13, William Lybæk 13, Åke Swahn 12, AJ Harris 10, Benjamin Fisher-Andersen 8, Erik Lie Viken 5.