Kongsberg-kaptein Juan Ferrales var på banen i 40 minutter og var toppkampens mest effektive spiller med 16 poeng, 7 returer, 5 assists og 5 steals.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Kongsberg-kaptein Juan Ferrales var på banen i 40 minutter og var toppkampens mest effektive spiller med 16 poeng, 7 returer, 5 assists og 5 steals. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

– Et hakk over de andre lagene

Med den 13. strake seieren og den andre mot tabelltoer Gimle tok Kongsberg Miners et langt steg mot seriemesterskap og hjemmebanefordel gjennom hele sluttspillet. – Vi har skaffet oss et bra «läge», fastslår Åke Bärlin. Den største utfordringen? Å utvikle lagets offensive spill.

Gimle – Kongsberg Miners 68-78

En fullsatt Gimlehall fikk se et toppoppgjør som levde helt til sluttminuttene, selv om hjemmelaget måtte jage bak fra pause og aldri helt fikk kontakt.

Gimle ledet 24-16 mot slutten av første periode etter at Espen Fjærestad hadde truffet på 3 av 3 trepoengere, men Kongsberg intensiverte forsvaret og ga bergensernes skyttere og drivere dårlige vilkår utover i kampen.

– Vi slapp inn 24 poeng i første «quarter», men bare 44 til sammen i de tre siste, det er under 15 i snitt, påpeker Åke Bärlin.

– Vi er sterke defensivt, kan bytte mye, er smarte og leser dem på en bra måte, legger Miners-treneren til.

 

Et steg mot seriemesterskap

Miners vant den første hjemmekampen mot Gimle 23. oktober (91-73) og har nå sikret seg innbyrdes-fordel på tabelltoeren.

Med 13 strake seire ligger de mørkeblå alene på tabellen og søndagens seier var et viktig steg mot et nytt seriemesterskap og hjemmebanefordel gjennom hele NM-sluttspillet.

Gimle har sin ubestridte leder Milovan Savic ute med skade, mens Kongsberg Miners kom til Bergen uten Aly Hudgins, som har slitt med magesyke hele uka.

 

Solid debut av Thompson

Hjemmelaget sendte sin nye amerikanske import Dante Thompson (2,03) i kamp etter bare tre treninger. 28-åringen som sist spilte i Georgia (Dinamo Tbilisi) og Marokko (MAS Fez) gjorde et solid inntrykk og noterte seg for 22 poeng og 14 returer på 35 minutter i BLNO-debuten.

– Han kommer til å bli veldig god for oss, understreker Audun Eskeland.

– Jeg syns han gjorde en fin figur etter så kort tid med laget. Han er sterk og må bare komme seg i kampform, påpekte Gimle-treneren.

Milovan Savic har en kneskade og kan være tilbake rett før jul, eller i januar, ifølge Eskeland. Gimle fikk også Kristoffer Gjerde Sætren skadet i kampen (forstuet håndledd?) og manglet Morten Osland, som er ute med en strekk.

 

Forsvarsspill i fokus

– De manglet Savic, vi savner Aly, konstaterte Åke Bärlin.

– Begge blir viktige når de kommer tilbake. Men etter kampene som er spilt, syns jeg vi ligger et hakk over de andre lagene akkurat nå.

Den svenske treneren understreker at Kongsberg Miners har arbeidet mest med forsvar i første del av ligaspillet.

– Vi har ikke brukt like mye tid på det offensive spillet, der har vi stolt på talentet vårt og der føles det som om vi har mer å hente. Men intensiteten og tøffheten i forsvar er veldig bra. Vi holder Gimle til 68 poeng på deres hjemmebane, et lag som snitter på over 80 pr. match, presiserer Bärlin.

 

Sesong i fire deler

Han forteller at Miners har delt inn i sesongen i fire perioder.

– De første 10 kampene, så har vi endret litt før de 8 vi spiller nå før julepausen. De siste 12 skal vi posisjonere oss og fokusere på hvordan vi skal spille offensivt og defensivt i sluttspillet.

Og fjerde periode er sluttspillet som begynner i mars og har siste finaler i begynnelsen av mai.

Forbedringspotensialet er ifølge Bärlin nettopp angrepsspillet.

– At vi blir mer disiplinert offensivt, legge på flere ting, se på forskjellige saker og situasjoner, løpe mer.

 

Mornar var «nøkkelen»

Juan Ferrales var kampens mest effektive spiller:

Kongsbergs kaptein og playmaker endte på 16 poeng, 7 returer, 5 assists og 5 steals på sine 40 minutter – og hadde ikke en eneste turnover.

Xavier Green ble mestscorende hos gjestene med 19 poeng og hadde 10 returer, Marin Mornar noterte seg for en ny double-double med 14 poeng og 11 returer, William Lybæk var i farta som vanlig og satte 15 poeng, Torgrim Sommerfeldt bekreftet formoppsvinget med en sterk kamp med 11 poeng og 6 returer.

– Marin var en nøkkel for oss i dag, utrolig disiplinert og veldig bra på mange områder, fastslo Åke Bärlin.

Gimle-trener Audun Eskeland var naturlig nok ikke like godt fornøyd.

– Vi gikk merkelig tidlig tomme for gass og hadde ufattelig mange dårlige og stressede beslutninger, var hans dom over laget.

– Det må vi rette opp i.

 

Poengscorere Gimle – Kongsberg Miners (68-78):

Gimle: Dante Thompson 22, Reidar Greve 12, Mikkel Kolstad 12, Espen Fjærestad 11, Jørgen Odfjell 6, Kristoffer Gjerde Sætren 4, Enzo Petroncini-Digranes 1.

Kongsberg Miners: Xavier Green 19, Juan Ferrales 16, William Lybæk 15, Marin Mornar 14, Torgrim Sommerfeldt 11, Simon Müller-Landsvik 3.