Karyn Sanford herjet til tider med Bærum-forsvaret og endte med 19 poeng og 12 assists i toppkampen i Frøya Arena. Her er det fra venstre Julie McCarthy, Shiba Haji Ahmadi og Keelie Lamb som forsøker å få stoppet 18-åringen.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Karyn Sanford herjet til tider med Bærum-forsvaret og endte med 19 poeng og 12 assists i toppkampen i Frøya Arena. Her er det fra venstre Julie McCarthy, Shiba Haji Ahmadi og Keelie Lamb som forsøker å få stoppet 18-åringen. FOTO: NICHOLAS NORENG

Ustoppelige Ulriken

Ulriken tok Bærum på tempo, lagspill og aggressivt forsvar, presset gjestene til 25 turnovers og var klart best i toppkampen i Frøya Arena.

Ulriken Eagles – Bærum 91-67

Ullern – Asker Aliens 68-72 (OT)

Tromsø Storm Ungdom – Midtbyen 35-48

Seieren var Ulriken-jentenes 15. strake denne sesongen, seriegullet er i praksis sikret og med 3-0 på Bærum er det heller ingen tvil om at bergenslaget går inn i sluttspillet første helg som den store favoritten.

– Vi må bare ikke gå rundt og tro vi er kjempegode, men fortsette å spille vårt spill, sa Karyn Sanford.

Pointguarden var toppkampens ledende spiller med 19 poeng og 12 assists, hun satte 4 av 8 trepoengere og hadde lekre pasninger som ga lagvenninner enkle scoringer under kurven.

– Jeg tror vi vinner fordi vi var så godt forberedt. Forrige gang vi møtte Bærum fikk de lov til å spille som de ville og senke ned tempoet. Vi liker å løpe og fikk gjort det bedre nå, mente 18-åringen.

 

Solid kollektiv

Hvordan alt skal kunne snu hvis lagene møtes igjen i NM-finalen i samme arena søndag 3. april, var vanskelig å forstå etter søndagens kamp.

Ulriken viste mest av alt at de er et solid kollektiv der det er mange å fordele ansvaret og scoringene på. Og spilletiden.

Bærum er ujevne, flyter i stor grad på 1,89 m lange Julie McCarthys inside-kvaliteter og USA-guardene Raziyah Farrington og Keelie Lambs scoringsevne – og må belaste trioen uforholdsmessig tøft både i spilletid og ansvar.

Liga-toppscorer Farrington imponerte, holdt gjestene i kampen med sterke driver og skudd og endte som mestscorende med 22 poeng.

McCarthy ble doblet og passet så godt det lot seg gjøre for UIriken, men kom sterkt utover i kampen – mest da Ulriken allerede hadde fått overtaket.

Lamb var langt under pari, mens superveteranen Bodil Brokhaug kom inn fra benken og la sine tre første 3-poengere – og 17-årige Lea Heiene Tveteraas åpnet kampen i stor stil.

 

Mange som bidrar

Det var ikke nok mot et Ulriken-lag som tålte at Terae Briggs fikk to feil og byttet ut tidlig, at Stine Austgulen ikke scoret før midtveis i andre periode og at Fatima Mohammad aldri helt kom i gang som hun kan.

I stedet steppet andre fram, spesielt Synne Jacobsen som raskt scoret både etter en sterk retur, på break og med to presise trepoengere.

– Det er jo styrken vår, vi er heldige som har så bra benk. Hvis noen ikke har dagen, kan andre dra dem opp. I dag skulle alle være aggressive, jobbe på gulvet og med «trap’en», og vi fikk til målene våre, fastslo Karyn Sanford.

 

Koronasvekket

Begge lag kom redusert fra perioder med koronaforfall og dårlige treninger, men UIriken så ut til å takle det best.

– Vi har hatt korona hele gjengen og ikke fått en ordentlig gjennomkjøring før nå, fortalte Stine Austgulen.

– Så jeg er veldig fornøyd med at vi vant dette såpass komfortabelt som vi gjorde. Vi vet det blir jevnt og spennende hvis vi møter Bærum i en sluttspillfinale, men vi satser på å ta det én gang. Men vi tar absolutt ingenting for gitt, presiserte landslagsguarden.

 

– Ikke på samme nivå fysisk

Og Bærum skal ikke lenger tilbake enn til 12. desember for å finne ut hvordan de kan ta Ulriken. Da holdt det til ledelse med 12 poeng tidlig i 4. periode – før alt glapp med Ulrikens 20-2-run de siste fire minuttene.

Søndag var ikke de blåkledde i nærheten av å gjenskape prestasjonen fra før jul.

– Vi spilte en langt bedre defensiv kamp da, men er ikke på samme nivå fysisk nå, sa Ola Gravem Knutsen.

– Vi lar dem få runs, vi er ikke disiplinerte nok til å gjøre arbeidsoppgavene våre og kommer altfor ofte på etterskudd. Det har jo også med å gjøre at de er mye breiere enn oss og kan bytte spillere, mens vi er avhengig av litt for få, erkjente Bærum-treneren.

 

25 turnovers mot presset

Han irriterte seg stort over lagets 25 turnovers, som i hovedsak kom i tredje og fjerde periode, da spillerne begynte å bli preget av Ulrikens konstante kjør.

– 25 er selvfølgelig altfor mange, vi kan bare ikke kaste vekk ballen så mye som vi gjør. Det er de samme tingene vi har sett tidligere, men nå må vi lære av det og løse det bedre i sluttspillet, sa Knutsen.

 

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Karyn Sanford 19, Terae Briggs 16, Stine Hoff Austgulen 13, Synne Jacobsen 12, Sunniva Sørbye 11, Maren Hoff Austgulen 8, Fatima Mohammad 4, Celine Klett 4, Hanne Løkkebø Nybø 4.

Bærum: Raziyah Farrington 22, Julie McCarthy 16, Bodil Brokhaug 10, Keelie Lamb 8, Lea Heiene Tveteraas 7, Malena Waage Thomsen 2, Josefin Winther 2.

 

Asker-seier etter overtime

Asker Aliens ledet med 13 poeng (45-32) midtveis i tredje periode, men hjemmelaget hentet inn alt og tvang fram overtime etter nervepirrende sluttminutter.

Marika Kromberg utlignet til 61-61 med en trepoenger 1:50 før slutt, Andrine Bergseth svarte med en treer til 64-61 for Asker før Felicia Dyngeland-Sundén la sin femte trepoenger for dagen til 64-64 med 1:10 igjen å spille.

I siste minutt misset begge lag muligheter og Ullern hadde timeout og ballen med 11 sekunder igjen uten å lykkes.

Tori Solberg Halvorsen utlignet til 66-66 og 68-68 for Ullern i ekstraomgangen, før Kristine Nyegaarden ble Askers matchvinner. Lagkapteinen la inn sin egen retur til 70-68, før en trepoenger fra Felicia Dyngeland-Sundén nærmest spratt ut igjen etter å ha vært i kurven – og så satte Nyegaarden i stedet 72-68.

Dermed vant Asker Aliens og tok et langt steg mot tredjeplass i Firi-ligaen. Asker står med 5 tap, Midtbyen har 7 og Ullern 8 før de avsluttende kampene. Asker-jentene har bare fire kamper igjen og åpner hjemme mot Høybråten, før de skal møte Midtbyen hjemme og avslutter borte mot topplagene Bærum og Ulriken Eagles.

Tayler Bennett styrte mye av angrepsspillet for Asker, ble toppscorer med 30 poeng og hadde 9 returer, 4 assists og 3 steals.

Siri Granheim ruvet og endte på 21 poeng og 16 returer.

Gjestene stilte redusert og var uten Ingrid Selvik, Solveig Mildestvedt, Karianne Øysted Sørbye og Ina Ekholt.

Tori Solberg Halvorsen hadde en monsterkamp for Ullern med 27 poeng og 16 returer, mens Felicia Dyngeland-Sundén endte med 19 poeng og 5 assists.

 

Poengscorere:

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 27, Felicia Dyngeland-Sundén 19, Cathelijn Wendel 8, Marika Kromberg 5, Malin Schneidt 5, Hannah Ledsten-Ullersmo 2, Camilla Wold Wægger 2.

Asker Aliens: Tayler Bennett 30, Siri Granheim 21, Kristine Nyegaarden 10, Andrine Bergseth 6, Julie Skorpen 5.

 

Midtbyen-dobbel i Tromsø

Midtbyen slo Tromsø Storm Ungdom også i søndagens kamp, som ble poengfattig: Etter 82-56 lørdag ble gjestenes seier på 48-35 i kamp to.

Tromsø kom sterkt mot slutten av andre periode og lå bare ett poeng bak ved pause, 20-21. Så svartnet det helt for hjemmelaget i tredjeperioden som endte 2-14 (!).

Ingeborg Nævdal Gundersen endte på 16 poeng og 18 returer for Midtbyen, Emma Tallaksen hadde også double-double med 12 poeng og 11 returer.

Hos Tromsø var pointguard Alexandra «Sasja» Polishchuk igjen ledende, denne gang med 18 poeng, 7 returer og 5 steals.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm Ungdom: Alexandra Polishchuk 18, Ingrid Elise Karlsen 6, Vilde Havnes 5, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 4, Oda Marie Austheim 2.

Midtbyen: Ingeborg Nævdal Gundersen 16, Ulrikke Bentsen 12, Emma Tallaksen 12, Kari Kyrkjebø 6, Lovisa Hansen Dadadottir 2.