Stine Austgulen ble ustoppelig for Bærum i toppkampen i Nadderudhallen og endte på 34 poeng etter å ha truffet sju av ni 3-poengere. Her fyrer hun løs fra halvdistanse over Josefin Winter og med Émilie Gomis og storesøster Maren Austgulen som nærmeste spillere.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stine Austgulen ble ustoppelig for Bærum i toppkampen i Nadderudhallen og endte på 34 poeng etter å ha truffet sju av ni 3-poengere. Her fyrer hun løs fra halvdistanse over Josefin Winter og med Émilie Gomis og storesøster Maren Austgulen som nærmeste spillere. FOTO: ERIK BERGLUND

Ulriken på vei mot seriegull

Ulriken-jentene lot seg ikke stresse av en shaky start, hentet inn Bærums 11-poengsledelse på noen få minutter og leverte en maktdemonstrasjon i toppkampen i Nadderudhallen. Med 95-78 tok bergenserne sin niende strake seier og et langt steg mot seriemesterskapet.

Bærum – Ulriken Eagles 78-95

Tromsø Storm Ungdom – Bergen Elite 56-74

Høybråten – Ullern 46-80

- Jeg hører folk sier vi er seriemestre allerede, men det vi ikke fastslå ennå. Vi kan få skader, vi har en lang sesong foran oss og vi kan tape tre kamper, hvorav én mot Bærum. Men vi har satt oss i en god posisjon, enda bedre enn i fjor, sa Ulriken-coach DuRell Sanford.

Den overbevisende seieren over Bærum betyr at Ulriken-jentene har vunnet to kamper allerede over den andre av sesongens to store BLNO-favoritter.

Det betyr at Ulriken vil ha Bærum på innbyrdes-oppgjør hvis lagene skulle havne likt i poeng ved sesongslutt. Da må Bærum slå Sanfords jenter i lagenes tredje møte, 14. mars i Landåshallen. I tillegg holder det ikke for Bærum at Ulriken taper én kamp mot de øvrige lagene i serien, de må tape to. Samtidig som Bærum må vinne alle sine.

 

Savnet McCarthy

- Serien er kjørt, konstaterte Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

- Ulriken kommer aldri i verden til å tape mot noen av de øvrige lagene. Men når vi har fullt lag utover vinteren, skal vi matche dem når den kommer, lover Knutsen.

Søndag måtte hjemmelaget greie seg uten Julie McCarthy, som er kneskadet etter fall på sykkel (!) og i beste fall med igjen i månedsskiftet januar-februar. Et tungt fravær for Bærum, som sårt savnet sin 1,87 m lange center og ligaens beste rebounder på banen i toppoppgjøret. Heller ikke rutinerte Mia Stenersen er på laget nå i ukene før jul – fordi hun må begrense korona-kontaktene.

 

Reiste seg med 16-0-run

Bærum åpnet likevel i stor stil og ledet 9-0 og 13-2 før Ulriken fikk summet seg. Gjestene bommet på enkle skudd, men virket også nervøse i møtet med hjemmelagets tre utenlandske ledere – amerikanske Alison Lewis, kanadiske Bobbi-Jo Colburn og den franske OL-finalisten og europamesteren Émilie Gomis.

Men allerede da Lewis fikk sin andre feil og ble byttet ut, begynte det å rakne for de hvite og lyseblå.

På to og et halvt minutt snudde scoren fra 15-4 til 15-20. Ulrikens 16-0-run sendte laget tilbake i den vanlige rytmen og til den vanlige selvtilliten.

- Vi hadde mange gode skudd i starten, men bommet. Vi lå under på samme måte mot Asker lørdag og mistet aldri håpet, forklarte Stine Austgulen.

- Jeg syns vi klarte å få orden på det, presset litt og vant ballen og fikk noen raske poeng på layuper. Så var vi i gang, sa den 26-årige guarden.

 

Skjøt Bærum i senk

Og det var hun selv også. Den tidligere Colorado State-guarden la to 3-poengere på vei mot ledelse 31-23 etter første periode og bare fortsatte å terrorisere Bærum-forsvaret utover ettermiddagen.

Stine Austgulen endte kampen på 34 poeng etter 7 av 9 på treerne!

Da kan man kritisere Bærum-forsvaret for ikke å komme ut på skuddene hennes, men ballflyten er god i de velorganiserte Ulriken-angrepene – og laget har flere glimrende skyttere. Gjestene endte med 44 prosent på trepoengerne (12 av 27), etter to hver fra Karyn Sanford og Celine Klett og én fra Fatima Mohammad.

 

Spektakulær 16-åring

Celine Klett som er 04-modell kom fra benken og var sterkt delaktig i snuoperasjonen i første periode, med steal, drive og en trepoenger. 16-åringen endte med 14 poeng på 17 minutter og er en glimrende skytter, men er også spektakulær med et sjelden repertoar av bevegelser og finter i feltet og under kurven.

Karyn Sanford hadde 14 poeng, 4 returer og 4 assists, Fatima Mohammad bidro med blant annet 10 poeng og 6 assists og Maren Austgulen var viktig under kurvene med 12 returer, i tillegg til 9 poeng og 3 blokker.

Men mest av alt er det LAGET Ulriken som imponerer.

Gjestene vant alle fire periodene, suste opp i 20 poengs ledelse tidlig i fjerde periode (82-62) og nådde 95 poeng mot sin argeste konkurrent i ligaen.

 

Skrøt av Ulriken

- De er et «drive and kick»-lag som utfører sine angrep veldig bra. De ser hele tiden etter å kunne skyte og drive. Perimeter-forsvaret vårt sviktet, de kom altfor mye inn i painten til enkle scoringer eller fikk spilt ballen ut til åpen skytter, analyserte Ola Gravem Knutsen.

- Det skjedde altfor mye utover i kampen også, selv om vi prøvde å justere med forskjellige sone. Ulriken er godt organisert, de har jobba flere år med samme spillestil og har hatt kontinuitet i troppen og nesten ingen utskiftninger. De har gode relasjoner og dybde. Alle de ni som spilte i dag er i stand til å score, det er god luksus, sa Bærum-treneren.

Han var head coach for U16-landslaget som kom til semifinale i B-EM i fjor, med blant andre Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Synne Jacobsen og Sunniva Sørbye fra Ulriken. I det kommende U18-landslaget får han med Celine Klett fra 04-årgangen også.

- Man ser de har trent veldig godt gjennom koronaperioden i sommer og tatt steg fra hvor de var i fjorårssesongen. De har mer trøkk og fart og er enda sikrere på egne ferdigheter, fastslo Knutsen.

 

- Tydelig ubalanse i laget

Da Ulriken vant lagenes første møte med sifrene 80-59 i Frøya Arena i oktober, var det mot et Bærum-lag uten Bobbi-Jo Colburn, Émilie Gomis, Tiril Hjelde og Josefin Winther. Men den gangen spilte Julie McCarthy og Mia Stenersen. Uten McCarthy inside blir Bærum et annet lag.

- Uten Julie får vi en veldig tydelig ubalanse i laget. Julie og Mia ville vært i startingen vår som 4-er og 5-er, nå måtte vi dytte guarder i inside-posisjonene. Sånn sett går det ut over valgene vi skal ta og måten vi skal spille på. Josefin har bare to-tre treninger bak seg nå og trenger mer tid og trening for å kunne gjøre den jobben som kreves godt nok, sa Bærum-coachen.

- Ulriken scorer 18 poeng mer enn oss bare på treere, og det er umulig å vinne kamper når man slipper inn 95 poeng. Vi var tydelige på forhånd at vi måtte holde dem til under 70, men det var vi ikke i nærheten av å gjøre. Vi har en stor jobb å gjøre før møtet med dem neste gang, erkjente Knutsen.

 

72 av 78 poeng

Lagets utenlandske nykommere går det ikke an å klage på.

Bobbi-Jo Colburn og Alison Lewis scoret 25 poeng hver og Émilie Gomis 22, til sammen 72 av lagets 78 poeng. Imponerende, men heller ikke altfor oppløftende for Bærum som ikke fikk engasjert sine norske spillere.

Stine Austgulen erkj enner at Ulriken ligger godt an til å vinne seriegullet, men vil ikke ta noe for gitt.

- Vi bør jo ikke kunne tape tre kamper, og vi spiller hver kamp for å vinne. Men det er mange kamper igjen og en lang sesong. Og vi har jo i bakhodet det som skjedde forrige sesong, så det er viktig å vinne hver kamp, presiserte toppkampens store spiller.

Ulriken var bare en seier over Asker unna å sikre seriegullet i mars, da BLNO ble avbrutt og kansellert på grunn av koronapandemien. Det i seg selv er motivasjon god nok for seriekampene denne sesongen.

 

Poengscorere:

Bærum: Bobbi-Jo Colburn 25, Alison Lewis 25, Émilie Gomis 22, Tiril Hjelde 4, Josefin Winther 2.

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 34, Celine Klett 14, Karyn Sanford 14, Fatima Mohammad 10, Maren Hoff Austgulen 9, Hanne Nybø 4, Sunniva Sørbye 4, Vilde Tveito 4, Synne Jacobsen 2.

 

Fjerde seier til Bergen Elite

Bergen Elite styrket fjerdeplassen på tabellen med seieren i Tromsø (74-56) og står nå med fire seire og fire tap.

Tromsø Storm Ungdom har hatt stor fremgang med Stefan Pettersson som trener, vant tredjeperioden 23-14 og var bare 5 poeng bak (44-49) i begynnelsen av den fjerde. Da la Kaia Brendesæter en viktig 3-poenger for Bergen Elite, som kontrollerte inn til 18 poengs seier.

Eks-landslagsspiller Oda Marie Austheim var toppscorer for hjemmelaget med 16 poeng. Stine Rasmussen Schjølberg viste sterk 3-poengsskyting (3 av 5), Vilde Havnes hadde 7 poeng, 7 returer og 4 assists og Ingrid Elise Karlsen 8 poeng og 6 returer.

Bergen Elite traff 5 av 9 trepoengere og hadde 17 av 21 fra straffelinja. Sofie Paulsen traff 2 av 2 treere og hadde 5 av 6 på straffer, Sigrid Hardie la alle sine fem straffer.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm Ungdom: Oda Marie Austheim 16, Stine Rasmussen Schjølberg 15, Ingrid Elise Karlsen 8, Vilde Havnes 7, Embla Fuhr 6, Ingrid Johanna Sand 2, Ingeborg Gruber 1, Kjerstin Havnes 1.  

Bergen Elite: Sofie Paulsen 15, Sigrid Hardie 13, Tuva Andersen 11, Kaia Brendesæter 9, Rikke Sjumarken 7, Ingrid Skåtun Hannestad 6, Kristin Skåtun Hannestad 4, Hanna Nordtveit Sand 4, Mia Andersen 3, Frida Drivenes 2.

 

 

Ullern-knockout i andre periode

Høybråten holdt Ullern til 16-16 etter første periode, men gjestene vant den andre med utklassingssifrene 25-2 (!) og avgjorde kampen før pause.

Ullern har nå sju seire på ti kamper, en fin start på sesongen for det unge laget og trener Fredrik Blomqvist.

Tori Solberg Halvorsen var kampens dominerende spiller med 18 poeng, 12 returer, 9 assists og 5 steals, mens 182 cm lange Hannah Ledsten Ullersmo (16) leverte sin hittil beste BLNO-kamp med 15 poeng og 9 returer.

 

14- og 15-åring på banen

Ullern spilte uten Olivia Priestley og Malin Schneidt og lot både Camilla Wold Wægger (15) og Fanny Matilda Dyngeland-Sundén (14) slippe til, i tillegg til at 04-jentene Hannah Ledsten Ullersmo og Lily Izadi fikk bra med spilletid.

Hos Høybråten er Jansen Gjersvik-tvillingene Ingrid og Jofrid 04-modeller og laget hadde også tre 03-ere på banen mot Ullern.

 

Poengscorere:

Høybråten: Ariam Germeskel 10, Ingrid Jansen Gjersvik 8, Henon Ogbazion 8, Jofrid Jansen Gjersvik 7, Ximena Vergara Morales 5, Emily Andersen 2, Adrianna Berg 2, Nur Hannah Fulayi 2, Miranda Kelmendi 2.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 18, Hannah Ledsten Ullersmo 15, Nora Røbech Berthelsen 11, Selma Freng Sørensen 10, Felicia Dyngeland-Sundén 8, Selma Nybø Vangstein 5, Fanny Matilda Dyngeland-Sundén 4, Lily N. Izadi 4, Camilla Wold Wægger 4, Cecilia Gnaly 1.