Stine Austgulen i en drive mellom Bærums Bobbi-Jo Colburn og Émilie Gomis i Nadderudhallen forrige sesong. Austgulen og Ulriken møter belgiske Liège Panthers i kvalifiseringsrunden til EuroCup.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stine Austgulen i en drive mellom Bærums Bobbi-Jo Colburn og Émilie Gomis i Nadderudhallen forrige sesong. Austgulen og Ulriken møter belgiske Liège Panthers i kvalifiseringsrunden til EuroCup. FOTO: ERIK BERGLUND

Spennende Eurocup-trekning

- Målet må jo være å vinne og gå videre, sier Ulriken-coach DuRell Sanford. De norske seriemestrene trakk Liège Panthers i kvalifiseringsrunden til EuroCup – og skal raskt gå i gang med å kartlegge de belgiske motstanderne.

Blant de sju lagene Ulriken Eagles kunne trekke, var to spanske og to franske topplag pluss lag fra Portugal, Belgia og Luxembourg.

Sånn sett unngikk bergenserne de verste under torsdagens trekning i Freising i Tyskland. Franske Flammes Carolo kom faktisk til Final Four i Eurocup forrige sesong.

Men belgisk basket har hatt enorm fremgang, og kvinnelandslaget imponerte i Tokyo-OL for bare drøyt to uker siden. Der vant Belgia over Australia (85-70) i gruppespillet og kom seg til kvartfinale, der de tapte knepent 85-86 for vertsnasjonen Japan, som igjen spilte seg til finale mot USA.

Dermed er det garantert tøff motstand for Ulriken i kval-runden, selv om Liège Panthers ikke ble bedre enn nummer 4 i ligaen forrige sesong (11-6 i seire-tap) og ikke hadde med noen spillere til OL.

- Jeg vet ikke så mye om dette laget, men vi skal studere dem og være godt forberedt. Belgia har et veldig sterkt landslagsprogram, og selvfølgelig mange gode klubblag, presiserer DuRell Sanford.

- Men vi vet aldri hva som kan skje. Jeg sier bare at vi ikke er med bare for å delta, men skal gjøre vårt beste. Og i utgangspunktet må ambisjonen være å vinne, fastslår UIriken-coachen.

Ulriken er satt opp med hjemmekampen i Haukelandshallen torsdag 23. september, mens returen spilles i Liége tirsdag 28.

Sammenlagtvinneren går inn i gruppespillet i EuroCup, der 48 lag er med i 12 firelagsgrupper. Vinneren av Ulriken-Liège ble trukket ut i gruppe L sammen med franske ESB Villeneuve, tsjekkiske KP Brno og vinneren av kva-kampene mellom portugisiske Club União Sportiva og islandske Haukar.

Gruppespillet starter 13. oktober.

 

USA-import styrker laget

Moroa er budsjettert til 450.000 kroner.

- Bare påmeldingsavgiften er på 100.000, og så skal vi jo betale vår reise og motstanderlagets opphold i tillegg, forteller Ulriken-leder Arild Buen.

Klubben er også i ferd med å sikre seg en amerikansk importspiller, men koronasituasjonen og dagens innreisebestemmelser gjør inside-forsterkningen usikker til EuroCup-kampene.

- Det er det jo ikke vi som styrer, og en del brikker må falle på plass. Men vi håper jo at Trinn 4 kan bli iverksatt fra tidlig i september, fastslår Arild Buen.

Utfordringen med å få inn amerikanske basketballspillere denne høsten gjelder mange av BLNO-klubbene, både for menn og kvinner.

Ulriken må spille i Haukelandshallen, der NBBF stiller med nytt parkettgulv som legges av Bergen kommune bare for E-cupen.

– Et mobilt gulv med hele rene linjer og utelukkende basketoppmerking, understreker Buen.

 

Møter profflag

Satsingen på EuroCup denne sesongen har vært planlagt lenge.

- Vi gjør jo dette delvis fordi vi har et veldig interessant lag. Og hvis vi noen gang skulle gjøre det, er dette året best. Vi har «overårige» spillere som begynner å telle på knappene og mange yngre spillere som helt sikkert forsvinner til college i USA etter denne sesongen, forklarer Buen.

- Det har trigget både oss og spillerne å få vite om vi kan være konkurransedyktige i forhold til andre lag i Europa. Uansett hvem vi ville trekke, ville vi møte helt profesjonelle organisasjoner, med profesjonelle spillere og flere importer. Så har jo vi også kvaliteter. Stine Austgulen kunne for eksempel vært import på mange topplag i andre land, mener Ulriken-sjefen.

- Så er dette også viktig å gjøre for norsk basket og spesielt for kvinnebasket, legger han til.

Eurocup er FIBAs nummer 2-turnering for klubblag i Europa, under EuroLeague som består av 16 lag. Kongsberg Miners deltok i mennenes fjerde nivå, Europe Cup, i sesongen 2018/19. Miners møtte ukrainske Cherkaski Mavpy og tapte begge kampene, 63-83 hjemme i Kongsberghallen og 90-101 i returen i Ukraina.