Karyn Sanford var sentral med assists, steals og viktige scoringer da Ulriken Eagles vant de fire siste minuttene 20-2 og snudde til seier i toppkampen i Landåshallen. Her er den 17-årige pointguarden i en drive mellom Bærums to amerikanske importer, Keelie Lamb (i venstre bildekant) og Raziyah Farrington. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Snudde alt i sluttminuttene

Ulriken brukte tre og en halv periode på å finne ut av Bærums spill og få opp sin egen energi og intensitet. Det som så ut til å bli et uventet tap, endte med en 20-2-run og 10-poengsseier til serielederne.

Ulriken Eagles – Bærum 67-57

Gjestene holdt Ulriken til 40 poeng etter tre perioder, til bare 9 poeng i tredjeperioden og poengløse i fjerde periode til Fatima Mohammad endelig traff en 3-poenger og reduserte til 43-52 med 5:30 igjen på tavla.

Der og da begynte hjemmelagets vanvittige opphenting og innspurt – og Bærums turnovers og bom.

– Vi hadde spilt disiplinert og veldig godt defensivt i 34 minutter, men jeg så at vi begynte å bli lurvete, forklarte Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

Men da lagene kom utpå igjen etter timeouten, kollapset Bærum mot et plutselig aggressivt og jagende Ulriken.

Keelie Lamb stoppet hjemmelagets momentum i noen sekunder med sin eneste 3-poenger i kampen, men på ledelse 55-47 ble det full stopp for de blåkledde.

Karyn Sanford storspilte og hadde tre assists, Terae Briggs våknet for alvor og Stine Austgulen la inn både langskuddet til 53-55 og en ny toer til utligning, 57-57.

Bærum raste opp i feil og bom, Keelie Lamb misset to straffer og Karyn Sanford satte den viktige trepoengeren til ledelse 60-57 for de hvite og røde.

17-årige Sanford fikk inn en steal og Fatima Mohammad spilte fri Terae Briggs til en drive som endte med scoring til 62-57 og et bonus-straffekast: 63-57 med 17 sekunder igjen, nøkkeløyeblikket i kampen.

Langt steg mot seriemesterskap

Midtveis i fjerde periode skulle ingen tro at Ulriken Eagles kunne vinne toppkampen med 10 poeng, men det var det de gjorde: 67-57.

– Vi var ikke påskrudd fra start, traff dårlig og hadde en dårlig kamp. Men så vi fikk vi treeren til Fatima, et par steals og følte vi var på gang, sa Stine Austgulen.

– Greit å få denne i boks før jul, fastslo hun.

Det var lagets tiende strake seier i Firi-ligaen denne sesongen, og med Bærum på to tap og bak på innbyrdes, er Ulriken-jentene på god vei mot et nytt seriemesterskap.

– Ja, det løpet er kjørt. Ulriken taper ikke mot noen andre lag i serien, konstaterte Ola Gravem Knutsen.

– De fikk inn en treer, justerte forsvaret sitt og la seg lavere med en tett sone. Samtidig er det en kjensgjerning at vi er litt for tynne og avhengige av å ha en optimal kamp. Vi går short på rotasjonen, blir slitne og mister energi og intensitet, spesielt i forsvar, oppsummerte Bærum-treneren.

Ustoppelig duo – i to perioder

Gjestene benyttet Raziyah Farrington og Keelie Lamb i samtlige 40 minutter og Julie McCarthy i 38, mens Shiba Haji Ahmadi og Bodil Brokhaug spilte 34 og 33 minutter. Det langt jevnere Ulriken-laget roterte med åtte spillere og har i tillegg Celine Klett og lagkaptein Vilde Tveito ute med sykdom.

Julie McCarthy og Raziyah Farrington virket nærmest ustoppelige for Ulriken i de to første periodene, og sto med totalt 29 av 32 poeng for Bærum ved pause.

– Vi snakket om i pausen at vi måtte for flere involvert, fortalte Ola Gravem Knutsen.

McCarthy hadde 18 poeng ved pause, men måtte nøye seg med 2 poeng i hver av de to siste periodene.

– De pakka henne mye bedre inn, hun får ikke så mye spillerom idet hun får ballen, forklarte Bærum-coachen.

Ulriken justerte også forsvaret med tanke på å få stoppet McCarthy og Farrington bedre.

– De var heite, men først og fremst var vi oppsatt på ikke å feile Julie og sende henne til straffelinja, hun skjøt vel 11 straffer før pause, sa DuRell Sanford.

– Så begynte vi å spille bedre forsvar, skapte noen turnovers hos dem og fortsatte å male på. Men vi tok altfor mange tidlige skudd, mente Ulriken-treneren.

Kamp om NM-gullet

Kampen i Landåshallen viste med all mulig tydelighet at NM-gullet ikke bare er å hente for Ulriken Eagles.

– Det trodde vi jo også før denne kampen, og det er jo ikke kjekt å vinne hver kamp med 50 poeng eller mer. Kamper som dette er god trening og gjør oss mer skjerpet, mente Stine Austgulen.

Bærum-trener Ola Gravem Knutsen valgte å se det positive i kampen, fremfor kollapsen i sluttminuttene.

– Vi kuttet ned avstanden fra 23 poeng i første kamp til 10 nå, og var i posisjon til å vinne med to-tre minutter igjen å spille. Vi må måle oss på fremgangen vi har hatt, men samtidig handler det om å stå kampen ut, erkjente han.

Møtes igjen 20. februar

Ulriken Eagles vant 80-57 i serieåpningen i Nadderudhallen 9. oktober og serielederen har scoret 110 poeng eller mer i sju av ti kamper hittil. Nå fikk de en helt annen motstand og slet lenge mot Bærums aggressive mann-mann-forsvar.

6 av 27 på trepoengere (22 prosent treff) er langt under pari for Ulriken, og 0 av 5 fra Stine Austgulen og 1 av 5 fra Fatima Mohammad er uvant kost for forrige sesongs og denne sesongens beste på treere.

Men begge satte skuddene da det gjaldt i fjerdeperioden, det samme gjorde Karyn Sanford som endte på 3 av 12 fra trepoengsland. Den 17-årige pointguarden var hovedpersonen i 20-2-innspurten, med tre assists, en offensiv retur, en steal, trepoengeren til ledelse 60-57 og to straffer til 65-57 i sluttsekundene.

Topplagenes tredje og siste møte i Firi-ligaen denne sesongen er 20. februar i Frøya Arena, der også NM-sluttspillet avgjøres med finale 3. april.

Det gir ikke høye odds å tippe at det blir en ny duell mellom UIriken Eagles og Bærum.

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 18, Karyn Sanford 15, Terae Briggs 14, Fatima Mohammad 13, Hanne Løkkebø Nybø 4, Synne Jacobsen 3.

Bærum: Julie McCarthy 22, Raziyah Farrington 17, Shiba Haji Ahmadi 7, Keelie Lamb 6, Bodil Brokhaug 5.