Ulriken Eagles og Fatima Mohammad holdt unna for Bærum og Émilie Gomis i toppkampen i Nadderudhallen 13. desember (95-78) og har vunnet alle sine 11 seriekamper. Det betyr at Ulriken er sikret seriegullet før lagets tre siste seriekamper i mars. Ulriken og Bærum skal etter planen møtes igjen i Landåshallen søndag 14. mars, mens NM-sluttspillet arrangeres i Nadderudhallen 9. til 11. april.
FOTO: ERIK BERGLUND
Ulriken Eagles og Fatima Mohammad holdt unna for Bærum og Émilie Gomis i toppkampen i Nadderudhallen 13. desember (95-78) og har vunnet alle sine 11 seriekamper. Det betyr at Ulriken er sikret seriegullet før lagets tre siste seriekamper i mars. Ulriken og Bærum skal etter planen møtes igjen i Landåshallen søndag 14. mars, mens NM-sluttspillet arrangeres i Nadderudhallen 9. til 11. april. FOTO: ERIK BERGLUND

Seriemestre uten å spille

Ulriken-jentene sikret seriegullet forrige helg uten å få spille. Det kan bli tilfellet også for Gimle-herrene, hvis ikke toppidretten i Norge åpnes igjen før neste helg.

- BLNO-avslutningen for menn med kamper 6. og 7. mars henger i en tynn tråd, erkjenner Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

Etter at alt seriespill i toppidrettene i Norge ble nedstengt fra 20. januar, er 62 BLNO-kamper blitt avlyst – inkludert de seks kommende helg i mennenes liga.

Nå ryker ganske sikkert også de tre kampene onsdag 3. mars og lokaloppgjøret Asker Aliens – Bærum torsdag 4.

Da gjenstår serieavslutningen helgen 5.- 7. mars, da også kvinnenes liga er satt opp med kamper igjen.

BLNO-sluttspillet for menn skal etter planen starte med de første kvartfinalene i best-av-3-serien tirsdag 10., onsdag 11. og torsdag 12. mars.

Allerede 15. februar fremmet Norges Idrettsforbund ved president Berit Kjøll og generalsekretær Karen Kvalevåg krav til regjeringen og helsetoppen om gjenåpning av konkurranseaktiviteten for barn og ungdom under 20 år i områder med lavt smittepress, gjenåpning av treningsaktivitet for voksne over 20 år i områder med ingen eller lav smitte – og gjenåpning av seriespill i toppidretten.

 

«Hastemøte» etter ni dager

Mandag besluttet regjeringen visse lettelser i konkurranseaktiviteten for barne- og ungdomsidretten, mens toppidretten fortsatt må vente.

- Situasjonen er alvorlig, fastslo idrettspresident Berit Kjøll.

- Langvarig nedstenging for flere hundre tusen utøvere utfordrer rett og slett vår evne til å opprettholde en intakt idrettsorganisasjon, også når pandemien er lagt bak oss. Gjennomgående er det svært lite smitte i toppidretten, noe som i første rekke skyldes svært strenge smitteverntiltak for våre fremste utøvere, sa Kjøll, som ba om et hastemøte med regjeringen.

Dette møtet ble berammet ytterligere ni dager fram i tid, til onsdag 3. mars.

- Vi har ikke fått noen signaler på at det møtet blir fremskyndet, sier Brent Hackman.

 

Frykter at alt ryker

Og når møtet ikke holdes før onsdag 3., betyr det at Nidaros Jets – Kongsberg Miners, Centrum Tigers – Ammerud og Fyllingen – Gimle samme dag etter all sannsynlighet må avlyses. Det samme gjelder trolig kampen dagen etter, Asker Aliens – Bærum.

Brent Hackman er inntil videre også pessimistisk med tanke på spill helgen 5. til 7. mars.

- Akkurat nå virker det mer sannsynlig at kampene blir avlyst enn at de blir spilt, sier sportssjefen.

 

Gimle allerede mester?

Blir alt avlyst, betyr det at Gimle som holder førsteplassen på BLNO-tabellen også kan kåres til seriemester, mens Kongsberg Miners får sølv og Frøya bronse.

Hvis kampene siste seriehelg skal spilles, trenger Gimle hjemmeseier over Tromsø Storm lørdag 6. mars for å sikre gullet.

Så går lagene rett inn i BLNO- og NM-sluttspill den påfølgende uka. Per i dag ser kvartfinalene ut til å bli Gimle – Ammerud, Kongsberg Miners – Tromsø Storm, Frøya – Fyllingen og Bærum – Asker Aliens. Første kvartfinale skal etter planen spilles tirsdag 9. til torsdag 11. mars, returkampene helgen 13.- 14. og eventuelle tredjekamper tirsdag 16. til torsdag 18.

 

Suverent Ulriken-gull

Ulriken Eagles har vunnet alle sine 11 seriekamper denne sesongen og lagets seriemesterskap var uansett blitt en formalitet. Etter seier nummer to over Bærum i desember (95-78) var det klart at Ulriken måtte tape minst tre av sine gjenstående kamper for å vinne seriegullet.

Nå ble det i stedet sikret da kampen mot Tromsø Storm Ungdom 20. februar ble avlyst.

- Vi skulle selvfølgelig heller ha vært på banen og vunnet de siste kampene våre, men vi er iallfall i en bedre posisjon enn forrige sesong, fastslår Ulriken-trener DuRell Sanford. Laget hans ble snytt for seriemesterskapet på målstreken i fjor, da serien ble kansellert og det ikke fantes noen seiersprosent-tabell, som nå.

Smittesituasjonen i Bergen har vært problematisk og Ulriken kunne ikke trene på vanlig måte forrige uke.

- Vi har måttet tenke litt utenfor boksen og hatt litt alternativ trening. Det er en utfordrende situasjon, når man ikke vet når det er trening og når det blir kamper igjen.

18 kamper i kvinnenes liga er blitt strøket, mens også Asker Aliens – Ullern og Bærum – Høybråten 6. og 7. mars er i faresonen.

Neste kamp skal da være Bergen Elite mot Ulriken Eagles, onsdag 10. mars.

- Bergen Elite har jo ikke spilt kamp siden desember, og det gjenstår å se om lagene er i god form til å spille etter en så lang pause, påpeker Sanford.

 

NM-sluttspill etter påske

Ulriken møter også Bærum i Landåshallen søndag 14. mars og avslutter seriespillet borte mot Tromsø Storm Ungdom søndag 21.

NM-sluttspillet er som de siste årene en «Final Eight»-turnering med de sju BLNO-lagene pluss et utvalgt 1.- divisjonslag, ettersom serien i 1. divisjon ikke er kommet i gang. Sluttspillet arrangeres i Nadderudhallen helgen etter påske, 9. til 11. april.

- Det er rart å bli seriemester uten å ha spilt, men vi har jo prøvd å vinne alle kampene og har klart det, så det er kjempegøy, understreker Ulriken-kaptein Vilde Tveito.

- Vi har nådd et av våre delmål, men håper å komme i gang med kamper igjen og at det ikke blir flere nedstenginger. Vi gleder oss til Bærum-kampen, for vi har lyst til å forberede oss mot de beste. Jeg tror det kan bli et veldig spennende sluttspill, sier Tveito.

Hun peker på lagets jevnhet som hovedårsak til alle de 11 seirene.

- Vi har en veldig brei stall i år, og det har ikke vært så stor forskjell på starting og benk, så det er lett å putte innpå spillere fra benken uten at vi blir noe svakere. Og ikke så avgjørende om noen ikke «har dagen». Så er det selvfølgelig en positiv gjeng med mye pågangsmot og stor vinnermentalitet, fastslår Ulriken-kapteinen.

 

Kritisk Gimle-trener

Idrettsforbundet og flere av særforbundene har vært sterkt kritiske til avgjørelsen om å forlenge spillestoppen for toppidrettene.

- Vi må se idretten i forhold til samfunnet rundt oss, og da blir det merkelig å se at restauranter åpnes, at det tillates alkoholservering og at folk stimer sammen på vinterferie i skiheiser og på hotell. Hvis det er trygt, er det minst like trygt at elitekamper for tomme tribuner gjennomføres, uttalte ishockeypresident Tage Pettersen.

- Jeg kan ikke si meg mer enig, fastslår Gimle-trener Audun Eskeland.

- Vi har hatt kjempegode smittevernprotokoller, få eller ingen tilskuere på kampene og det har ikke vært smittetilfeller hos oss. Da fremstår det som kjempemerkelig og frustrerende at det fortsatt er stengt, når vi også ser at ligaene i Sverige og Danmark går for fullt.

Gimle (13-3) har en hårfin ledelse på tittelforsvarer Kongsberg Miners (12-3) på tabellen – 81,25 mot 80 prosent i seire.

Hvis kampene onsdag 3. mars blir avlyst, vil topplagene ha bare én kamp igjen: Gimle hjemme mot Tromsø Storm lørdag 6. og Kongsberg Miners hjemme mot Ammerud søndag 7.

Blir de spilt, er det bare Gimle-tap og Kongsberg-seier som kan snu stillingen i Kongsbergs favør. Gimle har for øvrig også vunnet begge de to kampene mot Kongsberg Miners denne sesongen, 95-81 i Kongsberghallen i oktober og 97-65 i Gimlehallen 10. januar.

 

Hjemmebanefordel

- Jeg legger ikke så veldig mye i det, for vi spiller jo ikke for å bli seriemestere etter en amputert sesong. Det er selvfølgelig bedre å være nummer 1 enn ikke å være det, og jeg føler vi har gjort oss fortjent til det. Men det hadde vært viktigere og mer gøy å få spilt kampene mot lag som Asker og Kongsberg, vi holder jo på med dette for å kunne konkurrere, presiserer Gimle-coachen.

Førsteplass på tabellen betyr også hjemmebanefordel i hele sluttspillet, med hjemmekamp først og eventuell tredjekamp på hjemmebane i kvartfinale og eventuelt i semifinalen og finalen.

- Vi har fått trent ganske bra hele perioden. Spillerne har funnet en verdi i å møtes og å jobbe hardt uavhengig av kamper. Men det er litt kjedeligere når vi ikke vet hva vi har å se fram til, og det begynner å tære litt på, sier Audun Eskeland.