Alexandra "Sasha" Polishchuk er i Tromsø for å ta en internasjonal master. Det passet perfekt for Tromsø Storm Ungdoms ligalag. 34-åringen har erfaring blant annet fra Ukrainas U20-landslag og Gonzaga Bulldogs i NCAA.
FOTO: THOR SVERRE STEFANUSSEN, SPORTINORD
Alexandra "Sasha" Polishchuk er i Tromsø for å ta en internasjonal master. Det passet perfekt for Tromsø Storm Ungdoms ligalag. 34-åringen har erfaring blant annet fra Ukrainas U20-landslag og Gonzaga Bulldogs i NCAA. FOTO: THOR SVERRE STEFANUSSEN, SPORTINORD

Rutinert playmaker i ungt lag

Tromsø-trener Stefan Pettersson takket nei til importspillere, men så dukket en ukrainsk-kanadisk 34-åring opp på byens universitet. Alexandra «Sasha» Polishchuk med bakgrunn fra Ukrainas U20-landslag og Gonzaga i NCAA skal styre de unge jentene i Firi-ligaen.

- En playmaker, en kreativ spiller som kan skape sjanser for seg selv og som liker å gjøre de andre på laget bedre, sier Stefan Pettersson om spilleren som er i Tromsø for å ta en internasjonal mastergrad.

Alexandra Polishchuk var på Ukrainas U20-landslag i EM i 2007, som en av de sentrale spillerne og med 20 poeng da Israel ble slått 92-88.

Så spilte hun collegebasket for Gonzaga Bulldogs og ble kåret til MVP i fem av lagets kamper. Senere har Polishchuk blant annet spilt 2. Bundesliga i Tyskland, i svensk 1. divisjon for Mark Basket og hjemme i Ukraina for Avangard Kiev.

 

Spillertropp på 15

Tromsø Storm Ungdom fikk bare spilt sju kamper i den amputerte fjorårssesongen. De tapte alle, men det var fremgang og positive opplevelser underveis, som i kampen mot Bergen Elite (56-74).

Jentene gledet seg til revansjmøter med Høybråten etter 49-53 i den ene kampen Sigrid Male Davidsen spilte forrige sesong, men det satte koronapandemien en stopper for.

Den største forskjellen for Stefan Pettersson er at han nå har en spillertropp på 15 jenter. Inkludert et par veldig voksne, Kjerstin Havnes og Marit Paulsen som begge har døtre på laget.

 

Mor og tre døtre

Vilde Havnes (17) fikk et gjennombrudd forrige sesong og ble tatt ut på Norges U18-landslag til nordisk i sommer, et mesterskap som ble avlyst dagen før avreise.

Karlsen-søstrene Nora Kristine (21) og Ingrid Elise (19) har spilt på Tromsø Storm Ungdom i flere sesonger og har nå fått med seg lillesøster Andrea (16) i ligatroppen.

Men «mor og tre døtre»-kamper som Høybråten hadde med Lisbeth Jansen og Astrid, Ingrid og Jofrid i fjor blir det neppe, ifølge trener Pettersson.

- Kjerstin og Marit skal i utgangspunktet ikke spille kamper, bare hvis det skulle bli mye skader. Men de liker å trene, har masse rutine og er veldig fine å ha med i treningsgruppa, presiserer han.

 

- Forventer at vi vinner noen kamper

- I fjor hadde vi ofte mellom fem og åtte spillere på trening, nå har vi konstant over ti. Da får vi trent basket på ordentlig, og jentene har hatt fin utvikling både fysisk og spillemessig. Det går fremover, men siden det er veldig lenge siden vi spilte kamp, kan jeg ikke si så mye om hvor vi står.

- Det er en stabil gruppe og jeg syns vi har noe på gang. Jeg forventer at vi vinner noen kamper – ikke så mange, men noen. Det er målet for jentene også, fastslår 49-åringen.

Den meritterte svenske treneren kom til Tromsø i fjor sommer for å være lærer på basketlinja ved Tromsdalen videregående skole. Samtidig skulle han ha ansvaret for flere aldersbestemte lag i Tromsø Storm Ungdom.

 

Importer: - Ikke verdt det

Kyasia Duling som ble toppscorer, beste rebounder og MVP i 2019/20-sesongen skulle etter planen komme tilbake og være spillende trener. Men den 191 cm lange centeren ble værende i USA.

- Det var mye som skjedde, gressbranner i California som hun måtte jobbe med og så korona, forklarer Pettersson.

Han hoppet inn som lagets trener og sa ja til en ny sesong. Og bestemte seg for å spille uten importer i Firi-ligaen denne sesongen.

- Jeg ble spurt om jeg ville ha inn noen, men syns ikke det er verdt det, når vi ikke er et lag som går for gullet. Vi holder på å bygge noe, jentene her må jobbe med spillet og lære seg mye. Syns jeg. Når vi får en god og stabil norsk spillerbase, kan vi kanskje sikte litt høyere, sier treneren som ved siden av jobben på Tromsdalen videregående skole også har ansvaret for Tromsø Storms U17/U19-gutter – og ligalaget.

 

Landslagstrener og ligatrener

Pettersson har vært coach for svenske U-landslag i et 100-talls kamper og assistant coach for kvinnelandslaget. Han var head coach i ligaen i Sverige for Telge Energi (kvinner), 08 Stockholm (menn) og Helsingborg (menn) og har vært med på å vinne 11 SM-gull på ungdomssiden i svensk basket. I tillegg har han trent fram rundt 40 spillere til regions- og ungdomslandslag.

Da klubben ventet på Kyasia Duling i fjor og Stefan Pettersson steppet inn som redningsmann, sa Oda Marie Austheim at det var «litt hell i uhell, nesten».

- For det er fantastisk å få inn en sånn ressurs. De yngre i laget har hatt stor fremgang etter at Stefan kom, og det er lett å merke at han har erfaring med spillerutvikling, understreket eks-landslagsspilleren.

 

To frafall, men bedre likevel?

Ingeborg Gruber (17) og Ragnhild Lundesgaard (18) er ute av laget, og det er i utgangspunktet betydelige tap – de var nummer 3 og 4 i spilletid for Tromsø Storm Ungdom forrige sesong.

Men Gruber som studerer i England er aktuell helt mot slutten av sesongen, hun kommer tilbake til Tromsø i begynnelsen av mars.

Laget ser likevel sterkere ut enn forrige sesong, både fordi Alexandra Polishchuk kommer inn som rutinert playmaker og fordi de unge spillerne har fått et års ekstra erfaring.

En forventet startfemmer er en miks mellom rutine og ungdom: Austheim og Polishchuk på 37 og 34 år og Ingrid Elise Karlsen, Stine Rasmussen Schjølberg og Vilde Havnes på 19, 18 og 17.

 

Møter Ulriken i første kamp

- Det skal bli «kul» å se hvordan det blir, sier Stefan Pettersson.

- Og vi blir jo kastet rett ut i det, med EuroCup-motstand i første kamp, fastslår han. Tromsø Storm Ungdom får Ulriken Eagles på besøk i seriestarten søndag.

-Det er veldig imponerende, det Ulriken har fått til, presiserer Tromsø-treneren.

 

TROMSØ STORM UNGDOM

Trener:  Stefan Pettersson.

Spillere INN: Alexandra Polishchuk (ukrainsk-kanadisk student i Tromsø, tidligere Gonzaga University), Isabell Anne Iversen og Vilde Robertsen Sjåvik tilbake etter et års pause. Andrea Pauline Karlsen, Jenny Børresen Sogge og Una Sivsdatter Solem fra egen juniorstall. Marit Paulsen tilbake i treningsgruppa.

Spillere UT: Ingeborg Gruber på studier i Cambridge, England til begynnelsen av mars. Ragnhild Lundesgaard, Embla Fuhr og Eline Wang Gustavsen ikke med videre.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

2 Isabel Anne Iversen, 5 Jenny Børresen Sogge, 6 Stine Rasmussen Schjølberg, 7 Maki Kubota, 9 Una Sivsdatter Solem, 10 Nora Kristine Karlsen, 11 Marit Paulsen, 12 Oda Marie Austheim, 13 Vilde Havnes, 17 Ingrid Johanna Sand, 22 Alexandra Polishchuk, 24 Vilde Robertsen Sjåvik, 25 Ingrid Elise Karlsen, 28 Andrea Pauline Karlsen, 32 Kjerstin Havnes. 

Sannsynlig starting-5: Polishchuk, V. Havnes, Schjølberg, Austheim, I.E. Karlsen.

Åpningskamp: Tromsø Storm Ungdom – Ulriken Eagles, Tromsøhallen søndag 10. oktober kl. 13.30.