Den 17. seieren er i boks og Ulriken-jentene feirer med måte selv etter utklassingssifrene 97-52 over tabelltoer Asker Aliens. Sesongens store mål er NM-sluttspillet i Nadderudhallen 14.- 16. april. Her ser vi fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye, Nora Hisdal, Synne Jacobsen, Celine Klett, Sunniva Sørbye, Vilde Tveito, Maren Austgulen, Katrine Fjærestad og Stine Austgulen.
FOTO: MAGNUS KJØREN BERG, AKERSHUS AMTSTIDENDE
Den 17. seieren er i boks og Ulriken-jentene feirer med måte selv etter utklassingssifrene 97-52 over tabelltoer Asker Aliens. Sesongens store mål er NM-sluttspillet i Nadderudhallen 14.- 16. april. Her ser vi fra venstre Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye, Nora Hisdal, Synne Jacobsen, Celine Klett, Sunniva Sørbye, Vilde Tveito, Maren Austgulen, Katrine Fjærestad og Stine Austgulen. FOTO: MAGNUS KJØREN BERG, AKERSHUS AMTSTIDENDE

Ingen orker å følge Ulriken

Det lignet på flere Ulriken-kamper denne sesongen: Motstanderne holder godt følge i første og kanskje andre periode, men serielederen maler alle i stykker. Med 26-12 og 30-11 i de to siste periodene slo serielederne Asker Aliens med utklassingssifrene 97-52.

 K Asker Aliens – Ulriken Eagles 52-97

K Tromsø Storm Ungdom – Midtbyen 66-67

M Fyllingen – Oppsal Panthers 109-85

M Tromsø Storm – Nidaros Jets 106-57

Bjørnemyrhallen på Nesodden var så godt som fullsatt med 270 tilskuere som laget stor stemning, spesielt når 1,94 m lange Hannah Reynolds scoret for «hjemmelaget» Asker Aliens.

– Det var bare så moro å spille her på Nesodden, fastslo 23-åringen, som kom rett fra collegespill i Midwestern State i Texas til Norge – og ble hentet inn som trener for Nesodden. Nå bor hun der og har ansvar for fire treningsgrupper og fem serielag.

– Gutter 13 år, jenter 13 år, jenter 15 år og gutter 16 år, oppsummerer Reynolds, som tre dager i uka tar buss, båt og tog Nesodden – Asker tur-retur for treninger med Aliens.

 

24-2-run og takk for følget

Men de gulkledde var ikke i nærheten av å stoppe Ulriken Eagles, som tok sin 17. strake seier for sesongen og var overlegne i kampen mellom nummer 1 og 2 på tabellen.

Asker ledet 17-14, men to straffetreff fra Aurora Sørbye og en trepoenger fra Stine Austgulen sendte gjestene i ledelsen for godt. Det sto 41-29 ved pause, og 24-2 på 7 minutter i tredjeperioden fjernet alt som måtte være av spenning.

Coach DuRell Sanford kunne tillate seg å hvile både Stine og Maren Austgulen hele fjerde periode og ta ut Aurora Sørbye og Synne Jacobsen tidlig.

 

Den yngste og den eldste

Da briljerte i stedet lagets yngste spiller Anna Linnea Hovig Wikstrøm (16) sammen med den eldste og mest rutinerte, Katrine Vinther Fjærestad (32) og de øvrige som også kom inn fra benken og viste lagets dybde. Det ble nesten til tresifret score mot ligaens pr. definisjon nest beste lag.

– En kamp varer i 40 minutter og vi trener for å holde en hel kamp og håper det vil knekke de andre lagene, forklarer DuRell Sanford.

– Vi vil presse ballen, få steals, løpe gulvet. Om et lag leder på et tidspunkt som Asker gjorde i dag, lar vi oss ikke stresse av de situasjonene, men fortsetter å spille vårt spill. Klarer vi det i 40 minutter, er jeg fornøyd, sa Ulriken-treneren.

 

– En snøballeffekt

97-52 over nummer to på tabellen betyr at Ulriken spilte en av sine beste kamper for sesongen.

– Forsvaret starter angrepet, vi får inn steals og layups og så begynner trepoengerne også å falle. Det er en snøballeffekt, men det er forsvaret som er nøkkelen og dikterer angrepene våre.

– Asker gikk til en sone, men det har flere lag gjort, som Bergen Elite, det er godt for oss å få den treningen. Vi skyter mye på trening og de fleste jentene kan skyte treere godt, så det bør ikke passe oss dårlig, presiserer Sanford.

 

Norges fjerde største klubb

Bjørnemyrhallen på Nesodden var BLNO-arena for andre gang, etter at Ullern var hjemmelag mot nettopp Asker Aliens i desember 2018 – i kamp Ullern vant med ett poeng, 68-67.

Nå har Asker Aliens et samarbeid med klubben som med 495 medlemmer i 2021 var Norges Basketballforbunds fjerde største etter Skjetten (749), TNT Towers (572) og Oppsal (518).

Hannah Reynolds var den store helten blant spillerne på tribunen, men også innhoppet fra Elise Sandnæs i sluttminuttene var populært. 17-åringen er et ekte Nesodden-produkt.

– Et veldig bra arrangement og veldig bra at vi kan spille her, mente Asker-trener Jan Henrik Nyegaarden.

Og kanskje flere norske klubber bør tenke på å legge en hjemmekamp eller to til en av den store breddeklubbenes haller, for å skape større interesse? 270 er klart høyeste tilskuertall for Asker Aliens hittil denne sesongen.

 

Bærum - Asker tirsdag

Nyegaarden må bruke de neste ukene på å tenke ut hvordan laget skal kunne følge Ulriken en hel kamp. De kan ikke møtes igjen før i NM-sluttspillet 14.- 16. april i Nadderudhallen, og da neppe før i finalen søndag 16.

– Det krever en veldig bra dag å slå dem, og det hadde vi absolutt ikke i dag, fastslo treneren.

Med tapet falt Asker Aliens ned til 13-5 i seire og tap og spiller en nøkkelkamp om andreplassen mot Bærum (11-5) i Nadderudhallen tirsdag. Lagene møtes også for fjerde gang i siste serierunde 26. mars, også det på Bærums hjemmebane.

– Vi er nødt til å slå dem iallfall i én av kampene, understreker Nyegaarden.

 

Poengscorere Asker Aliens – Ulriken Eagles (52-97):

Asker Aliens: Tayler Bennett 22, Hannah Reynolds 10, Ingrid Selvik 10, Siri Granheim 5, Julie Skorpen 3, Ina Marie Ekholt 2.

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 19, Aurora Sørbye 18, Synne Jacobsen 12, Sunniva Sørbye 12, Celine Klett 11, Katrine Vinther Fjærestad 10, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 7, Maren Hoff Austgulen 6, Nora Anie Hisdal 2.

 

Midtbyen, så vidt: 67-66

Tromsø Storm Ungdom og Midtbyen spilte en av BLNOs jevneste kamper for sesongen, og avgjørelsen falt ikke før i sluttsekundene.

Stillingen var 64-64 da Maja Osmundsvåg traff en trepoenger for Midtbyen med 40 sekunder igjen å spille i Tromsøhallen.

Oda Marie Austheim reduserte raskt til 66-67 og hjemmelaget enda et angrep til å avgjøre, men klarte ikke å få ballen i kurven.

Dermed kunne Midtbyen juble over sin første seier i 2023 og den første etter at tyske Henriette Höfermann forlot klubben og dro tilbake til Alba Berlin.

Tromsø Storm Ungdom kunne glede seg over å ha Alexandra «Sasja» Polishchuk tilbake. 35-åringen markerte seg med 13 poeng, 6 returer, 6 assists og 4 steals og er ledertypen laget har manglet hele sesongen. Dessverre er Ingeborg Gruber (18) på skoletur i Nederland og heller ikke med når lagene møtes igjen i Tromsøhallen søndag.

Midtbyen hadde fem spillere på tosifret score og Emma Tallaksen med en sterk double-double: 16 poeng og 15 returer. Dominique Leonidas styrte godt og endte på 13 poeng, 6 returer og 5 assists, mens Maja Osmundsvåg traff 4 av 8 trepoengere – inkludert dagens aller viktigste.

 

Tromsø ser spennende ut med trekløveret Polishchuk, Gruber og Vilde Havnes i resten av sesongen, men gjør uansett et nytt forsøk på å slå Midtbyen søndag.

Oda Marie Austheim og Embla Fuhr var også nyttige og effektive i lørdagens kamp og mestscorende for hjemmelaget med 16 og 14 poeng.

.

Poengscorere Tromsø Storm Ungdom – Midtbyen (66-67):

Tromsø Storm Ungdom: Oda Marie Austheim 16, Embla Pauline Fuhr 14, Alexandra Polishchuk 13, Victoria Gundersen 8, Ingrid Elise Karlsen 8, Vilde Havnes 5, Ingrid Johanna Sand 2. 

Midtbyen: Emma Tallaksen 16, Dominique Leonidas 13, Ulrikke Bentsen 12, Maja Kristine Osmundsvåg 12, Nina Valberg Nyegaarden 10, Ingeborg Nævdal Gundersen 4.

 

Ndiaye tilbake for Fyllingen

Fyllingen åpnet forrykende, ledet 41-18 etter første periode og med 29 poeng på det meste (78-49) over Oppsal og var aldri truet.

Det endte 109-85 i en kamp der Bouna Black Ndiaye var tilbake i Fyllingen-drakt og der 16-årige Alejandro Ceperuelo Aula fikk sin debut i sluttminuttene og scoret på layup mot Thomas Ble.

Dermed revansjerte Fyllingen også det uventede tapet for Oppsal (75-78) på bortebane i oktober.

Bouna Black Ndiaye er tilbake i norsk basket etter spill for to klubber på nivå to i Spania, men det er uvisst om han blir hele sesongen ut i Fyllingen.

– Han har fått noen tilbud han har takket nei til og blir enn så lenge værende i Bergen. Men han har en åpen kontrakt og kan reise hvis han får det rette tilbudet, sier coach og storebror Calix Black Ndiaye.

Bouna markerte seg med en alleyoop-dunk etter 11 sekunder (!) på pasning fra Devin Gilligan, satte sine tre første 3-poengere i kampen og endte med 18 poeng, 6 returer og 4 assists.

Devin Gilligan var kampens ledende spiller og gikk ut med en triple-double: 19 poeng, 12 returer, 11 assists – og i tillegg 5 steals.

Nikolas Skouen ble toppscorer med 27 poeng etter å ha satt 4 av 8 trepoengere.

17-årige Etienne Aspevik traff på 4 av 5 trepoengsforsøk og ble Oppsals mestscorende med 21 poeng.

Laget fra Oslo Øst møter Gimle søndag, Fyllingens neste kamp er søndag om en uke hjemme mot Asker Aliens.

 

Poengscorere Fyllingen – Oppsal (109-85):

Fyllingen: Nikolas Skouen 27, Fiifi Aidoo 20, Devin Gilligan 19, Bouna Black Ndiaye 18, Peter Bullock 9, Jovan Radulovic 6, Jacob Røysland 3, Adam Shakil Khan 3, Ivars Zvigurs 2, Alejandro Ceperuelo Aula 2.

Oppsal: Etienne Nasser Aspevik 21, Jacob Tryon 20, Jacquez Henderson 14, Thomas Ble 9, Sebastian Nordstrøm Larsen 9, Nick Kervens 7, Nataniel Nikolic 3, Jonathan Linnestad 2.

 

Enkelt for Tromsø Storm: 106-57

Nidaros Jets holdt brukbart følge til slutten av første periode (27-18) før Tromsø Storm raste fra, kom opp i tresifret score igjen og vant med 49 poeng, 106-57.

Aron Nielsen Finstad var i scoringshumør, satte 6 av sine 13 trepoengsforsøk og ble kampens mestscorende spiller med 23 poeng.

Hjemmelaget traff igjen bra på treerne, denne gang 40 prosent etter 14 av 35.

18-årige Jo Mathias Bjørnevog Ramberg har markert seg som en spennende skytter og ble toppscorer for Nidaros med 18 poeng etter å ha truffet 3 av 8 trepoengere.

Lagene møtes igjen i Tromsøhallen søndag.

 

Poengscorere Tromsø Storm – Nidaros Jets (106-57):

Tromsø Storm: Aron Nielsen Finstad 23, Cole Long 17, Petar Radojicic 17, William McDonald 12, Marcus Wynn 12, Johannes Rydningen Lange 8, Anders Isaksen Solem 7, Henrik Lange 4, Omar Meknas 3, Trym Andreas Engelsen 2, Joachim Vogt Aabel 1.

Nidaros Jets: Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 18, Mikkel Aarnes 10, Mats Bergsjordet 7, Jakob Baiden 6, Mateusz Nilsen 6, Ole Flock Hogstad 5, Tobias Edvardsen Øvermo 5.