Midtbyens lag som debuterer i Firi-ligaen 2021/22. Stående fra venstre Frode Ramberg, Mathias Dørmænen, Maria Bruvik, Ida Breivik, Talita Costa, Karoline Skobba Grøtterud, Fredrikke Hylen, Frida Høgh, Emma Tallaksen, Lana Lacken, Maja Osmundsvåg, Pernille Mellem og Mattias Jönsson. 
Foran fra venstre Marthe Eide, Ingeborg Nævdal Gundersen, Kari Kyrkjebø, Lovisa Dadadottir og Ulrikke Bentsen.
Ikke til stede da bildet ble tatt: Julie Wilborn og Rita Yenovki, samt Julie Bjørnhaug som er i Italia fram til jul.
FOTO: PHILIP MITTET
Midtbyens lag som debuterer i Firi-ligaen 2021/22. Stående fra venstre Frode Ramberg, Mathias Dørmænen, Maria Bruvik, Ida Breivik, Talita Costa, Karoline Skobba Grøtterud, Fredrikke Hylen, Frida Høgh, Emma Tallaksen, Lana Lacken, Maja Osmundsvåg, Pernille Mellem og Mattias Jönsson. Foran fra venstre Marthe Eide, Ingeborg Nævdal Gundersen, Kari Kyrkjebø, Lovisa Dadadottir og Ulrikke Bentsen. Ikke til stede da bildet ble tatt: Julie Wilborn og Rita Yenovki, samt Julie Bjørnhaug som er i Italia fram til jul. FOTO: PHILIP MITTET

En nykommer å regne med

- Vi kommer med blanke ark, må bli kjent med spillerne og bruke litt tid på å få inn lagspill og stabilitet. Men det begynner å se spennende ut, sier Midtbyen-trener Frode Ramberg. Han har 18 spillere i troppen og ni av dem har ligaerfaring.

Midtbyen Basket ble stiftet i august 2019, gikk fra null til 150 medlemmer på tre måneder og er nå kommet opp i 270 aktive.

Bare en kikk på lagoppstillingen forteller at nykommerne fra Trondheim har alle muligheter til å hevde seg i Firi-ligaen, med unge profiler som Kari Kyrkjebø (20) og Julie Wilborn (22) i spissen for en gjeng med miks av tidligere ligaspillere, studenter og unge, trønderske talenter.

I tillegg har klubben som mål å sette publikumsrekord for kvinnebasket i Norge – i sin nye hjemmearena, hall F2 i Trondheim Spektrum.

 

Etterlengtet ligalag

- Kapasiteten på tribunene er 1000, og så kan vi sette inn stoler rundt på banen også. Men rundt 300 i snitt og å konkurrere med de lagene som har flest, må være et mål. Vi må prøve å trekke norsk kvinnebasket litt oppover, fastslår Morten Tøfte, styreleder i Midtbyen og en av klubbstifterne for drøyt to år siden.

Midtbyen er første kvinnelige ligalag fra Trondheim på ti sesonger. NTNUI spilte i Kvinneligaen 2003/04 og deretter to sesonger i 2010/11 og 2011/12, før NTNUI Shakers hadde en gjesteopptreden i NM-sluttspillet i 2016/17, som representant for 1. divisjon kvinner.

Nå er det godt håp om at Midtbyens ligaeventyr ikke blir noen døgnflue, men et varig prosjekt.

 

Seriespill i Oslo

- De yngste jentene våre har spilt i seriene i Oslo (Region Øst) i tre år, og vi har med tre lag der denne sesongen også, forteller Morten Tøfte.

- Nå er 17-18-åringene blitt forbildene til 13-14-åringene. Å få et lag i toppen betyr mye for trønderbasketen. For sju-åtte år siden prøvde vi å pushe Stjørdal til å ta den rollen og rykke opp, men de våget ikke. Nå har vi hatt mange diskusjoner i styret og måtte sikre oss penger på bok før vi sa ja.

Og budsjettet?

- Det har sprukket allerede. Men vi håper å holde oss under en halv million og klubben omsetter for 1,2 millioner i sesongen. Spillerne betaler ingenting annet enn lisensen sin, men er forpliktet til 10 timers dugnad for laget før jul og 10 timer etter jul. Mange av spillerne trener lag, men ikke i vår klubb. De er med i jentebasketprosjektet i byen og trener lag i Sverresborg, Singsaker og Ranheim. Jo flere klubber og jentelag, jo bedre, presiserer Tøfte.

 

- Nybrottsarbeid

Frode Ramberg, som blant annet trente Sverresborg Hoops i BLNO i 2013/14, sesongen før laget ble til Nidaros Jets, kjenner ikke Midtbyen-spillerne fra før.

- Totalt er litt på scratch, det er litt morsomt også. Ferdighetsnivået er bra og entusiasmen i gruppa stor. Spillerne er fokuserte og innsatsvillige og vi har sett god fremgang den knappe måneden vi har hatt laget samla, forteller 50-åringen.

Spesielle forventninger til plassering og resultater har han ikke ennå.

- Jeg kjenner ikke de andre lagene veldig godt, så vi må først og fremst komme i gang sjøl. Dette er jo litt nybrottsarbeid for trenerteamet også, understreker Ramberg, som har med seg svenske Mattias Jönsson (Östersund) og U17-jentenes trener Mathias Dørmænen som assistenter i debutsesongen.

 

- Tøft og isolerende år

Kari Kyrkjebø hadde 12,8 poeng og 6,8 returer i snitt for Ulriken Eagles i 2019/20-sesongen, før hun dro til University of California i Riverside, rett øst for Los Angeles.

Men det oppholdet varte bare et skoleår.

- Jeg tror koronaen ødela mye av opplevelsen. Det var et tøft og isolerende år, mye var stengt og campus helt nedstengt. Det var ikke mye annet å gjøre enn akkurat treningene, og så savnet jeg Norge og hadde lyst til å dra tilbake for å studere, forklarer 20-åringen.

Da passet det perfekt at Midtbyen tok steget opp i Firi-ligaen.

- Det gjorde Trondheim mer attraktiv som by, så jeg var veldig glad for det. Førsteinntrykket med dette laget er at nivået er bra, det er godt oppmøte og mye energi. Veldig gøy å trene med. Jeg har jo spilt med Julie (Wilborn) og Pernille (Mellem) i Asker og gått på NTG med Pernille, forteller den 1,82 m høye forwarden.

 

Fire med Gimle-bakgrunn

Julie Wilborn (1,81) hadde 13,2 poeng og 6,5 returer per kamp i sin siste hele sesong for Asker Aliens (2019/20), mens det bare ble to kamper forrige sesong da hun var i gang med studier i Trondheim.

Pernille Mellem kommer også fra Asker og ligger an til å få pointguard-plassen i Midtbyens startoppstilling.

Fire av spillerne i troppen har bakgrunn fra ligaspill i Gimle: Fredrikke Hylen, Ingeborg Nævdal Gundersen, Ulrikke Bentsen og Frida Høgh. I tillegg var Emma Tallaksen i Bergen Elite og Karoline Skobba Grøtterud i Ullern.

 

Fire 17-åringer 

17-åringene Maja K. Osmundsvåg, Marthe Eide, Lana Lacken og Rita Yenovki er alle fra Sverresborgs ’04-årgang, mens brasilianske Talita Costa har parallell spilletillatelse fra Ranheim.

Flere av Midtbyen-jentene har spilt for NTNUI de siste sesongene.

- Utfordringa er å få alle til å «klikke» sammen. Det blir sannsynligvis litt berg-og-dalbane, men toppnivået her begynner å se spennende ut, fastslår Frode Ramberg.

 

MIDTBYEN

Trener: Frode Ramberg.

Assistenttrenere: Mattias Jönsson og Mathias Dørmænen.

Spillere INN: Alle!

Spillere UT: Ingen foreløpig.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

1 Lana Lacken, 5 Ida Breivik, 7 Frida Høgh, 8 Maria Bruvik, 9 Karoline Skobba Grøtterud, 10 Fredrikke Hylen, 12 Pernille Mellem, 13 Talita Costa, 14 Emma Tallaksen, 15 Ingeborg Nævdal Gundersen, 16 Lovisa Dadadottir, 18 Maja Osmundsvåg, 19 Marthe Eide, 20 Julie Wilborn, 21 Rita Yenovki, 22 Ulrikke Bentsen, 28 Kari Kyrkjebø.

Julie Bjørnhaug kommer hjem fra Italia etter jul og går inn i spillerstallen fra januar.

Sannsynlig starting-5: Mellem, Hylen, Bentsen (Gundersen), Kyrkjebø, Wilborn.

Åpningskamp: Midtbyen – Ullern, Trondheim Spektrum lørdag 9. oktober kl. 17.00.