Jublende Bærum-spillere med gullmedaljer etter finaleseier 63-59 over Ulriken Eagles. Bak fra venstre Raziyah Farrington (med MVP-prisen), Malena Waage Thomsen, Mathea Lindbråten, Camilla Gjerstad, Keelie Lamb, Bodil Brokhaug og trener Ola Gravem Knutsen. Foran fra venstre Josefin Winther, Shiba Haji Ahmadi, Julie McCarthy, Lea Heiene Tveteraas og Sofia Brokhaug Koch.
FOTO: ERIK BERGLUND
Jublende Bærum-spillere med gullmedaljer etter finaleseier 63-59 over Ulriken Eagles. Bak fra venstre Raziyah Farrington (med MVP-prisen), Malena Waage Thomsen, Mathea Lindbråten, Camilla Gjerstad, Keelie Lamb, Bodil Brokhaug og trener Ola Gravem Knutsen. Foran fra venstre Josefin Winther, Shiba Haji Ahmadi, Julie McCarthy, Lea Heiene Tveteraas og Sofia Brokhaug Koch. FOTO: ERIK BERGLUND

Bærums finalebragd

De stoppet Ulrikens offensiv og et lag som hadde vunnet 34 kamper på rad i Norge. Da det gjaldt som mest, var Bærum best – og snøt storfavoritten for kongepokalen.

Bærum – Ulriken Eagles 63-59

Hvem skulle trodd det kunne skje?

– VI trodde det, og vi sa det i hele dag, jublet Julie McCarthy, Bærum-kapteinen som ble spilleklar i tide etter skade og som bidro med 15 poeng, 15 returer, et par blokker og en særdeles viktig tilstedeværelse både i forsvar og angrep.

Den 1,89 m lange centeren gjorde det vanskelig for Ulriken å komme inn under kurven i angrep og samtidig oppildnet hun lagvenninnene og kjempet intenst om alle løse baller.

Lenger ut på banen styrte Raziyah Farrington, stakk Ulriken-forsvaret med giftige driver og ble toppscorer med 25 poeng. Ligaens MVP hadde i tillegg 8 returer, 3 assists, 3 blokker og en steal – og ble finalens MVP også!

 

– Så disiplinerte og lydhøre

En finale som utviklet seg til et mareritt for Ulriken Eagles, var planlagt i detalj av Bærum-coach Ola Gravem Knutsen.

– Nei, jeg skal ikke ta så mye av æren for dette. Det er spillerne utpå banen som gir mer enn 100 prosent og som er så disiplinerte og lydhøre underveis og gjør tingene de skal, understreket Knutsen.

– Vi hadde en down i 2. periode og var skikkelig på felgen og uorganiserte, men fikk samla oss i pausen. Josefin (Winther) og Julie gikk foran som veldig gode ledere utover i 3. og 4. periode, fastslo han.

 

Forsvarsfinale - og mye bom

Det ble en finale med forsvar i høysetet, og altfor mye bom fra begge lag.

Ulriken, med 37 prosent treff i snitt på trepoengerne, havnet på 18 prosent: 5 av 27!

Bærum var ikke stort bedre, med sine 3 av 15.

Keelie Lamb var eneste finaleaktør som lyktes, med 3 av 5. Resten av Bærum hadde 0 av 10.

– Det er jobben vi gjør defensiv som sikrer seieren i dag. Jeg har sagt før at hvis vi skal slå Ulriken, må vi holde dem på 60-tallet i score, for det er vanskelig å score mye mot dem med den spillestilen de har.

– Vi var veldig avhengig av å være disiplinerte og gjennomføre 40 minutter med godt forsvar, presiserte Bærum-treneren.

 

Ugjenkjennelige

Kanskje ble Ulriken for store favoritter etter to sesonger med 34 seire på rad og nesten ingen jevne kamper.

Da gullet skulle «hem», var Ulriken ugjenkjennelige. Treffprosenten på straffer, 2-poengere og 3-ere var henholdsvis 60, 34 og 18. Bærum kom seg stort sett greit gjennom bergensernes fryktede pressforsvar.

Bærum var faktisk bedre i alle skudd-kategoriene (81, 37 og 20) og vant returstatistikken 50-43.

USA-importen Terae Briggs (1,92) klarte ikke å matche Julie McCarthy og endte med 2 poeng og 4 returer på 25 minutter.

Seriemestrene så ut til å ha festet grepet da de ledet 32-25 ved pause og var foran med 37-29 tidlig i tredje periode.

Var det nå de skulle sette inn rykket som de pleier, denne gang et gull-rykk?

 

Bærum overtok i 4. periode

Nei, det motsatte skjedde. Bærum nektet å gi seg, kjempet om hver ball, intensiverte forsvaret og var smarte i angrep.

Før fjerde periode hadde Ulriken-ledelsen skrumpet inn til 42-40, og så overtok et fryktløst Bærum-lag føringen.

DuRell Sanfords jenter måtte jage bak, fant aldri rytmen i angrep og bommet skuddene – også de viktige straffene.

Med 56 sekunder igjen traff Karyn Sanford på én av to straffer og reduserte til 57-60. Like etter kastet Bærum ballen over sidelinja under UIriken-presset.

Stine Austgulen ville utligne med en trepoenger, men ble blokket av Raziyah Farrington – som like etter ble sendt til straffelinja og satte to helt avgjørende straffer.

12 sekunder før slutt ble Fatima Mohammad tildelt to straffer, men hun også bommet ett, og med 58-62 trengte Ulriken mer enn å vinne ballen og sette en trepoenger.

Tida rant ut, Bærum kunne juble og finalen hadde endt i mareritt for UIriken.

 

– Seiersrekker må brytes

DuRell Sanford skakket på hodet og ville ikke ta finaletapet altfor tungt.

– Kanskje noen her gråter, men ikke jeg. Seiersrekker må brytes før eller senere, sånn er basket. All ære til Bærum, de leverte en stor kamp, sa Ulriken-treneren.

– Jeg har ikke sett statistikkene, bare ved halvtid og begge lag skjøt dårlig. Men vi jobbet ikke godt sammen som et lag, så jeg er skuffet over det. Og når vi kom til straffelinja, bommet vi der også, konstaterte Sanford.

 

Los Angeles neste

Han var rask til å se fram mot neste mål:

U19-NM for flesteparten av spillerne i Asker om tre uker. Men allerede onsdag er hele Ulriken-gjengen på plass i Los Angeles.

– Vi skal være i Los Angeles og Las Vegas i 12 dager. Så nå er det NM som er målet, fastslo DuRell Sanford.

 

Det tunge tapet i 2019

For Ola Gravem Knutsen var finaleseieren også en revansj, riktignok ikke over Ulriken.

Tre år er gått siden forrige NM-finale, der tabellfemmeren Sandvika med Knutsen som coach ledet med 19 poeng fem minutter før slutt og ble slått 75-74 på en scoring av Sigrid Hardie da 3,5 sekunder gjensto.

– Etter et sånt tap som vi hadde da, vil trenere ransake seg selv for å se hva man kunne gjort bedre. Jeg brukte lang tid på å komme over det tapet, der vi nærmest hadde kongepokalen i lomma før den var vunnet, fortalte Knutsen.

– Men nå kan jeg slippe taket i den greia fra tre år tilbake, siden vi har hentet pokalen her i dag, sa Bærums gulltrener.

 

Poengscorere:

Bærum: Raziyah Farrington 25, Keelie Lamb 17, Julie McCarthy 15, Josefin Winther 6.

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 25, Karyn Sanford 12, Maren Hoff Austgulen 7, Fatima Mohammad 7, Synne Jacobsen 6, Terae Briggs 2.

 

NM-FINALER KVINNER SISTE 10 ÅR

2010/11 ULRIKEN – Gimle 64-57

2011/12 ULRIKEN – Gimle 78-66

2012/13 GIMLE – Ullern 70-68

2013/14 ULLERN – Gimle 81-58

2014/15 ULLERN – Ulriken 75-49

2015/16 ULLERN – Ulriken Eagles 79-45

2016/17 ULLERN – Asker Aliens 76-68

2017/18 ULLERN – Gimle 71-53

2018/19 GIMLE – Sandvika 75-74

2019/20 (kansellert)

2020/21 (kansellert)

2021/22 BÆRUM – Ulriken Eagles 63-59