Julie McCarthy viste fighting face gjennom 40 minutter og noterte seg for en råsterk double-double mot Ullern: 24 poeng og 21 returer. Her kjemper Bærum-kapteinen seg fri mellom Cecilia Gnaly og Elin Kjølseth. Bak til høyre ser vi Cecilia Riise.
FOTO: ERIK BERGLUND
Julie McCarthy viste fighting face gjennom 40 minutter og noterte seg for en råsterk double-double mot Ullern: 24 poeng og 21 returer. Her kjemper Bærum-kapteinen seg fri mellom Cecilia Gnaly og Elin Kjølseth. Bak til høyre ser vi Cecilia Riise. FOTO: ERIK BERGLUND

Bærum viste styrke - og styrkes

USA-importen Alison Lewis var tilbake etter skade og kanadiske Bobbi-Jo Colburn debuterte og dokumenterte klasse allerede i første kamp. I bakhånd har Bærum et tredje ess: Émilie Gomis (37), europamester fra 2009 og OL-finalist i 2012 med Frankrike.

Ullern – Bærum 53-89

Bergen Elite – Ulriken Eagles 53-94

Tromsø Storm Ungdom – Asker Aliens 54-84

På en søndag med nesten likelydende resultater i BLNO kvinner, viste Bærum sitt store potensial og utklasset et Ullern-lag som hadde vunnet sine fire første seriekamper.

Julie McCarthy leverte en monsterkamp med 24 poeng og 21 returer og ble etter hvert ustoppelig for hjemmelaget, men de lyseblå hadde fremfor alt mer klasse og dybde enn i de første kampene.

Alison Lewis var tilbake etter ankelskaden hun pådro seg mot Bergen Elite, kanadiske Bobbi-Jo Colburn (1,83) debuterte og Tiril Hjelde fra studier i England – to sesonger etter at hun spilte NM-finale for Sandvika mot Gimle.

- En flott mulighet for meg og en utfordring å komme hit fra college-spill i Canada. Men vi spilte med FIBA-regler, så det er jeg vant med, fortalte 22-åringen som kom fra University of Calgary.

Hun endte på 12 poeng, 5 returer og 3 assists, men bare 3-poengsskuddet satt (2 av 3), inside ble det mange miss for nykommeren.

- Jeg har mye å gå på og spilte ikke disiplinert nok i forsvar i dag, feilet og hadde turnovers og var nok ikke helt klar for så fysisk spill. Som lag har vi også mye å jobbe med, men vi sikter jo mot mesterskapet, sa Colburn.

 

- En energibunt alle lag trenger

Tiril Hjelde fortsetter sivilingeniørstudiene ved University of Manchester på nett i Norge og syns det er topp å være tilbake i Bærum-laget (tidligere Sandvika). Den innsatsvillige forwarden markerte seg med 17 poeng og 6 returer i comebacket.

- Skikkelig gøy å være med i denne gjengen, og veldig bra med importene. De bringer mye energi og erfaring vi ikke har i norsk basket, og mer hurtighet på trening, fastslo 20-åringen, som spilte forrige sesong for Manchester Mystics på øverste nivå i England.

Ola Gravem Knutsen var godt fornøyd med begge nykommerne.

- Med Tiril vet vi hva vi får: En energibunt som går foran og løper og slåss, en sånn spiller alle lag trenger. Hun bidro også med mye bra offensivt i dag. For Bobbi-Jo vil det ta litt tid å venne seg til norsk basketball, samtidig som hun får mye oppmerksomhet fra motstanderne. Hun er en allroundspiller som kan gjøre det meste i Norge: score, sentre, sette opp andre og spille forsvar som hun til tider gjorde veldig bra i dag mot Ullerns høye spillere, sa Bærum-treneren.

 

Fransk OL-finalist snart klar

Mia Stenersen måtte melde forfall til kampen og pointguard Shiba Haji Ahmadi satt på benken med en ankelskade som har holdt henne utenfor i tre uker. Ahmadi var klar til å spille, men ble hvilt og vil etter all sannsynlighet komme på banen allerede mot Asker Aliens fredag.

På benken var også Bærums nye ess, 37-årige Émilie Gomis. Den 1,80 m høye guarden har vært visekaptein for det franske landslaget, vant EM-gull i 2009 og var i startfemmeren for Frankrike i OL-finalen mot USA i London i 2012.

Hun vil utvilsomt være den mest meritterte spilleren i BLNO, er klarert for spill i Bærum og kan debutere i «seriefinalen» mot Ulriken Eagles i Nadderudhallen 13. desember.

- Émilie skal bruke et par uker nå på et treningsprogram og kjenne etter hvordan knærne hennes responderer. Den prosessen skal hun få eie selv, for hun har knær som er veldig slitne og må føle at kroppen tåler det. Men hun er veldig innstilt på å spille, så vi får se om et par-tre uker om hun er der hun ønsker å være, understreker Knutsen.

 

- Ble overkjørt

Bærum åpnet med 5-0, men Ullern bet seg fast og holdt godt følge til stillingen 10-12 midtveis i førsteperioden. Så gikk det fort: Bærum ledet 27-14 ved periodens slutt, hadde 53-25 ved pause og var oppe i 34 poengs ledelse (72-38) før lagets startere fikk hvile mye og Ullern fikk pyntet litt på sluttresultatet.

- Vi ble overkjørt, erkjente Ullern-trener Fredrik Blomqvist.

- Vi følger ikke game-planen og bommer altfor mye, fastslo han. Ullern hadde bare 34 prosent treff på 2-poengskuddene i kampen.

Men resultatet og tapet bekymrer ikke den svenske treneren spesielt mye.

- Det er seks måneder til sluttspillet og vi har hatt en god utvikling. Skal vi matche Bærum, må vi få opp aggressiviteten, ha hardere utblokkering og returtagning og bevege oss bedre i forsvar. Men alt vi gjør nå er bare forberedelser for sluttspillet. Vi må finne vår form og komme inn i et spill som er vårt. Dette er jo helt nytt for jentene, de er vant med å spille «x’s and o’s» og har spilt på en annen måte i fem år, presiserer Blomqvist.

 

Ulriken neste for Ullern

Ullern skal ut i en ny, tøff hjemmekamp neste søndag mot Ulriken Eagles.

Bærum møter Asker Aliens i Vollenhallen fredag og har deretter spillefri til nytt møte med Ullern hjemme i Nadderudhallen søndag 6. desember, før toppmøtet med Ulriken Eagles i Nadderudhallen en uke senere, søndag 13.

- Dette var ikke noen perfekt kamp for oss, langt ifra, mente Ola Gravem Knutsen.

- Vi har tre potensielle startere ute med Shiba, Mia og Émilie, så når vi får med alle på lasset og får trent kvalitet i noen uker, skal det bli mye bedre, sa Bærum-coachen.

Av de unge spillerne i laget må spesielt Eirin Vreim Holm nevnes. 18-åringen bidro med blant annet 11 poeng og 8 returer.

Hos Ullern markerte flere av de yngste seg: Selma Freng Sørensen hadde en god angrepskamp med 15 poeng etter 3 av 3 på trepoengere og Selma Nybø Vangstein endte på 10 poeng, 6 returer og 4 assists. Olivia Priestley utfordret sterkt og noterte seg for 9 poeng og 5 returer, Malin Schneidt hadde 5 assists i tillegg til 5 returer.

Men Ullern hadde fremfor alt for mange bom og dessuten 23 turnovers, for mye i en toppkamp.

 

Poengscorere:

Ullern: Selma Freng Sørensen 15, Selma Nybø Vangstein 10, Olivia Priestley 9, Cecilia Gnaly 8, Tori Solberg Halvorsen 7, Felicia Dyngeland-Sundén 2, Malin Schneidt 2.

Bærum: Julie McCarthy 24, Tiril Rokne Hjelde 17, Bobbi-Jo Colburn 12, Alison Lewis 12, Eirin Vreim Holm 11, Embla Bøckmann Øvstebø 5, Cecilia Riise 5, Camilla Gjerstad 3.

 

Ulriken til topps

Ulriken fikk lett spill med et fortsatt skadesvekket Bergen Elite og overtok tabelltoppen i BLNO etter Ullerns tap for Bærum. Ulriken har fire strake seire og er nå eneste lag i ligaen uten nederlag denne sesongen.

Bergen Elite holdt brukbart følge gjennom førsteperioden, men Ulriken ledet allerede da 29-19 og vant de tre siste periodene med 10, 12 og 9 poeng til sluttseier 94-53, for øvrig fortsatt uten sin toppscorer Stine Austgulen.

Fatima Mohammad har startet sesongen glimrende og markerte seg med 12 poeng, 12 assists (!) og 4 steals, hun har dessuten 9 av 9 på straffer hittil i sesongen. Karyn Sanford var toppscorer med 18 poeng og Hanne Nybø hadde en solid kamp med 11 poeng, 5 returer og 5 assists.

Tuva Andersen var sentral hos Bergen Elite med 15 poeng og 6 assists.

 

Poengscorere:

Bergen Elite: Tuva Andersen 15, Kristin Skåtun Hannestad 12, Sofie Paulsen 11, Frida Drivenes 8, Rikke Sjumarken 4, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff 2, Hanna Nordtveit Sand 1.

Ulriken Eagles: Karyn Sanford 18, Fatima Mohammad 12, Hanne Nybø 11, Maren Austgulen 10, Vilde Tveito 10, Synne Jacobsen 8, Celine Klett 8, Sunniva Sørbye 7, Maria Hallingstad 6, Maya Carroll 4.

 

Granheims superkamp: 24 poeng og 27 returer

Tromsø Storm Ungdom leverte sin beste kamp for sesongen og ga Asker god motstand, men var sjanseløse til å stoppe Siri Granheim. Den rutinerte Asker-forwarden dominerte fullstendig under kurvene og noterte seg for sesongrekord med 27 returer, i tillegg til 24 poeng og 5 assists.

Tromsø-jentene åpnet optimistisk og ledet fire ganger i starten, senest på stillingen 8-7, før en 11-0-run ga Asker et avgjørende overtak.

Hjemmelaget fortsatte å spille hurtig og fint angrep, men bommet for mye på enkle skudd. Tromsø endte på 30 prosent treff i field goals, 22 av 72.

16-årige Vilde Havnes markerte seg med 21 poeng og hadde i tillegg 4 steals.

Hos Asker var også Karianne Øysted Sørbye effektiv med 17 poeng, 10 returer og 5 assists, mens Pernille Mellem endte på 13 poeng etter å ha satt 2 av 3 trepoengere. Positivt er det også at Kristine Nyegaarden er tilbake i Asker-drakta igjen etter et år i militæret. Et bra comeback med 11 poeng, 10 returer, 4 steals og 3 assists.

Lagkaptein Ingrid Selvik var ikke med til Tromsø, men Asker vant likevel returstatistikken 58-41, mye takket være Siri Granheim.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm Ungdom: Vilde Havnes 21, Ingeborg Gruber 8, Oda Marie Austheim 7, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 5, Ingrid Elise Karlsen 5, Embla Fuhr 4, Nora Kristine Karlsen 2, Ingrid Johanna Sand 2.

Asker Aliens: Siri Granheim 24, Karianne Øysted Sørbye 17, Pernille Mellem 13, Julie Skorpen 11, Kristine Nyegaarden 11, Josephine Traberg 4, Marika Underwood 4.