Nykommerne Vilde Havnes (til venstre) og Maren Mildestvedt (til høyre) flankerer to av de etablerte Ullern-profilene, 17-årige Fanny Dyngeland-Sundén og veteranen og kapteinen Tori Solberg Halvorsen. Fredag kveld åpner de BLNO-sesongen mot Bærum i Nadderudhallen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Nykommerne Vilde Havnes (til venstre) og Maren Mildestvedt (til høyre) flankerer to av de etablerte Ullern-profilene, 17-årige Fanny Dyngeland-Sundén og veteranen og kapteinen Tori Solberg Halvorsen. Fredag kveld åpner de BLNO-sesongen mot Bærum i Nadderudhallen. FOTO: ERIK BERGLUND

– Spissere og bedre lag

Et styrket Ullern kan sikte mot den første finalen siden laget vant sin femte strake NM-tittel i 2018. – Vi har snakket om medalje, føler vi bør være topp 3 og tar gjerne en finale, erkjenner Ståle Frey.

Ullern-treneren har både en solid førstefemmer og et dypt lag, en blanding av rutinerte spillere og mange unge – og et lag med høyde og fart.

Det sørger ikke minst nykommerne Vilde Havnes (1,81) og Maren Mildestvedt (1,80) for.

– Vi har fått to veldig gode allroundspillere. Guarder som kan spille på høyt nivå, som har masse fart og kan skyte og er høye nok til å spille forsvar på andre lags høye spillere.

– De gir oss ganske mye frihet og vi kan fort starte med fire spillere over 1,80 pluss Micol (Torresani) som pointguard, sier Frey og tenker på Tori Solberg Halvorsen (1,83) og Sophia Priestley (1,83) som de to øvrige i en høy firer ved siden av italienske Torrisani som er 1,65.

 

Fjerdeplass i serie og NM

Forrige sesong endte med fjerdeplass i ligaen (12-12 i seire og tap) før det ble tap for Asker Aliens i bronsekampen i NM-sluttspillet, 64-73.

Nå ser det lysere ut for et Ullern-lag som også har mange gode alternativer på benken og en sterk U-gruppe som kommer opp. Fanny Dyngeland-Sundén (17) som er både skytter, driver, rebounder og aggressiv forsvarer er den som ser ut til å ligge nærmest startplass av de øvrige.

– Vi har et enda spissere og bedre lag på toppen, potensielt, samtykker Ståle Frey.

– Det ser egentlig veldig lovende ut.

 

EGBL-utfordring

– Men i fjor var vi 20 i stallen og aldri under 15 på trening. Nå har vi vært 13 og ofte bare åtte-ni på trening. Vi er litt sårbare, spesielt når seks av spillerne våre skal ut og spille EGBL, presiserer han.

Sophia Priestley, Fanny Dyngeland-Sundén, Camilla Wold Wægger, Aurora Toyomasu, Hannah Kristoffersson og Helena Eckhoff-Eliassen skal alle ut og spille for mixed-laget Northern Lights i Europaligaen EGBL, sammen med Ulriken-trioen Aurora Sørbye, Anna Hovig Wikstrøm og Lina Blanco og Asker Aliens’ Tindra Hillestad Pack.

Når Ullern og Ulriken Eagles møtes i en potensiell toppkamp allerede neste helg, vil alle de seks fra Ullern og tre fra Ulriken være fraværende.

Men de skal bare spille EGBL tre helger gjennom hele sesongen, og samtidig er BLNO kvinner en firedobbel serie (24 kamper) siden det kun er seks lag.

 

Ettertraktet, valgte Ullern

Vilde Havnes ble kåret til «Årets talent» i BLNO i 2021/22-sesongen, spilte på Norges U20-landslag i sommer og var ettertraktet blant flere klubber da hun forlot Tromsø Storm Ungdom – som trakk laget fra BLNO tidlig i sommer.

– Jeg tar et friår i Oslo og bare jobber og spiller basket, forteller 19-åringen.

– Vi har en god gruppe her, jeg tror vi kan gjøre det bra og jeg gleder meg til å spille. Se hvordan jeg kan utvikle meg med høyere tempo på treningene, sier guarden som snittet på 10,2 poeng og 6,1 returer for Tromsø forrige sesong – i tillegg til at hun traff 86 prosent på straffene (31 av 36).

– Vilde må finne en rolle hun er komfortabel i, sier Ståle Frey.

– Hun er en beskjeden jente, men samtidig som hun har gode spillere rundt seg, må hun kunne stikke seg fram her og forstå at hun har et utrolig potensial. Hun har et godt skudd, høyde og masse fart, vi må få benyttet henne, understreker Ullern-treneren.

 

Finalehelt fra 2019

Maren Mildestvedts comeback i basket er også velkomment. 23-åringen har ikke spilt siden hun var med på å avgjøre for Gimle mot Sandvika i NM-finalen i 2019, med 20 poeng og assisten til Sigrid Hardies matchvinnerscoring til 75-74 da 3,5 sekunder gjensto.

– Det var stas det, sier guarden som de siste årene har vært på folkehøgskole og på sosionom-utdanning på Lillehammer.

– En by uten basketlag, så jeg har ikke tatt i en ball på fire år. Jeg har trent fysisk, men merker jeg ikke har trent så mye eksplosivt. Håper kroppen henger sammen og føler meg sterkere enn da jeg sluttet for fire år siden, forteller den tidligere U16- og U18-landslagsspilleren.

– Maren kan også gå som 4-er, har ikke funnet 3-poengsskuddet sitt ennå og er foreløpig sterkere inne enn ute, sier Ståle Frey.

Det er den tidligere Gimle-guarden enig i:

– 3-poengsskuddet har jeg glemt hjemme i Bergen.

 

– Savnet å spille

Men 23-åringen så sterk og god ut på treningen i Ørakerhallen og blir utvilsomt en viktig brikke for Ullern i den nye sesongen. Hun er glad for å være tilbake på banen, og kontaktet selv klubben og Ståle Frey for å få spille.

– Jeg har fått meg jobb i Oslo og hadde veldig lyst til å spille basket igjen. Jeg merket allerede etter et år at jeg savnet å spille, og de to siste årene har jeg savnet det masse og sett mye på BLNO.

– Det er kjekt her, vi har en fin og forholdsvis ung gruppe og vi pusher hverandre og kan være ærlige og direkte. Det er et spennende lag med mye høye folk og mye fart, jeg håper vi får til å løpe sammen, sier Mildestvedt.

– Hovedutfordringen for meg som har så lenge borte er å sette meg inn i oppsett igjen og finne både meg sjøl og andre.

 

Tilbake i januar?

Malin Schneidt er på studentutveksling i Canada, men skal etter planen være tilbake hos Ullern i januar og vil gi laget ekstra dybde på guardplass.

Selma Freng Sørensen som er i Vietnam på studier kommer muligens også inn i andre seriehalvdel.

 

ULLERN

Trener: Ståle Frey.

Assistenttrener: Eirik Ljostveit.

Spillere INN: Vilde Havnes (Tromsø Storm Ungdom), Maren Mildestvedt (basket-comeback, tidligere Gimle), Marika Kromberg Underwood (tilbake fra Ammerud), Ingrid Helgesen (Oppsal, parallell spilletillatelse), Oda Tveiten (Kjelsås, parallell spilletillatelse), Aleksandra Eckhoff-Eliassen fra egen U-stall.

Spillere UT: Laura Martínez Basora (hjem til Barcelona), Malin Schneidt (student i Toronto, tilbake i januar), Lily Nieuwenburg Izadi (student i Nederland), Selma Freng Sørensen (Vietnam, tilbake i januar?), Hannah Ledsten-Ullersmo (folkehøgskole), Elin Kjølseth (Ullern 1K), Stina Aune.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

0 Aurora Grieg Toyomasu, 5 Sabrina Bouthalja, 6 Camilla Wold Wægger, 8 Malin Bjørnsen Schneidt, 10 Fanny Dyngeland-Sundén, 12 Tori Solberg Halvorsen, 13 Vilde Havnes, 14 Marika Kromberg Underwood, 16 Aleksandra Eckhoff-Eliassen, 17 Maren Vieth Mildestvedt, 22 Micol Torresani, 31 Helena Eckhoff-Eliassen, 32 Sophia Priestley, 33 Hannah Tomren Kristoffersson, 38 Ingrid Margrethe Helgesen, 60 Oda Jagerstrand Tveiten.

Sannsynlig starting-5: Torresani, Havnes, Mildestvedt, Priestley (Dyngeland-Sundén), Halvorsen.

Åpningskamp: Bærum – Ullern, Nadderudhallen fredag 6. oktober kl. 19.00.