Tayler Bennett debuterte i Firi-ligaen med 11 poeng og 8 returer for Asker Aliens. Her dekkes 23-åringen av Tromsø Storm Ungdoms pointguard og veteran Alexandra "Sasja" Polishchuk (34). Begge har en fortid i NCAA Division 1, Bennett for Rice University og Polishchuk for Gonzaga. FOTO: ERIK BERGLUND

– Gir oss intensitet og fart

Asker Aliens-coach Jan Henrik Nyegaarden likte det han så av Tayler Bennett i amerikanerens debutkamp og venter seg mye av 23-åringen fra Los Angeles. Lørdag var hun viktig da hjemmelaget til slutt kjempet seg til seier over Tromsø Storm Ungdom,

Asker Aliens – Tromsø Storm Ungdom 72-67

Midtbyen – Bærum 44-94

– Det er to år siden sist jeg spilte kamp, så jeg var veldig rusten. Jeg tenkte jeg måtte prioritere godt forsvar og så får angrepsspillet komme etter hvert, sa Bennett.

Guarden med bakgrunn fra Division 1-spill for Rice University i Texas er hentet inn til Asker Aliens for å spille på Firi-ligalaget, men også for å bidra som trener i klubben.

– Jeg kom hit 6. januar fra Los Angeles og skal hjelpe til som trener for to lag, 08-jentene som ga oss så bra støtte her i dag og et eldre jentelag. I tillegg har jeg skills-camp med jenter hver fredag, fortalte debutanten etter at Asker hadde vunnet en vrien kamp mot Tromsø Storm Ungdom, der avgjørelsen ikke falt før i siste minutt.

Bare nesten for Tromsø

Gjestene ledet 62-59 med under 4 minutter igjen å spille etter en scoring av Vilde Havnes, og den 17-årige guarden misset hårfint en trepoenger til 6-poengsledelse i det påfølgende angrepet.

I stedet reduserte Ingrid Selvik til 61-62 før Tayler Bennett la sin tredje trepoenger for dagen og sendte hjemmelaget tilbake i ledelse, 64-62.

Tromsø var ikke slått: Vilde Robertsen Sjåvik utlignet til 64-64, og etter at Andrine Bergseth og Solveig Mildestvedt hadde gitt Asker 4 poengs ledelse, kom Sasja Polishchuks tredje trepoengstreff, til 68-67 – med bare ett minutt igjen på tavla.

Solveig Mildestvedt spilte fri Ina Ekholt til 70-67, før Ingrid Selvik tok sin tiende angrepsretur i kampen og i praksis avgjorde med scoringen til 72-67, bare 20 sekunder før slutt.

Spilte 40 minutter

Tayler Bennett endte med 11 poeng, 8 returer, 3 assists og 3 steals i debutkampen, der hun var på banen i samtlige 40 minutter.

– Hun er veldig rask, jobber bra og bringer oss intensitet, noe jeg føler vi har vært dårlige på, sa Asker-coach Jan Henrik Nyegaarden.

– Når hun får spilt seg mer inn i laget og vi får tilbake alle spillerne, tenker jeg dette skal bli mye bedre. I dag var det en del avslutninger hun kunne tatt som hun ikke tok, og hun har større potensial, forsikret han.

Ingrid Selvik ble avgjørende med 18 poeng og 19 returer for et Asker-lag som savnet Julie Skorpen og Siri Granheim, begge i korona-isolasjon.

– Hun slakter oss under kurvene. Vi må begynne å trene styrke og gå på gym, fastslo Tromsø-trener Stefan Pettersson.

«Nära skjuter ingen hare»

Men laget hans leverte en av sesongens beste kamper og var ikke langt unna en sterk borteseier.

– Ja, det var nært. Men «nära skjuter ingen hare», som det heter. Og når de hadde så sentrale spillere borte, hadde vi en god sjanse til å ta en seier. Så ble det igjen et «hederlig tap», men nå vil jeg heller snart vinne igjen. I morgen mot Ullern kanskje? håper Pettersson.

Tromsø-jentene tapte 66-72 i bortekampen mot Ullern 9. januar og altså 67-72 nå, uten å ha klaff i angrepsspillet i noen av kampene.

I glimt var det mye fint å se fra gjestene:

Det aggressive forsvaret (en matchup-sone) som ga 10-0 på 1:45 rett før pause og reduserte Askers ledelse til 37-36, Sasja Polishchuks detaljer og ledelse fra pointguard, giftige driver fra Vilde Havnes, 3-poengsskytingen til Vilde Robertsen Sjåvik (4 av 8 i denne kampen), bra tempo og god kjemping fra hele laget.

Skrøt av Tromsø

Jan Henrik Nyegaarden hadde mye ros å gi til Tromsø.

– De er blitt mye bedre i løpet av sesongen og er et lag som kan slå Ullern, Midtbyen og oss. De er blitt flere som scorer, de spiller bra forsvar, sa Asker-coachen.

Tromsø Storm Ungdom møter Ullern i Ullern Flerbrukshall søndag og har hjemmekamp mot Høybråten søndag om en uke. Askers neste kamp er hjemme mot Bergen Elite lørdag.

Poengscorere:

Asker Aliens: Ingrid Selvik 18, Solveig Mildestvedt 15, Kristine Nyegaarden 12, Tayler Rae Bennett 11, Ina Marie Ekholt 8, Andrine Bergseth 6, Cristina Ferrer Teixidor 2.

Tromsø Storm Ungdom: Vilde Robertsen Sjåvik 20, Alexandra Polishchuk 19, Vilde Havnes 12, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 7, Ingrid Elise Karlsen 6, Andrine Pauline Karlsen 3.

McCarthy: 29 returer!

Bærum tok sin 12. seier på 14 kamper og kjørte over Midtbyen fra start, med ledelse 16-3 etter litt over 3 minutters spill i Trondheim Spektrum.

Det sto 30-10 etter første periode og hjemmelaget måtte til slutt se seg slått med 50 poeng, 94-44.

Mest oppsiktsvekkende i kampen var Julie McCarthys returtagning: Med 29 gikk Bærum-centeren én over sin tidligere sesongrekord i ligaen, de 28 fra hjemmekampen mot Tromsø Storm Ungdom 8. januar.

Gjestenes USA-importer Raziyah Farrington og Keelie Lamb dominerte angrepsspillet, endte på henholdsvis 26 og 25 poeng og hadde begge 8 returer og 5 assists. Lamb hadde i tillegg 6 steals, mens Shiba Haji Ahmadi noterte seg for 5 steals og Lea Heiene Tveteraas for 6 assists.

Midtbyen får besøk av Høybråten lørdag, mens Bærum spiller hjemme mot Bergen Elite søndag.

Midtbyen: Ingeborg Nævdal Gundersen 11, Fredrikke Hylen 11, Emma Tallaksen 9, Maja Osmundsvåg 5, Julie Lois Bjørnhaug 4, Kari Kyrkjebø 2, Lana Lacken 2.

Bærum: Raziyah Farrington 26, Keelie Lamb 25, Julie McCarthy 19, Shiba Haji Ahmadi 14, Lea Heiene Tveteraas 5, Bodil Brokhaug 3, Camilla Gjerstad 2.