Ky Duling var vrien å stoppe for motstanderne i BLNO forrige sesong: Den 1,91 m lange centeren endte som ligaens MVP, toppscorer og beste rebounder. På bildet stenger Bærums Embla Bøckmann Øvstebø (til venstre) og Julie McCarthy veien for Duling, som nå skal være spillende trener i Tromsø Storm Ungdom. 

FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Ky Duling var vrien å stoppe for motstanderne i BLNO forrige sesong: Den 1,91 m lange centeren endte som ligaens MVP, toppscorer og beste rebounder. På bildet stenger Bærums Embla Bøckmann Øvstebø (til venstre) og Julie McCarthy veien for Duling, som nå skal være spillende trener i Tromsø Storm Ungdom. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

- Nå er vi virkelig på gang

Med Stefan Pettersson inn i trenerrollen har spesielt de yngre i Tromsø Storm Ungdom løftet seg de siste ukene, fastslår lagets kaptein, Oda Marie Austheim.

- Det har vært litt hell i uhell, nesten, for det er fantastisk å få inn en sånn ressurs, understreker eks-landslagsspilleren.

- De yngre i laget har hatt stor fremgang etter at Stefan kom, og det er lett å merke at han har erfaring med spillerutvikling. Nå er vi virkelig på gang og det er bare kjempeartig å være med, sier Austheim.

Kjetil Andresen har gått ut av trenerrollen, og klubben bestemte seg tidlig for å ha Kyasia Duling som spillende trener i 2020/21-sesongen.

25-åringen fra Ohio tok BLNO bokstavelig talt med storm forrige sesong. Den 191 cm lange centeren ble kåret til ligaens MVP, var toppscorer med 19,8 og beste returtager med 14,7 per kamp.

I tillegg trente hun U19-jentene og flere andre aldersbestemte lag i klubben.

 

U-landslagstrener, ligacoach og spillerutvikler

Men på grunn av koronasituasjonen er Duling fortsatt i California, og laget må regne med å starte sesongen uten sin store profil. Hun vil trolig ankomme Tromsø i løpet av oktober.

Da passet det godt at Stefan Pettersson hadde flyttet til byen.

Trener-CV-en hans er imponerende, her er et utvalg:

* Et 100-talls landskamper som trener for svenske U-landslag.

* Assistant coach for kvinnelandslaget.

* Head coach i ligaen for Telge Energi (kvinner), 08 Stockholm (menn) og Helsingborg (menn).

* 11 SM-gull på ungdomssiden i svensk basket.

* Rundt 40 spillere trent fram til regions- og ungdomslandslag.

* Personlig trener for toppspillere som Elin og Frida Eldebrink, Farhiya Abdi og Binta Drammeh.

 

U-lagstrener og lærer i Tromsø

Tromsø Storm ville ha Pettersson som BLNO-trener for herrelaget, men han valgte kombinasjonen ungdomstrener for U14, U15 og U16 gutter pluss lærer på basketlinja på Tromsdalen videregående skole.

Men da BLNO-jentene plutselig sto uten trener, hoppet han inn i rollen, for en måneds tid siden.

- Jeg syntes det var veldig kjedelig at de ikke hadde trener, så da var det selvfølgelig for meg å hjelpe til. Vi får se hva som skjer når amerikaneren (Duling) dukker opp, om jeg da trer tilbake og konsentrerer meg bare om de tre U-lagene. Men jeg hjelper gjerne til utover i sesongen, sier Stefan Pettersson.

- Det er først nå på slutten vi har begynt å kjøre «ordentlig». Jeg hadde ingen anelse om nivået, men syns de yngre er veldig gode. Det er mest guarder, men de kan spille og de er ambisiøse, fastslår den svenske treneren.

 

- Satsing rundt de yngre

- Vi har hatt store utskiftninger de siste årene, og det vi ser nå er en mer tydelig definert satsing rundt de yngre. På mange måter har vi startet litt på nytt, sier Oda Marie Austheim.

- Det ble en lang pause i vår og sommer og vi kom ikke godt i gang. Men nå har vi starta motoren igjen og har hatt full fremgang etter at Stefan kom inn, understreker 36-åringen.

Den 1,80 m høye forwarden vil ruve sammen med Ky Duling i feltet, mens det er mer kamp om startplassene i guardrollene, mellom flere unge spillere. Embla Fuhr (20) ser ut som et førstevalg som point guard, Vilde Havnes (16) går inn som 2-er og duoen Ingeborg Gruber (16) og Ragnhild Lundegaard (17) kniver om den siste plassen i femmeren.

 

Japansk pointguard

Tromsø Storm Ungdom har også fått en ny pointguard, japanske Maki Kubota som kommer fra basketspill på universitetet i Edinburgh.

- Hun er en spennende spiller, men doktorgradsstipendiat og litt usikker på bortekamper. Men hun er artig å spille med og har tilført oss mye med sin gode spilleforståelse, sier Tromsø-kapteinen.

Laget har ikke satt seg noe spesielt mål for 2020/21-sesongen.

- Vi får ha fokus på det vi kan påvirke og lykkes med uavhengig av resultatet. Jeg tror vi vil trenge perioden fram til jul før vi får satt laget, men at vi kan bli sterkere og sette oss nye mål underveis, presiserer Oda Austheim.

 

TROMSØ STORM UNGDOM

Trenere: Stefan Pettersson (ny) og Kyasia Duling, spillende trener.

Spillere INN: Maki Kubota (City of Edinburgh Basketball Club).

Spillere UT: Isabel Iversen (studier), Vilde Sjåvik (skole). Faatimah Amen-Ra A og Micol Torresani forlot Tromsø etter første seriehalvdel i fjor.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

Oda Austheim, Kyasia Duling, Embla Pauline Fuhr, Ingeborg Gruber, Eline W. Gustavsen, Kjerstin Havnes, Vilde Havnes, Ingrid Karlsen, Nora Karlsen, Maki Kubota, Ragnhild Lundesgaard, Ingrid Sand, Hannah Ørjansdatter Wasmuth. Flere juniorer fra egen klubb trener med BLNO-laget og vil kunne være aktuelle for spill i løpet av sesongen.

Sannsynlig starting-5: Fuhr, V. Havnes, Gruber (Lundesgaard), Austheim, Duling.

Åpningskamp: Tromsø Storm Ungdom – Ullern, Tromsøhallen søndag 18. oktober kl. 13.30.