Frida Drivenes slapp til i seks av åtte ligakamper for Bergen Elite forrige sesong, med 11 minutter i snitt per kamp. Nå får 18-åringen som har bakgrunn fra U16-landslaget startplass som pointguard i den nye sesongen. På bildet driver hun mot Eirin Vreim Holm, bak ser vi Julie McCarthy.
FOTO: ERIK BERGLUND
Frida Drivenes slapp til i seks av åtte ligakamper for Bergen Elite forrige sesong, med 11 minutter i snitt per kamp. Nå får 18-åringen som har bakgrunn fra U16-landslaget startplass som pointguard i den nye sesongen. På bildet driver hun mot Eirin Vreim Holm, bak ser vi Julie McCarthy. FOTO: ERIK BERGLUND

- Må etablere oss på nytt

«Ettervirkningen en av en pandemi», kaller Geir Bangstad spillerfrafallet i Bergen Elite. – Da sesongen i fjor ble avbrutt, gikk luften litt ut av ballongen, fastslår han. Nesten hele laget hans forsvant, de fleste til studier.

- Vi er veldig små, veldig få, veldig unge og veldig urutinerte, erkjenner trener Bangstad foran sesongen i Firi-ligaen.

- Vi må etablere oss på nytt og trenger tid. Det positive er at vi selv med full utskiftning klarer å stille et lag som har satser og som ønsker å bli bedre.

Rikke Sjumarken som blir 23 år i oktober, er kaptein og den eneste over junioralder. 18-åringene Frida Drivenes og Hanna Nordtveit Sand er også igjen fra de 14 som spilte liga for Bergen Elite i fjor.

Totalt er 11 av 14 borte når sesongen starter.

Tuva Andersen, Sofie Paulsen, Sigrid Hardie, Kaia Brendesæter, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff og søstrene Ingrid og Kristin Skåtun Hannestad har båret laget de siste sesongene, men er alle ute.

Noen av dem KAN komme tilbake i de mørkeblå drakten i løpet av sesongen.

 

Bare én spiller igjen

Bergen Elite endte på 4.- plass bak Ulriken, Ullern og Bærum i den amputerte fjorårssesongen, etter fire seire og fire tap.

Geir Bangstads jenter vant de to første bortekampene mot Høybråten 67-56 og Asker 64-58, men når de to samme lagene er motstandere i seriestarten neste helg, er bare Rikke Sjumarken igjen av bergensernes poengscorere i de to kampene.

De to øvrige seirene kom mot Høybråten hjemme (86-32) og Tromsø Storm Ungdom borte (74-56).

 

Ingen kamper i 2021

Tromsø-kampen var 13. desember og ble Bergen Elites siste for sesongen. Som eneste lag i ligaen hadde de spillefri de tre første helgene i 2021 – og så ble norsk idrett og BLNO stengt, 20. januar.

- Vi opplever ettervirkningen av en pandemi i den forstand at vi holdt sammen i pandemien, men da sesongen ble avbrutt, gikk luften litt ut av ballongen, forklarer Bangstad.

- Da vi endelig skulle spille og kampen ble avlyst to dager før, gikk det veldig ut over motivasjonen for laget. Vi er i en situasjon der mange av spillerne er i studier, noen i tunge studier som medisin og psykologi som krever mye lesing og arbeid. Vi støtter at spillerne våre prioriterer det, men nå fikk vi et kunstig tidlig generasjonsskifte som ikke ville vært der med vanlig progresjon, uten korona. Den ville ikke kommet så brått på og fått oss inn i en stor utskiftningsfase, fastslår Bergen Elite-treneren.

 

- Steg tilbake

- Det er selvfølgelig ganske brutalt med så mange som var toneangivende i laget vekk. Det positive er at vi har fått etablert en type spillestil som gjør at vi ikke må starte helt på nytt igjen. Men det er ikke tvil om at vi tar et steg tilbake sportslig sett, understreker Bangstad.

Av de ni spillerne som er aktuelle for seriestarten er Rikke Sjumarken 22 år og Emma Thowsen Harloff  er eldst av de øvrige, hun fyller 19 i november.

Harloff mistet hele forrige sesong, men er endelig i gang igjen etter kneoperasjon og opptrening. Hun blir viktig i et lag som ellers består av lovende jenter fra Hops 03-, 04- og 05-årganger.

 

Alle er fra Hop

Bergen Elite-konseptet tilsier at samarbeidsklubbene skal bringe spillere opp til elitelaget. Inntil nå er alle rekruttert i Hop. Ingen er kommet opp fra Loddefjord, Sandviken eller Tertnes.

- Det begynner å skje noe der, men det vil ta noen år. Loddefjord har yngre lag og veldig god rekruttering. Det jobbes med et konkret jenteprosjekt i klubbene. Men inntil videre er alle fra Hop. Noen har kommet av seg sjøl, som Rikke fra Ytrebygda, alle de andre på laget vi har nå er fra Hop. Hvis noen ønsker å spille for oss, må de gjerne komme – som Hedwig (Follestad Johansen) og Annabel (Wendel) gjorde i fjor. Men vi går ikke ut og rekrutterer spillere fra andre klubber, presiserer Bangstad.

 

- Åpne plasser

Tuva Andersen, Kristin Skåtun Hannestad og Sigrid Hardie er alle i Bergen Elites tropp på 12 spillere til Firi-ligaen. Andersen og eldstesøster Hannestad er i Bergen og kan være aktuelle for spill utover i sesongen, Sigrid Hardie skal til Hawaii denne måneden og skrive masteroppgave – og det er uvisst når den storscorende guarden vender tilbake.

- Det er ikke sånn at de har kniven på strupen, vi har åpne plasser til dem. Men det er viktig at de andre så godt som mulig fyller tomrommet. Vi vil nok få en dupp nå, før de nye spillerne kan tilpasse seg nivået og intensiteten.

- Men det kan nok hende vi har litt forskjellige lag som starter og slutter sesongen, sier Bergen Elite-treneren.

 

BERGEN ELITE

Trener: Geir Bangstad.

Spillere INN: Ane Schanke-Næss, Sunniva Vik Pettersen, Maren Eskeland Schutz og Christina Brevig Ørner (alle fra Hop), Emma Thowsen Harloff tilbake etter langtidsskade.

Spillere UT: Sofie Paulsen (studier i Ålesund), Ingrid Skåtun Hannestad, Kaia Brendesæter, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff og Hedwig Follestad Johansen prioriterer studier, Mia Andersen, Karoline Søvik Killingrød, Annabel Wendel.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

Tuva Andersen, Frida Drivenes, Kristin Skåtun Hannestad, Sigrid Hardie, Emma Thowsen Harloff, Anne Charlotte Horn, Sunniva Vik Pettersen, Hanna Nordtveit Sand, Ane Schanke-Næss, Maren Eskeland Schutz, Rikke Sjumarken, Christina Brevig Ørner.

Sannsynlig starting-5: Drivenes, Harloff, Schutz (Pettersen), Sand, Sjumarken.

Åpningskamp: Asker Aliens – Bergen Elite, Vollenhallen lørdag 9. oktober kl. 14.30.