Émilie Gomis viste eleganse, teknikk og blikk og sto for 13 poeng på sine 19 første minutter for Bærum Basket. Her legger 37-åringen en venstrehånds layup over Selma Freng Sørensen. Til høyre i bildet er Olivia Priestley.
FOTO: ERIK BERGLUND
Émilie Gomis viste eleganse, teknikk og blikk og sto for 13 poeng på sine 19 første minutter for Bærum Basket. Her legger 37-åringen en venstrehånds layup over Selma Freng Sørensen. Til høyre i bildet er Olivia Priestley. FOTO: ERIK BERGLUND

- Glad for å være med igjen

Med OL-finalisten og europamesteren Émilie Gomis inn som tredje utlending ser Bærum utvilsomt ut som en gullkandidat. Men før neste søndags toppkamp mot Ulriken Eagles har laget også fått en stor bekymring: Julie McCarthys kneskade etter fall på sykkel.

Bærum – Ullern 76-62

Ulriken Eagles – Bergen Elite 96-61

- Det var hardt, for jeg har ikke spilt kamp siden mars og har ikke god nok kondisjon ennå, sa Gomis etter å ha fått 19 minutter mot Ullern i BLNO-debuten i Nadderudhallen.

- For meg var det bra å få tempo og trening før neste kamp, være i kollektivet og finne min plass på laget og gi mitt bidrag. Det viktigste var at vi vant, men jeg er bare glad for å være med igjen i konkurranse – være på et lag igjen, jeg har savnet det. Jeg må lære hvordan ligaen her er, dommerne, hvordan de tenker og spiller her – alt er nytt for meg. Nå ser jeg fram mot neste kamp og skal jobbe godt på treningene denne uka for å være klar. Jeg vet det er et veldig godt lag vi møter og at vi må gi vårt beste, fastslo 37-åringen.

 

OL-sølv, EM-gull og proffspill

Émilie Gomis var i startfemmeren for Frankrike i OL-finalen mot USA i London 2012, er europamester fra 2009 og har 194 landskamper. Hun er utvilsomt den mest meritterte spilleren i norsk basket noensinne, med mange år bak seg i franske topplag og i tillegg i WNBA for New York Liberty, i Napoli og i tyrkiske Fenerbahce.

Den 1,80 m høye guarden er ikke noen import Bærum har hentet inn, hun er kommet til bygda og Lommedalen på grunn av kjærligheten. Men Gomis spilte så sent som i fjor på det franske militærlandslaget som fikk fjerdeplass i VM, og har holdt seg i god form.

Mot Ullern viste den franske nykommeren med rutine, teknikk, blikk og fysikk at hun kommer til å bli en viktig tilvekst for Bærum i 2020/21-sesongen. Hun la inn 13 poeng og hentet ned 8 returer på sine 19 miunutter.

- Émilie er veldig fysisk til stede, men trenger å komme inn i laget og i form. Hun har bare hatt tre-fire treninger med oss, men hun viser jo en veldig ro og erfaring på å se ting rundt seg på banen, presiserer Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

Med Gomis i tillegg til lagets nye importduo, amerikanske Alison Lewis og kanadiske Bobbi-Jo Colburn, har Bærum et lag med alle muligheter til å vinne NM-gull i april.

Samtidig er Tiril Hjelde og nå også Josefin Winther tilbake i laget og gir benken enda mer dybde.

 

McCarthy kan miste toppkampen

Men før kampen mot Ulriken Eagles neste søndag har Bærum også fått en bekymring. Julie McCarthy fulgte kampen mot Ullern fra sidelinja – og risikerer å miste toppkampen.

Den 1,87 m lange centeren skadet høyrekneet da hun falt på sykkel tidligere denne uka.

- Det var glatt, og jeg syklet jo for å unngå å reise kollektivt nå. Men jeg anbefaler alle å holde seg til basket, sier 27-åringen med et smil.

Hun håper ennå å kunne spille søndagens kamp mot Ulriken.

- Det er planen, men akkurat nå er det ikke sikkert det går. Jeg skal til MR-undersøkelse i morgen og satser på at ingenting er røket.

 

Fra 23 til 9 poeng

Bærum slo Ullern 89-53 i lagenes første møte i Ullern flerbrukshall for tre uker siden da Julie McCarthy hadde 24 poeng og 21 returer. Ullern bød på langt bedre motstand søndag, men anført av trioen Lewis, Colborn og Gomis dro hjemmelaget fra til 47-31 ved pause, 64-44 etter tre perioder og var oppe i 23 poengs ledelse (70-47) tidlig i den fjerde.

Men utover i kampen lot Bærum-coach Knutsen sine tre utenlandske scoringsledere stadig oftere hvile på benken, og da tok Ullern kraftig innpå, anført av Tori Solberg Halvorsen. Hjemmelagets ledelse skrumpet til 12 poeng (71-59) med 2:34 igjen, og da kom trioen inn igjen. Tori Solberg Halvorsen reduserte ytterligere med en 3-poenger (71-62) før Lewis og Colburn trygget seieren for de hvite og lyseblå.

 

Utvist etter fire minutter

Ullern fikk sin coach Fredrik Blomqvist utvist etter to tekniske feil allerede før det var spilt fem minutter, på stillingen 10-6 til Bærum.   

Fredrik Blomqvist utvist med to tekniske feil før det var spilt fem minutter. Da hadde begge lag allerede lagfeil, i en førsteperiode hvor det ble delt ut 17 feil – hvorav 10 til Ullern.

Cecilia Gnaly fikk tidlig to feil, og både hun og lagkaptein Selma Nybø Vangstein sto med fire feil etter halvspilt kamp.

Gnaly fikk sin femte feil allerede i tredjeperioden og Vangstein måtte ut midtveis i fjerde periode. Dermed fikk de bare henholdsvis 15 og 19 minutter på banen.

Hos Bærum spilte Colburn 30 minutter, mens Lewis hadde 22 og Gomis 19.

 

Allsidige Lewis

Tori Solberg Halvorsen var Ullerns ledende spiller, scoret 21 poeng og hadde også to 3-poengere. Selma Freng Sørensen gjorde også en god angrepskamp og noterte seg for 7 assists, flere av dem av det lekre slaget.

Alison Lewis tok mye ansvar og var kampens mest effektive spiller med 17 poeng, 13 returer, 5 assists og 4 steals – alt i løpet av 22 minutter. Bobbi-Jo Colburn ble toppscorer med 21 etter sterke driver og god skyting.

Men Bærum hadde ingen spesielt god kamp, og endte på 19 turnovers (Ullern hadde 29) og bare 19 prosent treff på trepoengsskuddene – 4 av 21. Hjemmelaget vant returstatistikken 40-32, selv uten McCarthy.

 

- Ekstremt lurvete             

- Kanskje den svakeste kampen vi har hatt denne sesongen. Ekstremt lurvete hele veien, mente en kritisk coach, Ola Gravem Knutsen.

- Det blir altfor mye til at folk skal gjøre ting på egen hånd. De få gangene vi lar ballen gå, kommer enkelte scoringer. De gangene folk skal skape sine egne muligheter, stopper ting opp. Vi roter oss inn i et Ullern-forsvar som har pakket seg inn i feltet. Men vi har fått inn nye spillere i Émilie og Josefin og samhandlingene våre er gjennomgående for dårlige, mente Knutsen.

 

Stenersen tilbake i januar?

Bærum mangler også Mia Stenersen, som etter en god start på sesongen har måttet ta en pause.

- På grunn av den «røde» situasjonen som er i Oslo nå, hun jobber som psykolog og har en familiesituasjon som tilsier at når trykket er så stort som nå, må hun begrense sine kontakter. Og da er basketball det minst viktige. Men når dette roer seg ned, er hun forhåpentlig tilbake etter nyttår, fortalte Bærum-treneren.

 

Poengscorere:

Bærum: Bobbi-Jo Colburn 21, Alison Lewis 17, Émilie Gomis 13, Cecilia Riise 8, Shiba Haji Ahmadi 6, Embla Bøckmann Øvstebø 5, Eirin Vreim Holm 4, Malena Waage Thomsen 2.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 21, Felicia Dyngeland-Sundén 9, Olivia Priestley 7, Malin Schneidt 6, Selma Freng Sørensen 6, Selma Nybø Vangstein 6, Cecilia Gnaly 4, Elin Kjølseth 3.

 

Ulriken i scoringsform før toppkampen

Ulriken Eagles tok sin sjuende strake seier, og etter 94-53 over Bergen Elite på bortebane for tre uker siden, ble det 96-61 i byoppgjøret i Frøya Arena søndag.

Karyn Sanford sørget egenhendig for en 8-0-start med blant annet sine to første av fire 3-poengere i kampen (4 av 9), men Bergen Elite holdt avstanden ut perioden (18-10). Så skrudde hjemmelaget opp tempoet og vant den andre perioden 30-12 og den tredje 28-18, før coach DuRell Sanford valgte å hvile de beste mer spesielt i fjerdeperioden – som Bergen vant 21-20.

Synne Jacobsen var kampens mest effektive spiller: På 22 minutter noterte 17-åringen seg for 17 poeng etter 7/10-skyting (pluss 3 av 4 fra straffelinja), 5 returer, 4 assists, 4 blokker og 3 steals.

Karyn Sanford ble toppscorer med 20 poeng, Fatima Mohammad imponerte med 3 av 3 på trepoengere i tillegg til 6 returer og 5 assists og Maren Austgulen hadde 8 returer.

Tuva Andersen satte fire treere (4 av 11) for Bergen Elite og ble lagets mestscorende med 16 poeng, mens Sofie Paulsen hadde 15 poeng, 6 assists og 4 steals.

Bergen Elite hadde også Kaia Brendesæter med igjen etter nesebrudd, og guarden noterte seg for 9 poeng etter 3 av 7 på trepoengere.

 

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Karyn Sanford 20, Synne Jacobsen 17, Fatima Mohammad 13, Vilde Tveito 13, Celine Klett 9, Hanne Nybø 9, Maren Austgulen 6, Sunniva Sørbye 5, Maya Carroll 2, Maria Hallingstad 2.

Bergen Elite: Tuva Andersen 16, Sofie Paulsen 15, Sigrid Hardie 11, Kaia Brendesæter 9, Mia Andersen 3, Ingrid Skåtun Hannestad 2, Kristin Skåtun Hannestad 2, Hanna Nordtveit Sand 2, Rikke Sjumarken 1.