Julie Skorpen river seg løs fra Cecilia Riise og setter fart mot Bærum-kurven. Askers pointguard scoret 11 av sine 14 poeng i fjerde periode, blant annet to 3-poengere som fikk hjemmelaget opp i 55-48 med 1:30 igjen av kampen. 
FOTO: ERIK BERGLUND
Julie Skorpen river seg løs fra Cecilia Riise og setter fart mot Bærum-kurven. Askers pointguard scoret 11 av sine 14 poeng i fjerde periode, blant annet to 3-poengere som fikk hjemmelaget opp i 55-48 med 1:30 igjen av kampen. FOTO: ERIK BERGLUND

- Dette har vi jobbet for lenge!

Med to straffer og to strake 3-poengere sørget Julie Skorpen for å gi Asker det avgjørende lille forspranget i sluttminuttene – etter at Alison Lewis nesten på egen hånd hadde holdt Bærum inne i kampen.

Asker Aliens – Bærum 59-53

Ullern – Ulriken Eagles 54-88

- Det var bare helt sinnssykt deilig å slå dem i dag! Dette har vi jobbet for lenge, sa Julie Skorpen da Asker-jentene kunne juble over en etterlengtet seier over naboklubben og favoritten Bærum.

Asker har ikke slått naboene siden 2018/19-sesongen da motstanderne het Sandvika. Da ble det Asker-seier i alle tre seriekampene, den siste med sifrene 48-42 i januar 2019. Men det ble 51-56 i NM-kvartfinalen samme sesong og så tre strake tap da Sandvika ble Bærum forrige sesong. Og ett til i denne sesongens første kamp, 48-71 i november.

- Kjempebra forsvar var nøkkelen til seier, og så har vi veldig gode returtakere. Vi har vært litt nede ganske lenge nå, så dette viser at all treningen vi har lagt bak oss faktisk hjelper, sa pointguarden som ble en matchvinner med sine treff de siste minuttene.

 

Lewis-show ikke nok

Alison Lewis var nærmest et angrep alene for Bærum i de to siste periodene. Amerikaneren scoret lagets 11 første poeng i tredje periode og førte an også i den fjerde. Lewis utlignet til 43-43 med en trepoenger og til 46-46 med en lang 2-poenger, men da slo Julie Skorpen til.

Askers pointguard ble feilet og satte begge straffene før hun la en trepoenger til 51-46. Lewis reduserte igjen for Bærum, før Julie traff en ny treer og fikk en «and one»-straffe som hun også la i kurven: 55-48 med bare 1:30 igjen av kampen.

Bærum kom ned i 4 poeng (55-51), men da trygget Julie Wilborn hjemmelagets seier med 57-51 etter at de gulkledde hadde spilt seg gjennom Bærum-presset.

 

- Hatt mye stang-ut

- Jeg føler vi har hatt mye stang-ut og tapt en del kamper der vi burde ha prestert bedre, for eksempel mot Ullern, sa Asker-coach Jan Henrik Nyegaarden.

- Vi har ikke vunnet andre kamper enn dem vi absolutt burde vinne, men seieren i dag var noe annet, noe vi jobbet hardt for å få og som var viktig. Samtidig var det ikke noen maks-kamp, så jeg syns fremdeles vi har mye å gå på. Det har selvfølgelig Bærum også, når de får med alle, og på papiret er de et bedre lag enn oss. Men det var jevnt ut i fjerde periode i den første kampen denne sesongen også, minner Nyegaarden om.

Hjemmelaget vant returstatistikken 48-42 etter 12 returer fra Siri Granheim, 8 fra Kristine Nyegaarden og 7 fra Ingrid Selvik og Julie Wilborn, mens Alison Lewis plukket ned 11 for Bærum, Josefin Winther 8 og Eirin Vreim Holm 7.

Ingen av lagene traff spesielt godt før Julie Skorpen slo til i fjerdeperioden, og Bærums 3-poengsuttelling med 3 av 18 var skjebnesvanger i en jevn kamp.

 

Import-duoen: 41 av 53 poeng

Alison Lewis endte på 26 poeng, 11 returer, 4 steals og 2 blokker etter en formidabel kamp, mens Bobbi-Jo Colburn hadde 15 poeng, 5 returer og 5 assists, men bare traff 4 av 17 field goals. De to importene sto for 41 av Bærums 53 poeng.

- Og det gjør de selv om de får veldig mye oppmerksomhet, understreker Bærum-coach Ola Gravem Knutsen.

- Utfordringa vår er at resten av laget treffer 4 av 28. Vi trenger produksjon fra flere, fastslår han.

 

- Andre uke av pre-season

Bærum har ikke spilt kamp siden hjemmetapet mot Ulriken Eagles (78-95) 13. desember, og har hatt en vanskelig julepause med fire spillere koronasmittet og karantene for hele laget.

I tillegg er Julie McCarthy ute med kneskade, mens Émilie Gomis har vært hjemme i Frankrike og er i ti dagers karantene. Mia Stenersen har ikke spilt siden november, for å begrense sine korona-kontakter.

- Det har ikke bare vært en måned uten kamper, men en måned preget av lite trening og få spillere på de treningene som har vært. Både på grunn av skader, koronaen og diverse andre fravær, poengterer Knutsen.

- Jeg føler det som vi er i andre uke av pre-season, og vi samhandler ikke som noe lag ute på banen. Sånn er det med mange andre lag også, og vi må selvfølgelig spille med dem vi har tilgjengelig. Men vi mangler inside-styrke både offensivt og defensivt, det blir store hull og det er ikke bare å putte inn guarder i de posisjonene og tro at de skal gjøre oppgaven like bra.

- Samtidig kjemper vi jevnt hele veien i dag, men Asker får det lille rykket og har to inside-spillere (Siri Granheim og Ingrid Selvik) som tar mye plass og gjør jobben offensivt og defensivt. Så har det også hjulpet dem veldig å få inn Julie Wilborn med de ferdighetene hun har, presiserte Bærum-treneren.

 

- I bra fysisk form

Bobbi-Jo Colburn hadde 30 poeng mot Bærum i november, og det var den kanadiske guarden Asker konsentrerte seg mest om i praten før kampen.

- Bærum har et par spillere som nærmest kan slå oss alene, og vi tenkte mest på Bobbi-Jo tidlig i kampen. Så ble det i stedet Alison Lewis, men jeg syns likevel vi både individuelt og i hjelpeforsvaret klarte oss bra. Vi hadde både viljen og så faktisk ut til å være i bra fysisk form, mente Jan Henrik Nyegaarden.

 

Wilborn med videre?

Julie Wilborn reiser tilbake til Trondheim og studiene der søndag, men Asker håper å få henne med til viktige kamper utover vinteren – og i NM-sluttspillet.

- Det er en viss fare for at hun blir borte en stund, men hvis hun for eksempel kan bli med til Bergen-helgen vår (13.- 14. februar), ville det være veldig bra, sa Asker-coachen.

Julie McCarthy har en skade i høyre kne, og den 1,89 m lange centeren er sårt savnet i Bærum-laget.

- Jeg trener meg opp og satser på å være tilbake i februar, fortalte 27-åringen.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Siri Granheim 14, Julie Skorpen 14, Julie Wilborn 14, Ingrid Selvik 6, Kristine Nyegaarden 5, Pernille Mellem 4, Karianne Øysted Sørbye 2.

Bærum: Alison Lewis 26, Bobbi-Jo Colburn 15, Tiril Rokne Hjelde 5, Shiba Haji Ahmadi 3, Eirin Vreim Holm 2, Cecilia Riise 1, Josefin Winther 1.

 

 

10 av 10 for Ulriken Eagles

Ullern åpnet friskt og optimistisk og ga serieleder Ulriken Eagles tøff kamp i en og en halv periode. Hjemmelaget ledet 18-17 etter første periode og var foran med 26-23 etter en trepoenger av Olivia Priestley midtveis i andre. Men etter at Selma Freng Sørensen hadde gitt de hvitkledde 30-29, giret Ulriken opp noen hakk – og sa farvel.

De siste fem minuttene før pause vant gjestene 16-5.

Ullern hadde fortsatt en viss kontakt med 34-45 etter halvspilt kamp, men med 23-8 i tredje og 20-12 i fjerde periode dro Ulriken fra til 34 poengs seier, 88-54. Laget står nå med 10-0 i seire og tap og har et solid grep om førsteplassen som betyr seriemesterskap – spesielt etter Bærums tap for Asker Aliens.

For Ullern var det uansett klar forbedring både spillemessig og poengmessig fra første kamp i november, da bergenserne vant 94-46.

Den tredje kampen mellom lagene spilles i Bergen lørdag 6. februar.

16-årige Celine Klett var Ulrikens mest effektive spiller i kampen: Toppscorer med 18 poeng etter 6/10 på 2-poengere og 2/4 på treere, pluss 4 returer, 4 steals, 2 assists og 2 blokker var solide tall i løpet av 2 minutter.

Tori Solberg Halvorsen hadde 11 poeng og 13 returer for Ullern, mens Felicia Dyngeland-Sundén (17) hadde 10 poeng og Selma Freng Sørensen (18) markerte seg med 7 assists.

Ulriken hadde uvanlig 3-poengsskyting med 6 av 27 (22 prosent), men Ullern traff bare 2 av 11. Derimot var prosenten på 2-poengsskudd 65-38 i Ulrikens favør, etter at gjestene fikk mange layups, blant annet som følge av 19 steals. Ullern begynte bra, men måtte til slutt opp i 30 turnovers.

 

Poengscorere:

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 11, Felicia Dyngeland-Sundén 10, Malin Schneidt 8, Olivia Priestley 7, Selma Freng Sørensen 5, Selma Nybø Vangstein 5, Elin Kjølseth 4, Nora Røbech Berthelsen 2, Camilla Wold Wægger 2.

Ulriken Eagles: Celine Klett 18, Stine Hoff Austgulen 16, Fatima Mohammad 14, Karyn Sanford 11, Maren Hoff Austgulen 9, Vilde Tveito 8, Hanne Nybø 6, Synne Jacobsen 4, Maya Carroll 2.