NBBF BLNO Tori S Halvorsen Ullern-Bærum.jpg

Hvordan kan vi bli bedre? Intervju med Tori Halvorsen

Intervju med Tori Halvorsen

Nå som det igjen er utsatt kamper og treninger for mange ønsker vi i Region Øst å bidra der vi kan. Vi skal fremover publisere noen artikler som kan spre glede og inspirasjon til klubber, spillere og trenere slik at vi kommer sterkere tilbake med mer pågangsmot og iver for å rekruttere, beholde og utvikle de spillene vi har, for å bidra til at norsk basketball blir enda bedre.

 

 

Intervju med Tori Halvorsen

BLNO spiller for Ullern

 

Hva er det beste med basketball?
Det aller beste er at det er morsomt! Jeg liker å være del av et lag, både sosialt og når man konkurrerer. Laget mitt gir meg masse energi og glede i hverdagen, i tillegg til at det selvsagt er gøy når vi presterer bra i kamper. En annen ting som er positivt med basket er at man kan ha en ordentlig god trening med alt fra én til femten personer.

 

Hva bør en trener tenke på når han/hun trener et jentelag i:

Barneskolen (2-7.trinn)
Fokus på å gjøre det morsomt med basket og involvere alle spillerne, både på trening og i kamp. For de yngste/helt nybegynnere bør man ha relativt høy terskel for å stoppe spill/driller med spillsituasjoner for å pirke på tekniske ferdigheten (f.eks. skritt/tråkke på linja etc.), og heller jobbe med å lære inn solide grunnferdigheter utenom spillsituasjoner (på en morsom måte).

Spesielt for de helt yngste tror jeg det er viktig å finne en god balanse mellom spill/konkurranser og utvikling av ferdigheter, siden barna etter min erfaring helst vil spille eller ha skytekonkurranser hele tiden. Viktig å la de gjøre mye av det de selv syns er mest moro, samtidig som man må finne måter å motivere til å lære grunnferdigheter. Mestringsfølelse for alle er en nøkkel! 

 

Ungdomsskolen (8-10.trinn)
Fortsatt viktig å ha det morsomt på trening for å beholde jenter i sporten, men jeg tror mye kan være morsomt når man opplever mestring. Dersom noen har ambisjoner om juniorlandslag eller lignende må man begynne å stille krav til spillerne, både i kvalitet og kvantitet på trening. Det er likevel veldig viktig at kravene er tilpasset hvert enkelt lag og utøver, så ikke de blir så strenge at spillere som egentlig vil fortsette å spille mister motivasjonen.

Viktig at alle spillerne føler at de blir sett og akseptert, og får utfordringer på det nivået de er på. Det er på mange lag et stort sprik i ferdigheter, og det er viktig at de beste får utfordret seg, samtidig som det skal være givende å spille uten de store ambisjonene. Mengden trening og kriterier på trening må vurderes ut ifra ambisjonene til laget og hver enkelt spiller. 

Tekniske ferdigheter er viktig, men det må også jobbes med å utvikle de taktiske ferdighetene. Spesielt spillere som ønsker å satse må begynne å få et bevisst forhold til hvorfor de gjør de tingene de gjør på banen, samtidig som det faktisk er en veldig morsom del av basket. Bevissthet rundt taktiske aspekter har for meg gjort basket enda morsommere. 

 

Videregående skole
På videregående så vet de fleste om de ønsker å bli gode eller om de spiller fordi det er gøy, og det er viktig at treneren vet hva slags spillere man har. Som alltid er det viktig at alle spillerne føler de blir sett, og får utfordringer på sitt nivå. For meg er mestringsfølelse den kanskje største motivasjonen til å trene (kombinert med naturlig konkurranseinstinkt), og jeg tror selv spillere som spiller fordi det er en morsom treningsform ønsker å bli utfordret og utvikle seg. Jeg har i alle fall satt aller mest pris på de trenerne som har pushet meg litt mer enn jeg trodde jeg var komfortabel med, fordi det har gjort at jeg har bidratt til en ekstremt givende utvikling og måloppnåelse.

Samtidig må trenere som utfordrer spillerne sine være flinke til å kommunisere ting spillerne er gode på, være tydelige på at de pusher fordi de ser potensiale og utvikling, og hjelpe spillerne til å se at de utvikler seg. Det er fullt mulig å ha det morsomt samtidig som man er litt utenfor komfort-sonen sin! Videreutvikling av tekniske, fysiske og taktiske grunnferdigheter er viktig, det samme er øvelse i å lese spillesituasjoner både i angrep og forsvar. 

Selv om det ikke er tid til å drive med mye fysisk trening i de fleste lag (og jeg mener at det er dumt å bruke de få timene i uka man får på en basketbane på å trene fysisk uten ball), så er det viktig at spillerne får vite om viktigheten av god fysisk trening, og lære noe de kan bruke på egenhånd, eventuelt ha samlede økter utenom oppsatt treningstid i hall. Om mulig bør man få inn en kvalifisert person (fysio, elitespiller, personlig trener e.l.) til å vise og forklare øvelser innen styrketrening, kondisjonstrening relatert til basket og forklare hvordan god grunnform bidrar til å unngå skader og er helt nødvendig for å kunne spille på høyt nivå over lengre tid. 

 

Senior
Her er det veldig avhengig av ambisjoner. For et lag i eliteserien vil det være helt andre kriterier enn for et lag med spillere som bruker basket som morsom treningsform og spiller kamper i en lavere divisjon fordi det er gøy. Stikkord er som alltid mestringsfølelse og utfordringer på det nivået hver enkelt spiller befinner seg, og treninger tilpasset ambisjonene til laget. 

 

Hvordan skal vi rekruttere flere jenter primært på barneskolen?
Gjøre idretten mer synlig og lett tilgjengelig. Jeg tror skolebasket i ulike former er et godt tiltak. Basket er en liten idrett i Norge, og det er dessverre mange gymlærere som ikke har de beste ferdighetene og kunnskapene selv. Det er viktig å få lært bort idretten vår fra noen som kan den! Da må vi enten få basketspillere/-trenere til å bidra, eller prøve å gi gymlærere litt mer/bedre opplæring rundt basket, kanskje i regi av regionene?

Også er det utrolig viktig at spillere som tar kontakt med en trener/klubb blir tatt godt i mot! Både ved første forespørsel og om de kommer på en trening eller to for å teste. Da må vi gjøre alt vi kan for at spilleren skal gå hjem og glede seg til neste trening! Det handler minst like mye om å legge til rette for det sosiale som det baskettekniske de første treningene. 

 

Hvordan skal vi rekruttere flere jenter i basketball generelt?
Jeg tror det er vanskeligere jo eldre de er, både fordi de fleste allerede har aktiviteter de driver med og fordi de gjerne vil drive med de aktivitetene som vennene allerede driver med. Men tilgjengelighet og synlighet skader jo aldri! Jeg begynte på basket når jeg var 12 år etter at pappa hadde sett et oppslag et eller annet sted i nærmiljøet om treninger for jenter på min alder, og han tenkte at det kunne vært morsomt for meg som var så høy. 

 

Hvordan kan vi hindre frafallet blant jenter? Hva kan vi gjøre annerledes for at flere jenter skal fortsette med basketball?
Gode og engasjerte trenere med gode basketkunnskaper som bruker tid på å legge til rette for gode treninger og utvikling for alle spillerne sine, og som selv har det gøy og trives med rollen som trener. Spillere merker veldig godt forskjell på en trener som bryr seg og trives og en trener som er der fordi "ingen andre kunne ta det i dag". Det sosiale aspektet i basketball er kjempeviktig, og det må legges til rette for at alle spillere trives i gruppa og gjør morsomme ting sammen - gjerne basketrelatert (turneringer, treningsleir, se på BLNO-kamper), men også andre aktiviteter som gjør at det er gøy å være en del av laget. 

 

Hvordan kan vi hindre frafallet blant jenter? Hva kan vi gjøre annerledes for at flere jenter skal fortsette med basketball?

Er frafallet er problem eller er det rekrutteringen..

 

 

 

Andre intervjuer verdt å lese er:

Hvordan kan vi bli bedre - med Høybråtens BLNO lag og Sigrid Male Davidsen

Hvordan kan vi bli bedre - med Hedwig Follestad Johansen

Hvordan kan vi bli bedre - med Shiba Haji Ahmadi

 

EasyBasket Trener del 1 - Shiba Haji Ahmadi

EasyBasket Trener del 2 - Niclas Ellingsen

EasyBasket Trener del 3 - Ragnhild Riis

EasyBasket Trener del 4 - Bjørnar HolsætherTrenerrollen del 1 - Josephine Traberg

Trenerrollen del 2 - Ole Andreas Teigen

 

Jenter i Basketball del 1 - Nina Østengen og Rune Andersen

Jenter i Basketball del 2 - Christian Deisz

Jenter i Basketball del 3 - Niels Mathiessen

 

Treningstips og video

Den Lille Trenerhelgen 2020