Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / - To damer som virkelig har stått på
Amanda Spry Hansen (til venstre) og Wenche Georgsen dro rett på trening i Seljestadhallen etter at de fikk vite at de er tildelt NBBFs hederpris for 2020.
FOTO: PRIVAT
Amanda Spry Hansen (til venstre) og Wenche Georgsen dro rett på trening i Seljestadhallen etter at de fikk vite at de er tildelt NBBFs hederpris for 2020. FOTO: PRIVAT

- To damer som virkelig har stått på

De er overalt i Griffen Basketballklubb, og NBBFs trenerpris-jury klarte ikke å skille dem: Amanda Spry Hansen og Wenche Georgsen er vinnere av Hedersprisen for 2020.

«Vi er nødt til å ha inn flere folk! Wenche og Amanda kan ikke gjøre alt selv om de prøver så godt de kan», var meldingen på Griffen BBKs nettside for noen år siden.

Etter konkursene til Harstad Vikings og Harstad Basket måtte en ny klubb stables på beina i byen. Griffen ble stiftet i 2010 og var Norges 29. største basketballklubb i 2019 med 171 medlemmer.

Torsdag fikk ildsjelene Amanda Spry Hansen og Wenche Georgsen melding fra Basketballforbund om at de er vinnere av Hedersprisen. De «feiret» nyheten med nok en trening i Seljestadhallen i går kveld.

- Helt uventet – og en ære, understreker Amanda.

- Overraskende og veldig hyggelig, samtykker Wenche.

- Det er så mange flinke trenere rundt omkring, men samtidig føler jeg at mange ser og setter pris på den jobben vi gjør. Vi jobber langsiktig i Griffen og måtte bygge klubben fra «scratch» for ti år siden, forteller 55-årige Spry Hansen.

 

Engelsk landslagsspiller

Den 1,88 m lange forwarden har over 50 landskamper for England. Hun spilte for Crystal Palace i London, men kom fra Division 1-college i San Diego til Harstad i 1988. Senere var hun også i Tromsø, tilbake i Harstad og så i Gimle frem til 2002. I Bergen var hun også med på fire av klubbens NM-titler.

- Vi får god støtte av tidligere herre- og damespillere som kommer tilbake til byen og bidrar i Griffen. Det har gitt oss et løft og gir Wenche og meg god hjelp til å drive arbeidet videre. All ære også til Finstad-familien som har hatt styre og stell i klubben i så mange år, sier «Mandy».

 

- Har betydd mye for klubben

Svein Kjetil Finstad er styreleder og sønnene Adam (29) og Aron (22) har vært sentrale i klubben i mange år. Sammen med tidligere Vikings-stjerne Jeff Rogers og Øystein Næss Alvestad ble de også norgesmestre i 3mot3-basket under NM-veka i Stavanger i 2019.

Aron Nielsen Finstad har også markert seg i Tromsø Storm de siste sesongene, som en av BLNOs fremste 3-poengseksperter.

- Vi er kjempeglade, og det er velfortjent tildeling, fastslår Svein Kjetil Finstad.

- Wenche og Amanda er ankeret vårt i hallen, i aktivitetene og seriespillet. Det er to damer som virkelig har stått på og betydd mye for klubbens utvikling.

- De er utrolig engasjerte og pliktoppfyllende, og har også vært flinke til å finne andre personer til å gå inn i styre og stell. Det er lettere å spørre en forelder om å hjelpe til i fotball, men basket har de ikke noen erfaring med. Der har Wenche og Amanda en fordel med sin bakgrunn, men samtidig er de gode til å ufarliggjøre det og få med folk, sier styrelederen.

 

«Gjør alt»

Juryen for NBBFs trenerpriser slår fast at Griffen-duoen bidrar regionalt som medlemmer i styret i Region Nord og som SPU-instruktører, og at de trener flere alderstrinn i Griffen Basket, både hver for seg og sammen.

«De gjør alt i klubben – er trenere og dommere, organiserer og arrangerer og er reiseledere. De gjør en stor jobb for rekrutteringen i Griffen og basket i nord», fastslår juryen.

 

Slo Høybråten i veteran-NM

Wenche Georgsen spilte for Harstad Basketballklubb i 1989/90 på lag med Amanda Spry Hansen, og begge var på Team Nord-laget som slo Høybråten (!) og vant veteran-NM i 2016.

46-åringen har trent lag i Griffen i seks år og er også nestleder i klubben.

- Wenche har bedt om å få avløsning og ikke klart å få plass til det vervet. Hun har holdt liv i det så godt det har latt seg gjøre og tatt utdanning, men hun ønsker å fokusere mer på dommer- og trener-biten, opplyser Svein Kjetil Finstad.

- Ja, jeg merker at det blir litt for mye, for jeg sitter i styret også i Region Nord, bekrefter hun.

 

Byserie og nytt jentelag

Basket har historie i Harstad og er en kjent idrett for mange, så mulighetene for rekruttering er gode.

- Nå det siste året har vi fått en byserie i Harstad, der de yngste har spilt mot hverandre. Neste uke starter vi med et jentelag i 3. klasse, forteller Wenche Georgsen.

Men utfordringene er mange: Miljøet på jentesiden er ikke så stort, så mange må trene med gutta og spille på mixed-lag.

 

- Må løfte blikket og se til Sverige

- Avstandene er store i nord, så vi mangler sårt kamptrening, understreker Amanda Spry Hansen.

- Innstranden i Bodø er kommet på banen nå, og vi har et godt samarbeid med Tromsø. Men lag som Bardu og Narvik er ikke der lenger, og vi må løfte blikket og se til Sverige for å kunne spille mot bedre motstandere, mener 55-åringen.

 

- Brenner for sporten

Amanda Spry Hansen har tvillingdøtrene Elizabeth og Victoria (’03-årgangen) på klubbens U19-lag, mens Wenche Georgsens datter Andrine Kvilstad er 05-spiller. Sønnen Georg Kvilstad er U19-spiller og har reist til Tromsø for å prøve seg i Storm.

«Mandy» startet som trener for yngre lag da hun kom til Harstad i 1988.

- Men om du er en god spiller, betyr det ikke at du også er en god trener. Så jeg har jobbet med å ta de kursene forbundet har hatt. Wenche og jeg er jo dommere også, og har vært på dommerkurs. For det er klart vi brenner for sporten. Vi ser hvor mye glede barna har og hvor inkluderende det er. Basket tar imot alle, understreker hun.

 

- Håper å bygge opp klubben

Svein Kjetil Finstad håper hedersprisvinnerne vil fortsette å bidra for Griffen også når barna reiser ut av Harstad.

- Signalene jeg har fått er at de ønsker å jobbe videre for klubben, sier han.

Det bekrefter Wenche Georgsen:

- Vi er her, vi. Vi er vant til å være i hallen og vet ikke hva annet vi skal finne på! Men vi håper mange andre tråkker til litt mer. Det virker som flere er klare for det nå, spesielt blant de unge, sier hun.

- Vi har fått gode støttespillere og håper å bygge opp klubben, samtykker Amanda Spry Hansen.