Oscar Hellebust finter seg fri og driver mellom Estlands Karl Ristna (til venstre) og Renee Rauste, på vei mot to av sine 26 poeng for Norge. Til venstre ser vi Ludvik Bergseng.
FOTO: ARILD SANDVEN
Oscar Hellebust finter seg fri og driver mellom Estlands Karl Ristna (til venstre) og Renee Rauste, på vei mot to av sine 26 poeng for Norge. Til venstre ser vi Ludvik Bergseng. FOTO: ARILD SANDVEN

Slo Estland og fullførte trippelen

Estland hentet inn Norges 13-poengsledelse og var foran med 62-60 før Oscar Hellebust sikret overtime med to straffetreff 9 sekunder før slutt. Så skjerpet de norske gutta seg, vant 66-64 og sikret 17.- plassen i B-EM i Sofia med den tredje seieren på rad.

Norge – Estland 66-64 (OT)

Samtidig ble Estland snytt for revansj etter at Norge vant 66-63 da lagene møttes i nordisk i Finland tidligere i sommer.

– Det ble litt lignende kampbilde som vi hadde i nordisk. Nå leder vi med 13 og så begynner det å regne treere fra Estland, sa Oscar Hellebust.

Lagkapteinen var klar på at Norge skulle «vinne resten» da de gikk ut av gruppespillet med fire tap, og i lørdagens avsluttende kamp kom den tredje strake seieren etter 71-55 over Irland og 66-62 over Slovakia de to foregående dagene.

 

Fire tap og tre seire

Dermed endte Norge som nummer 17 av 22 lag etter tre seire og fire tap, en plassering som ville vært bedre om laget hadde holdt på ledelsen mot Storbritannia og vunnet kamp nummer to i gruppespillet. Da ville Norge vært på 4.- plass i gruppen og spilt om 9-16.

Men britene som kom tilbake og slo Norge 51-48, viste seg å være høyst konkurransedyktige videre i turneringen:

De spilte jevnt med både Sverige (59-64) og Bosnia-Hercegovina (70-80) og slo Portugal i siste kamp (59-52), et resultat som sendte portugiserne ned fra 1 til 4 i gruppen og ut av kvartfinalene.

 

Tøffeste gruppen

Storbritannias resultater i 9-16 tyder også på at Norge kom i den tøffeste gruppen og ville klart seg bra i 9-16. Britene slo både Ukraina (66-58) og Georgia (63-47) før de møtte Portugal igjen i kampen om 9.-plassen. Altså de to lagene fra Norges gruppe de to beste i 9-16-feltet.

Og samtidig var Sverige som Norge lenge spilte jevnt med (tap 52-69) bare sekunder fra å slå Tyskland, i en kamp som endte 86-88. Et tysk lag som lørdag kveld var overlegne i finalen mot Finland og vant 100-72.

 

– Morsomt og utfordrende 

– Vi kunne ha kommet høyere, for vi hadde jo muligheten i flere av kampene i gruppespillet også, selv om det var tøffe lag der. Men dette har vært veldig morsomt med utfordrende motstand hele tiden, press og alt mulig. Veldig digg at vi klarte å få de tre seirene, sa Oscar Hellebust.

Han ble en matchvinner for Norge med 26 poeng, 8 returer og 2 assists. Ullern-guarden var avgjørende for at Estland fikk lagfeil tidlig i flere av periodene, og giftig med sine driver inn mot kurven.

Oscar traff 6 av 9 topoengere og la 12 av 14 straffer, men havnet i en «shooting slump» på trepoengerne i EM og endte med 0 av 5 i den siste kampen.

 

Effektive Dante

Dante Olsen var også outstanding mot Estland. Centrum-forwarden lå lenge på 100 prosent treff og endte med 7 av 9 i field goals (2 av 3 trepoengere), 2 av 2 straffer og totalt 18 poeng.

– Dante er en scorer, han har tøff mentalitet og er ikke redd for de store øyeblikkene, sier Baard Stoller.

– Han kan score på mye forskjellig – skyte, drive, poste litt, han er «crafty» og atletisk. Samtidig har han områder han må jobbe mye med, spesielt i den defensive delen, presiserer U16-treneren.

 

– Stor belastning

Han var også meget godt fornøyd med Oscar Hellebusts avslutning.

– Oscar har ikke hatt den beste skudd-turneringen, men er en veldig bra leder og dette er god erfaring for ham. Han blir bedt om å gjøre ganske mye, og det er klart at den store belastningen på Oscar og Elias (Demoniere) som blir plukket opp i helbane mann-mann og lagt trykk på hele tiden, også gjør noe med skytingen deres. De blir mer møre her enn i Norge hvor de kan jogge ballen rolig opp i angrep, forklarer Stoller.

For Norge ble det sommerens andre seier over Estland etter 66-63 i nordisk. Nesten identiske sifre, også med fredagens 66-62 over Slovakia, men denne gang etter ekstraomgang.

 

Sirkus-treer og buzzer-treff

Den lave scoren skyldtes var mest av alt et resultat av at andreperioden sto 6-2 (!) til Norge da Kermo Sepik i aller siste sekund og borte ved Estlands benk snudde seg i lufta og med et vanvittig sirkusskudd som gikk rett i kurven. Et en-av-100-treff, men de estiske gutta ga seg ikke der.

I tredjeperiodens siste sekund kom enda en buzzer-treer da Karl Ristna reduserte til 48-42. Og så begynte de blåkledde å pepre inn treere.

Dermed ble Norges 13-poengsforsprang (56-43) midtveis i 3. periode raskt spist opp, og etter en 19-4-run med fem 3-poengstreff ledet laget fra Baltikum plutselig 62-60 med 1:45 igjen av fjerdeperioden.

 

Sikker fra straffelinja

Da var det godt å ha Oscar Hellebust. Lagkapteinen og pointguarden hadde påført Estland lagfeil, ble feilet med 9 sekunder igjen og prikket iskaldt inn begge straffer: 62-62 – og overtime, siden Estland ikke greide å få av gårde noe kontrollert skudd i sluttsekundene.

Der kom Norge i føringen etter to nye straffetreff fra Oscar Hellebust (64-62) og en scoring fra Dante Olsen etter assist fra Elias Demoniere (66-62).

Men Estland var ikke slått, de reduserte til 66-64 og hadde ballen i angrepssonen etter en timeout med 11 sekunder igjen. Heldigvis misset de det siste 3-poengsskuddet, og så hadde Norge vunnet.

 

– Spiller med alle lagene

– Vi gikk ikke inn turneringen med noen formening om hvilke lag vi skulle slå eller ikke slå, for med unntak av Sverige hadde vi ikke sett noen av U16-lagene vi skulle møte, sier Baard Stoller.

– Jeg syns det er positivt at vi har klart å håndtere forskjellige typer utfordringer. Storbritannia hadde enorm insidestyrke og tyngde, Portugal et veldig aggressivt forsvar, Bosnia-Hercegovina skapte problemer ved å bytte mye på screener og vekk fra ball, påpeker han.

– Riktignok ender vi med å tape alle disse kampene, men vi spiller med alle disse lagene.

Aller best var Norge kanskje mot svenskene, som bare ledet med 5 poeng (53-48) langt ut i 3. periode før det endte 69-52. – Sverige spiller mer tradisjonelt og legger ikke så mye trykk på ballen, forklarer Stoller.

– I de tre siste kampene har vi jo spilt mot lag vi føler vi er like gode som eller bedre enn.

 

– Begynner å forstå hva som kreves

U16-landslagets trener er glad for at Norge har hatt tøff motstand gjennom hele turneringen.

– Det er veldig verdifull erfaring, og dette er jo bare starten for denne gruppa. I landslagssammenheng er U16 det minst viktige året, om to år er det U18 og kanskje blir det et U20-landslag om fire år. Etter hvert kan noen herfra komme inn på seniorlandslaget, og allerede nå begynner de å forstå hva som kreves på høyt internasjonalt nivå og hvor mye arbeid de må legge ned for å nå det nivået, fastslår Baard Stoller.

 

11-2 i trepoengere 

Estland satte 11 trepoengere (av 45) i kampen og utklasset dermed Norge 33-6 i den statistikk-kategorien, de norske gutta traff bare 2 av 17. Returstatistikken endte 49-49 etter at Ludvik Bergseng hadde hentet ned 12 returer, William Kruse 9 og Elias Demoniere og Oscar Hellebust 8 hver. Men Estland tok 19 offensive returer mot Norges 9.

32-4 i «bench score» viser at esterne hadde et dypere lag. Samtidig måtte Norge spille de to siste kampene med bare 10 mann, fordi Sivert Nordheim var ute med akillesskade og Johannes Wangensteen med hjernerystelse.

  

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 26, Dante Olsen 18, Elias Demoniere 8, Ludvik Bergseng 6, Noah Bye 4, William Kruse 4.

Toppscorer Estland: Kaspar Laik 12.                    

 

U16-EM MENN DIV. B, LØRDAG:           

Finale: Tyskland – Finland 100-72

Bronsefinale: Belgia – Bulgaria 81-61

Plasseringskamper:

5/6: Island – Bosnia-Hercegovina 96-91

7/8: Sverige – Østerrike 91-71

9/10: Portugal – Storbritannia 82-52

11/12: Sveits – Georgia 84-71

13/14: Ungarn – Ukraina 82-79

15/16: Romania – Tsjekkia 83-75 (OT)

17/18: Norge – Estland 66-64 (OT)

19/20: Slovakia – Luxembourg 88-60

21/22: Irland – Kypros 75-55