Ingeborg Nitter Gruber hadde en solid kamp mot Østerrike. Forwarden fra Tromsø Storm Ungdom måtte nøye seg med 1 poeng, men hadde 8 returer og 4 assists og Norge var +19 i score i de 20 minuttene hun var på banen. FOTO: FIBA.COM

Godt forsøk, Norge!

De norske U18-jentene vant de siste 14 minuttene 32-16, men klarte bare nesten å hente inn hele Østerrikes forsprang. Det endte 60-64, men spillet i tredje og fjerde periode var oppløftende før jumbofinalen mot Nord-Makedonia søndag.

Norge – Østerrike 60-64

For nå er jentene lystne på å avslutte med en seier, etter seks strake tap.

– Vi skal forberede oss som til de andre kampene, jobbe seriøst med oppgavene og håpe at det holder. Vi scorer jo 60 poeng i dag, men det glipper for mye i forsvar og Østerrike får for mange «second chance points», fastslo Tommy Gundersen.

Østerrikerne vant returstatistikken knepent med 46-44, men hentet ned 20 offensive returer og fikk mange av poengene sine på «andre-sjanser».

Skjevt ut - igjen

Enda en gang kom Norge skjevt ut fra start, med 0-5 og 3-10 før laget løftet seg litt utover i førsteperioden (10-16).

Fram til pause kontrollerte Østerrike likevel (35-23) og økte til 20 poeng tidlig i tredjeperioden, 48-28.

Men med trioen Aurora Sørbye, Celine Klett og Lara Gianni på banen samtidig startet opphentingen. Norge vant de siste 4 minuttene av perioden 12-1 og var bare 9 bak (40-49) da den fjerde perioden begynte.

Sterk sluttspurt

De norske jentene nærmet seg og presterte en imponerende sluttspurt. På stillingen 44-56 med 5:40 igjen å spille tok Østerrike timeout, men det var Norge som var best da lagene var tilbake på banen.

Aurora Sørbye gikk solo og la inn 56-64 og Lara Gianni ble feilet og la én av to straffer til 57-64 med 1:07 igjen. Så drivet Celine Klett inn 59-64, ble feilet og satte straffekastet:

60-64 og fortsatt 15 sekunder.

Norge måtte feile og sende Østerrike til straffelinja, gjorde det og fikk til og med to østerrikske bom. Men Celine Kletts siste og desperate 3-poengsforsøk satt ikke, og dessuten var det 4 poeng opp.

Hadde kampen vart ett minutt lenger, ville det kanskje gått?

30-14 med rutinert trio

Betydningen av å ha Aurora Sørbye og U20-landslagsduoen Celine Klett og Lara Gianni på banen samtidig, var tydelig også i statistikkene:

14-6 til Norge i første «periode» med den rutinerte trioen, 16-8 i den andre som var de siste 5:40 av kampen. Totalt 30-14.

Celine Klett var lagets mest effektive spiller med 14 poeng og 4 assist på snaut 23 minutter, Lara Gianni hadde 7 poeng, 10 returer (flest) og 3 steals og Aurora Sørbye var toppscorer med 16 poeng og hadde også 5 assists.

God Gruber

Ingeborg Nitter Gruber la også inn en solid søknad om mer spilletid mot Nord-Makedonia, med smarte valg i angrep, 8 returer og 4 assists. I de 20 minuttene Tromsø-forwarden spilte, hadde Norge +19 i score på Østerrike.

Flere andre spillere løftet seg også utover i kampen, og det lover godt foran søndagens kamp.

Norge fikk også begrenset antall turnovers til 25, og fortsatte dermed fremgangen etter 36 mot Island (etter overtime) og Danmark og 31 mot Irland. Under 20 mot Nord-Makedonia hadde gjort seg.

Klare tap

Makedonerne har som de norske jentene tapt alle kampene hittil og med klarere sifre enn Norge:

27-94 mot Portugal, 55-91 mot Luxembourg, 54-71 mot Storbritannia, 43-96 mot Kroatia, 57-66 mot Estland (som Norge slo i nordisk) og 47-91 mot Ukraina.

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 16, Celine Klett 14, Lara Gianni 7, Sunniva Vik Pettersen 6, Camilla Gjerstad 4, Selma Deisz 3, Mathea Lindbråten 3, Maja K. Osmundsvåg 3, Tiril Løtvedt Frogner 2, Susanne Gjerstad 1, Ingeborg Nitter Gruber 1.

Toppscorer Østerrike: Anna Alborova 21.

U18-EM KVINNER, DIV. B LØRDAG:

Semifinaler: Portugal – Serbia 62-55, Slovenia – Slovakia 82-48.

5.- 8.- plass: Kroatia – Romania 89-47, Nederland – Bulgaria 67-61.

9-18

Gruppe E:

Luxembourg – Ukraina 73-67, Storbritannia – Estland 75-56.

Sluttstillingen: Luxembourg 4-0, Storbritannia 3-1, Estland 2-2, Ukraina 1-3, Nord-Makedonia 0-4.