Sivert Nordheim fylte 16 år og feiret dagen med en toppkamp i EM. Her legger Kjelsås-guarden to av sine 15 poeng over to britiske spillere. Nummer 17 er Luka Zivkovic-Tønder og bak på den norske benken ser vi Samuel Barmen og Johannes Wangensteen. FOTO: FIBA.COM

Bittert tap i nøkkelkampen

En kjempeinnsats og ledelse gjennom tre perioder holdt ikke for U16-guttene. Da det gjaldt som mest, traff Storbritannia plutselig trepoengere – mens Norge bommet de avgjørende skuddene i sluttminuttene.

Norge – Storbritannia 48-51

Det sto mye på spill, for inntil videre tyder alt på at kampen i St. George-hallen i Sofia var avgjørende for fjerdeplassen i gruppe C og hvilket lag som skal gå videre til mellomspillet om plassene 9 til 16.

Med tapet styrer Norge mot femte- og sisteplass i gruppa og sluttspill om plassene 17 til 22 – der norske lag altfor ofte pleier å være.

– Det er det som er så frustrerende nå, fordi dette var en kamp vi hadde mulighet til å vinne og som vi føler vi burde ha vunnet, fastslo Baard Stoller.

– 9 til 16-spillet ville vært en stor utfordring for oss og gitt oss større muligheter til å kjenne på nivået og bli bedre som lag, erkjente U16-treneren.

Bursdags-Sivert slo an tonen

Samtidig var de tre første periodene oppløftende for Norges spillere med tanke på resten av turneringen.

– Jeg syns gutta gjør en kanoninnsats, vi samler oss når vi får runs mot oss og det er virkelig en lag-effort. Ikke bare fra de fem spillerne på banen til enhver tid, men med en enorm backing fra benken kampen gjennom, sa Stoller.

Bursdagsbarnet Sivert Nordheim (16 år) slo an tonen med assist til Ludvik Bergsengs 2-0-scoring og trepoenger til 5-0, og bare på stillingen 14-13 og 17-16 var Storbritannia i ledelsen gjennom de tre første periodene.

Stoppet Storbritannia og ledet med 9

Norges helhjertede og aggressive forsvar holdt britene poengløse etter 4 minutter av den første perioden (5-0), 3 minutter av den andre (13-6) og 5 minutter (!) av den tredje (30-23).

Oscar Hellebust økte den norske ledelsen til 9 poeng to ganger (34-25 og 36-27), og det så lyst ut.

Men så begynte Storbritannia og spesielt Marcus Robinson å våkne. Laget hadde bommet det meste gjennom nesten tre perioder da Robinson satte en trepoenger til 36-33 og en buzzer-treer til 38-36 som også fikk opp stemningen på britenes benk.

Fikk 0-8 mot seg

Så snudde alt i begynnelsen av fjerde periode. Norge var i ledelsen for siste gang da Oscar Hellebust traff en trepoenger til 41-39, men spesielt Robinson var blitt «heit» og med to nye treere førte han de hvitkledde til en 8-0-run og 47-41.

Norge tok timeout, løftet seg igjen og kjempet om seieren i noen intense sluttminutter.

Oscar Hellebust skapte håp igjen med treeren til 44-47, Dante Olsen fintet seg fri og reduserte til 46-47 og Ludvik Bergseng fikk inn en skuddblokk.

De kom ett bak igjen da Sivert Nordheim drivet inn 48-49, men med to minutter igjen var begge lag stresset og mislyktes med det meste i angrep. Britene fikk tippet inn 51-48 etter å ha tatt tre angrepsreturer, og i siste minutt maktet ikke Norge å få inn utligningen.

– Får ikke flyt

– I fjerde periode stanger vi for mye igjen, klarer ikke å bevege ballen godt nok og får ikke flyt i offensiven. Så begynner Storbritannia å treffe noen treere, sa Baard Stoller, som erkjente at Marcus Robinson fikk for mye spillerom.

– Vi gjorde ikke god nok jobb med å finne ham, sa Norges trener om guarden fra Miramonte High School i California. Robinson ble kampens klare toppscorer med 22 poeng etter å ha satt 6 av 8 trepoengsforsøk.

Hos Norge sørget Oscar Hellebust og Sivert Nordheim for 32 av de 48 poengene, mens for mange av lagkameratene hadde en dag med altfor mange bom. Norges 28 prosent i field goals var likevel bedre enn Storbritannia, som endte på 23 prosent – men som likevel vant kampen.

To hviledager for Norge

De norske spillerne har nå to fridager i mesterskapet i Sofia:

Lørdag spiller Sverige – Portugal og Bosnia-Hercegovina – Portugal i gruppe C mens Norge står over, søndag er det hviledag for alle de 22 EM-lagene.

Så venter Bosnia-Hercegovina mandag og Sverige tirsdag for Baard Stollers menn.

I «forkampen» fredag fikk de norske gutta se Bosnia-Hercegovina slite nesten like mye som Norge med Portugals aggressive forsvar. Bosnierne som slo Sverige 72-69 i en tøff fysisk batalje torsdag lå under med 22 poeng mot portugiserne tidlig i 4. periode og tapte til slutt 54-73.

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 17, Sivert Wærstad Nordheim 15, William Ljones Kruse 5, Dante Olsen 4, Mathias Jacobsen 3, Ludvik Mürer Bergseng 2, Elias Demoniere 2.

Toppscorer Storbritannia: Marcus Robinson 22.

U16-EM MENN DIV. B, FREDAG:

Gruppe A:

Estland – Kypros 67-47, Belgia – Østerrike 92-60, Ungarn – Georgia 82-65.

Stillingen (seire-tap): Ungarn 2-0, Belgia 2-0, Østerrike 1-1, Estland 1-1, Georgia 0-2, Kypros 0-2.

Gruppe B:

Island – Sveits 86-64, Tsjekkia – Luxembourg 78-72.

Stillingen: Island 2-0, Tsjekkia 1-0, Bulgaria 1-0, Sveits 0-2, Luxembourg 0-2.

Gruppe C:

Portugal – Bosnia-Hercegovina 73-54, Norge – Storbritannia 48-51

Stillingen: Portugal 2-0, Storbritannia 1-0, Bosnia-Hercegovina 1-1, Sverige 0-1, Norge 0-2.

Gruppe D:

Ukraina – Slovakia 93-71, Finland – Romania 84-68, Tyskland – Irland 116-57.

Stillingen: Tyskland 2-0, Finland 2-0, Romania 1-1, Ukraina 1-1, Slovakia 0-2, Irland 0-2.