Armani Flannigan på vei forbi CJ Omego (til venstre) og Thomas Vangen i lørdagens BLNO-kamp i Apalløkkahallen. Bak til høyre ser vi Nikola Vasojevic. FOTO: ERIK BERGLUND
Armani Flannigan på vei forbi CJ Omego (til venstre) og Thomas Vangen i lørdagens BLNO-kamp i Apalløkkahallen. Bak til høyre ser vi Nikola Vasojevic. FOTO: ERIK BERGLUND

Flannigan herjet i tre perioder

Armani Flannigan scoret 27 poeng på 27 minutter, før han og de andre Frøya-importene fikk hvile resten av kampen.

 

Ammerud – Frøya 64-75

Fyllingen – Bærum 90-79

Nidaros Jets – Asker Aliens 72-73

- Det var planen fra begynnelsen at vi skulle hvile spillere hvis vi fikk en klar ledelse. Og siden de unge var så gode at de holdt ledelsen, fikk de spille videre, forklarte Frøya-trener Edmunds Gabrans.

Med 13-poengsledelse (59-46) tre minutter før slutt i tredjeperioden plasserte han amerikanske Armani Flannigan og de to serbiske guardene Ognjen Nisavic og Nikola Vasojevic pluss kaptein Arne Ingebrigtsen på benken. Resten av kampen spilte Frøya med Ulrik Stranger-Johannessen (21) som den eneste fra startfemmeren, sammen med Daniel Alsaker Sandven (19), Haakon Heradstveit (19), Jonas Kessler (18) og Hamewend Arif (17).

De holdt forspranget gjennom det meste av fjerdeperioden og fullførte til 75-64, Frøyas niende BLNO-seier på rad.

 

Avgjorde i tredje periode

Ammerud må fortsatt greie seg uten sin pointguard og toppscorer, Ilarion Bonhomme, som sliter med en skade i høyrekneet. I tillegg ble Andreas Isaksen idømt en kamps karantene etter diskvalifiserende foul mot Bærum forrige helg.

Hjemmelaget åpnet friskt og holdt følge lenge, til 33-36 like før slutt i andre periode. Da avsluttet Ulrik Stranger-Johannessen perioden med en 3-poenger, og så koblet Frøya grepet om kampen etter pause og gikk raskt opp til 51-39, anført av Armani Flannigan som ble vanskelig å stoppe for Ammerud. Den 203 cm lange USA-forwarden scoret 27 poeng på sine 27 minutter.

- Vi skulle bruke Armani mye i dag, siden Ammerud for det meste er et guard-lag uten så mange store spillere, sa Edmunds Gabrans.

Han kunne også glede seg over at Haakon Heradstveit er tilbake i skuddform, etter å ha vært ute med skade i høst. Heradstveit endte på 14 poeng etter å ha lagt fire 3-poengere.

Hos Ammerud imponerte 19-åringen Oliver Bojang Visnes, som ble toppscorer med 17 poeng og i tillegg hadde 9 returer og 3 steals.

Armani Cotton hadde en ny, sterk double-double med 14 poeng og 16 returer, og i tillegg 6 assists. Kevin Austria markerte seg med 9 poeng.

 

Møter Kongsberg søndag

Frøyas forrige tap kom i hjemmekampen mot Kongsberg Miners 9. november (68-92), da Ognjen Nisavic ikke spilte. Søndag møtes lagene igjen i Kongsberghallen.

- Jeg teller ikke seire, men det er en viktig kamp for oss for å se hvor vi er nå, mot laget som har vært det beste i Norge denne sesongen, understreker Gabrans.

Frøya (13-7) ligger nå likt med Bærum (13-8) i poeng, men bak etter to tap i lagenes innbyrdes kamper. Tredjeplassen betyr foruten bronsemedaljer i serien også en antatt enklere kvartfinale og semifinale i NM-sluttspillet, fordi treeren sannsynligvis vil unngå Gimle i kvartfinalen og Kongsberg Miners i en eventuell semifinale.

Etter kampen i Kongsberghallen skal Frøya ha hjemmekamper mot Fyllingen, Ammerud og Nidaros Jets, før det som kan bli en avgjørende kamp om tredjeplassen på tabellen: Bærum – Frøya i Nadderudhallen søndag 23. februar.

De gulkledde fra Bergen var 2-5 etter de sju første kampene i ligaen, før Flannigan kom inn – og er følgelig 11-2 på 13 kamper med den amerikanske forwarden.

 

Poengscorere:

Ammerud: Oliver Bojang Visnes 17, Armani Cotton 14, Orji Okoroafor 12, Kevin Austria 9, Eyoab Yemane 6, Thomas Vangen 4, CJ Omego 2.

Frøya: Armani Flannigan 27, Haakon Heradstveit 14, Ognjen Nisavic 8, Nikola Vasojevic 8, Ulrik Stranger-Johannessen 7, Arne Ingebrigtsen 5, Daniel Alsaker Sandven 5, Jonas Kessler 1.

 

Fyllingens 15-2-run avgjorde

Fyllingen dro fra til 19 poengs ledelse over Bærum (71-52) like før slutt i tredje periode, men gjestene kom sterkt tilbake og var nær ved å snu kampen i sluttminuttene.

Bærum reduserte til 84-79 og hadde mulighet til å komme ned i 2 poeng da Stian Mjøs fikk en åpen 3-poenger med 1:25 igjen av kampen. Men skuddet gikk i bakkant av ringen og ut, og så ble Magne Fivelstad feilet og sendt til straffelinja, der han var kald og la begge: 86-79. Så misset et desperat Bærum de siste skuddene - og hjemmelaget dro inn til 90-79.

- Vi gjorde en veldig god jobb i tredje periode (29-16) da vi spilte for å vinne, men de siste seks minuttene av kampen ble det en annen mentalitet – da spilte vi mer for ikke å tape, sa Calix Black Ndiaye.

- Men det var definitivt en viktig seier for oss, og mange som steppet opp, fastslo Fyllingens trener, som var spesielt imponert over 16-årige Edvard Aamodt Kristiansen.

Guarden som er på parallell spilletillatelse fra Ulriken Eagles fikk 30 minutter på banen og endte på 9 poeng og 3 assists.

- En ung fyr som vokser med oppgavene og som gjorde en kjempejobb i dag. Kenny (Carpenter) er en veldig god lærer for ham på treningene, og Edvard er både veldig sterk fysisk og i smart i mange «plays», presiserer Ndiaye.

Bærum kom fra en solid kamp og seier over Gimle (82-70) fredag kveld, og åpnet godt i Fyllingsdalshallen. Gjestene var foran med 6 poeng (37-31) mot slutten av andre periode etter at Stian Emil Berg hadde prikket inn tre 3-poengere i løpet av to minutter.

Men Fyllingen var forbi ved pause (42-41) og gikk tidlig i tredje periode rett fra 51-48 til 58-48 etter scoringer av Magne Fivelstad, Nestor Lasunción (3-poenger) og Edvard Kristiansen, og så videre til 66-50. En 15-2-run som ble avgjørende for seieren.

Magne Fivelstad hadde en ny, stor kamp for Fyllingen – og noterte seg for 30 poeng, 9 returer og 6 assists. Evan Harris brukte fysikken godt og endte igjen med en double-double, 22 poeng og 11 returer, samt 5 blokker. Kenny Carpenter brukte insidespillerne mer enn han avsluttet selv og nøyde seg med 11 poeng, men hadde 7 assists.

Hos Bærum var Stian Emil Berg på hugget fra tidlig, traff 5/9 på 3-poengere og ble toppscorer med 21 poeng. Sjur Dyb Berg hadde en solid offensiv kamp med 17 poeng i tillegg til 9 returer, men denne gang ble Bærum klart nedkjempet på returene: Den statistikken vant Fyllingen 34-25.

Fyllingen (16-4) har dermed fortsatt stø kurs for andreplassen i ligaen, og onsdag er det storkamp i Fyllingsdalshallen når serieleder Kongsberg Miners (18-0) kommer på besøk.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Magne Fivelstad 30, Evan Harris 22, Kenneth Carpenter 11, Edvard Aamodt Kristiansen 9, Nestor Lasunción 8, August Aamodt Kristiansen 6, Vilius Sumskis 4.

Bærum: Stian Emil Berg 21, Sjur Dyb Berg 17, Stian Mjøs 11, Toomas Raadik 11, Gaute Haugen 8, Georg Helvik 5, Benjamin Alknes Cox 3, Pascal Evans 3.

 

Asker-seier i sluttsekundene

Nidaros Jets og Asker Aliens vekslet om å ha ledelsen i sluttminuttene av kampen i Husebyhallen.

Med 8,9 sekunder igjen la Even Skjellaug inn 72-71 til Nidaros med et presist skudd fra kanten. Asker tok timeout, fikk ballen til innkast i angrepssonen der Ludvig Bergh spilte inn til Djo Loo Yele, som hadde Brage Sørensen på seg. Yele drivet hardt inn, gikk opp på skudd og Sørensen ble idømt feilen som var hans femte og som ga Asker-forwarden to straffer. Med 6 sekunder igjen senket Yele begge: 72-73!

Nidaros hadde ikke flere timeouts, men fikk ballen opp i angrepssonen og spilt til Jakob Baiden – som måtte skyte en presset 3-poenger. Den nådde ikke fram, og dermed hadde Asker tatt en særdeles viktig seier.

- Vi følte vi spilte en veldig svak kamp, men er selvfølgelig «kjempehappy» for at vi vant. Det var ett skudd unna, begge veier, sa Aliens-kaptein Ludvig Bergh.

- Forsvaret vårt var helt krise i første halvdel, men vi skjerpet oss til tredje periode. Alt i alt var det en dårlig kamp, men det var rått å se Djo treffe de to straffene. Der viser han hvor rutinert han er, understreker Bergh.

Nidaros Jets kan nå bare i teorien (3-18 og seks gjenstående kamper) unngå å havne på én av de to nederste plassene i ligaen, og må belage seg på å havne i kvalifiseringsspill for tredje sesong på rad.

Asker (4-15 og åtte kamper igjen) har fortsatt håpet om sluttspill.

- Vi MÅTTE vinne i dag, men samtidig var det viktig at Frøya tok Ammerud. Vi har åtte tøffe kamper igjen, men vi har vist at vi kan konkurrere med alle og slå noen av de beste, sier Ludvig Bergh.

Askers to neste kamper er hjemme mot Gimle lørdag 1. februar og borte mot Bærum tirsdag 4.

I Husebyhallen lørdag var det spesielt Eric Gilchrese (37 poeng) og Djo Loo Yele (20 poeng, 6 returer og 4 assists) som dro lasset for Asker Aliens offensivt. Yele satte også 68-67 og 70-67 til gjestene i sluttminuttene, før de avgjørende straffekastene.

Nidaros Jets kan glede seg over at Christian Tøfte er med igjen etter et halvt års BLNO-pause, og leverte en god kamp. Hjemmelaget ledet 47-40 etter to perioder og kom sterkt tilbake etter å ha blitt utklasset (22-7) i den tredje.

Jakob Baiden var igjen glimrende, med 22 poeng, 6 returer og 6 assists.

Brage Sørensen var sterk og endte på 8 poeng og 7 returer, Simon Midtvedt hadde 11 poeng og 7 assists – og 3-poengeren som ga 70-70 med 40 sekunder igjen å spille. Even Skjellaug var smart og god i angrep, hadde 14 poeng og ble nesten matchvinner.

 

Poengscorere:

Nidaros Jets: Jakob Baiden 22, Even Skjellaug 14, Simon Midtvedt 11, Jørgen Kjesbu 9, Brage V. Sørensen 8, Mihajlo Krivokapic 6, Christian Tøfte 2.

Asker Aliens: Eric Gilchrese 37, Djo Loo Yele 20, Ludvig Bergh 8, Plaisir Nzitani Mukoko 3, Anders Stien 3, Jørgen Onarheim 2.