Stian Mjøs ble Bærums mestscorende spiller med 21 poeng mot Ammerud. Her kjemper han seg mellom og forbi Kevin Austria (til venstre), Ouzhan Farzaneh og Armani Cotton. FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Mjøs ble Bærums mestscorende spiller med 21 poeng mot Ammerud. Her kjemper han seg mellom og forbi Kevin Austria (til venstre), Ouzhan Farzaneh og Armani Cotton. FOTO: ERIK BERGLUND

- Må bygge kjemi og kontinuitet

Etter fem tap i de seks foregående kampene var seieren over Ammerud en opptur for Bærum.

 

Ammerud – Bærum 81-97

Tromsø Storm – Kongsberg Miners 70-95

Gimle – Nidaros Jets 114-53

 

- Vi har prøvd å ta noen enkle grep. Vi må bygge kjemi og kontinuitet og noe folk kan stole på, og jeg syns vi ser konturene av noe av det i dag, sa Mathias Eckhoff etter at Bærum hadde sikret sin første seier i 2020.

Etter nedturene mot Asker Aliens (54-74) og Kongsberg Miners (65-92) og bare én seier på de seks kampene, løftet Bærum seg. Riktignok mot et Ammerud som sårt savner sin pointguard, playmaker og toppscorer Ilarion Bonhomme, som vil være ute i ytterligere noen uker på grunn av en skade i høyrekneet.

Hjemmelaget åpnet med 6-0 og var også foran på 13-11 før Bærum overtok kampen. Ammerud øynet muligheten til kontakt med 45-51 midtveis i tredje periode, men gjestene stakk fra igjen og var oppe i 28 poengs ledelse (88-62) før det endte 97-81.

 

Ut med disk-feil

Kampen i Apalløkkahallen ble skjemmet av en episode i fjerde periode, der «trash talk» og knuffing mellom hjemmelagets Andreas Isaksen og gjestenes Torgrim Sommerfeldt endte med at Isaksen «nikket» til Sommerfeldt. Begge ble idømt teknisk feil og Isaksen i tillegg en diskvalifiserende feil som etter all sannsynlighet betyr minst én kamps karantene.

Ammeruds to neste kamper er hjemme mot Frøya lørdag og deretter borte mot Centrum Tigers onsdag 22. januar.

- Vi er et annet lag uten Ilarion (Bonhomme), men det er ting som foregår her i dag vi må se på nærmere på video. Jeg vil ikke si noe spesifikt om det nå. Vi er nødt til å justere uansett, sa Ammerud-coach Marco Sanders etter kampen.

 

- Ordner seg på to uker

Bærum tok steget opp på tredjeplassen og forbi Frøya igjen (begge er 12-7), og Mathias Eckhoff så klar framgang.

- Når det butter for oss, har vi falt så langt ned. Vi må bygge tillit og kjemi så vi vet hva vi faller tilbake på, og det tar tid. Men vi får stå i den prosessen, og jeg er kanskje naiv, men tror det kommer til å ordne seg i løpet av et par uker. Men vi må få folk sammen på treninger, det er helt avgjørende for å kunne bygge kollektivet. Skal man skape vaner, må man jo se hverandre.

- Vi har hatt det jeg kaller et «rotete gulv», vår spacing og flow i ting har vært dårlig. I dag var vi litt slurvete fordi vi ville så mye, men vi ser at gulvet er litt bedre balansert opp, vi får bedre skudd og scorer flere poeng. Ammerud uten pointguarden (Bonhomme) er selvfølgelig litt dårligere, men vi må se på vårt eget lag, understreker Eckhoff.

Stian Mjøs supplerer: - I dag føler jeg vi stepper opp og holder godt sammen når det koker litt. Det har kanskje ikke vært vårt varemerke denne sesongen, sa Bærum-kapteinen som igjen var lagets mestscorende spiller, denne gang med 21 poeng.

 

Sterk skyting

Gjestene imponerte med sterk skyting og hadde 13 av 28 på 3-poengere, 46 prosent. Her satte Gaute Haugen 3/5, Mjøs 3/7, Pascal Evans 2/5 og både Benjamin Alknes Cox og Toomas Raadik én av én.

Stian Emil Berg delte ut 7 assists og Sjur Dyb Berg hentet ned 13 returer.

Hos Ammerud var Armani Cotton igjen glimrende og allsidig. Den amerikanske forwarden endte på 25 poeng etter 3/6 på 3-poengere og hadde i tillegg 8 returer, 6 assists og 5 steals.

19-årige Oliver Bojang Visnes hadde en sterk kamp med 12 poeng og 7 returer og Andreas Isaksen endte på 15 poeng etter 9/10 fra straffelinja og 2/4 på 3-poengere.

Nå må Ammerud vente spent på dommerrapporten og avgjørelsen etter Isaksens disk-feil. Med Ilarion Bonhomme på sidelinja, blir det tungt om laget i tillegg må unnvære Isaksen i flere kamper.

Poengscorere:

Ammerud: Armani Cotton 25, Andreas X. Isaksen 15, Oliver Bojang Visnes 12, Orji Okoroafor 10, Thomas Vangen 7, CJ Omego 6, Ouzhan Farzaneh 4, Kevin Austria 2.

Bærum: Stian Mjøs 21, Torgrim Sommerfeldt 16, Gaute Haugen 13, Toomas Raadik 12, Pascal Evans 10, Sjur Dyb Berg 8, Stian Emil Berg 8, Benjamin Alknes Cox 3, Max Dahl Svendsen 3, Vetle Paulsen 2, Arne Marius Grevskott 1.

 

 

Full kontroll for Kongsberg

Kongsberg Miners viser ingen svakhetstegn og Tromsø Storm var aldri i nærheten av å bryte tittelforsvarernes seiersrekke. Miners vant alle fire periodene, økte til seier 95-70 og har dermed vunnet 18 av 18 kamper denne BLNO-sesongen.

Ikke minst var gjestenes 3-poengsskyting imponerende. Miners traff 15 av 27, som betyr 55 prosent. Juan Ferrales hadde 6/10, Niko Skouen 4/7 og Max Richardson 3/4. Tromsøs normalt gode 3-poengsskyttere havnet nede på 22 prosent med 7 av 31.

Hjemmelaget vant returstatistikken 42-38 etter 17 fra Cam Gregory og 12 fra Kevin Altidor, men klarte ikke å demme opp for Kongsbergs fart og offensiv.

Juan Ferrales styrte det meste og var kampens dominerende spiller med 23 poeng og 11 assists.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Cam Gregory 23, Kevin Altidor 16, Johannes Lange 12, Tord Raddum Berge 7, Marcus Wynn 6, Simen Samuelsen 3, Magnus Hald Vorren 3.

Kongsberg Miners: Nikolas Skouen 26, Juan Ferrales 23, Max Richardson 13, Petar Kutlesic 10, Joshua Hart 8, Aly Hudgins 7, Christoffer Heggelund 5, Matias Save 3.

 

Flanigan løftet Gimle: 114-53

Gimle hadde Chaveres «Chip» Flanigan med for første gang mot Nidaros Jets, og den nye USA-importen presenterte seg umiddelbart. Flanigan scoret sine første BLNO-poeng etter fem sekunder og sin første 3-poenger etter 1:42. Han ble toppscorer med 27 poeng etter 11/12 i field goals og 4/4 på straffer og hadde i tillegg 6 steals og 6 returer.

Nidaros holdt følge til 16-16 før Gimle skrudde opp tempoet og gikk opp til 30-18 etter førsteperioden.

Så raste hjemmelaget opp i 80-29 (!) midtveis i tredje periode og vant til slutt med 61 poengs margin, 114-53 – sesongens største BLNO-seier.

- Jeg er overrasket over at «Chip» scoret så mye, og det er jo litt uvanlig å slå til på den måten i første kamp. Han er mer en lagspiller enn en scorer, sier Gimle-trener Audun Eskeland.

- Han er først og fremst en veldig god forsvarsspiller, og jeg ser han står med 6 steals, men jeg tror det var flere. Han har veldig gode hender og er veldig smart i forsvar. En vingspiller på 1,95 og litt forward, men primært en guard. Virker veldig motivert og giret og er kommet kjapt inn i det vi gjør, oppsummerer Eskeland.

 

Berkelund ferdig, Lamo snart tilbake

Samtidig som Flanigan debuterte, er det klart at 2,03 m lange Samuel Berkelund reiser hjem til Sverige og inntil videre er ferdigspilt i Gimle.

- Han blir dessverre ikke bra i ankelen, forklarer Audun Eskeland.

Derimot er Eivind Lamo klar til comeback, kanskje allerede mot Bærum i Gimlehallen førstkommende fredag.

- Eivind må hvile håndleddet sitt litt mer, men kunne ha spilt i dag hvis det hadde vært viktig. Han gir oss mobilitet og lengde inn i samme spiller, han kan løpe gulvet og kan score mye. Dessuten er han giret på å få en bra avslutning på sesongen og revansjere seg litt fra sluttspillet og finalene i fjor, sier Gimle-treneren.

Lamo er tilbake etter et halvår hos Albacete på nivå tre i spansk basket.

Gimles bredde viste seg også gjennom 3-poengsskytingen: 52 prosent treff etter 11 av 21 – fra åtte spillere.

 

Poengscorere:

Gimle: Chaveres Flanigan 27, Jørgen Odfjell 16, Adam Johansson 14, Gard Beinnes 13, Steinar Rakneberg 13, Marcus Lampe 9, Milovan Savic 7, Reidar Greve 6, Magnus Elgmork 6, Filip Henriksen 3.

Nidaros Jets: Jakob Baiden 22, Jørgen Kjesbu 12, Even Skjellaug 10, Simon Midtvedt 4, Tor Anders Ringen 3, Brage V. Sørensen 2.