​Stian Emil Berg tok tidlig ansvar i angrep for Bærum. Her utfordrer han Tromsø-forsvaret med fra venstre Cam Gregory, Aron Nielsen Finstad, Anders Solem og Keon Lawrence.

Visste at Tromsø kan være gufne

Tromsø Storm styrte lenge kvartfinalen i Nadderudhallen, men Bærum kom sterkt tilbake.

Bærum – Tromsø Storm 85-76

Frøya – Fyllingen 94-78

Kongsberg Miners – Centrum Tigers 103-79

- Vi jobbet kompakt og godt, og jeg tror vi overrasket Bærum litt i starten av kampen. Men så stoppet det opp i tredje periode, konstaterte Tromsø Storms kaptein Anders Solem etter den første NM-kvartfinalen.

Blant de fire tapende kvartfinalistene i første runde var Tromsø laget som tapte med minst margin, 9 poeng (76-85) etter en sterk førsteomgang mot Bærum.

Gjestene fra nord ledet 31-21 og 33-23 i andreperioden, 41-38 halvveis og holdt seg foran til midtveis i tredje periode.

Samtidig rystet Centrum Tigers seriemestrene Kongsberg Miners i Kongsberghallen, var foran med 25-8 etter 6 minutter og ledet til midtveis i tredje periode (55-52) før hjemmelaget overtok og til slutt vant klart.

- Vi visste at Tromsø kan være gufne, og i dag fikk Keon Lawrence styre spillet deres i veldig stor grad, fastslo Bærum-trener Mathias Eckhoff.

- Jeg syns vi var litt for sløve forsvarsmessig i første omgang og i tillegg for slomsete i angrep. Vi scoret stort sett hver gang vi løp, men når vi ikke får «stops» i forsvar, går det også utover angrepsspillet, forklarte Eckhoff.

Keon Lawrence hadde en stor kamp for Storm og endte med en triple-double: 17 poeng, 12 returer og 10 assists.

Cam Gregory (11 poeng og 13 returer) ruvet som han pleier under kurvene, mens spesielt Henrik Lange og Aron Nielsen Finstad var trusler på 3-poengere, med henholdsvis 2/2 og 3/6.

11 poeng i 3. periode

Det så veldig bra ut, helt til Bærum skrudde opp tempo og intensitet etter pause og Stian Mjøs våknet.

Mjøs scoret sine første poeng i kampen tidlig i tredje periode (!) med en 3-poenger som ga 48-46 og sendte de lyseblå i ledelsen for godt i kampen.

Tromsø Storm maktet bare å score 11 poeng i tredjeperioden, men lå likevel bare 5 poeng bak (57-52) da den fjerde begynte.

Da festet Bærum grepet umiddelbart og dro fra til 73-58 etter blant annet tre 3-poengere fra Stian Mjøs og én fra Stian Emil Berg i periodens fire første minutter.

- Mjøs har en tendens til å komme sterkere utover i kampene, sa Anders Solem, som har oppskriften klar før returkampen i Tromsøhallen onsdag:

- Vi er bedre på hjemmebane, og da skal vi treffe bedre, skyte 3-poengere som i begynnelsen i dag og ha kvikkere bein.

Slo Bærum i november

Tromsø slo Bærum 100-90 i sin hjemmekamp i november etter 37 poeng av Cam Gregory, riktignok før både Torgrim Sommerfeldt og Mike Zeno kom i gang for Bærum, mens Keon Lawrence ikke spilte for hjemmelaget.

- Vi må opp et knepp eller to i returkampen, presiserte Mathias Eckhoff.

- Tromsø er vanskelige å møte på deres hjemmebane, og jeg har ment hele tiden at de er det mest gufne laget vi kunne møte i kvartfinalen. De jobber og jobber, og de har importer med spisskompetanse. Cam Gregory er en atlet og Keon «shifty» og en spiller som får laget i rotasjoner.

- Samtidig syns jeg vi har mye mer å gå på, og at kampen i dag var litt skuffende. Vi har for mange turnovers (14), og jeg mener vi bør score mer og være gode  nok for 100 poeng i flere kamper, sa Eckhoff.

Poengscorere i Bærum – Tromsø:

Bærum: Joshua Hart 19, Stian Emil Berg 18, Stian Mjøs 16, Mike Zeno 16, Torgrim Sommerfeldt 12, Alex Dakin 4.

Tromsø Storm: Henrik Lange 17, Keon Lawrence 17, Cam Gregory 11, Johannes Lange 10, Aron Nielsen Finstad 9, Marcus Wynn 5, Simen Samuelsen 3, Anders Solem 2, Stephen Mayes 2.

Sjokkåpning fra Centrum

Centrum Tigers havnet på åttendeplass i BLNO, men gikk respektløst ut i Kongsberghallen og sjokkerte både hjemmepublikum og spillerne.

Gjestene ledet 13-2, økte til 25-8 etter 6 minutter og hadde 34-22 tidlig i andreperioden.

Kongsberg kom tilbake og var i ledelsen for første gang i kampen da Chris-Ebou Ndow satte inn 41-40 mot slutten av andre periode, men Centrum bet seg fast og var i ledelse siste gang da Anders Stien ga Oslo-laget 55-52 midtveis i tredje periode. Så fulgte en 11-0-run fra Miners som gjorde slutt på det meste av spenningen.

Seriemestrene ledet ikke mer enn 67-60 før fjerdeperioden, men slo seg løs og vant de siste ti minuttene 36-19 og kampen så klart som 103-79.

- De kom ut og traff veldig bra og vi var på hæla i forsvar, erkjente Miners-coach Lars Gunnar Sønsteby.

- Det tok tid før vi kom inn i stimen, men da vi først gjorde det, ble det veldig bra. Centrum var nok litt slitne på slutten, men traff godt – og vi så hva de er gode for og at vi må være klare for returen onsdag. Da håper jeg vi får flyt på tingene litt tidligere i kampen, presiserte Sønsteby.

Hos Centrum var Magnus Midtvedt i storslag og ble i tillegg til all sin jobbing også toppscorer med 23 poeng. Centrum traff 11 3-poengere, med tre fra Midtvedt og Øivind Lundestad og to fra Anders Stien og Sander Aslesen.

Returkampen onsdag spilles i Oppsal Arena ettersom Centrums hjemmebane Vulkanhallen ikke er godkjent for sluttspillkamper.

Poengscorere i Kongsberg – Centrum:

Kongsberg Miners: Robert Hubbs III 22, Petar Kutlesic 22, Chris-Ebou Ndow 21, Nicolai Østbye 13, Juan Ferrales 11, Max Richardson 7, Matias Save 5, Aly Hudgins 2.

Centrum Tigers: Magnus Midtvedt 23, Sander Aslesen 12, Anders Stien 12, Miilah Kombat 11, Øivind Lundestad 11, Johan Flaa 8, Mats Selboe 2.

Nisavic senket Fyllingen

I fjor herjet han for Fyllingen, søndag var Ognjen Nisavic sterkt delaktig i Frøyas seier over Fyllingen (94-78) i den første kvartfinalen.

Den serbiske guarden som topper assist-statistikken i BLNO endte på 32 poeng og 12 assists, og traff 5 av sine 9 3-poengsskudd i kampen.

Marcus Larsson leverte en ny double-double med 17 poeng og 12 returer, mens Magne Fivelstad igjen var Fyllingens ledende spiller med sine 21 poeng og 12 returer.

Gjestene ledet to ganger i Frøya Arena (37-36 og 55-54) og var bare 4 poeng bak (64-68) i begynnelsen av fjerde periode før Frøya avsluttet sterkest og vant med 16 poeng, 94-78.

- Vi vet at returkampen «nede i dalen» blir vanskeligere, sier Frøya-kaptein Arne Ingebrigtsen.

- Fyllingen skyter bra på hjemmebane og jeg regner med at de kommer sterkt tilbake. Men jeg er trygg på våre muligheter så lenge vi følger game-planen, understreker han.

Poengscorere i Frøya – Fyllingen:

Frøya: Ognjen Nisavic 32, Marcus Larsson 17, Junior Lomomba 16, Edmunds Gabrans 9, Nikola Vasojevic 7, Arne Ingebrigtsen 6, Peter Bullock 4, Haakon Heradstveit 3.

Fyllingen: Magne Fivelstad 21, Brede Raa Ellingsen 19, Evan Harris 16, Marius Sumskis 10, Karl Otabor 9, Vilius Sumskis 2, Christian Skagen 1.