​Sigurd Lorange legger to av sine 16 poeng etter en tøff drive og presset av Petar Kutlesic.

Vi må løfte oss flere hakk

Gimle vant i Kongsberghallen, men venter seg et langt bedre Miners i returkampen mandag.

Kongsberg Miners – Gimle 83-86 (0-1)

Med sin tredje seier på fire kamper mot Kongsberg Miners denne sesongen tok Gimle første stikk i finaleserien – og er bare én seier unna gullmedaljer og kongepokal.

Returen spilles hjemme i Gimlehallen mandag, men Miners kan tvinge fram en tredje og avgjørende kamp i Kongsberghallen neste torsdag.

Og vi minner bare om det:

I fjor vant bortelagene alle de tre NM-finalene, som endte med at Kongsberg Miners ble norgesmestre etter 2-1 over Asker Aliens.

- Vi må løfte oss flere hakk i returkampen, fastslo Gimle-trener Audun Eskeland, som vet at Kongsberg Miners vil være revansjlystne og desperate – det er «vinn eller forsvinn» for tittelforsvarerne mandag.

- De kommer til å få en mye bedre start enn de hadde i dag, forsikrer Eskeland.

Fem 3-poengere i første periode

Hjemmelaget ledet bare til 8-7 i åpningsminuttene, før Gimle fikk en 9-0-run etter tre raske 3-poengere fra Morten Osland, Tony Tolovae og Sigurd Lorange.

Miners tok timeout etter bare fem minutter på stillingen 10-21, men gjestene fortsatte å dominere og kunne gå til første pause med ledelse 31-19 – etter å ha truffet på fem 3-poengere.

På det meste var de foran med 18 (54-36) og lite tydet på at hjemmelaget ville komme tilbake og lage jevn kamp.

13-0-run

Men akkurat da begynte Kongsbergs opphenting, med en 13-0-run med tre 3-poengere fra Chris-Ebou Ndow, samtidig som Aly Hudgins kom for fullt i kampen med råsterke angrepsreturer og flere viktige scoringer.

Miners fikk kontakt, og mot slutten av tredjeperioden var de ajour: Petar Kutlesic utlignet til 66-66 fra halvdistanse og Robert Hubbs tippet inn 68-68.

Gimle gikk likevel ut av perioden med ledelse etter at Eivind Lamo ble frispilt av Milovan Savic og satte inn 70-68 i siste sekund.

Misset i sluttsekundene

Og da sisteperioden startet med 3-poengere fra Savic og Tolovae (76-70), måtte Miners jage etter gjestene igjen.

Gimle dro fra og så ut til å ha kontroll med 10 poengs ledelse (85-75) to og et halvt minutt før slutt, men det var bare så vidt det holdt.

Kutlesic reduserte til 83-85 inne i siste spilleminutt, før Savic ble tildelt to straffer etter feil av Kutlesic – til hjemmelagets fortvilelse og protester – og satte den ene: 83-86.

Hubbs misset på en drive, Tolovae ble feilet med 12 sekunder igjen og sendt til straffelinja – men misset begge straffene!

Kongsberg kunne utligne og Ndow som hadde fem 3-poengere avsluttet, men ble hardt presset og var ikke i nærheten av å treffe. Gimle hadde vunnet, 86-83.

- Tatt på sengen

Audun Eskeland måtte se sitt lag miste en 18-poengs ledelse, for så å komme tilbake og vinne.

- Vi klarte ikke å gjøre det vi skulle og som vi snakket om i pausen, og ble tatt litt på sengen av at Kongsberg kom ut så fysisk som de gjorde i tredje periode. Men vi gjorde akkurat nok til å vinne, fikk noen solide possessions og fant de riktige spillerne under kurven.

- Jeg er absolutt ikke fornøyd med det vi viste i andre omgang, men vi traff så bra i første at vi forelsket oss litt i det og brukte tid på å finne tilbake til angrepsspillet vårt, sa Gimle-coachen.

- Små justeringer skal til

Tapet til tross, Miners-trener Lars Gunnar Sønsteby ser optimistisk fram mot returen i Bergen mandag.

- Vi hadde en elendig start og Gimle en vanvittig flyt, med Oslands 3-poenger på fadeaway nede i hjørnet akkurat da 24-sekundersklokka var i ferd med å gå ut og med Savic som skjøt 3-poengere som jeg ikke har sett før denne sesongen.

- Det er jo greit at de har spillere som treffer og stepper opp, men vi hadde en uvanlig svak skudd-dag, fastslo Sønsteby.

Robert Hubbs var ute av det og måtte nøye seg med 8 poeng, og hele Miners-laget bommet mye fra distanse.

- Jeg syns likevel vi gjør mye bra, men vi slipper til Lamo for enkelt i midten og lar Gimle få drive inn for mage poeng. Det er små justeringer som skal til, forsikrer Miners-treneren.

Poengscorere i Kongsberg – Gimle:

Kongsberg Miners: Chris-Ebou Ndow 30, Aly Hudgins 17, Petar Kutlesic 14, Robert Hubbs III 8, Juan Ferrales 5, Nicolai Østbye 5, Max Richardson 4.

Gimle: Milovan Savic 22, Tony Tolovae 20, Eivind Lamo 19, Sigurd Lorange 16, Morten Floen Osland 5, Jørgen Odfjell 4.