NBBF BLNO Christian Tøfte.jpg
​19-årige Christian Tøfte gjorde en sterk første halvdel for Nidaros Jets, med tempo, innspill, returer og 12 poeng. Men utover i kampen overtok Austin Mofunanya og Ammerud showet og føringen - og vant til slutt 77-70.

Total kollaps for Nidaros Jets

Det var en «must-win game», og nå havnet vi der vi ikke skulle være. Under streken.
 

Ammerud – Nidaros Jets 77-70

Fyllingen – Tromsø Storm 89-101

Gimle – Asker Aliens 98-75

Samtidig som Ammerud jublet etter sesongens hittil viktigste seier, gremmet Nidaros-coach Thor Inge Øvermo og spillerne hans seg og var langt nede etter å ha gitt bort en 20-poengsledelse i de to siste periodene.

"Total lagkollaps", kalte Øvermo det som skjedde i Apalløkkahallen.

Det KAN ha vært kampen som avgjorde 8.- og 9.- plassen på BLNO-tabellen, om hvilket av de to lagene som skal inn i NM-sluttspillet og hvilket som må ut i playoff for å redde plassen i ligaen.

Derfor var seieren så viktig for Ammerud. Og tapet så utrolig surt for Nidaros Jets.

- Jeg har ikke noe svar på hva som skjer, men det er total lagkollaps. Vi har spilt mange jevne kamper og tapt, men da har vi spilt bra. I dag var det katastrofe og kollaps fra start i tredje periode, sa Nidaros-coach Øvermo.

- Jeg tror aldri jeg har vært med på før at laget mitt har fått lagfeil mot seg etter to minutter, la han til.

 

Ammeruds revansj

Ammerud tok sin femte seier og klatret over «streken» som skiller de åtte sluttspillagene og de to som i slutt-tabellen må ut i playoff for å sikre seg ny BLNO-kontrakt.

Det var på mange måter en perfekt revansj.

Ammerud tapte begge de to første ligakampene mot Nidaros knepent, 78-82 hjemme i oktober og 98-101 i Husebyhallen i november. Men den verste opplevelsen var forrige helgs overtime-tap mot et riktignok svekket Gimle-lag, der Ammerud ledet 77-70 med 28 sekunder igjen, ble innhentet og tapte etter fem minutters ekstraomgang.

- Vi måtte begynne å spille forsvar, og kom tilbake som et lag etter pause da vi lå under med 18 poeng, forklarte Austin Mofunanya.

Den nigeriansk-amerikanske forwarden har løftet Ammerud siden han kom i høst, og ble en matchvinner søndag med en knallsterk annen del der han scoret 15 av sine 22 poeng. Etter at motspilleren Tylor Wimbish lenge hadde dominert kampen, var det Nidaros som ikke greide å stoppe Mofunanya utover i tredje og fjerde periode.

 

Ledet med 20 poeng

Gjestene gikk opp i 20 poengs ledelse (46-26) da Stefan Zivkovic la en 3-poenger mot slutten av andre periode. Eyoab Yemane fikk inn periodens siste scoring, men Ammerud lå under med 18 ved halvtid og så ut til å være på vei mot tap.

- Annenperioden vår var utrolig dårlig, mente Mustafa Mahnin – og kampprotokollen viste 26-10 til Nidaros i perioden.

Så ble rollene byttet om.

- Vi var klare da vi kom ut i tredje periode, og med «ett poeng om gangen» skulle vi komme over humpen, forklarte Ammerud-treneren.

- Det er en deilig revansj, og den viser at laget har karakter. Jeg syns vi fortjener å vinne. Det er vi som gjør Nidaros dårlige i tredje og fjerde periode fordi vi spiller så godt defensivt og får stops, sa Mahnin.

Han hadde mye pent å si om Austin Mofunanya:

- Austin er en typisk lagspiller. Han tar det han får offensivt, men er vel så opptatt av å gjøre de andre gode. Men det er ikke i tvil om at vi trenger ham som en angrepstrussel inside, og jeg ba ham ta seg mer tid der inne, både for å avslutte mer og trekke på seg feil. Og Nidaros fikk jo lagfeil etter bare to minutter. Så viste han også en veldig stolthet i å skulle guarde Wimbish, som måtte jobbe hardt for poengene sine i dag, mente Ammerud-coachen.

 

Bitre tap

Nidaros kom også fra et bittert tap forrige helg, da de ledet over Centrum Tigers med 13 poeng på det meste og mistet seieren i sluttsekundene (80-81) hjemme i Husebyhallen.

I søndagens kamp mot Ammerud spilte gjestene godt i to perioder, med bevegelig angrepsspill, høyt tempo og flere lekre assists til ledige spillere rett under kurven. Men utenfra traff ikke Nidaros, som også manglet sin gode 3-poengsskytter Mihajlo Krivokapic. Det ble et problem da hjemmelaget intensiverte forsvarsspillet. Mens Ammerud fikk åtte 3-poengere fra fem forskjellige spillere (Kai Joshua De La Cruz hadde tre), var Zivkovic' treff rett før halvtid det eneste for Nidaros Jets.

Gjestene scoret bare 12 poeng i begge de to siste periodene (22-12 og 27-12).

For Ammerud ble kampen på mange måter motsatt: 

Hjemmelaget sto mye ut og skjøt i første halvdel av kampen, men bommet både 3-poengere og andre langskudd. Etter pause ble det mer inside-spill, med Austin Mofunanya som både oppspillspunkt og avslutter.

 

Centrum Tigers neste

- Når vi er «på» og våkne, er vi et ganske ålreit lag, fastslo Mustafa Mahnin.

Allerede onsdag skal Ammerud ut i en ny, viktig kamp – mot Centrum Tigers i Vulkanhallen. Så venter Fyllingen og Frøya i Bergen og to ganger Tromsø Storm på bortebane før Ammerud avslutter med hjemmekamper mot Bærum Basket og Asker Aliens.

- Det er absolutt flere kamper som kan vinnes, sier Mahnin.

Nidaros har heller ingen grunn til å gi opp kampen om sluttspillplass, og har gode seiersmuligheter i flere av sine gjenstående kamper. De er bare ett tap bak Ammerud, som de har slått to ganger og vil gå foran hvis lagene havner likt i poeng.

Nidaros har igjen Bærum og Centrum Tigers borte, Fyllingen hjemme, Gimle og Frøya borte og avslutter hjemme mot Asker Aliens.

 

Poengscorere i Ammerud – Nidaros:

Ammerud: Austin Mofunanya 22, Plaisir Nzitani Mukoko 15, Samuel Amed Diomande 13, Kai Joshua De La Cruz 9, Orji Okoroafor 9, Andreas X. Isaksen 7, Eyoab Yemane 2.

Nidaros Jets: Tylor Wimbish 23, Anthlon Bell 13, Christian Tøfte 12, Jakob Baiden 8, Brage Sørensen 6, Stefan Zivkovic 6, Alexander Fredheim 2.

 

Viktig Tromsø-seier

Med 101-89 over Fyllingen holdt Tromsø Storm (9-12) seg foran Centrum Tigers (8-12), og krøp opp i ryggen på Fyllingen (11-11) som holder fjerdeplassen på BLNO-tabellen – men som fikk sitt sjuende strake nederlag siden nyttår.

Hjemmelaget ledet 73-71 før siste periode i Fyllingsdalshallen og 79-75 med 7 minutter igjen, før alt gikk galt.

I løpet av fem minutter fikk Tromsø inn en 16-0-run som avgjorde kampen. Det ble innledet med at Evan Harris og Vilius Sumskis fikk hver sin offensive feil, før Brede Raa Ellingsen ble idømt en usportslig feil, Harris fikk en ny offensiv feil som var hans femte – og Fyllingen-benken pådro seg teknisk feil.

Helt avgjørende var også Anders Solems to 3-poengere til 86-79 og 90-79 i sluttminuttene, den siste med to minutter igjen punkterte kampen.

 

Fyllingen hadde Marius Sumskis tilbake etter skade, men har slitt med skader de siste månedene med Magne Fivelstad, Brede Raa Ellingsen og Sumskis borte fra kamper og treninger.

Ellingsen la fire 3-poengere og Fivelstad var sentral med 24 poeng og på returer.

Hos Tromsø var Aron Nielsen Finstad tilbake i slag med fire 3-ere (etter 1 av 9 mot Frøya lørdag), mens USA-duoen Keon Lawrence og Cam Gregory dominerte med til sammen 57 poeng.

 

Poengscorere i Fyllingen – Tromsø:

Fyllingen: Magne Fivelstad 24, Vilius Sumskis 18, Brede Raa Ellingsen 15, Evan Harris 14, Karl Otabor 9, Marius Sumskis 5, Nikola Blatancic 2, Magnus Elgmork 2.

Tromsø Storm: Keon Lawrence 29, Cam Gregory 28, Aron Nielsen Finstad 15, Johannes Lange 11, Anders Solem 10, Marcus Wynn 5, Stephen Mayes 3.

 

Komfortabelt for Gimle

Sigurd Lorange leverte sin tredje 30-poengskamp siden nyttår og Gimle gikk via 52-29 ved halvtid til sluttseier 98-75 over Asker Aliens.

Hjemmelaget måtte klare seg uten Tony Tolovae, men opparbeidet seg raskt en trygg ledelse, anført av Morten Osland som igjen var treffsikker og la tre 3-poengere tidlig i kampen.

 

Kampen ga også Gimle-coach Audun Eskeland mulighet til å gi flere av de unge spillerne i troppen rikelig med spilletid. 16-åringene Reidar Greve og Marcus Lampe greide seg fint og kom begge på scoringslista.

Gimle står for en viktig helg: Lørdag er det «seriefinale» borte mot Kongsberg Miners, søndag venter tabelltreer Bærum i Nadderudhallen.

Asker Aliens drar til Tromsø der de møter Storm søndag.

 

Poengscorere i Gimle – Asker:

Gimle: Sigurd Lorange 30, Eivind Lamo 26, Morten Osland 15, Gard Beinnes 6, Milovan Savic 4, Adrian Schønning 4, Kurt-Ali Ouakkaha Størseth 4, Reidar Greve 3, Sondre Fjellstad 2, Marcus Lampe 2, Jørgen Odfjell 2.

Asker Aliens: Scotty Hendricks 25, Ludvig Bergh 12, Mikkel Aarnes 11, Ulrik Stranger-Johannessen 10, Paulius Grebliunas 9, Per Ingar Berthelsen 6, Audrius Cesonis 1, Jørgen Onarheim 1.