​Keon Lawrence (med ballen) og Cam Gregory revansjerte seg etter tapet mot Mike Zeno, Stian Emil Berg og Bærum søndag, og utlignet til 1-1 etter hjemmeseier 82-70 i Tromsøhallen. Bildet er fra søndagens kamp.

To kvartfinaler til tredjekamper

Tromsø Storm og Fyllingen vant hjemme og tvang fram tredjekamper mot Bærum og Frøya.

Tromsø Storm – Bærum 82-70 (1-1 i kamper)

Fyllingen – Frøya 97-89 (1-1)

Centrum Tigers – Kongsberg Miners 80-93 (0-2)

Mens seriemestrene og tittelforsvarerne Kongsberg Miners ble første semifinaleklare lag etter to strake seire mot Centrum Tigers, må tredjekampene avgjøre i to kvartfinaleoppgjør:

Bærum og Tromsø Storm møtes i Nadderudhallen lørdag kl. 14.00, Frøya – Fyllingen spilles i Frøya Arena søndag 18.00.

Returkampene i kvartfinalen kompletteres med Ammerud – Gimle i Apalløkkahallen torsdag. Her vant Gimle med utklassingssifrene 117-63 i første kamp.

Holdt Bærum til 70 poeng

I Tromsøhallen holdt hjemmelaget Bærum til 70 poeng, og spillerne som normalt scorer 15-25 poeng, havnet i stedet på 10-15: Torgrim Sommerfeldt var Bærum-toppscorer med 15, Joshua Hart hadde 11, Stian Mjøs og Mike Zeno 10 og Stian Emil Berg 9 poeng. Og Mjøs ikke en eneste 3-poenger.

- Vi spiller bra forsvar og gjør det vanskelig for dem. Vi tvinger dem til å skyte vanskelige skudd, konkluderte Anders Solem.

Tromsø Storms kaptein hadde en solid kamp og scoret 13 poeng, i tillegg til alt han bidrar med av returer og forsvar.

Da lagene møttes i Nadderudhallen søndag, ledet gjestene fra nord med 10 poeng på det meste og holdt seg foran Bærum til noen minutter ut i tredje periode før det raknet.

- Nå holdt vi koken bedre. Vi har vært veldig bra de første 20 minuttene i begge kampene, men slappere i den tredje perioden, det var vi nå også. Da var vi heldige som holdt oss i ledelsen. Bærum tar oss nesten helt igjen i fjerde periode (66-65), men vi skjerper oss og får en 11-0-run, oppsummerte Solem.

Cam Gregory hadde en glimrende første omgang og sto med 19 poeng da hjemmelaget hadde gått opp i 31-21 fire minutter ut i andreperioden.

Bærum fikk demmet bedre opp for den råsterke forwarden etter hvert, men da overtok Keon Lawrence mer. USA-duoen sto til sammen for 44 poeng, mens Marcys Wynn traff tre 3-poengere og i likhet med Anders Solem endte på 13 poeng.

Bærum var bare ett poeng bak (66-65) med fire minutter igjen etter at Alex Dakin hadde satt tre av tre straffer og Torgrim Sommerfeldt og Joshua Hart to poeng hver, men da satte Tromsø Storm inn det avgjørende rykket med scoringer fra Solem, Gregory og Lawrence.

Bare to ganger tidligere denne sesongen har Bærum scoret mindre enn 70 poeng: 67 mot Kongsberg Miners (67-90) og 68 mot Nidaros Jets (68-54) i november, men det var før Torgrim Sommerfeldt og Mike Zeno kom på laget. Og faktisk var tapet i Tromsø det første for Mike Zeno i BLNO, i amerikanerens 12. kamp.

Tromsø Storm slo Bærum 100-90 i Tromsøhallen i november og har dermed vunnet begge hjemmekampene mot kvartfinalemotstanderen. Mens Bærum har vunnet sine tre hjemmekamper mot Storm.

- Vi må prøve å bryte det mønsteret nå, presiserer Anders Solem.

Poengscorere i Tromsø – Bærum:

Tromsø Storm: Cam Gregory 28, Keon Lawrence 16, Anders Solem 13, Marcus Wynn 13, Henrik Lange 6, Johannes Lange 3, Simen Samuelsen 2, Aron Nielsen Finstad 1.

Bærum: Torgrim Sommerfeldt 15, Joshua Hart 11, Stian Mjøs 10, Mike Zeno 10, Stian Emil Berg 9, Alex Dakin 6, Gaute Haugen 6, Thomas Solem 3.

Fyllingen vant hett lokaloppgjør

Fyllingen slo tilbake og la grunnlaget for seieren over Frøya i første omgang, i kampen mellom de to nærmeste naboene i norsk toppbasket.

Hjemmelaget ledet 56-35 ved pause, og allerede da sto Nikola Vasojevic med fire feil og Ognjen Nisavic med tre – mens Marcus Larsson måtte ta seg pause på benken etter et overtråkk.

Larsson haltet seg videre i kampen, og gjestene kom tilbake og vant de to siste periodene 22-19 og 32-22.

Frøya kom ned i 7 poeng (78-71) tidlig i fjerde periode og 6 (86-80) med tre minutter igjen, men misset muligheten til å få kontakt. I stedet var det Magne Fivelstad som slo til for fullt og la inn de avgjørende poengene for hjemmelaget. Fivelstad scoret 11 av Fyllingens siste 16 poeng i kampen.

- Vi begynte veldig bra og forsvaret vårt var strålende i første omgang. Vi scorer 56 også, men det skyldes mye forsvaret, det gir oss selvtillit i angrep og vi treffer viktige 3-poengere, fastslo Fyllingen-coach Calix Black Ndiaye.

- Så er Frøya klart bedre enn oss spesielt i tredje periode. Men vi lever! Vi spilte litt desperat, og når vi spiller sammen som vi vet vi kan, er vi gode nok til å slå hvem som helst, mente han.

For Frøya ble det en frustrerende kamp, der laget måtte jage Fyllingens ledelse hele veien og i tillegg følte seg bortdømt. Frøya ble idømt 32 fouls mot Fyllingens 22. Vasojevic og Nisavic måtte begge ut med sin femte feil og ble bortvist etter to tekniske feil hver. Larssons ankelskade kan bli et problem også inn mot tredjekampen i Frøya Arena søndag.

- Det er viktig nå at vi ikke blir misfornøyde, men ser frem mot kampen søndag. Vi har fortsatt en god mulighet til å gå videre til semifinalen og skal komme tilbake, sa Frøya-kaptein Arne Ingebrigtsen.

- Vi spiller ikke som vi skal, vi bryter ut av strukturen vår både offensivt og defensivt. Vi er for slappe i første halvdel og plukker opp i andre, men må holde intensiteten gjennom en hel kamp, presiserte han.

Også i fjor gikk naboduellen i kvartfinalen til tre kamper. Da vant Fyllingen tredjekampen på hjemmebane, 110-104 – med Ognjen Nisavic som en matchvinner. Nå er Nisavic på et Frøya-lag som utvilsomt vil være innstilt på å revansjere onsdagens tap.

Det står om en semifinaleplass søndag kveld, og etter det lagene har vist i de to første kampene, er det ingen klar favoritt. Vinneren skal opp mot Kongsberg Miners.

Poengscorere i Fyllingen – Frøya:

Fyllingen: Magne Fivelstad 23, Evan Harris 17, Brede Raa Ellingsen 14, Karl Otabor 14, Vilius Sumskis 14, Marius Sumskis 12, Magnus Elgmork 3.

Frøya: Ognjen Nisavic 24, Junior Lomomba 17, Nikola Vasojevic 14, Peter Bullock 13, Arne Ingebrigtsen 12, Marcus Larsson 9.

Kongsberg til semifinale

Centrum Tigers gjorde et nytt, djervt forsøk – men måtte gi tapt for seriemestrene Kongsberg Miners for andre gang på fire dager. Gjestene gikk ut med 7-0-ledelse og Tigers kom på etterskudd. Men hjemmelaget var bare ett poeng bak (22-23) tidlig i andre periode,      5 bak til pause (42-47) og 4 (59-63) mot slutten av tredje periode før Miners dro fra og stort sett holdt seg rundt 10 poeng foran.

Det var likevel en ny, imponerende kamp av laget som havnet på 8.- plass på tabellen og som er det eneste i ligaen uten importspillere. Søndag ledet Centrum Tigers med 17 poeng i Kongsberghallen før Miners kom for fullt og vant 103-79.

Kongsberg Miners er eneste lag som er klart for semifinalen, ettersom det står 1-1 etter de to andre kvartfinalereturene onsdag.

- Det viser at det ikke bare er å gå ut og hente seieren. Vi óg måtte slite forrige gang, minner Miners-trener Lars Gunnar Sønsteby om.

- Nå hadde vi stort sett kontroll og ledet hele veien, men de ligger der noen poeng bak oss og «vaker» og ting kan skje. Men all kred til Centrum som ga oss fight, sier Sønsteby.

Robert Hubbs ble toppscorer med 30 poeng, og imponerte foran godt besatte tribuner i Oppsal Arena.

- Han spilte en kjempekamp og viser virkelig hvem han er, med skudd i painten og et par dunker som ikke er hverdags, roser Lars Gunnar Sønsteby.

Hos Centrum gjorde Miilah Kombat en solid kamp og scoret 23 poeng, mens Øivind Lundestad satte fire 3-poengere mot moderklubben og endte på 18 poeng.

Centrum Tigers måtte spille på eksil-hjemmebane i Oppsal Arena fordi Vulkanhallen ikke er godkjent som sluttspillarena.

- Jeg vil gjerne få nevne at det var en veldig fin opplevelse, med et stort publikum og et flott arrangement. Vi oppfordret Centrum til å spille flere kamper der, de har et stort potensial med Bøler og Oppsal som store klubber i nærheten, understreker Lars Gunnar Sønsteby.

Poengscorere i Centrum – Kongsberg:

Centrum Tigers: Miilah Kombat 23, Øivind Lundestad 18, Sander Aslesen 12, Anders Stien 8, Magnus Midtvedt 7, Johan Flaa 6, Christoffer Heggelund 3, Mats Selboe 3.

Kongsberg Miners: Robert Hubbs III 30, Chris-Ebou Ndow 22, Petar Kutlesic 12, Juan Ferrales 11, Aly Hudgins 10, Nicolai Østbye 5, Matias Save 3.