Robert Hubbs var tilbake i godt slag i den andre NM-finalen, og scoret 20 poeng da Gimle ble slått 81-76. Her skyter han over Milovan Savic og Eivind Lamo. Til venstre ser vi Aly Hudgins, i høyre bildekant Sigurd Lorange.

Slo tilbake og ødela Gimlefesten

Kongsberg Miners tok styringen fra start og lot aldri Gimle få overtaket.

Gimle – Kongsberg Miners 76-81 (1-1)

- Vi hadde ryggen mot veggen, og måtte bare vinne dette. Vi visste at Gimle kunne komme tilbake og det ville bli et trykk her, men gjorde en veldig god jobb mentalt og var forberedt, fastslo Chris-Ebou Ndow.

Etter 30 poeng i den første finalen i Kongsberghallen (83-86), ble han igjen spilleren Gimle ikke greide å stoppe. Ndow endte på 28 poeng etter fem 3-poengere, tøffe driver og et par dunker.

Og da Gimle fikk en 15-2-run fra start i fjerde periode og gikk fra minus 17 til minus 4 (65-69), reiste Miners seg igjen – med 3-poengere fra Robert Hubbs og Ndow.

Så var hjemmelaget 7 poeng bak (65-72) med over fire minutter igjen å spille etter en 3-er fra Tony Tolovae, men misset de neste mulighetene, før Ndow igjen senket en 3-poenger. Og hver gang skjedde det etter at gjestene hadde vunnet løse baller eller fanget to og tre offensive returer.

-Jeg har ikke sett statistikkene ennå, men det er mest der det ligger, trodde Audun Eskeland.

- De får antagelig minst 10 skudd mer enn oss.

Festet grepet fra start

Publikum i Gimlehallen var klare for fest, jentene som vant gull etter tidenes snuoperasjon mot Sandvika ble hyllet og velgjøreren og Gimle-hovedsponsoren Trond Mohn var på plass på tribunen.

Etter 86-83 i Kongsberg ville en ny seier bety en historisk Gimle-dobbel med NM-gull to dager på rad.

Men Kongsberg Miners viste tidlig at de ikke aktet å la seg slå igjen, og at de ville hjem til Kongsberghallen og spille en avgjørende tredjefinale.

Gjestene gikk ut med 12-2 og stilnet publikum, men stemningen steg betraktelig da Tony Tolovae fikk en alley-oop på langpasning fra Sigurd Lorange, før Jørgen Odfjell gikk sterkt inn og dunket! Men de tre neste dunkene i kampen kom fra Chris-Ebou Ndow, Robert Hubbs og så Ndow igjen. Miners gikk til pause med 24-10 og økte til 20 poengs ledelse (37-17) midtveis i andreperioden etter Ndows tredje 3-poenger.

Bare nesten for Gimle

Likevel ble det jevnt. Og med jentenes snuoperasjon søndag friskt i minne – fra minus 24 da fjerde periode begynte til seier med scoring 3,5 sekunder før slutt – steg håpet i Gimlehallen da avstanden plutselig var 4 poeng (65-69) med sju minutter igjen å spille.

Gjestene sto imot trykket i den intime hallen, men Gimle hadde mulighetene nesten helt til slutt. Eivind Lamo og Ali Ouakkaha la hver sin 3-poenger og reduserte til 74-78 med 34 sekunder igjen, og Kongsberg tok timeout.

Gimle vant ballen, men misset og måtte i stedet sende så sterke straffeskyttere som Hubbs og Ndow til linja. Hubbs traff én av to (74-79), og reduseringen fra Milovan Savic (76-79) kom for sent, det var bare 2,7 sekunder igjen.

Chris-Ebou Ndow ble feilet og levnet ingen tvil: Kampens toppscorer traff begge straffene og sikret Miners seieren 81-76.

"Hjemmefordelen" forsvant

Dermed blir det en tredje og avgjørende finale i Kongsberghallen torsdag. Og statistikken holder seg: Etter at NBBF gikk tilbake til best-av-3-konseptet før forrige sesong, har alle de fem finalene endt med borteseier. Uttrykket «hjemmefordel» kan inntil videre bare glemmes.

- Vi må gjøre noe med den trenden nå, forsikret Miners-trener Lars Gunnar Sønsteby.

- Vi har hatt veldig god stemning i troppen hele uka, og var optimistiske selv om vi tapte den første kampen. Vi måtte bygge på det beste derfra, og fikk en kjempestart. Nå har vi gitt oss selv en god mulighet, sa Sønsteby.

- Var ikke klare

For Gimle ble det meste ødelagt av førsteperioden (10-24).

- Det hjelper ikke at vi spiller jevnt og «vinner» resten av kampen. Vi var ikke klare, og Kongsberg som hadde kniven på strupen kom ut med masse energi og en game-plan. Det virket omtrent som vi trodde de bare skulle legge seg ned, sa Audun Eskeland.

Igjen var det Chris-Ebou Ndow som gjorde mest skade mot Gimle-forsvaret, og i tillegg var Robert Hubbs tilbake i godt slag. Duoen sto for til sammen 48 av gjestenes 81 poeng.

- Chris er jo kjempeatletisk og spiller med enorm selvtillit. Vi må forberede oss og gjøre en mye bedre jobb mot ham i tredjekampen, presiserte Eskeland.

Traff ikke

Hjemmelagets skyttere kom sent i gang og ingen traff 3-poengere før Tony Tolovae reduserte til 24-41 i andreperioden. Sigurd Lorange sto med null poeng ved pause, men tok igjen fyr utover i tredje og fjerde periode og endte på 16 poeng etter tre 3-poengere og flere gode driver.

Finale nummer to ble på mange måter som den første, med et hjemmelag som kom på etterskudd tidlig og måtte jage bortelagets klare ledelse.

Alle de fem kampene mellom lagene denne sesongen (3-2 til Gimle) har vært helt jevne. Gimle vant de to første 93-82 og 67-63, da Miners manglet Aly Hudgins og Juan Ferrales i den andre. Miners revansjerte seg med 81-80 hjemme, og de to første finaleseirene har endt med borteseire 86-83 og 81-76.

Med 1-1 er alt fullstendig åpent før torsdagens tredjefinale.

Poengscorere i Gimle – Kongsberg:

Gimle: Eivind Lamo 17, Sigurd Lorange 16, Milovan Savic 16, Tony Tolovae 15, Kurt-Ali Ouakkaha Størseth 8, Jørgen Odfjell 2, Morten Floen Osland 2.

Kongsberg Miners: Chris-Ebou Ndow 28, Robert Hubbs III 20, Juan Ferrales 8, Max Richardson 8, Aly Hudgins 6, Petar Kutlesic 5, Nicolai Østbye 4, Matias Save 2.