Eric Gilchrese var kampens store spiller i Vollenhallen før han måtte ut med skade mot slutten av tredje periode. Askers pointguard hadde da 27 poeng og hadde truffet 5 av 6 trepoengere. I åpningsminuttene av kampen hadde han tre steals på tre minutter, men ble også blokket ned av Tromsø-kaptein Simen Samuelsen i denne situasjonen. Til venstre i bildet er Aron Nielsen Finstad. FOTO: ERIK BERGLUND

Seier, men ny skadesmell for Asker

Et skadeskutt Asker Aliens mistet Eric Gilchrese ut med ankelskade etter at han hadde storspilt og lagt grunnlaget for seieren over Tromsø Storm.

Asker Aliens – Tromsø Storm 91-76

Fyllingen – Nidaros Jets 101-53

- Jeg trodde det var kneet hans, men Eric sa det bare var et hardt overtråkk, sa Stian Emil Berg, som styrte og loset Asker Aliens inn til seier 91-76 sammen med i første rekke Joshua Hart og Haakon Hellebust etter at Gilchrese hadde forsvunnet ut av kampen.

Asker-kapteinen, forsvarsklippen og pointguarden hadde sjefsrollen og bidro med blant annet tre 3-poengere da hjemmelaget vant tredjeperioden 24-8, etter at det sto 49-47 ved halvtid.

Gilchrese hadde nettopp satt sin femte treer i kampen og økt ledelsen til 73-55 da han skadet seg i en mølje av spillere som kjempet om ballen på gulvet ute ved sidelinja og ikke langt fra midtstreken i Vollenhallen.

33-åringen krabbet av banen og fikk raskt ispose på ankelen, mens Asker-folket tross alt var lettet over at det ikke var en ny kneskade for lagets viktigste spiller.

11-0-run ble avgjørende

- Uten at vi vet noen ting ennå, kan vi jo ikke regne med å ha med Eric mot Ammerud torsdag. Men nå er det er juleferie snart, og det er siste kampen vår i år, presiserte Stian Emil Berg.

Tromsø Storm hang lenge godt med i kampen, men med en 11-0-run fra start i tredje periode fikk Asker kontroll over kampen og økte til 76-55 tidlig i den fjerde før gjestene startet innspurten.

Nå var det Tromsø som fikk 10-0 på noen få minutter: En 2+1-situasjon fra Olle Welander, 3-poengere fra Johannes Lange og Welander og et straffekast fra Lange. Stillingen var blitt 76-65 og fortsatt gjensto nesten sju minutter.

Samtidig måtte Anders Stien ut med sin andre tekniske feil, og Tromsø Storm hadde momentum.

Men Sergio Beleñas menn grep ikke sjansen da de hadde den. I stedet la Stian Emil Berg dagens kanskje viktigste trepoenger rett før skuddklokka gikk ut, før Tromsø tråkket på linja og Joshua Hart gikk solo til 81-65 i Askers neste angrep.

Gjestenes offensiv var slått tilbake og de svartkledde kontrollerte sluttminuttene.

Nøkkelspillere ute

For Asker var likevel Eric Gilchreses nye skade et kraftig skår i gleden. På treningen mandag må Kenneth Webb ha «vareopptelling» i troppen, foran hjemmekampen mot Ammerud torsdag. Fra før er Torgrim Sommerfeldt og Aksel Bolin ute, Ludvig Bergh var også på skadelista denne gangen – og fortsatt venter laget på sin Djo Loo Yele.

Eric Gilchrese gikk ut av kampen med 27 poeng, 6 returer, 5 assists og 4 steals – og sto med tre av sine steals etter tre minutter av kampen, da hjemmelaget ledet 9-2.

Stian Emil Berg endte på 23 poeng etter god trepoengsskyting (3 av 6) og flere varemerke-driver, mens Joshua Hart hadde 18 poeng og 9 returer og Haakon Hellebust noterte seg for en ny double-double, 11 poeng og 12 returer.

Sterk 3-poengsskyting

Asker vant returstatistikken 38-30 mot robuste Tromsø og hadde i tillegg sterke 10 av 18 på trepoengere (55 prosent), med 5 av 6 fra Gilchrese og 2 av 3 fra Anders Stien.

For hjemmelaget var det også en revansj for nederlaget mot Tromsø Storm 25. oktober (61-102), da Joshua Hart var den eneste fra lagets vanlige startfemmer som spilte.

Tromsø Storm manglet Henrik Lange i lørdagens kamp, men hadde fått med Hani Issalhi på bortetur. 35-åringen var viktig da gjestene hentet inn Askers ledelse i andre periode og gikk til pause bare 2 poeng under.

Olle Welander kom sterkt utover i kampen og ble toppscorer med 21 poeng etter sterke driver og 3 av 5 på trepoengere. Johannes Lange er i fremgang etter skadefraværet og skjøt seg godt inn i Vollenhallen, med 3 av 3 på treerne i andre halvdel etter 0 av 3 før pause. Dermed fikk Anthony Elechi (14 poeng og 10 returer) og Phil Henry (15 poeng) bra med hjelp og avlastning.

- Starter slapt

Men de blå fra nord fikk flere stygge «runs» mot seg, og tapte i praksis kampen på det.

- Vi starter både selve kampen og tredje periode slapt. De går på runs og andre gangen klarer vi ikke å ta dem igjen. Det er sløvt, innrømmet Storm-kaptein Simen Samuelsen.

- Forsvaret vårt var tidvis bra, men vi må holde trykket oppe hele kampen, understreket han.

Tromsø Storm skal i aksjon igjen mot Ammerud i Apalløkkahallen søndag – mens Ammerud også er Askers neste motstander, torsdag i Vollenhallen.

Poengscorere:

Asker Aliens: Eric Gilchrese 27, Stian Emil Berg 23, Joshua Hart 18, Haakon Hellebust 11, Anders Stien 8, Paulius Grebliunas 2, CJ Omego 2.

Tromsø Storm: Olle Welander 21, Phil Henry 15, Anthony Elechi 14, Johannes Lange 11, Hani Issalhi 7, Øystein Skogvold 5, Simen Samuelsen 2, Aron Nielsen Finstad 1.

Solid revansj for Fyllingen

Etter 92-97 i Trondheim i første kamp 31. oktober var det et toppmotivert Fyllingen som fikk revansjere seg på hjemmebane.

Mot et forfallspreget Nidaros Jets startet Calix Black Ndiayes menn med 8-0, økte på til 31-4 (!) like før slutt i første periode og var oppe i 60-23 ved halvtid.

- Forrige gang ga vi ikke motstanderen den respekten de fortjener. I dag var det en revansjsugen gjeng som ville vise at vi er noen hakk bedre enn Nidaros, sa trener Ndiaye.

- For første gang denne sesongen kunne vi også belønne de unge gutta på laget med mye spilletid, og så å si alle spilte like mye, understreket han.

Fyllingen var foran med 54 poeng etter tre perioder (89-35) og lot startfemmeren hvile hele fjerdeperioden, også med tanke på søndagens bortekamp mot Bærum.

Unggutta gjorde seg langt fra bort og «tapte» ikke de ti minuttene mer enn 12-18. Jasin Akil (19) fikk laget opp i tosifret med et straffekast til 100-46 to og et halvt minutt før slutt.

Før Nidaros fikk pyntet litt på sluttresultatet (101-53).

Hjemmelaget lå lenge på godt over 50 prosent på trepoengerne og endte på akkurat 10 av 20 – etter at Jay Harris hadde satt 5 av 5!

Bouna Black Ndiaye noterte seg for 23 poeng og 10 returer, mens Harris stoppet på 21.

17 år gamle Edvard Aamodt Kristiansen hadde mest spilletid for Fyllingen i lørdagens kamp (25:10), mens forwardveteranen Peter Bullock (38) fikk minst, bare litt over 10 minutter. Som han brukte til å score 11 poeng.

Manglet fire spillere

Nidaros Jets kom til kampen uten fire av sine spillere – lagkaptein Jakob Baiden pluss Mikkel Aarnes, Torkel Westby og Burak Kizilirmak – på grunn av eksamener og koronaregler.

Trondheimslaget kom aldri inn i kampen og mistet mye av gnisten etter den nærmest verst tenkelige starten.

Søndag skal Thor Inge Øvermos gutter i aksjon mot Frøya.

Fyllingen får det også tøft, borte mot Bærum.

- Bærum er vel kanskje det heiteste laget i ligaen nå, mener Calix Black Ndiaye.

Lagene møttes også i serieåpningen 3. oktober i Nadderudhallen, da Bærum vant 97-83.

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 23, Jay Harris 21, Magne Fivelstad 12, Peter Bullock 11, Jasin Akil 10, Karl Otabor 9, Edvard Aamodt Kristiansen 7, Meris Mehulic 6, Adam Shakil Khan 2.

Nidaros Jets: Mihajlo Krivokapic 16, Jørgen Kjesbu 13, Mats Selboe 7, Mateusz Nilsen 6, Brage V. Sørensen 5, Christian Tøfte 3, Nick Seach 3.